Cardano vs Ethereum: Perbandingan Cryptocurrency pada tahun 2020

cardano vs etehreum

Cardano dan Ethereum adalah dua projek yang paling dikenali di ruang crypto, dan hari ini, kami akan menganalisis keduanya dalam perbandingan Cardano vs Ethereum kami.

Apa itu Cardano?

Cardano adalah projek blockchain yang dirancang untuk menyokong fungsi kontrak pintar.

Projek ini dibangunkan pada tahun 2015 oleh sebuah organisasi bernama Input Output Hong Kong (IOHK), yang diketuai oleh pengasas bersama Ethereum, Charles Hoskinson. Walaupun Ethereum dianggap sebagai blockchain generasi kedua, Cardano mengaku sebagai blockchain gen ketiga.

Crypto asli platform Cardano adalah koin ADA, yang juga dapat digunakan untuk melakukan transaksi melalui rangkaian.

Projek ini diketuai oleh sekumpulan cendekiawan, penyelidik, dan saintis, yang bekerjasama untuk objektif jangka panjang untuk menyediakan transaksi yang cepat, murah dan sangat berskala.

Tidak seperti kebanyakan rantaian blok yang hidup dengan menggunakan forking, pasukan ADA membina protokol mereka sendiri dari awal dengan menggunakan bahasa pengaturcaraan Haskell.

Apa itu Ethereum?

Ethereum dicipta pada tahun 2015 oleh Vitalik Buterin, dan ia terkenal sebagai blockchain pertama yang pernah melaksanakan kontrak pintar. Oleh itu, Ethereum menjadi lebih serba boleh daripada Bitcoin, kerana ia mempunyai lebih banyak tujuan daripada menyokong transaksi kewangan.

Tetapi seperti Bitcoin, Ethereum boleh digunakan untuk menghantar dan menerima duit syiling dalam bentuk crypto Ether yang asli.

Rangkaian Ethereum terdesentralisasi, tetapi semua kontrak dan transaksi pintar disahkan oleh masyarakat.

Sekarang setelah anda mengetahui apa itu Ethereum dan Cardano, mari kita lihat beberapa ciri penentu mereka dalam panduan “Cardano vs Ethereum” kami.

Cardano vs Etereum: Statistik

Cardano berada di kedudukan ke-13, dengan cap pasaran $ 971,196,803, dan jumlah 24 jam $ 49,149,252. Ia berharga $ 0.037459 pada masa penulisan. Kini terdapat 25.927.070.538 ADA yang beredar daripada jumlah bekalan 31.112.483.745 ADA.


Ethereum berada di kedudukan ke-2, dengan cap pasaran $ 15,744,613,960 dan jumlah 24 jam $ 9,168,341,537. Harga ETH semasa adalah pada $ 144.21 pada masa penulisan. Kini terdapat 109,176,123 ETH yang beredar.

Cardano vs Ethereum: Konsensus dan Teknologi

Kedua-dua platform menggunakan “mekanisme konsensus” yang mengesahkan transaksi baru sebelum menambahkannya ke blok.

Ethereum kini menggunakan kata sepakat “Bukti Kerja”, yang sama dengan yang digunakan oleh Bitcoin. Algoritma ini memerlukan banyak kuasa pengiraan untuk menyelesaikan persamaan kriptografi transaksi.

Mining Ethereum dapat dilakukan dengan menggunakan perkakasan kuat yang disebut ASIC, dengan pelombong bersaing menjadi yang pertama menyelesaikan persamaan untuk mendapatkan ganjaran ETH.

Model Proof of Work Ethereum memerlukan lebih banyak tenaga elektrik, kerana kesukaran menyelesaikan meningkat apabila lebih banyak pelombong bergabung dengan rangkaian.

Model Proof of Work juga menyekat jumlah transaksi yang dapat disahkan, dengan Ethereum hanya menguruskan 15 transaksi sesaat.

Inilah sebabnya mengapa Ethereum berusaha meningkatkan Proof of Stake, untuk membuat transaksi lebih cepat, lebih murah dan lebih terukur. Peningkatan Casper dijangka berlaku pada tahun 2020, yang akan mengalihkan Ethereum dari Proof of Work ke Proof of Stake.

Proof-of-Work-vs.-Proof-of-StakeDraglet

Walau bagaimanapun, menukar dari PoW ke PoS bukanlah tugas yang mudah. Ini telah membuat spekulasi bahawa Ethereum akan mempunyai hibrida blockchain yang dihasilkan, penggabungan antara PoW dan PoS.

Cardano didasarkan pada variasi “Proof of Stake,” mirip dengan Delegated Proof of Stake, yang disebut “Ouroboros.” Model Proof of Stake menggunakan pemalsu yang merupakan pengguna yang “mempertaruhkan” duit syiling ADA.

Model Ouroboros diciptakan oleh pasukan Cardano dan tidak memerlukan jumlah minimum untuk bertaruh.

Pada tahun 2020, Cardano dijangka meningkatkan platform PoS yang sudah ada ke rangkaian awam. Charles Hoskinson telah mengatakan bahawa rangkaian baru akan mempunyai ratusan kali lebih banyak orang yang menjalankan perisiannya daripada sistem PoW yang lain.

“Ini menandakan titik permulaan untuk menyerahkan protokol sepenuhnya kepada masyarakat,” komentar pengasas bersama.

Selama dua tahun terakhir, Cardano telah mengembangkan dan menguji sistem PoS yang berfungsi.

Setelah peningkatan “Shelly” dilaksanakan, Cardano mula mengerjakan peningkatan yang akan memperkenalkan fungsi kontrak pintar yang akan memungkinkan pengembangan dApp. Pasukan ini juga bertujuan untuk meningkatkan skalabiliti rangkaian kepada 10,000 transaksi sesaat. Peningkatan Shelly, Goguen, dan Basho dijangka akan dimuktamadkan pada akhir tahun 2020.

Cardano vs Ethereum: Ramalan dan Perkembangan Masa Depan

perkembangan ethereumafidaty.io

Sejak Ethereum memulakan debutnya di pasaran crypto, ia telah menunjukkan prestasi yang baik. Dan ini tidak menghairankan, kerana ini adalah projek blockchain pertama yang menyediakan teknologi kontrak pintar, dan masih memegang kedudukan kedua sesuai dengan cap pasaran hingga hari ini. Ini adalah platform yang paling banyak digunakan untuk mengeluarkan tawaran duit syiling awal (ICO), untuk permulaan baru dan token baru.

Ethereum juga mempunyai banyak dApps yang dibangun di dalam ekosistemnya, yang menggunakan duit syiling Ether. Projek ini masih mempunyai masalah skalabilitas, tetapi mereka berharap melalui peningkatan Proof of Stake, Plasma, dan Sharding mereka, masalah tersebut akan diselesaikan.

Cardano, seperti industri cryptocurrency yang lain, telah mengalami penurunan nilai yang ketara.

develompent cardanochangelly.com

Masalah utama Cardano adalah proses pengembangan yang perlahan, dengan pasukan yang mengaku meluangkan masa mereka untuk membina produk tanpa kekurangan.

Platform ini masih perlu menempuh jalan yang panjang untuk mencapai tujuan akhir transaksi tanpa had, segera, dan percuma. Walaupun pasukan ini terdiri daripada jurutera, saintis, dan pemaju yang berpengalaman, tidak ada jaminan bahawa projek itu akan diselesaikan dan pelabur mungkin akan kehilangan minat untuk sementara waktu.

Peta jalan Cardano bercita-cita tinggi, dengan rancangan pembangunan masa depan, termasuk pelaksanaan alamat tahan kuantum, pemungutan suara di rantai, dan pembayaran di luar rantai.

Ramalan untuk ETH dan ADA sama ada menurun atau menaik, bergantung pada orang yang membuat ramalan. ETH telah dianggarkan mencapai $ 1000 hingga $ 11000 pada tahun 2020, sementara Cardano telah diperkirakan akan diperdagangkan antara $ 0,08 dan $ 10 pada tahun 2020.

Cardano vs Ethereum: Keputusan

Ethereum mungkin kelihatan sebagai pemenang yang jelas dalam pertempuran Cardano vs Ethereum, kerana ia sudah menjadi kripto kedua terbesar dengan permodalan pasaran, dan yang lain masih mempunyai jalan panjang sebelum menyelesaikan produknya.

Catatan: Catatan ini pada mulanya diterbitkan pada 9 Disember 2018 dan telah dikemas kini sepenuhnya untuk kelengkapan dan kebenaran kandungan pada 9 Januari 2020.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector