Panduan Permulaan untuk Perlombongan NEM (XEM)

perlombongan nem

Mengenai NEM (XEM)

Pergerakan Ekonomi Baru (PERNAH) adalah blockchain yang mempunyai fungsi serupa Ethereum, direka untuk kegunaan perusahaan perniagaan.

XEM adalah token yang memberi kuasa kepada platform NEM. XEM mempunyai jumlah bekalan 8,999,999,999, dengan semua token telah dikeluarkan di blok genesis. Pada masa ini duit syiling berada di kedudukan ke-22 mengikut had pasaran $ 437,702,335 USD. XEM mempunyai harga dagangan semasa $ 0.048634 USD.

Bukti Kepentingan (PoI)

Platform blockchain NEM menggunakan protokol proprietari yang disebut Proof of Importance untuk menguruskan bagaimana node bersaing dan mengesahkan blok seterusnya. Urutan ini bergantung pada “kepentingan” setiap simpul yang ditentukan oleh skor, yang terdiri daripada faktor, seperti jumlah syiling yang dipegang, jumlah transaksi pada bulan lalu, dan perincian lain.

Hasil gambar untuk Bukti Kepentingan

Algoritma PoI NEM adalah algoritma Eigentrust ++ yang diubah suai, yang merupakan sistem untuk mengukur reputasi pada rangkaian peer-to-peer. Ia berfungsi dengan membolehkan node memantau node lain di rangkaian dan mencipta reputasi untuk mereka bergantung pada tindakan masa lalu mereka.

Sumber gambar: Planet Blockchain

Penuaian dan Pelaburan

PoI menentukan pengguna dapat “menuai” blok NEM. Menuai blok melibatkan merakam blok ke rantai dan mendapatkan ganjaran XEM. Terdapat dua jenis penuaian: mod penuaian tempatan dan penuaian yang didelegasikan.

Dalam kedua kes tersebut, masih diperlukan untuk menggunakan pilihan NEM perlombongan (XEM) untuk penuaian yang tidak berkaitan dengan skor kepentingannya. Kelemahannya ialah anda tidak boleh membeli XEM tambahan di bursa dan mula menuai dengan segera.

Semasa anda memasukkan duit syiling baru ke dalam dompet NEM, mereka masuk ke dalam kategori “tidak dilaburkan”. 10% dari dana yang disetorkan dipindahkan setiap hari ke kategori “diletak hak”. Setelah anda mempunyai lebih dari 10,000 XEM yang terletak di dompet anda, proses penuaian akan bermula. Sebagai contoh, jika anda mempunyai 20,000 XEM, proses peletakan hak mungkin memakan masa seminggu atau lebih.

Penuaian tempatan melibatkan penggunaan tetapan lalai pada pelayan mereka sendiri dan bukannya NIS (NEM Infrastructure Server). Terdapat tiga peraturan yang diperlukan untuk penuaian tempatan:


  • Pengguna diminta untuk mengklik butang “mulakan penuaian tempatan”
  • Pengguna mesti berada dalam talian
  • Mereka tidak dapat menggunakan NIS semasa mereka menuai

Jenis lain adalah penuaian yang didelegasikan. Ini membolehkan pemegang NEM menggunakan pelayan jauh untuk melakukan kerja mereka dengan memindahkan skor kepentingan mereka ke proksi. Perbezaan penting lain ialah mereka dapat mengumpulkan NEM, sementara komputer dimatikan kerana program memindahkan kepentingan ke nod lain.

Hasil gambar untuk nem png

Tiga peraturan yang berlaku untuk jenis penuaian ini adalah:

  • Pengumpulan duit syiling dapat dilakukan tanpa henti
  • Terdapat penggunaan kuasa yang lebih rendah ketika NIS berfungsi
  • Pengaktifan akaun memerlukan beberapa jam (sekitar enam), dan harga 6 XEM.

Seperti yang anda perhatikan sekarang, NEM tidak dapat dilombong seperti kripto lain, dalam arti anda menggunakan kuasa pengkomputeran anda untuk menghasilkan blok seperti dengan syiling protokol Proof of Work.

Tetapi bagi anda yang masih berminat untuk melombong NEM dengan kad grafik atau ASIC, ada pilihan untuk melombong altcoin lain dan kemudian menukarnya secara automatik menjadi XEM pada kadar pertukaran mereka sebelum dihantar ke dompet.

Bagaimana Anda Boleh Menggunakan Perlombongan untuk Menghasilkan NEM?

Buat dompet XEM

Anda perlu membuat akaun dompet yang menyokong penyimpanan dan penuaian XEM terlebih dahulu. Di sini anda akan menghantar XEM anda. Terdapat beberapa pilihan yang ada sekarang: NEM NanoWallet, NEM Mobile Wallet dan NCC (NEM Community Client).

Pilih Pelombong

Terdapat pelbagai platform perisian perlombongan yang menambang sejumlah altcoin, sama ada untuk perlombongan solo, perlombongan kolam atau perlombongan awan. Beberapa contohnya ialah MinerGate, BFGMiner, EasyMiner, CGMiner, dll. Carilah yang sesuai dengan sistem operasi komputer anda, kemudian muat turun dan pasangkannya.

Pilih jenis perlombongan anda

Terdapat beberapa pilihan yang boleh digunakan untuk menambang cryptocurrency. Sebilangannya lebih menguntungkan daripada yang lain, tetapi anda harus memilih yang paling sesuai untuk anda dan keadaan anda.

Perlombongan CPU

Pada hari-hari pertama cryptocurrency, banyak orang dapat menggunakan CPU untuk menambang. Anda boleh memuat turun pelanggan dan menghidupkan ciri perlombongan pintar yang secara automatik akan melombong duit syiling yang mempunyai keuntungan paling banyak pada masa ini.

Perlombongan JavaScript

Sekiranya anda tidak mahu mengosongkan ruang cakera anda dengan muat turun, anda boleh memilih perlombongan JavaScript. Anda hanya perlu mengakses tab “Mining Web” di MinerGate dan menghidupkan perlombongan Monero. Monero telah dijumpai sebagai duit syiling yang paling menguntungkan melalui perlombongan JavaScript. Untuk terus melombong, anda mesti terus membuka halaman. Pilihan NEM perlombongan ini masih menggunakan CPU anda untuk pengiraan.

Perlombongan GPU

Perlombongan GPU dianggap sebagai pilihan yang paling menguntungkan kerana mereka jauh lebih berkuasa menyelesaikan masalah pengkomputeran daripada CPU. Sekiranya anda sudah mempunyai perlombongan perlombongan untuk melombong Ethereum (altcoin yang paling banyak dilombong), anda hanya boleh mengarahkan pelombong anda ke Minergate. Ia berfungsi dengan cara berikut:

Ethminer: ethminer -C -F http://eth.pool.minergate.com:55751/YOUR_EMAIL –disable-submit-hashrate (GetWork)

Genoil OpenCL: ethminer -G -S eth.pool.minergate.com:45791 -O AND_EMAIL (Stratum)

Genoil CUDA: ethminer -U -S eth.pool.minergate.com:45791 -O AND_EMAIL (Stratum)

Tarik balik ke XEM

Setelah melombong sejumlah duit syiling, anda boleh menukarnya di bursa kolam, atau menukarnya menjadi satu untuk menukarnya, dan kemudian menghantar XEM ke dompet NEM anda.

Ringkasan

NEM mempunyai sistem penghasilan blok yang sangat unik dan tidak serasi dengan gaya perlombongan POW yang biasa, kita biasa melihat, tetapi ada cara menggunakan NEM perlombongan dan mendapatkan beberapa XEM. Kaedah yang lebih mudah untuk mendapatkan XEM adalah dengan membeli atau menjualnya secara langsung.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector