Mengapa Billfodl Hanya Memegang 4 Huruf Setiap Kata

Pengenalan

Anda baru sahaja menerima Billfodl melalui surat, dan semasa anda menyiapkannya, anda menyedari bahawa setiap slot hanya mengandungi 4 huruf. “OH TIDAK!” awak fikir. “Billfodl ini rosak! Itu tidak mengandungi keseluruhan frasa benih saya?

Jangan risau. Tidak ada yang salah dengan Billfodl anda.

Terdapat alasan yang sangat baik Billfodl hanya menyimpan 4 huruf setiap perkataan, dan kami akan menerangkan mengapa di bawah.

Senarai Perkataan BIP39

Billfodl adalah peranti keluli tahan karat yang direka untuk menyimpan frasa pemulihan anda.

Frasa pemulihan terdiri daripada 12, 18, 0r 24 perkataan dari senarai perkataan BIP39. Senarai perkataan ini mengandungi 2048 perkataan.

Sebagai contoh, kunci simpanan dompet perkakasan hanya menggunakan 12 perkataan. Dompet siri lejar menggunakan 24. Beberapa dompet perisian duduk di tengah dengan 18 kata sandaran.

Anda mungkin menyedari bahawa beberapa perkataan ini panjangnya hingga lapan aksara. Mengapa Billfodl hanya membiarkan anda membuat sandaran empat huruf?

Kerana anda hanya memerlukan empat huruf pertama. Melihat senarai perkataan BIP39 akan lebih mudah difahami.

Mari kita lihat perkataan # 2016: pemenang dan # 2017: musim sejuk. Mereka berkongsi tiga huruf pertama yang sama ‘menang’. Tetapi huruf keempat berbeza.

Sekarang cuba bandingkan dua perkataan lain dalam senarai. Anda akan mendapati bahawa tidak ada dua perkataan dengan empat huruf pertama yang sama. Semua perkataan unik dalam empat huruf pertama.

Berkali-kali, anda akan mendapati bahawa huruf unik dalam tiga huruf pertama. Beberapa perkataan, seperti # 1889: jelek unik hanya dalam satu huruf.

Apa yang Akan Terjadi jika Anda Perlu Memulihkan Dompet Crypto?

Apabila anda membuat dompet baru, anda akan memilih pilihan pulih – kebanyakan dompet mempunyai ciri ini.

Ia akan meminta anda memasukkan frasa pemulihan anda.

Semasa anda memasukkan kata pertama, huruf demi huruf, anda akan mendapati bahawa dompet akan mula mengisi isi perkataan yang lain secara automatik untuk anda. Sebagai contoh, jika kata pertama Anda adalah “ketik”, Anda akan memasukkan “t” dan “y”. Pada ketika ini, dompet kemungkinan akan menunjukkan kepada anda “jenis” dan “tipikal” dan membiarkan anda memilihnya.

Anda tidak perlu terus memilih huruf. Dompet cuba menjadikan pemulihan lebih mudah untuk anda.

Mari kita ambil contoh “jelek” lagi. Segera setelah anda memasukkan huruf “u”, itu mungkin akan memaksa anda untuk memilih “jelek” kerana itu adalah satu-satunya kata yang dimulai dengan “u” dalam Daftar BIP39.

Oleh kerana ciri BIP39 ini, tidak perlu membuat sandaran lebih daripada empat huruf pertama.

Mengapa Tidak Menyandarkan Huruf yang Tinggal?

Terdapat Empat sebab kami tidak menyandarkan kata-kata yang masih ada.

Kos

Menyandarkan lebih banyak huruf daripada yang diperlukan bermakna kita perlu menyediakan lebih banyak jubin. Kita juga perlu menjadikan Billfodl lebih besar.

Melakukan ini memerlukan lebih banyak tenaga kerja dan lebih banyak bahan mentah. Dan peningkatan bahan akan menjadikannya lebih berat dan lebih mahal untuk dihantar. Dengan tidak menambahkan tenaga kerja dan berat badan yang tidak perlu, kami menjimatkan wang anda.

Kestabilan

Alat kecil seperti Billfodl cenderung bertahan dengan lebih baik pada unsur-unsur ekstrem, seperti panas. Kami mahu Billfodl melindungi frasa pemulihan anda dalam seberapa banyak syarat ini. Lebih kecil kita dapat menjadikannya lebih baik.

Kemudahan Penyediaan

Lebih banyak jubin bermaksud proses penyediaan yang lebih lama. Sebenarnya, menyiapkan sandaran tidak menyenangkan. Ini membosankan, tidak kira bagaimana anda memotongnya. Kami lebih suka tidak membuat anda menghabiskan lebih banyak masa daripada yang diperlukan. Terutama apabila tidak ada peningkatan faedah untuk melakukannya.

Keluaran semula

Ada kemungkinan kecil bahawa menyandarkan lebih banyak surat daripada yang anda perlukan sebenarnya tidak baik untuk sandaran. Kami telah berusaha merekayasa Billfodl agar kunci tidak terbuka tanpa sengaja. Kita tidak boleh selalu meramalkan ini.

Contohnya, jika Billfodl berada di dalam kebakaran rumah dan balok berat jatuh di atasnya, kunci itu mungkin pecah. Apabila anda pergi untuk mengambilnya, ada kemungkinan selak akan terlepas, dan jubin akan jatuh.

Sekiranya ini berlaku, anda mungkin terpaksa mengumpulkan jubin dan berusaha memaksa frasa menggunakan komputer. Dalam kes ini, anda mahukan ‘noise’ sekecil mungkin dalam isyarat.

Mempunyai huruf tambahan di timbunan jubin anda hanya akan menjadikan proses ini lebih sukar. Itu kerana ia menambah jumlah kombinasi yang mungkin.

Kesimpulannya

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai mengapa anda hanya memerlukan empat huruf untuk Billfodl atau ingin tahu tentang perkara lain, hantarkan e-mel kepada kami ke [email protected] Kami dengan senang hati akan membantu!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me