Ketahui Cara Mengelakkan Bayaran Yuran Tinggi di Bursa Crypto

elakkan membayar yuran yang tinggi

Bursa mengurangkan dana crypto anda untuk perkhidmatan mereka, dan sementara anda tidak dapat sepenuhnya menghindari yuran, anda boleh mengelakkan membayar yuran tinggi dengan menggunakan beberapa tipu daya.

Perkara pertama yang perlu anda perhatikan adalah struktur yuran yang berbeza yang digunakan oleh bursa dan bagaimana anda dapat memanipulasikannya untuk keuntungan anda. Anda akhirnya dapat menjimatkan wang dengan memilih pertukaran crypto yang tepat untuk transaksi tertentu.

Mari kita ketahui yuran yang biasanya anda kenakan di bursa kripto:

Yuran Perdagangan

Bayaran paling asas di bursa adalah yuran perdagangan. Bayaran ini dikenakan semasa anda menukar kripto untuk kripto lain. Sebilangan nasihat mudah adalah mencari pertukaran yang mempunyai yuran perdagangan terendah. Tetapi ada banyak bayaran lain yang ditambahkan pada proses perdagangan kerana anda akan segera mengetahui.

Bayaran Pertukaran

bayaran pertukaranBayaran lain yang dikenakan oleh pertukaran mungkin termasuk biaya pembuatan alamat, biaya deposit, dan biaya pengeluaran untuk transaksi. Sebilangan besar pertukaran tidak mengenakan yuran deposit, tetapi ini boleh menyebabkan pengeluaran wang lebih tinggi.

Juga, pertukaran yang tidak mengenakan apa-apa yuran pengeluaran boleh mencerminkan yuran perdagangan yang lebih tinggi, atau sedikit biaya perdagangan mungkin telah meningkatkan biaya deposit dan pengeluaran.

Anda harus berhati-hati dengan strategi ini untuk menyembunyikan yuran tertentu sambil mengiklankan kos yang nampaknya lebih kecil. Sebilangan besar bursa memasarkan diri mereka dengan cara ini dan menyembunyikan yuran tidak kompetitif dalam bentuk yang baik. Itulah sebabnya mengapa banyak pengguna mengadu dalam talian setelah berdagang apabila mereka mengetahui bursa mengambil sebahagian besar dana mereka.

Sebilangan bayaran dikira berdasarkan peratusan perdagangan, sementara yang lain mempunyai kadar tetap untuk semua jumlah perdagangan. Untuk mengelakkan membayar yuran tinggi ketika berdagang dengan jumlah yang rendah, jangan memilih pertukaran yang menggunakan sistem yuran tetap.

Apabila anda melihat pertukaran yang mendakwa mereka mempunyai komisen sifar, tidak ada yuran pertukaran, dan tidak ada bayaran perkhidmatan, anda mula bertanya-tanya, bagaimana mereka menghasilkan wang mereka? Sederhana, mereka hanya menjual pasangan pada harga yang lebih tinggi daripada pasaran terbuka.

Bayaran Premium

Yuran PenukaranUntuk perdagangan segera, anda perlu membayar lebih banyak pertukaran untuk jenis perkhidmatan premium ini. Pilihan membeli segera datang dengan harga yang melambung tinggi. Katakan pertukaran menawarkan kedua-dua jenis perkhidmatan; membeli Bitcoin dengan serta-merta berlaku untuk mengenakan yuran transaksi 7%, sementara perdagangan di pasaran mereka akan mempunyai harga per perdagangan yang lebih rendah, biasanya di bawah 1%. Secara semula jadi, anda akan memilih untuk meletakkan perdagangan pasar daripada pergi untuk perdagangan segera.

Yuran Penukaran


Komisen tersembunyi lain melibatkan yuran penukaran. Sekiranya anda memasukkan mata wang fiat lain ke dalam pertukaran yang hanya menerima dolar, anda akan dikenakan bayaran untuk menukar mata wang anda. Tetapi berapa kos yuran penukaran? Nah, Coinbase menambah spread 0-2% pada kadar pertukaran. Dan jika anda ingin mengeluarkan wang dalam akaun yang sama, anda akan kehilangan wang pada kadar pertukaran dua kali. Kaedah yang baik untuk mengelakkan membayar yuran penukaran yang tinggi adalah dengan membuatnya terlebih dahulu dalam kehidupan sebenar sebelum mendeposit atau menarik balik di mana-mana pertukaran.

Setelah anda memahami dengan lebih baik tentang bagaimana yuran berfungsi di bursa, mari kita terokai beberapa kaedah untuk meminimumkan yuran ini sehingga anda dapat memperoleh wang yang sama dalam perdagangan aktif harian anda.

Jangan sekali-kali menggunakan Kad Kredit

kad kreditMembuat deposit fiat melalui kad kredit atau debit akan dikenakan yuran astronomi di mana-mana pertukaran. Coinbase mengenakan bayaran sebanyak 3.9% untuk deposit kad kredit, dan caj boleh naik hingga 5%.

Oleh itu, daripada menggunakan akaun kredit, anda harus memilih akaun deposit pertukaran, akaun bank, atau e-wallet.

Akaun deposit pertukaran boleh dibiayai melalui ACH, dan biasanya anda tidak dikenakan bayaran untuk deposit, dan kebanyakan akaun ini adalah USD yang diinsuranskan oleh FDIC. Dengan menggunakan jenis akaun ini, yuran perdagangan boleh berada dalam lingkungan 0.25% dan bukannya bayaran 4% -5% yang dikenakan dengan menggunakan kad.

Tambahkan Kecairan Melalui Pesanan Pasaran Anda

Terdapat pertukaran tertentu yang memberi ganjaran kepada pengguna kerana menggunakan pesanan had, di mana anda bukan sahaja mengelakkan pembayaran yuran tinggi, anda sebenarnya tidak membayar sebarang bayaran sama sekali. Ini adalah cara mereka memberi ganjaran kepada peniaga kerana menambahkan kecairan ke pasaran. Walau bagaimanapun, anda membayar yuran apabila anda mengambil mudah tunai (apa yang disebut sebagai kos pengambil), yang bermaksud anda mengisi pesanan beli di sebelah tanya, atau anda mengisi pesanan jual di sebelah tawaran.

Berhati-hatilah dengan Bayaran Pengeluaran

Daripada menarik balik cryptocurrency secara langsung dari dompet Coinbase anda ke bursa lain, anda boleh memilih untuk memindahkannya ke Coinbase Pro terlebih dahulu.

Kemudian, dari akaun Coinbase Pro anda, anda boleh memindahkan dana anda ke bursa lain. Tidak ada bayaran yang dikenakan untuk memindahkan dana anda dari Coinbase ke Coinbase Pro, dan ada juga bayaran baru yang dikenakan ketika memindahkan crypto dari Coinbase Pro ke bursa lain.

Platform Peer-to-Peer

platform peer to peerPlatform atau pasaran peer-to-peer memungkinkan individu untuk berhubung antara satu sama lain tanpa memerlukan pihak ketiga untuk menjadi perantara transaksi. Kedua-dua pihak menetapkan syarat perdagangan sendiri, dan menyetujui harga jual atau beli, serta kaedah pembayaran dan lokasi (jika mereka memutuskan untuk bertemu secara langsung).

Beberapa pasar ini adalah LocalBitcoins, Paxful, dan LocalEthereum. Walaupun tidak ada yuran perdagangan, penukaran, deposit atau pengeluaran, platform mengenakan bayaran 1% untuk penjual. Pembeli tidak perlu membayar sebarang bayaran.

Kelemahan lain ialah platform seperti ini mempunyai lebih sedikit pengguna, jadi anda harus menunggu untuk mencari penjual, dan setelah menjumpainya, anda harus sangat berhati-hati, kerana terdapat banyak penipu.

Berdagang Hanya Apabila Anda Perlu

Cara paling mudah untuk mengelakkan pembayaran yuran tinggi adalah dengan tidak melakukan perdagangan sama sekali. Dengan berdagang secara aktif, wang yang akan anda belanjakan untuk puluhan yuran akan bertambah. Jadi langkah terbaik adalah berdagang jarang hanya apabila ada peluang yang dapat menghasilkan hasil yang tinggi.

Kesimpulannya

Sekiranya anda seorang peniaga yang aktif, anda harus memeriksa pertukaran dan semua yurannya dengan teliti. Walaupun anda mungkin menjumpai satu dengan bayaran yang lebih rendah di satu jabatan, kemungkinan besar akan dikenakan caj yang lebih tinggi untuk aspek lain. Anda harus mempertimbangkan gaya perdagangan anda dan bagaimana anda dapat menggunakannya untuk mengelakkan membayar kos yang tidak perlu.

Gambar pilihan: cryptowisser.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector