Coinbase vs Bitstamp | Perbandingan Pertukaran Crypto pada tahun 2020

Coinbase dan Bitstamp adalah dua pertukaran crypto yang terkenal di komuniti crypto kerana reputasi dan perkhidmatan perdagangan mereka yang sangat baik. Bitstamp dan Coinbase telah berada di pasaran pertukaran crypto selama lebih dari 7 tahun, menjadikan pasukan mereka sebagai yang paling berpengalaman di luar sana.

Dalam artikel kami, kami akan membandingkan ciri-ciri setiap pertukaran untuk berdampingan untuk membantu anda memilih yang sesuai untuk anda.

Mengenai Coinbase

Pangkalan Wang Syiling

Coinbase pertama kali ditubuhkan pada tahun 2012 di San Francisco, California oleh Brian Armstrong dan Fred Ehrsam.

Coinbase dianggap sebagai salah satu platform yang paling dipercayai dan selamat untuk perdagangan kripto. Pertukaran ini memegang BitLicense, yang bermaksud bahawa ia adalah salah satu daripada beberapa pertukaran crypto yang dibenarkan beroperasi secara sah di New York.

Syarikat ini bekerjasama dengan jenama terkenal, seperti Dell, Expedia, Time Inc., dan lain-lain untuk memudahkan pembayaran Bitcoin.

Platform ini adalah broker yang membolehkan pengguna membeli dan menjual kripto pada harga yang ditetapkan berdasarkan pasaran semasa. Ini bermaksud tidak menunggu pesanan sesuai, kerana urus niaga cepat dan mudah.

Mengenai Bitstamp

Setem bit

Diasaskan oleh Slovenia Nejc Kodric dan Damijan Merlak pada tahun 2011, Bitstamp adalah bursa yang dibina agar aman dan boleh dipercayai seperti perkhidmatan perbankan.

Para pengasas membuat pertukaran mematuhi banyak peraturan dan undang-undang untuk menjaga keamanan dana pelanggan.

Seperti di Slovenia asal mereka, tidak ada kerangka peraturan kripto, pertukaran itu berpindah ke London dan akhirnya menetap di Luxembourg, sebuah negara dengan peraturan yang tepat dalam hal hal kripto.

Pada tahun 2016, Bitstamp menjadi pertukaran crypto pertama yang diperakui sepenuhnya, kerana mendapat lesennya di Luxembourg.

Coinbase vs Bitstamp: Mata Wang yang Ada

Pangkalan Wang Syiling menyokong pelbagai cryptocurrency: Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Ethereum Classic, Litecoin, 0x, USD Coin, Basic Attention Token, Ripple, EOS, Stellar, Augur, DAI, Link, Atom, Kyber Network, dan Zcash.

Bitstamp membolehkan pengguna berdagang dengan dua mata wang fiat: Dolar AS (USD) dan Euro (EUR). Deposit Pound Britain dan Franc Swiss juga boleh dibuat, tetapi deposit akan ditukar menjadi USD atau EUR sebelum berdagang.

Dari segi crypto, Bitstamp lebih terhad dalam penyenaraiannya, hanya mempunyai 5 cryptos: Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC), Ethereum (ETH), dan Ripple (XRP).

Coinbase vs Bitstamp: Negara yang Ada

Coinbase menyokong 77 negara dari Afrika, Eropah, Australia, Amerika Selatan, Amerika Utara, dan Afrika Selatan.

Kerana lesen Luxembourgnya, Bitstamp tersedia di semua 27 negara Kesatuan Eropah. Tahun ini, Bitstamp juga mendapat lesennya dari New York State Department of Financial Services, yang bermaksud ia boleh beroperasi secara sah di AS. Ia juga aktif di 49 negara lain di luar EU, termasuk Australia, Brazil, China, Afrika Selatan, dan Korea Selatan.

Coinbase vs Bitstamp: Antara Muka dan Pengalaman Pengguna

Coinbase sering disebut-sebut sebagai platform terbaik untuk peniaga pemula. Ini kerana ia dibuat dengan kesederhanaan dan kemudahan penggunaan, bertujuan untuk mereplikasi fungsi PayPal.

Walaupun Bitstamp mempunyai reka bentuk antara muka estetik dan kurang ciri perdagangan, susun aturnya agak membingungkan, terutama untuk pemula. Sebilangan besar peniaga baru mengadu bahawa halaman Tradeview Bitstamp mempunyai terlalu banyak ciri yang rumit.

Setem bit

Walaupun kedua-dua platform menyokong perkhidmatan pertukaran dolar / dolar AS, mereka berfungsi secara berbeza. Coinbase adalah pertukaran broker, yang bermaksud bahawa pengguna membeli dan menjual Bitcoin secara langsung dari syarikat untuk mata wang fiat. Pembeli dan penjual tidak melakukan perdagangan antara satu sama lain, mereka pergi ke halaman “beli / jual” untuk memasukkan pesanan mereka dan berdagang dengan harga yang ditetapkan oleh Coinbase.

Oleh kerana pengguna berdagang secara langsung dengan Coinbase, tidak ada waktu menunggu pesanan sesuai, dan penukaran berlaku dengan cepat setelah pesanan dilakukan.

Bitstamp adalah platform pertukaran di mana pengguna membeli dan menjual antara mereka dengan harga yang paling sesuai yang terdapat dalam sistem. Kelebihan di sini ialah peniaga dapat mencari harga yang lebih menguntungkan bagi mereka dan membuat perdagangan yang menguntungkan.

Sekiranya anda ingin membuat penukaran crypto cepat tanpa komplikasi, maka Coinbase adalah alternatif yang lebih baik untuk anda.

Coinbase vs Bitstamp: Aplikasi Mudah Alih

Bitstamp menampilkan aplikasi mudah alih untuk pengguna iOS dan Android, tetapi ada beberapa keluhan mengenai kekurangan fitur dan kependamannya ketika mengemas kini.

Coinbase juga mempunyai aplikasi untuk sistem operasi iOS dan Android. Aplikasi mudah alih Coinbase mempunyai penilaian yang lebih baik daripada aplikasi Bitstamp, dengan pengguna memuji kebolehpercayaan dan kemudahan penggunaannya.

Coinbase vs Bitstamp: Deposit dan Pengeluaran

Bitstamp menyokong deposit dan pengeluaran melalui fiat dan cryptos, SEPA, dan wayar antarabangsa, serta pembelian kad kredit.

Pengguna Coinbase dapat membuat pembayaran dalam pelbagai pilihan:

  • Pindahan bank (serta ACH di AS dan SEPA di EU);
  • Kad kredit;
  • Kad Debit;
  • PayPal (pengeluaran sahaja);
  • Cryptos yang disenaraikan;
  • CAD, EUR, GBP, SGD, & Dolar Amerika.

Coinbase vs Bitstamp: Yuran

Seperti kebanyakan pertukaran, yuran berbeza berdasarkan negara pengguna, kaedah pembayaran, mata wang dan jumlah dagangan.

Coinbase mengenakan yuran perdagangannya berdasarkan struktur berikut:

  • $ 10 dan ke bawah: $ 0.99 yuran;
  • $ 10 hingga $ 25: $ 1.49 yuran;
  • $ 25 hingga $ 50: $ 1.99 yuran;
  • $ 50 hingga $ 200: yuran $ 2.99.

Pembelian kad kredit atau debit dikenakan bayaran sebanyak 3.99% untuk Coinbase.

Beli / Jual Standard Pembelian Segera (kad debit sahaja) Pemindahan Bank (SEPA) – masuk / keluar * Pembayaran Lebih Cepat
1.49% 3.99% Percuma / € 0.15 Percuma
Kaedah Pembayaran untuk Pembelian / Kaedah Pembayaran untuk Dijual Kadar Bayaran Penukaran Berkuatkuasa (selepas pengabaian)
Akaun Bank AS 1.49%
Dompet USD Coinbase 1.49%
Kad Debit 3.99% ***
Kaedah Deposit USD Bayaran
Pemindahan ACH Percuma
Pindahan Kawat $ 10 ($ 25 keluar)

Bitstamp menggunakan yurannya pada jumlah dagangan dalam tempoh 30 hari, dengan 0.50% digunakan untuk perdagangan di bawah $ 10,000 dan 0.25% untuk perdagangan melebihi $ 20.000. Pengeluaran SEPA mempunyai yuran 3 EUR, dan kad kredit membayar 5%.

Deposit wayar antarabangsa datang dengan bayaran 0.05% (min biaya = 7.5 USD / EUR, yuran maksimum = 300 USD / EUR), dan yuran pengeluaran 0.1% (min bayaran = 25 USD / EUR). Bank anda mungkin mengenakan bayaran tambahan.

Jenis perkhidmatan SEPA Kawat Antarabangsa
Transfer balik 0.25%

(min bayaran = 25 EUR)

0.25%

(min bayaran = 25 EUR)

Pindahkan jejak 30 EUR 35 USD
Pindahkan pindaan 30 EUR 35 USD
Kos pentadbiran 50 EUR 50 USD
Pindahkan penarikan balik 30 EUR 35 USD
Resit pindah 30 EUR 35 USD
Pemindahan kembali yang melambung Dikenakan seperti deposit bank biasa Dikenakan seperti deposit bank biasa
Jenis urus niaga Bayaran
Deposit 0.05%

(min bayaran = 7.5 USD / EUR, bayaran maksimum = 300 USD / EUR)

Mengeluarkan 0.1% (min bayaran = 25 USD / EUR. Bank anda mungkin mengenakan bayaran tambahan

Deposit kripto di kedua bursa adalah percuma.

Coinbase vs Bitstamp: Keselamatan

Coinbase dan Bitstamp kedua-duanya mempunyai kedudukan yang tinggi dalam hal pelaksanaan keselamatan mereka.

Kedua-dua bursa tersebut menerapkan langkah keselamatan yang kuat dan menyimpan sebahagian besar dana cryptocurrency mereka dalam dompet sejuk untuk mendapatkan dana mereka daripada percubaan penggodaman. Hampir 98% dana Coinbase disimpan dalam dompet sejuk, sementara selebihnya 2% diinsuranskan oleh sindiket Lloyd’s of London. Dana USD dari pelanggan yang berpangkalan di AS mempunyai insurans FDIC untuk kerugian sehingga $ 250,000.

Bitstamp juga menyimpan sebahagian besar aset digitalnya dalam simpanan sejuk.

Sejauh ini, Coinbase tidak pernah diretas, tetapi pengguna telah kehilangan dana kerana penipuan pancingan data atau insiden di mana kata laluan akaun mereka dicuri.

Bitstamp diretas pada Januari 2015, kehilangan 19,000 BTC, yang sekitar 5.1 juta pada masa itu. Walaupun pelanggaran itu mempengaruhi reputasi Bitstamp, syarikat itu bekerja keras untuk menegakkan mekanisme keselamatan yang lebih kuat dan membayar balik pelanggannya atas kehilangan dana mereka. Bitstamp telah mengalami masalah keselamatan yang besar sejak itu.

Dana Bitstamp telah diaudit oleh akauntan Ernst dan Young. Platform ini diuji untuk melihat apakah mereka menggunakan dan menyimpan wang pelanggannya dengan betul, dan lulus audit dengan warna terbang.

Kedua-dua platform memerlukan pengguna mengaktifkan pengesahan dua faktor pada akaun mereka.

Coinbase mempunyai rekod prestasi yang baik dalam hal keamanan, tetapi pada bulan Februari 2018, ini menimbulkan kebimbangan kerana memberikan perincian 13,000 pengguna ke IRS.

Coinbase dan Bitstamp dilesenkan secara sah untuk beroperasi di AS dan Eropah.

Coinbase vs Bitstamp: Sokongan Pelanggan

Coinbase telah dilaporkan menawarkan perkhidmatan pelanggan yang sangat baik jika dibandingkan dengan kebanyakan pertukaran crypto. Pasukan sokongan pelanggan Coinbase dapat dihubungi melalui e-mel, dan mereka baru-baru ini menambahkan sokongan pelanggan telefon, yang merupakan nilai tambah yang baik untuk pertukaran crypto kerana tidak banyak yang menawarkan pilihan seperti itu. Masa respons untuk tiket sokongan dilaporkan antara 24 dan 48 jam.

Bitstamp juga dinilai memberi sokongan pelanggan yang baik. Pertukaran boleh dicapai sama ada melalui e-mel atau dengan menghubungi pejabat terdekat untuk keadaan kecemasan.

Bitstamp juga merangkumi bahagian FAQ di laman webnya, yang memperincikan bagaimana platform dapat digunakan. Kami mengesyorkan agar pemula menganalisis bahagian ini untuk lebih memahami antara muka dan TradingView.

Sebilangan besar aduan dari Bitstamp dijawab secara langsung oleh pasukan sokongan mereka dan biasanya berkaitan dengan akaun yang ditutup setelah mendeposit sejumlah besar untuk pengguna tersebut.

Coinbase vs Bitstamp: Pendapat Umum

Coinbase dianggap sebagai salah satu yang paling selamat dan boleh dipercayai dalam industri crypto. Platform ini secara konsisten berada di antara 1 atau 2 pertukaran teratas yang paling dipercayai dalam carian Google, dan sering disarankan sebagai broker kripto terbaik untuk pengguna yang berpangkalan di AS.

Bitstamp juga telah membina reputasi yang kuat dalam beberapa tahun kebelakangan dan telah mendapat penghormatan masyarakat melalui usahanya untuk menawarkan keselamatan dan kepatuhan terbaik. Pertukaran tersebut dinilai sebagai salah satu platform perdagangan crypto teratas untuk pengguna yang berpangkalan di EU.

Coinbase vs Bitstamp: Keputusan

Coinbase dan Bitstamp kedua-duanya merupakan pertukaran utama dalam industri crypto.

Coinbase akan menjadi pilihan yang lebih sesuai bagi mereka yang ingin menukar USD, kerana ia berpusat di AS. Walaupun pengguna yang berpangkalan di EU ingin membiayai akaun mereka dengan euro melalui pemindahan SEPA harus memilih Bitstamp.

Dalam perbahasan Coinbase vs Bitstamp tidak ada pemenang yang jelas; semuanya bergantung pada pilihan fiat, crypto, lokasi dan anggaran anda.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me