Kajian BitPay | Gambaran Keseluruhan, Ciri, Faedah, Harga

Apa Itu BitPay?

BitPay adalah pemproses pembayaran yang membolehkan perniagaan / pedagang menerima pembayaran dalam bitcoin, mengarahkan dana terus ke akaun bank mereka. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2011 dan pejabat utamanya berpusat di Atlanta, Georgia.

Perkhidmatan BitPay tersedia di 38 negara dan ia menerima sejumlah besar mata wang fiat termasuk dolar AS, Euro, dan CAD. Ia dianggap sebagai perkhidmatan pembayaran terbesar yang membolehkan pedagang menerima bitcoin untuk produk dan perkhidmatan mereka.

Kad dan Dompet BitPay

Dompet BitPay digunakan untuk menyimpan Bitcoin dan mampu menerima sehingga 12 peranti yang berbeza. Dompet menguruskan semua urus niaga anda dan menggabungkan ciri-ciri lebih lanjut seperti sokongan Protokol Pembayaran untuk alamat yang tidak diketahui.

Kad BitPay berfungsi sama dengan dompet, mempunyai fungsi menyimpan, tetapi lebih banyak

seperti kad Visa bank. Kad ini hanya tersedia untuk pelanggan AS.

Dompet dan Kad membolehkan pedagang membeli, menjual, dan membelanjakan Bitcoin dengan mudah kerana semua pedagang dan ATM Visa menerima kad ini.

Kad BitPay Visa mampu menukar Bitcoin menjadi dolar dan sebaliknya. Dana fiat dimasukkan ke dalam Kad Visa BitPay dengan menggunakan Wallet.

Bagaimana untuk menggunakannya

Mendaftar melibatkan membuat akaun kad atau akaun perniagaan. Akaun pertama adalah untuk pengguna individu sementara yang kedua adalah untuk syarikat yang ingin menguruskan pembayaran Bitcoin. Setelah anda memilih pilihan akaun anda, klik daftar untuk langkah-langkah berikut.

Anda kemudian diminta untuk mengisi borang dengan e-mel, nama, nama organisasi (untuk akaun perniagaan) dan maklumat akaun anda. Setelah permintaan akaun anda diproses, anda akan diberikan dompet atau Kad BitPay Visa.


Adakah BitPay selamat?

BitPay sebahagian besarnya dianggap sebagai pemproses pembayaran yang selamat. Ini menyediakan kaedah yang mudah yang boleh digunakan oleh pemilik Bitcoin untuk pembayaran seharian. Pengalaman menggunakan perkhidmatan ini mempunyai ulasan positif dan negatif.

Seorang pengguna menyatakan bahawa perkhidmatan ini cepat memproses pembayarannya dan dia tidak diharuskan membayar caj untuk penggunaan ATM.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa masalah yang dilaporkan. Pada bulan November 2018, BitPay mengeluarkan peringatan kepada penggunanya mengenai kod yang dijangkiti yang mencuri kunci dompet peribadi dari pengguna aplikasi Copay (dompet sumber terbuka). Seorang penggodam mencipta pintu belakang dengan menerapkan perisian hasad di perpustakaan sumber terbuka Copay. Pengguna dengan aplikasi Copay untuk Android dan iOS versi 5.0.2 hingga 5.1.0 disarankan untuk tidak membuka aplikasi lagi, memperbarui dompet mereka, dan memindahkan dana mereka ke dompet versi 5.2.0. Menurut syarikat itu, kod jahat tidak mempengaruhi dompet BitPay.

BitPay kehilangan pada tahun 2014 lebih daripada $ 1.8 juta bitcoin kerana penipuan pancingan data yang melibatkan ketua pegawai kewangannya. Tetapi kejadian ini tidak berlaku kerana sistem keselamatan yang buruk atau penipuan besar-besaran di pihak BitPay, kebanyakannya disebabkan oleh kesalahan manusia.

Kebaikan dan keburukan

BitPay membolehkan penjual dan peniaga dalam talian menerima bitcoin untuk produk dan perkhidmatan mereka. Ia dilengkapi dengan kelajuan transaksi yang pantas dan penyediaan yang mudah untuk pembayaran pembayaran dalam talian. Bayaran memproses kad kredit biasanya sekitar 3% setiap transaksi, sementara BitPay mengenakan yuran tetap 1%.

Platform ini membolehkan orang dari seluruh dunia menerima sejumlah wang dengan menggunakan komputer atau telefon pintar mereka. Perniagaan dapat memperoleh keuntungan dari rangkaian pembayaran tanpa sempadan dan juga kadar pertukaran tawaran terbaik.

API perisian yang selamat secara kriptografi membolehkan penyatuan mudah ke dalam sistem yang ada. Juga, pengguna mempunyai pelbagai pilihan yang dapat disesuaikan untuk keselamatan dan kelajuan pengesahan mereka. Akaun pedagang boleh mengaktifkan sistem pengesahan dua faktor yang dikuasakan oleh Google Authenticator.

Seseorang boleh memilih untuk menerima pembayaran dalam lapan mata wang fiat atau bitcoin, atau gabungan anda. BitPay mempunyai sokongan dalam 40 bahasa, yang membolehkan perniagaan mencapai pangkalan pelanggan antarabangsa.

Pelanggan terhindar dari penipuan tolak bayar dan pencurian identiti kerana perkhidmatan ini berdasarkan Bitcoin. Aspek lain yang dinilai positif dari perkhidmatan ini adalah antara muka yang ramping dan konfigurasi yang mudah.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ulasan BitPay negatif yang tersedia dalam talian, ada di antaranya yang menuduhnya sebagai penipuan. Kelemahan utama nampaknya adalah penahanan dana dan proses pembayaran dan pembayaran balik yang rumit.

Ia juga kelihatan bahawa syarikat itu dari masa ke masa lebih ketat dari segi perniagaan yang diterimanya.

BitPay sering menerima aduan mengenai perkhidmatan pelanggannya, yang dilaporkan buruk dan sering tidak membantu. Seorang pengguna melaporkan bahawa dia tidak mendapat respons terhadap e-melnya.

Harga

Perkhidmatan ini sering mengubah dan mengemas kini model harga. Pada masa ini, syarikat mengenakan Yuran 1% bagi setiap transaksi yang boleh menjadi lebih tinggi untuk industri yang berisiko tinggi. Bayaran yang dikenakan adalah sama untuk semua 240 negara yang disokong.

Kepercayaan Komuniti BitPay

BitPay telah menerima ulasan positif dan negatif. Dilaporkan bahawa terdapat gangguan tertentu dalam aplikasi dan portal dalam talian dan BitPay tidak menghantar dana ke tempat tujuan mereka. Dana ini juga disimpan untuk jangka masa yang panjang, bahkan berminggu-minggu.

Syarikat itu didakwa telah menyekat transaksi yang sah ke beberapa dompet tanpa motif, menyebabkan pengguna kehilangan wang mereka. Ini nampaknya disebabkan oleh kebijakan mereka yang berbunyi “Kami berhak menutup akaun anda.”

Keputusan

BitPay mungkin mengalami naik turun, tetapi secara keseluruhan ia adalah perkhidmatan pemprosesan Bitcoin yang dipercayai dan digunakan secara meluas.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector