Inilah Cara Coronavirus Mempengaruhi Bitcoin | Inilah Sebabnya

koronavirus

Walaupun pasaran crypto saat ini mengalami kenaikan harga, coronavirus juga telah meningkatkan jumlah korbannya dengan cepat. Tetapi bagaimana strain virus baru ini dapat mempengaruhi cryptocurrency nombor satu, Bitcoin?

Pelabur takut bahawa penyebaran coronavirus akan sangat mempengaruhi industri utama dari China, seperti pembuatan, bahan, barang pengguna, dan juga crypto.

Bitcoin berjaya mencapai tahap tertinggi baru setiap tahun, terus menunjukkan tanda-tanda kenaikkan, kerana pasaran saham China mengalami penurunan mendadak setelah ia dibuka semula dari rehat Tahun Baru Imlek yang berpanjangan.

Beberapa langkah drastik dilaksanakan oleh banyak negara, tetapi China, khususnya, untuk menghentikan atau setidaknya memperlambat penyebaran virus.

Ini bermaksud bahawa banyak perniagaan menerapkan langkah berjaga-jaga, seperti meminta orang untuk bekerja dari jarak jauh untuk meminimumkan hubungan manusia dengan manusia, kerana virus ini menyebar melalui bahan-bahan tubuh yang dijumpai ketika bersin dan batuk. Negara juga membatasi akses ke pesawat dan alat pengangkutan lain di sempadan mereka, bahkan ada yang menghentikan semua penerbangan dari China sepenuhnya.

Dengan langkah-langkah ini, mungkin ada beberapa kesan yang dapat dilihat pada harga Bitcoin cepat atau lambat. Berikut adalah beberapa cara di mana coronavirus dapat mempengaruhi Bitcoin.

coronavirus vs bitcoincryptoslate.com

Penambangan Blockchain Berkurang

Jelas bahawa di seluruh dunia akan ada kerugian ekonomi, kerana China adalah pengeluar dan pengeluar besar untuk beberapa perniagaan terbesar di pasaran. Malah syarikat gergasi teknologi Apple dijangka mengalami kerugian besar dalam pertumbuhan. Seorang penganalisis kanan menjelaskan bahawa “Sekiranya bukan untuk coronavirus, kelangsungan prestasi di China tidak akan dipersoalkan … (Ini) adalah risiko penting yang perlu dipantau oleh pelabur.”

Perniagaan kecil hingga sederhana juga akan terjejas, kerana aliran tunai dari pembelian pelanggan akan berkurang dengan teruk.

Walau bagaimanapun, perlombongan Crypto masih meneruskan operasinya dengan kapasiti hampir biasa, kerana mesin-mesin bertanggungjawab terutamanya untuk proses tersebut.

Kilang perlombongan tidak memerlukan sebilangan besar pekerja, yang, secara teori, tidak semestinya mempengaruhi proses perlombongan. Walaupun terdapat beberapa ladang perlombongan yang mengalami kelewatan dalam penghantaran cip dan bekalan komputer baru, kemudahan tersebut telah belajar menyesuaikan diri dan masih berfungsi sesuai dengan parameter normal.

Sekiranya terdapat lebih banyak sekatan yang dilaksanakan kerana adanya Coronavirus, kekurangan tersebut mungkin akan mempengaruhi semua aspek perlombongan, kerana syarikat tersebut tidak akan dapat mengemas kini bahagian mesin dan perkakasan.

Menurut BTC.top, pada 4 Februari, CEO Jiang Zhuoer menutup salah satu ladang perlombongannya dari wilayah terpencil di China, kerana dia terpaksa mematikan semua mesin perlombongan kerana wabak tersebut. MicroBT, pengeluar perkakasan crypto, juga mengumumkan bahawa mereka menangguhkan penghantaran.


Oleh kerana sumber elektrik dan perlombongan lebih murah di wilayah Xinjiang, Mongolia Dalam, Yunnan, dan Sichuan, China adalah salah satu pasaran yang sangat besar bagi pelombong Bitcoin.

5 syarikat perlombongan terbesar semuanya berpusat di China, dan digabungkan mempunyai kawalan 50% dari semua kuasa pengkomputeran di rangkaian Bitcoin, menurut penyelidikan TokenAnalyst.

Bitmain dan Canaan Creative adalah pengeluar cip perlombongan utama di China, dengan yang pertama bertanggungjawab membuat 66% perkakasan perlombongan crypto dunia.

Kerana wabak virus, Bitmain, Canaan, dan MicroBT telah mengeluarkan notis awam di laman web mereka di mana mereka mengumumkan penangguhan dalam perkhidmatan selepas penjualan mereka, dengan menyatakan bahawa mereka akan beroperasi semula pada 10 Februari.

perlombongan bitcointrendmicro.com

Pembatalan Acara Crypto

Banyak acara dan persidangan dari dunia crypto dan blockchain juga telah menangguhkan tarikh awalnya. Acara teratas, seperti niTROn2020 di Seoul, Hong Kong Blockchain Week 2020, dan Token2049 telah menangguhkan tarikh mula mereka.

Persidangan kripto TOKEN2049, yang dijadwalkan akan dimulai pada 17-18 Maret dan berlangsung di Hong Kong, telah dijadualkan semula untuk terjadi pada bulan Oktober, dengan alasan virus ini menjadi perhatian utama.

“Selama beberapa minggu terakhir, kami telah mengawasi perkembangan global di sekitar Coronavirus secara dekat. Sementara Hong Kong menguruskan keadaan dengan baik dan telah mengambil langkah berjaga-jaga yang ketat untuk membendung sebarang kesan yang berpotensi, ketidakpastian berlaku, ”mengumumkan penganjur acara tersebut.

Catatan tersebut kemudian menyatakan bahawa tempat dan jadual acara akan tetap sama, walaupun tarikhnya telah dipindahkan. Penceramah baru telah mendaftar, yang bermaksud bahawa agenda mungkin berubah.

DeFiner, syarikat permulaan pinjaman crypto, juga membatalkan lawatan 10 bandarnya untuk pelabur kerana adanya coronavirus.

Juga, pertukaran crypto teratas, Binance, menolak kembali acara Binance Blockchain Week Vietnam, yang pada mulanya akan berlangsung pada 29 Februari hingga 4 Mac di Bandar Ho Chi Minh, Vietnam.

“Di Binance, kami mengutamakan kesihatan dan keselamatan setiap orang semasa acara kami, dan di tengah keadaan darurat kesihatan awam global ini, kami telah berkomitmen untuk melakukan perkara yang betul dan melindungi calon yang akan datang dari risiko kesihatan yang berkaitan dengan perhimpunan awam. Oleh itu, kita harus menangguhkan acara ini, ”tulis pertukaran itu pada 3 Februari.

Binance belum mengeluarkan tarikh baru untuk acara mereka.

Kesukaran Perlombongan yang Diturunkan

perlombongan cryptomasterdc.com

Terdapat kesukaran perlombongan yang perlahan, yang menunjukkan bahawa pelombong tidak dapat membeli perkakasan baru untuk perlombongan. Ini diduga sebagai akibat langsung dari karantina yang dikenakan oleh pihak berkuasa China, yang menghalang pengeluar peralatan perlombongan untuk menghasilkan dan menghantar perkakasan mereka.

Kesukaran perlombongan adalah kekuatan pengkomputeran yang diperlukan untuk menyelesaikan persamaan matematik, sehingga pelombong dapat melombong blok baru dan mendapatkan ganjaran Bitcoin. Kesukaran perlombongan disesuaikan pada 11 Februari, dengan 0.52 peratus lebih tinggi daripada 2 minggu yang lalu. Ini menunjukkan penurunan besar dari tahap pertumbuhan yang dialami pada 28 dan 14 Januari, masing-masing adalah 4,67 dan 7,08 peratus.

Kesukaran perlombongan Bitcoin diprogramkan untuk menyesuaikan diri dengan beban kerja yang menyekat setiap dua minggu atau lebih, berdasarkan berapa banyak kekuatan pengkomputeran dalam rangkaian. Oleh kerana semakin banyak pelombong berada di rangkaian, kesukaran menjadi semakin tinggi, dan ketika pelombong meninggalkan rangkaian, kesukaran itu akan turun.

“Banyak pelombong telah menghentikan mesin perlombongan yang lebih lama dan membeli model baru dan lebih berkuasa ketika kita semakin hampir dengan bahagian ini,” kata pengasas bersama dan CEO syarikat pemula pinjaman crypto DeFiner, Jason Wu.

Menurut Wu, ladang perlombongan telah mula meningkatkan mesin lama, seperti Bitmain’s Antminer S7 dan S9 sejak separuh kedua 2019.

“Wabak ini mungkin telah menunda peralihan dan menyumbang kepada pertumbuhan lambat dalam kesukaran perlombongan,” kata Wu.

Ramalan Harga Bitcoin

Wilayah Asia Pasifik kini menempatkan dua puluh daripada 50 pertukaran crypto teratas dan menyumbang hampir 40% transaksi Bitcoin yang diproses pada separuh pertama 2019, kata data Chainalysis. Firma penyelidikan itu juga menyimpulkan bahawa kebanyakan pertukaran berpusat di China.

Ketua Pegawai Eksekutif pakar kewangan antarabangsa deVere Group, Nigel Green, percaya bahawa, semasa wabak virus, Bitcoin akan menjadi mata wang dengan kelebihan, bukan fiat.

“Lintasan kenaikan harga bitcoin berkorelasi dengan penyebaran coronavirus,” katanya.

“Semakin banyak kes yang dikenal pasti, semakin banyak negara di seluruh dunia yang terjejas, dan semakin besar kesannya terhadap pasaran kewangan tradisional, semakin tinggi harga bitcoin telah melonjak.”

ramalan harga bitcoinpixabay.com

Penganalisis yang berpangkalan di Chicago, JH Winterburn, juga melihat potensi pertumbuhan Bitcoin, kerana pada carta, BTC telah melepasi tahap rintangan $ 10,000.

“Reaksi pasaran China melampaui apa yang diharapkan ketika perdagangan kembali setelah rehat Lunar,” katanya.

“Satu ketakutan kesihatan yang serius dan terlokalisasi hampir eksklusif untuk satu negara akan selalu berpengaruh buruk terhadap ekonomi bahan negara – sejarah telah berulang kali memberitahu kita.”

“Kami dapat melihat beberapa pembelian besar-besaran di BTC beberapa hari terakhir datang dari China, jadi jelas apa yang sedang berlaku, tetapi kami juga melihat kerapuhan di pasaran crypto yang mungkin ditopang oleh aktiviti ini.

“Kita harus ingat bahawa bitcoin mula berkembang menuju prospek bullish minggu sebelum dunia mula mengambil coronavirus dengan serius – dan itu menjadikan semua cip anda di BTC mengulangi tahap tertinggi tahun 2017 sebagai pertaruhan berisiko.”

“Kejadian seperti coronavirus sayangnya akan menjadi lebih” normal “daripada” angsa hitam “selama beberapa dekad yang akan datang,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Flipside Crypto, Dave Balter. “Kesan pada industri tertentu akan dirasakan, tetapi itu akan menjadi bagian dari yang baru.”

Bitcoin masih diperdagangkan lebih dari $ 10,000, pada masa ini pada $ 10,176.92 pada waktu penulisan, dengan penurunan 1.08% dalam 24 jam terakhir.

Pemikiran Akhir

Sekiranya wabak coronavirus mempunyai kesan ke atas harga Bitcoin masih menjadi isu untuk dibahaskan. Ada yang membuat spekulasi bahawa peristiwa ini akan mempengaruhi pertumbuhan cryptocurrency, sementara yang lain tidak melihat korelasi yang kuat dengan aset lain.

Gambar pilihan: Bebas

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map