Kajian Pertukaran CEX.IO | Yuran, Keselamatan, Kebaikan dan Kekurangan

Kajian CEX.IO

Dalam tinjauan hari ini, kami akan melihat pertukaran yang berpusat di UK, CEX.IO, dan menganalisis ciri, keselamatan, kebaikan dan keburukan yang disertakan dengan perkhidmatan ini.

Kajian CEX.IO: Gambaran Keseluruhan Pertukaran

LOGO CEX.IOCEX.IO pertama kali ditubuhkan pada tahun 2013 di London, bermula sebagai perkhidmatan pertukaran Bitcoin dan cloud mining. Kolam perlombongannya dikenali sebagai Ghash.io, dan pada suatu ketika, ia berjaya mengumpulkan 42% dari jumlah daya perlombongan rangkaian.

Tetapi pada Januari 2015, CEX.IO menutup operasi perlombongan awannya, dan kini ia hanya menawarkan perkhidmatan pertukaran cryptocurrency.

Pertukaran ini didaftarkan sebagai syarikat berhad swasta di UK, dan mematuhi FinCEN di AS dan ICO di UK, yang bermaksud mematuhi dasar KYC standard (kenal pelanggan anda) dan AML (anti pencucian wang) yang memerlukan pengesahan identiti pengguna.

Mata Wang yang Disokong dan Negara yang Ada

CEX.IO menyokong 16 cryptocurrency, termasuk Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dash, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Ripple, Stellar lumens, BitTorrent, Tron, Gemini Dollar, Zcash, Ontology, Ontology Gas, dan MetaHash. Perlu diperhatikan bahawa dengan beberapa crypto, anda hanya dapat membuat deposit, membeli, atau berdagang.

Platform ini juga menyokong empat mata wang fiat yang berbeza:

 • Dolar Amerika Syarikat (USD);
 • Euro (EUR);
 • Pound Sterling (GBP);
 • Rubel (RUB).

CEX didaftarkan untuk beroperasi di 24 Amerika Syarikat, tetapi tidak disokong dalam:

Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, Colorado, Florida, Georgia, Guam, Idaho, Iowa, Kansas, Louisiana, Maryland, Michigan, Mississippi, Nebraska, New Hampshire, New Jersey, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oregon, Tennessee, Texas, Kepulauan Virgin AS, Vermont, Virginia, dan Washington.

Pertukaran ini terdapat di hampir semua negara, tetapi terdapat beberapa sekatan kaedah pembayaran.

Iceland, Vietnam, Afghanistan, Algeria, Bahrain, Iraq, Kuwait, Lebanon, Libya, Nigeria, Oman, Pakistan, Palestin, Qatar, Arab Saudi, dan Yemen dibatasi untuk pembelian kad kredit.

Penduduk dari negara-negara ini tidak dapat melakukan pembelian melalui transfer bank: Afghanistan, Republik Demokratik Kongo, Pantai Gading, Eritrea, Ethiopia, Guinea-Bissau, Haiti, Iran, Iraq, Kenya, Liberia, Libya, Guinea, São Tomé dan Príncipe , Somalia, Sudan, Syria, Tanzania, Tunisia, Turki, Vietnam, Yaman, dan Zimbabwe.

Keserasian CEX.IO


Platform ini dapat digunakan pada semua sistem operasi PC, penyemak imbas web, serta peranti iOS dan Android.

Antara Muka dan Pengalaman Pengguna

Laman web ini estetik dan intuitif, membolehkan anda mencari apa sahaja yang anda perlukan dengan hanya satu klik. Antaramuka perdagangan telah dilaporkan mesra pengguna dan mempunyai kelajuan pemuatan yang cepat.

Bursa ini juga mempunyai aplikasi mudah alih untuk Android dan iOS, yang memungkinkan Anda membuat deposit crypto, meletakkan pesanan pasaran had, melihat baki, dan menguruskan pesanan. Tetapi berbanding dengan perkhidmatan laman web, aplikasi mudah alih hanya mempunyai sebahagian kecil dari ciri perdagangannya. Sebagai contoh, perdagangan margin tidak tersedia di atasnya.

Aplikasi ini telah menerima komen baik dan buruk, dengan kebanyakan aduan mengenai aplikasi gagal melaksanakan pesanan, tidak memaparkan grafik terperinci, dan menyukarkan masuk.

Pertukaran ini juga menyediakan Antaramuka Pengaturcaraan Aplikasi (API) untuk pemaju yang ingin membuat aplikasi khusus. Terdapat tiga jenis API: Istirahat untuk mengakses data pasaran, WebSocket untuk peniaga profesional, dan Perbaiki untuk peniaga institusi.

API perdagangan mempunyai had 600 permintaan setiap selang 10 minit, tetapi kapasiti dapat ditingkatkan dengan menghubungi sokongan.

Antara muka CEX.IO

Cara mendapatkan akaun CEX.IO

Mendaftar di CEX

Anda boleh mendaftar menggunakan akaun Facebook, Google, VK, Github, atau pergi ke laman web mereka dan klik pautan “Daftar” di kanan atas halaman.

 1. Masukkan alamat e-mel dan kata laluan, lengkapkan captcha, dan bersetuju dengan syarat;
 2. Klik “Daftar”;
 3. Klik butang “Teruskan”;
 4. Klik pautan yang diberikan dalam e-mel pengesahan dari pasukan CEX.IO;
 5. Berikan nombor telefon anda untuk menyelesaikan pengesahan;
 6. Dayakan pengesahan dua faktor;
 7. Hantarkan kad kredit anda untuk pengesahan. Isi borang dengan nama di kad, nombor kad, dan tarikh luput. Muat naik tiga gambar berwarna yang membuktikan pemilikan kad;
 8. Muat naik ID dan foto anda;
 9. Muat naik selfie yang memegang kad kredit dan kad pengenalan yang dikeluarkan oleh kerajaan;
 10. Muat naik selfie dengan bahagian belakang ID kelihatan;
 11. Sahkan maklumat yang diberikan.

Daftar CEX.IO

Untuk menaik taraf Akaun Yang Disahkan, anda perlu memberikan maklumat tambahan:

 1. Kirimkan maklumat dokumen pengenalan yang dikeluarkan oleh pemerintah, seperti pasport, kad pengenalan, atau lesen memandu;
 2. Lengkapkan borang dengan jantina, nama depan, nama belakang, tarikh lahir, tempat lahir, nombor hubungan, dan alamat tempat tinggal anda;
 3. Kirimkan imbasan atau gambar beberapa dokumen pengenalan untuk membuktikan tempat tinggal anda.

CEX.IO menerima bil utiliti (bukan telefon bimbit, kontrak TV, atau bil internet bercetak), bil elektrik, penyata bank, atau penyata cukai.

Cara Menggunakan CEX.IO Exchange

Membeli crypto

 1. Log masuk ke akaun CEX.IO anda;
 2. Klik pada “Beli Bitcoin dengan VISA atau MasterCard;”
 3. Pilih mata wang fiat anda dari drop-down di sebelah kanan;
 4. Pilih crypto yang anda ingin beli dari kiri;
 5. Pilih jumlah tertentu. Anda juga boleh membeli bitcoin berdasarkan harga tetap (100, 200, 500, 1000);
 6. Masukkan butiran kad;
 7. Klik butang “BELI”.

Pengeluaran dana

 1. Klik pautan “Tarik balik” di kanan atas halaman;
 2. Pilih kaedah pembayaran pengeluaran (Kad pembayaran / Pindahan bank / modal Crypto);
 3. Pilih mata wang fiat dan masukkan jumlahnya. Kemudian, masukkan alamat dompet untuk pengeluaran crypto;
 4. Klik butang “Pengeluaran”;
 5. Tunggu e-mel pengesahan dari CEX.IO;
 6. Klik pautan pada e-mel itu dan sahkan menggunakan 2FA.

Ciri perdagangan

 • CEX.IO menawarkan banyak pesanan perdagangan untuk peniaga maju dan pemula;
 • Pesanan Isi atau Bunuh (juga dikenali sebagai FOK) di Brokerage: Pesanan FOK dilaksanakan dengan segera dan sepenuhnya (menggunakan premium 7% untuk perkhidmatan pembrokeran);
 • Perdagangan margin pada CEX.IO Broker menampilkan perdagangan cryptocurrency melalui CFD dan merangkumi pelbagai jenis pesanan, analisis teknikal dan alat perdagangan;
 • Pasarkan, hentikan dan had pesanan pada platform perdagangan.

Yuran Pertukaran CEX.IO

Bayaran perdagangan adalah berdasarkan sistem pembayaran pembuat-pengambil, yang dikira berdasarkan jumlah dagangan 30 hari anda.

Imej Cex.io

Deposit Visa dan MasterCard telah menggunakan bayaran yang merupakan peratusan dari jumlah transaksi dan pembayaran kecil yang terpisah. CEX.IO mempunyai yuran berbeza berdasarkan mata wang fiat yang digunakan:

Imej Cex.io 1

Tiada bayaran dikenakan untuk pindahan bank dan deposit cryptocurrency. Semua mata wang fiat kecuali Ruble boleh dipindahkan melalui bank.

Bayaran perdagangan margin

CEX.IO mengenakan yuran 0.2% untuk membuka posisi dengan leverage 2 atau 3, di samping kos rollover 0.1%; semasa anda menutup kedudukan, tidak ada bayaran yang dikenakan.

Gambar Cex.io 2

Masalah terbesar dengan CEX.IO ialah ia mempunyai caj tersembunyi. Platform ini mengenakan bayaran 7% untuk perkhidmatannya, dan itulah sebabnya anda akan melihat harga Bitcoin lebih tinggi daripada harga semasa yang dipaparkan di bursa lain.

Kaedah Pembayaran

CEX.IO membolehkan pengguna membuat deposit dan pengeluaran melalui beberapa kaedah, termasuk kad kredit:

 • Kad kredit;
 • Cryptocurrency;
 • Kad Debit;
 • Pindahan bank (SEPA);
 • SWIFT;
 • Modal Crypto.

Had Pindah

Platform ini mempunyai empat tahap akaun yang berbeza bergantung pada status pengesahan identiti anda, dan setiap jenis akaun dilengkapi dengan had dan ciri pembelian yang berbeza.

Asas akaun mempunyai had beli maksimum bitcoin bernilai $ 400 setiap hari, dan had bulanan $ 2,000. Had deposit mempunyai had $ 1000 setiap hari. Akaun asas tidak boleh menggunakan pemindahan bank untuk membeli, hanya terhad dengan pembelian Visa dan MasterCard.

Disahkan akaun mempunyai had pembelian harian maksimum bitcoin bernilai $ 10,000 atau had pembelian maksimum bulanan $ 100,000, dengan pilihan kad kredit dan pemindahan bank.

Ditambah ditambah & Korporat akaun tidak mempunyai had pembelian.

Ciri-ciri keselamatan

CEX.IO, setakat ini, tidak pernah kehilangan dana kerana insiden penggodaman. Ia menyimpan sebahagian besar dana cryptocurrencynya dalam dompet sejuk yang tidak disambungkan ke internet.

Pertukaran ini mematuhi Standard Keselamatan Data Industri Kad Pembayaran (PCI DSS), yang membuktikan bahawa penyedia dapat menyimpan, menghantar, dan memproses data pemegang kad dengan selamat. Mereka juga meningkatkan Sijil PCI DSS mereka ke Tahap 2 pada tahun 2016, standard keselamatan tertinggi.

Keselamatan CEX.IO

Syarikat ini juga diaudit setahun sekali kerana ia dikehendaki oleh mereka agar patuh.

CEX.IO didaftarkan untuk beroperasi di Amerika Syarikat dan UK. Di AS, ia diawasi oleh Jaringan Penguatkuasaan Jenayah Kewangan (FinCEN), dan di UK, ia didaftarkan di Pejabat Pesuruhjaya Maklumat.

Sokongan pengguna

Sokongan Pelanggan CEX.IOPlatform ini dilaporkan rata-rata mendapat sokongan pelanggan yang baik. Pengguna boleh menghubungi sokongan melalui e-mel atau mereka dapat mencari pertanyaan mereka di bahagian Soalan Lazim mereka.

Semua aduan dalam talian mengenai sokongan pelanggan CEX menunjukkan bahawa mereka memerlukan masa untuk menjawab kritikan pengguna mereka.

Reputasi Pertukaran CEX.IO

Terdapat ulasan positif dan negatif dalam talian, tetapi sebilangan besar ulasan baik, memuji syarikat itu atas sokongannya yang responsif dan keinginan untuk membantu.

Sebilangan besar aduan berkaitan dengan kelewatan pengeluaran wang fiat, tetapi banyak dari mereka kemudian menyatakan bahawa mereka menerima wang mereka.

Satu lagi aduan yang kerap berlaku adalah mengenai harga cryptocurrency CEX.IO dan yuran tersembunyi. Walaupun pertukaran tersebut telah mengurangkan sebahagian daripadanya selama bertahun-tahun, kebanyakan orang tidak menyukai bayaran tambahan 7%.

Kajian Pertukaran CEX.IO: Keputusan

CEX.IO adalah pertukaran kripto terkemuka yang sesuai untuk pemula dan pedagang maju. Walaupun bayarannya lebih tinggi pada platform broker, platform perdagangan CEX.IO mempunyai harga pasaran. Kami berharap semakan kami dapat membantu anda dalam menentukan apakah perkhidmatan ini sesuai dengan keperluan anda.

Pertukaran CEX.IO: Kebaikan dan Kekurangan

Kelebihan:

 • Keselamatan yang baik;
 • Dikawal selia;
 • Terdapat di beberapa negeri AS;
 • Liputan geografi tinggi;
 • Pelbagai pilihan pembayaran, termasuk kad;
 • Pelbagai pilihan fiat;
 • Penyenaraian crypto yang layak;
 • Sokongan responsif;
 • Pelbagai pilihan perdagangan.

Keburukan:

 • Bayaran tinggi untuk pembelian kad;
 • Menuntut proses pengesahan.

Gambar pilihan: blog.cex.io

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector