Kajian CyberVein: Rangkaian Pengedaran Data Terdesentralisasi

Menghubungkan data yang menjalankan dunia!

Di lautan yang penuh dengan projek blockchain yang berpusat pada data, CyberVein mesti melakukan sesuatu yang tepat agar tokennya (CVT) menarik banyak perhatian. Tepatnya, ia adalah salah satu duit syiling yang berkembang paling pesat pada tahun 2020, sering mendapat nilai sementara token serupa merosot.

Namun, dalam ulasan ini, kami tidak akan hanya fokus pada Token CyberVein. Sebagai gantinya, kami melihat secara mendalam keseluruhan projek CyberVein untuk mengetahui apa itu. Lebih penting lagi, terokai ciri dan perkhidmatan, menjadikannya menonjol daripada puluhan projek serupa.

CyberVein: Gambaran Keseluruhan

CyberVein dimulakan sebagai projek oleh yayasan nirlaba yang berpangkalan di Singapura yang disebut CV Technology Foundation pada tahun 2017. Kemudian Universiti Zhejiang dari China tertarik dan membiayai projek tersebut untuk membantu mewujudkan penyelesaian pengurusan data pada tahun 2018. Universiti ini menubuhkan pusat penyelidikan bersama dengan CyberVein disebut Universiti Zhejiang-CyberVein R&Pusat D. Yang mengatakan, CyberVein adalah projek blockchain yang berfokus pada desentralisasi penyimpanan data untuk perusahaan awam dan swasta. Ia menyediakan platform di mana maklumat dapat dibeli atau dikongsi dengan bebas dengan pantas dan selamat.

CyberVein berada dalam misi untuk menjadikan data boleh dipercayai dengan cara yang sama Bitcoin membuat transaksi yang boleh dipercayai atau bagaimana Ethereum membuat kod yang boleh dipercayai.

Kes Penggunaan Tanpa Had

Platform yang membolehkan pengguna berkongsi data secara peribadi bukanlah sesuatu yang baru di dunia blockchain. Walau bagaimanapun, CyberVein mempunyai beberapa kes penggunaan yang cukup menarik yang dapat mengubah cara dunia berinteraksi dengan data:

 • Pangkalan Data yang Tidak Berubah

Terima kasih kepada blockchain, orang kini dapat berkongsi maklumat dengan cara yang tidak dapat diubah. CyberVein menekankan tahap ketelusan dalam sistemnya dengan menyatakan bahawa pasukan syarikat juga tidak dapat mengubah maklumat.

Dengan mempertimbangkan kebolehubahan, rangkaian menonjol sebagai salah satu tempat terbaik bagi perusahaan untuk memperdagangkan data secara telus. Tepatnya, syarikat dapat membeli atau menjual produk dengan mengetahui bahawa tidak ada kemungkinan untuk dirusak.

 • Pangkalan Data Bersambung

Pangkalan data di CyberVein dibina secara bebas, namun mudah dihubungkan dari satu entiti ke entiti yang lain. Dengan begitu, mereka mudah dirujuk, mengewangkan, dan mengesahkan pada waktu tertentu.

Kesalinghubungan antara aspek penting dalam sistem pangkalan data. Tetapi kebanyakan perniagaan mempunyai beberapa cara untuk berkongsi pangkalan data mereka dengan selamat, sekurang-kurangnya tidak sehingga CyberVein datang dengan penyelesaian.

 • Rekod Timeproof

Data yang dikongsi melalui CyberVein tidak mempunyai tarikh luput. Ini bermaksud syarikat juga dapat menggunakan platform untuk mengakses keadaan data sebelumnya ketika mereka memerlukannya. Nasib baik, ia juga dibina sedemikian rupa sehingga mengakses data cepat dan mudah.


 • Mencegah Letupan Data

Menurut pakar, kebanyakan syarikat hari ini mempunyai begitu banyak data sehingga mereka tidak dapat menanganinya. Lebih buruk lagi, mereka terus mencatat lebih banyak maklumat setiap hari dan ini diproyeksikan akan terus berlaku tanpa had.

CyberVein, dengan menyokong skalabilitas yang tidak terhingga, dapat menyelesaikan masalah ledakan data untuk perusahaan dan perusahaan analitik. Dan kerana ia menawarkan keselamatan kedap udara dan akses cepat, syarikat-syarikat ini tidak perlu lagi risau tentang penyimpanan data.

Tepatnya, CyberVein membantu mencegah letupan data dengan menggunakan ruang penyimpanan data terbiar. Ruang cakera, tentu saja, berasal dari penyumbang bebas yang juga dapat berkongsi sebahagian daripada lebar jalur dan GPU mereka.

 • Maklumat Memberi Insentif

CyberVein mempunyai ciri eksklusif yang memungkinkan pengguna dan institusi berkongsi data untuk token CVT. Penyumbang data dibayar untuk ruang cakera mereka sementara perusahaan dan penyelidik mendapat banyak maklumat yang diperlukan.

Teknologi yang Menjana CyberVein

CyberVein memanfaatkan tiga teknologi untuk memberikan penyelesaian mengenai penyimpanan, pengurusan dan pengewangan data: DAG, blockchain dan Artificial Intelligence

Definisi DAG

DAG adalah kependekan dari Graf Acyclic Directed. Ia digunakan untuk menyusun data dalam bentuk topologi tetapi tanpa batasan Bitcoin atau masalah skalabiliti Ethereum. Secara kronologi menyimpan data, oleh itu mengapa ia menjadi popular di industri yang mengumpulkan, menganalisis, dan menyimpan banyak maklumat.

Lejar CyberVein

CyberVein menerapkan blockchain untuk menegakkan kebolehubahan, dan untuk mengukuhkan keselamatan sistemnya. Ia menawarkan kontrak pintar yang saling berkaitan dan transaksi tanpa kepercayaan.

Sama dengan semua blockchain yang terdesentralisasi sepenuhnya, CyberVein menggunakan rangkaian nod penuh untuk memastikan platformnya terus berjalan. Di mana pengguna perlu mengubah baris atau membuat lajur yang diperlukan, tindakan mereka dimediasi oleh blockchain.

Kecerdasan Buatan

Orang dan perniagaan lebih menyedari hak mereka untuk privasi data sekarang daripada sebelumnya. Pemerintah juga telah melangkah untuk memastikan syarikat dipertanggungjawabkan setiap kali mereka mengumpulkan maklumat orang.

Untuk memastikan data digunakan dengan memuaskan, CyberVein menggunakan AI, khususnya pembelajaran gabungan, untuk:

 • Benarkan latihan model data tempatan, di mana hasil latihan model data setiap peserta digabungkan, mencapai hasil yang lebih baik untuk setiap peserta;
 • Benarkan peserta mendapat akses ke set data lain dan meningkatkan hasil pemodelan;
 • Benarkan rangkaian menggunakan data yang berkaitan tanpa menjejaskan masalah privasi dan keselamatan data;

Secara konvensional, syarikat menggabungkan pangkalan data mereka untuk membentuk satu pangkalan data besar, maka mereka dapat menggunakan data tersebut untuk melatih model AI.

Prosesnya sukar, memakan masa dan mencabar dari segi undang-undang. Dengan pembelajaran persekutuan CyberVein, syarikat data tidak perlu mendedahkan pangkalan data berharga mereka. Sebagai gantinya, mereka dapat menggunakan sistem matriks berlabel untuk melatih model dengan berkesan.

Industri yang Mendapat Keuntungan dari CyberVein

Sudah tentu, kes penggunaan CyberVein berlaku untuk banyak perusahaan dan institusi.

 • Pengurusan rantaian bekalan

Dengan menggunakan penyelesaian CyberVein, para peserta dalam rantaian bekalan dapat memiliki kredit yang tersebar di dalamnya, di mana syarikat atau bank teras dapat membantu membiayai pembekal. Dengan mendesentralisasi proses, mereka tidak hanya menjimatkan masa untuk semua pihak tetapi juga meningkatkan kecekapan.

 • Perubatan

Bagi banyak hospital, data mereka sering tidak dikongsi dengan siapa pun, yang menghalang proses mencapai rancangan diagnosis atau rawatan yang lebih baik. Mendapatkan data dan proses penstrukturan data adalah mahal dan memakan masa. Untuk menyelesaikan masalah ini, CyberVein mencadangkan penggunaan teknologi pembelajaran persekutuannya agar data dari hospital yang berlainan dapat digunakan dengan baik tanpa menjejaskan masalah privasi data.

 • Penyelidikan

Sekali lagi, institusi penyelidikan memerlukan sejumlah besar data untuk penyelidikan mereka. Data-data ini sering kali tidak dapat diakses atau mahal, yang membatasi kelajuan proses penyelidikan. Penyelesaian CyberVein membolehkan institusi penyelidikan dapat memanfaatkan lebih banyak sumber data dan set data, dan meningkatkan proses penyelidikan dengan menggunakan hasil model dari pembelajaran gabungan. Ini akan sangat membantu perkembangan seperti pengembangan ubat perubatan atau penyelidikan penyakit dan jenis penyelidikan lain.

CyberVein: Token CVT

CyberVein tidak hanya tertumpu pada menyelesaikan keperluan penyimpanan data. Ia juga dirancang untuk membantu penyumbang mengewangkan maklumat mereka melalui token CVT. CyberVein menggunakan kontrak pintar untuk memudahkan transaksi. Hasilnya, penyumbang tidak perlu risau untuk tidak mendapat bayaran. Di sisi lain, pembeli boleh yakin bahawa mereka akan menerima maklumat yang mereka perlukan dalam jumlah yang sesuai.

Selain berdagang, CVT juga merupakan mata wang yang digunakan untuk semua transaksi lain di rangkaian CyberVein. Sebagai contoh, firma penyelidikan yang ingin memanfaatkan ruang cakera GPU yang disediakan oleh penyumbang perlu membayarnya menggunakan CVT. Sebaliknya, penyedia dibayar berdasarkan berapa banyak ruang cakera yang mereka tawarkan.

Bukti Sumbangan (POC)

CyberVein menggunakan mekanisme konsensus Proof of Contribution untuk memberi insentif kepada para peserta. POC adalah alternatif yang lebih mesra tenaga, lebih pantas daripada konsensus Proof of Work (POW) yang digunakan oleh beberapa projek blockchain. Dengan POC, node mengesahkan transaksi, dan penyumbang akan menerima token CVT bergantung pada sumber yang mereka sumbangkan:

 • Pengunggah data memuat naik maklumat tetapi membayar yuran berdasarkan ruang penyimpanan yang digunakan, yuran akan diserahkan kepada penyumbang ruang penyimpanan.
 • Pengambil data dapat menukar data yang dia perlukan dengan mendapatkan izin dari pemilik data dan juga membayar biaya menggunakan token CVT.
 • Sumber lain seperti lebar jalur dan GPU juga dapat digunakan, bayaran bergantung pada berapa banyak sumber yang digunakan, dan bayaran akan diberikan kepada penyumbang sumber

Kesimpulannya

CyberVein adalah platform terdesentralisasi yang direka untuk menyatukan penyimpanan, pengurusan dan pengewangan data melalui teknologi blockchain, DAG dan AI, yang menyelesaikan masalah dengan skalabiliti, kelajuan dan masalah privasi.

Dengan bantuan kontrak pintar dan token CVTnya, CyberVein berharap sistemnya dapat memberikan penyelesaian sehenti untuk semua masalah yang berkaitan dengan data. Mari buat data boleh dipercayai!

CVT kini disenaraikan di Bittrex Global, OKEx, HitBTC, ZG-Top dan BitZ.

 Twitter: https://twitter.com/CyberVeinGroup

Facebook: https://www.facebook.com/cyberveinteam/

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/13692190/

Reddit: https://www.reddit.com/r/CyberVeinOfficial/

Telegram: https://t.me/CyberVeinCommunity

E-mel: [e-mel dilindungi]

Penafian Kandungan yang disajikan mungkin merangkumi pendapat peribadi penulis dan tertakluk kepada keadaan pasaran. Lakukan penyelidikan pasaran anda sebelum melabur dalam cryptocurrency. Penulis atau penerbitan tidak bertanggungjawab terhadap kerugian kewangan peribadi anda.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map