NEO vs ETHEREUM: Apa Perbezaannya?

neo vs ethereum

Bitcoin adalah cryptocurrency pertama yang dilancarkan. Ia juga merupakan cryptocurrency yang paling popular di dunia. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis yang telah dimainkan selama bertahun-tahun dan memberikan kesan hebat kerana ciri canggihnya. Dua daripada nama tersebut adalah NEO dan Ethereum.

NEO dan Ethereum adalah cryptocurrency berprofil tinggi yang menawarkan sistem berasaskan blockchain dengan pelbagai alat untuk pembangun yang didorong oleh aset crypto (ETHER di Ethereum, GAS di NEO). Mereka dibangunkan untuk menjadi tuan rumah kontrak pintar, DApps dan ICO secara terdesentralisasi. Kedua-dua projek mempunyai sumber terbuka, Turing selesai dan disokong oleh komuniti dengan pasukan hebat dan responsif. Mari kita perhatikan lebih dekat kedua-duanya.

NEO

NEO adalah projek blockchain yang berfungsi dengan bantuan teknologi blockchain dan identiti digital untuk menguruskan aset, membuat ekonomi pintar, dan mendigitalkan aset. NEO mempunyai algoritma uniknya yang disebut diedarkan Byzantine Fault Tolerance (dBFT). Yang unik menjimatkan tenaga dan membawa kepada transaksi yang cepat. NEO membolehkan pengguna menjalankan aplikasi yang terdesentralisasi dan tidak beroperasi dalam keperluan bahasa tertentu kerana ia juga dapat dibuat di Java, Go dan C #. Baca lebih lanjut mengenainya aBitGreedy.

Salah satu sebab kejayaannya adalah kerana sokongannya oleh pemerintah China. Dari sejarah, China telah memusuhi penggunaan cryptocurrency. Namun, belakangan ini, negara telah berubah untuk menerapkan sistem blockchain. NEO mempunyai kerjasama dengan banyak syarikat besar, termasuk Coindash dan Alibaba.

ETHEREUM

Ethereum mencipta salah satu teknologi paling menarik dalam industri blockchain: kontrak pintar. Ini telah membantu rangkaian memperoleh penggunaan yang meluas. Ethereum kini merupakan platform paling popular di planet ini untuk membuat dan menjalankan kontrak pintar. Kontrak pintar berurusan dengan kod yang membantu menyokong tugas yang kompleks seperti pertukaran harta benda, wang atau aset lain yang serupa. Ia juga berfungsi dalam mengembangkan Organisasi Autonomi Terdesentralisasi (DAO). DAO menjalankan aktiviti tanpa struktur kepimpinan. Mereka mengikuti program yang sudah ditentukan sebelumnya tanpa gangguan melalui penipuan atau pihak ketiga.

PERBEZAAN UTAMA ANTARA NEO DAN ETHEREUM

Apabila anda melihat pasaran kripto, anda akan menemui banyak altcoin. Tetapi sukar untuk menemukan mana-mana yang bersaing dengan Ethereum atau alternatif untuknya. NEO telah dilihat sebagai satu-satunya altcoin yang mungkin menjadi pesaing atau alternatif kepada Ethereum. Berikut adalah perbezaan utama antara kedua-duanya.

  • Mereka menggunakan algoritma yang berbeza.

Neo menggunakan Byzantine Fault Tolerant (aka dBFT) yang merupakan bentuk mekanisme konsensus Proof-of-stake (PoS) yang lebih baik daripada yang dilakukan oleh Ethereum yang menggunakan mekanisme tenaga yang lebih intensif dan mahal, Proof-of-work ( PoW). Baru-baru ini, Ethereum telah membuat kemajuan dalam mengadaptasi algoritma bukti kepentingan yang akan meningkatkan kelajuan dan kecekapan energinya, tetapi masih tidak dibandingkan dengan algoritma NEO.

  • Menyokong

Perbezaan lain antara kedua-duanya adalah sokongannya. NEO disokong oleh kerajaan China yang menyebabkan populariti dan penerimaannya yang meluas di China dan seterusnya memberikan NEO kelebihan untuk memanfaatkan pasaran China yang besar. Selain itu, ia juga disokong oleh bank negara dan negara. Ia juga disokong oleh Microsoft dan Alibaba. Ethereum, sebaliknya, tidak disokong oleh pemerintah mana pun. Ia hanya mendapat sedikit sokongan dari EEA-Enterprise Ethereum Alliance yang membantu mempopularkan kejayaannya di platform dunia.

  • Perbezaan fungsional dan teknikal

NEO tidak dapat menjalani garpu keras sementara Ethereum sudah terbahagi kepada dua: Ethereum dan Ethereum Classic. Secara fungsional, NEO lebih unggul daripada Ethereum.

  • Bahasa

Kontrak pintar dan DApps NEO boleh ditulis dalam pelbagai bahasa pengaturcaraan yang merangkumi Java, C # dll, sementara Ethereum mempunyai bahasa pengaturcaraan tertentu yang dikenali sebagai Solidity; ini tidak diketahui dan belum dikuasai oleh banyak pengaturcara.

  • Pembahagi

NEO hanya wujud dalam bilangan bulat dan tidak dapat dibahagikan kepada perpuluhan, berbeza dengan Ethereum yang menggunakan bahan bakar kripto, dan dapat dibahagikan kepada perpuluhan.


  • Kepantasan

Neo jauh lebih pantas jika dibandingkan dengan Ethereum. Ia dapat menangani kira-kira 10,000 transaksi sesaat, jauh lebih banyak berbanding dengan Ethereum 15. Kekurangan utama Ethereum ini telah membawa kepada rancangan skalabiliti jangka panjang yang dapat menyelesaikan masalah.

  • Memacu blockchain

Walaupun NEO menghasilkan NeoGAS untuk digunakan sebagai bahan bakar crypto, Ethereum menggerakkan rangkaiannya melalui unit kecil Ether.

  • Keselamatan

Dari segi keselamatan, NEO disebut sebagai kalis komputer kuantum kerana satu-satunya platform blockchain yang bebas dari ancaman komputer kuantum. Mereka telah mengembangkan mekanisme kriptografi anti-kuantum yang disebut sebagai NeoQS. Komputer kuantum mempunyai kekuatan untuk memanipulasi sistem blockchain. Walau bagaimanapun, sama ada negatif ini berlaku atau tidak ia tidak memberi kesan kepada NEO.

  • Penonton Antarabangsa

Sebilangan besar makalah mengenai Neo biasanya dalam bahasa Cina dan sangat sedikit untuk terjemahan khalayak yang membaca Inggeris untuk pelabur asing tidak dipercayai. Terjemahan tidak diperlukan di Ethereum. Ini adalah syarikat global yang melayani penonton membaca antarabangsa dan Inggeris sepenuhnya.

  • Arah

Neo mendigitalkan aset dunia nyata tradisional, dengan bantuan identiti digital ditambah dengan kontrak pintar yang berjalan dan DApps, Dengan tujuan membuat ekonomi pintar, sementara Ethereum menjadi tuan rumah banyak kes identiti digital, pertukaran terdesentralisasi, pengkomputeran, kiriman wang, dan KYC, yang bertujuan menjadi satu-satunya komputer super dunia.

KESIMPULAN

Mana yang lebih baik: NEO atau Ethereum?

Pada ketika ini, sukar untuk menyatakan mana yang lebih baik. Ia juga menggoda untuk melabur dalam kedua-duanya, kerana kedua-dua projek itu adalah sumber terbuka, lengkap di Turin, dan mendapat sokongan masyarakat yang besar. NEO telah menyatakan motif mereka untuk menempatkan diri dalam persaingan yang berterusan dan terus dengan Ethereum. Walau bagaimanapun, kedua-duanya perlu fokus pada kekurangan ciri, terutama penggunaan utama. Dalam aspek teknologi, Ethereum berada di kedudukan yang baik di pasaran crypto.

Tidak ada yang tahu apa masa depan masing-masing; Memandangkan skema besar, NEO dan Ethereum agak baru, dan tentunya ada ruang untuk kedua-dua altcoin di cryptosphere.

Ada juga keperluan bagi kedua-duanya untuk menunaikan janji-janji utama mereka. Apabila ini berlaku, kita pasti akan mempunyai gambaran yang jelas mengenai rangkaian cryptocurrency mana yang lebih baik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector