Litecoin vs Bitcoin – Perbezaan Utama Antara Dua Kripto Ini

Litecoin vs Bitcoin

Bitcoin (BTC) dan Litecoin (LTC) adalah dua cryptocurrency terbesar di dunia. Ini juga merupakan dua kripto tertua di dunia, memandangkan masing-masing dibebaskan pada tahun 2008 dan 2011. Walau bagaimanapun, mereka berbeza dan mempunyai sekumpulan ciri yang pelbagai.

LTC dan BTC mempunyai banyak persamaan. Sebagai contoh, mereka berkongsi algoritma konsensus Proof-of-Work (PoW). Walaupun begitu, mereka digunakan untuk berbagai perkara, dan ini dapat dilihat pada harga masing-masing. Dalam artikel ini, kami akan mempertimbangkan kelajuan, bayaran, dan bagaimana aset digital ini dikembangkan.

Litecoin vs Bitcoin: Perbezaan

litecoin vs bitcoin

bittreo.com

Mari mulakan dengan menunjukkan mata wang maya terbesar. Bitcoin mempunyai permodalan pasaran $ 169 bilion dan harga setiap duit syiling $ 9,180.58. Dengan cara ini, Bitcoin adalah mata wang maya terbesar di dunia. Malah lebih besar daripada gabungan altcoin lain.

Sementara itu, Litecoin mempunyai harga setiap duit syiling $ 43 dan permodalan pasaran $ 2,81 bilion. Ini menjadikannya altcoin ke-9 terbesar di dunia. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, LTC juga menjadi yang kedua terbesar setelah Bitcoin. Kedudukan ini telah diambil olehEthereum (ETH) dan Ripple (XRP).

Terdapat maksimum 21 juta BTC yang pernah dikeluarkan. Ini disebabkan oleh kenyataan bahawa Satoshi Nakamoto, pencipta Bitcoin, memutuskan untuk meletakkan had untuk BTC yang dikeluarkan. Ini berbeza dengan berapa banyak Litecoin yang akan wujud. Rangkaian Litecoin akan menyaksikan 84 juta LTC dikeluarkan pada tahun-tahun mendatang.

Selanjutnya, rangkaian Bitcoin mempunyai masa blok 10 minit, berbanding blok 2.5 minit di rangkaian Litecoin. Ini akan menjadikan transaksi LTC lebih cepat dan lebih murah daripada pada blockchain Bitcoin. Walaupun transaksi Bitcoin memerlukan masa 10 minit untuk disetujui oleh penambang, pemindahan LTC memerlukan masa sehingga 4 kali lebih sedikit untuk diproses.

Selain itu, bayaran lebih tinggi pada rangkaian BTC. Ini menjadikan LTC sebagai cryptocurrency yang hebat untuk pembayaran dan penggunaan harian. Bitcoin boleh dianggap sebagai aset digital untuk menyimpan nilai atau untuk simpanan.

Algoritma Konsensus

bukti algoritma kerjaKedua-dua cryptocurrency ini menggunakan algoritma konsensus Proof-of-Work (PoW) yang sama. Setiap rangkaian ini dijalankan oleh pelombong yang memastikan transaksi itu asli dan sah. Kedua-dua cryptocurrency ini dikritik kerana aktiviti perlombongan memakan banyak tenaga.

Agar pelombong Bitcoin dan Litecoin dapat melindungi rangkaian, perlunya pelombong memperoleh peralatan perkakasan. CPU ini secara khusus dirancang untuk menangani transaksi BTC dan LTC yang menggunakan sejumlah besar tenaga.

Mata wang kripto ini mempunyai fungsi kriptografi yang berbeza. Memang, Bitcoin menggunakan fungsi kriptografi SHA-256, dan Litecoin berfungsi dengan Scrypt. Scrypt bertujuan menjadikan perlombongan jauh lebih demokratik daripada di rangkaian Bitcoin. Walaupun banyak pakar dan penganalisis mengatakan bahawa perlombongan Bitcoin difokuskan di China, perlombongan LTC dapat lebih diedarkan.

Pada masa ini, rangkaian Bitcoin adalah yang paling selamat di dunia dari segi kuasa perlombongan. Rangkaian Bitcoin mempunyai kadar hash 110,000,000 TH / s. Rangkaian LTC mempunyai kadar hash 140 TH / s. Melombong Bitcoin pastinya jauh lebih mahal daripada melakukannya di rangkaian LTC.


Litecoin vs Bitcoin: Perbandingan Harga

Kedua-dua mata wang kripto telah mencapai puncaknya pada bulan Disember 2017. Inilah saat di mana cryptocurrency mencapai tahap tertinggi. Bitcoin mencapai paras tertinggi sepanjang masa $ 20,000 setiap duit syiling, sementara Litecoin melonjak menjadi $ 375 di beberapa bursa.

Sejak itu, kedua-dua mata wang maya ini memasuki pasaran bear yang mempengaruhi harga dan cara operasi mereka. Kedua-duanya tetap jauh dari tahap tertinggi sepanjang masa.

Memperoleh dan Menyimpan Litecoin dan Bitcoin

beli bitcoin dan litecoin

bodoh.ca

Pertukaran cryptocurrency adalah kaedah terbaik untuk memperoleh Bitcoin dan Litecoin. Secara amnya, anda akan mendapati kripto ini terdapat di kebanyakan bursa antarabangsa di seluruh dunia. Ini bermaksud bahawa tidak boleh menjadi masalah bagi anda untuk mendapatkan aset digital ini.

Untuk membelinya, anda perlu memilih pertukaran dan membuat akaun. Binance dan Coinbase adalah platform hebat untuk melakukannya. Anda boleh memperoleh LTC dan BTC menggunakan kad kredit dan debit melalui platform ini. Setelah anda mendaftar, anda perlu membiayai akaun anda dan membuat pembelian di pasaran.

Walaupun pertukaran kripto adalah kaedah terbaik untuk memperoleh BTC dan LTC, mereka bukanlah kaedah terbaik untuk menyimpannya. Sekiranya anda ingin menyimpan cryptocurrency ini, perkara terbaik adalah menggunakan dompet perkakasan. Ledger menawarkan penyelesaian hebat untuk pelabur yang ingin menyimpan dana mereka dengan selamat.

Pertukaran biasanya diserang oleh penggodam, yang boleh menyebabkan dana anda hilang selamanya. Perkara ini sudah banyak kali berlaku dalam pelbagai pertukaran dari seluruh dunia. Oleh itu, anda perlu memilih pertukaran yang selamat, seperti Binance dan Coinbase.

Kesimpulannya

Bitcoin dan Litecoin pastinya merupakan cryptocurrency yang serupa. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai ciri-ciri yang berbeza yang menjadikan mereka istimewa dengan cara mereka sendiri. Sekiranya anda ingin menyimpan nilai atau menyimpan, perkara terbaik adalah membeli Bitcoin. Sekiranya anda ingin membuat spekulasi dengan kenaikan harga, anda boleh memperoleh kedua-dua aset digital tersebut.

Sebaliknya, jika anda ingin melakukan pembelian harian dengan mata wang kripto, LTC adalah pilihan yang lebih baik, kerana ia lebih cepat dan lebih murah dan lebih mudah dikendalikan kerana denominasi yang lebih besar. Perlu disebutkan bahawa kedua-dua komuniti Litecoin dan Bitcoin mempunyai cadangan hebat untuk memperbaiki rangkaian ini pada tahun-tahun mendatang.

Gambar pilihan: currency.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector