Cara Menyiapkan Panduan Langkah demi langkah Led Nano S dan Nano X

Untuk menyediakan anda Lejar Nano S, pasangkan peranti ke port USB komputer anda. Anda boleh menggunakan kabel di dalam kotak atau kabel penyesuai USB USB mikro. Untuk keselamatan, adalah idea yang baik untuk menggunakan kabel tujuan umum yang boleh anda percayai.

USB lejar disambungkan ke komputer riba

Langkah seterusnya adalah pergi ke Ledger.com dan muat turun perisian. Di sebelah kiri atas skrin, anda akan melihat butang “Muat turun”. Tekan, kemudian teruskan untuk memilih versi Ledger Live untuk sistem operasi anda. Perisian Ledger Live tersedia di Windows, Mac, dan Linux.

Setelah memuat turun aplikasi desktop Ledger Live, terus memasangnya. Ini akan menjadi proses yang cepat, tetapi perisian tidak akan berfungsi kecuali anda juga mengkonfigurasikannya Lejar Nano S.

Tarik perhatian anda pada skrin dompet perkakasan anda. Setelah terpasang, akan tertera “Selamat Datang” dan “Tekan kedua-dua butang untuk memulakan”. Teruskan dan tekan butang.

Sebaik sahaja anda melalui fasa arahan ini, anda akan melihat mesej baru di skrin. Ia berbunyi “Konfigurasi sebagai peranti baru?”. Sekiranya anda menyiapkannya untuk pertama kalinya, tekan butang kanan. Sekiranya anda ingin pergi ke menu “Pulihkan Konfigurasi” anda Lejar Nano S, tekan butang kiri.

Dalam kes kami, dengan andaian bahawa ini adalah proses penyediaan pertama anda, kami akan mengkonfigurasi sebagai peranti baru.

PERBANDINGAN

Lejar Nano X

Lejar Nano X

 • SKRIN:
 • DILULUSKAN: 2019
 • HARGA: $ 119
 • BLUETOOTH:

BELI SEKARANG BACA ULASAN Blockstream Jade

Blockstream Jade

 • SKRIN:
 • DILULUSKAN: 2021
 • HARGA: $ 40

BELI SEKARANG BACA ULASAN Lejar Nano S

Lejar Nano S

 • SKRIN:
 • DILULUSKAN: 2016
 • HARGA: $ 59

BELI SEKARANG BACA ULASAN Model Trezor T

Model Trezor T

 • SKRIN:
 • DILULUSKAN: 2018
 • HARGA: $ 159
 • SKRIN SENTUH:

BELI SEKARANG BACA ULASAN

Pengaktifan Peranti melalui Ledger Live

Tangkapan skrin ledger.com Halaman Aplikasi Ledger-Live


Untuk mengaktifkan dan mengurus aplikasi di Nano X, anda mesti terlebih dahulu memasang perisian Ledger Live di komputer peribadi atau peranti mudah alih anda.

Aplikasi ini adalah peningkatan yang disambut baik daripada kaedah asal Ledger menggunakan pemalam Chrome yang agak buruk.

Sebaik sahaja Ledger Live disiapkan, kod laluan mesti dibuat dan kata kunci pemulihan anda akan disampaikan untuk anda sandarkan.

Ini mesti disahkan sebelum anda boleh memasang aplikasi atau membuat transaksi.

Walaupun terdapat tiga kad pemulihan kertas yang disediakan, ini harus dianggap sebagai kaedah sandaran sementara sahaja.

Untuk mengamankan frasa pemulihan dengan lebih tepat, gunakan salah satu Billfodl produk. Ada banyak nasib yang boleh ditimpa sehelai kertas.

Mengapa membiarkan risiko tidak ditangani ketika berhampiran keluli tahan karat yang tahan bencana dapat melindungi kata-kata anda?

Langkah 1: Buat kod PIN untuk Ledger Nano S anda

Setelah pengesahan, anda akan menerima permintaan untuk menetapkan kod PIN. Tekan kedua-dua butang pada masa yang sama untuk mengesahkan dan meneruskan.

Pada Lejar Nano S, Panjang kod PIN 8 digit. Untuk menyelesaikan langkah penyediaan ini, anda harus menggunakan 8 nombor dari 0 hingga 9. Contohnya, anda boleh menggunakan 01234567. Namun, disarankan untuk mengelakkan kod yang biasa dan mudah ditebak. Pada masa yang sama, pastikan anda memilih kod yang anda boleh ingat dan tuliskan.

Pilih kod PIN

Di dalam kotak milik anda Lejar Nano S anda juga dapat menemui sekumpulan kad yang diberi nama “Lembaran Pemulihan”. Anda boleh menggunakannya untuk menuliskan kod PIN anda supaya anda tidak kehilangannya. Tetapi atas sebab keselamatan operasi, lebih baik menggunakan buku nota atau sehelai kertas yang berasingan. Sekiranya anda ingin menuliskannya pada keluli sehingga tahan terhadap kebakaran, air, goncangan, dan penggodam, anda boleh mempertimbangkannya Billfodl.

Produk Billfodl

Di skrin anda Lejar Nano S, anda mesti memilih 8 nombor. Anda memilih satu demi satu menggunakan dua butang, dan kemudian tekan keduanya pada masa yang sama untuk mengesahkan pilihan anda. Bahagian ini sesuai untuk membantu anda mengetahui cara kawalan berfungsi. Butang kiri mengurangkan bilangannya, sementara butang kanan menambahnya.

Anda juga mempunyai pilihan ruang belakang yang membantu anda kembali ke angka sebelumnya. Ini membantu anda membetulkan kesilapan dan memastikan bahawa PIN yang anda masukkan adalah yang anda mahukan.

Langkah 2: Sahkan kod PIN anda

Setelah memilih nombor 8 kod PIN anda, skrin seterusnya memberitahu anda untuk mengesahkan PIN anda. Anda perlu memasukkan keseluruhan kod sekali lagi, menggunakan kaedah yang sama.

Sahkan kod PIN

Langkah ini memastikan bahawa anda tidak menetapkan PIN yang salah yang tidak akan anda ingat kemudian. Lejar Nano S adalah alat keselamatan yang hebat yang juga melindungi anda daripada kesalahan anda sendiri.

Langkah 3: Tuliskan frasa pemulihan anda

Sekiranya kod PIN adalah kunci untuk peranti anda, maka frasa pemulihan adalah kunci wang anda. Oleh itu, anda mesti memberi perhatian lebih kepada langkah ini dan pastikan anda mengetik setiap perkataan seperti yang tertulis di skrin.

Lembaran pemulihan lejar Nano S

Selanjutnya, simpan frasa pemulihan dengan selamat dan lindungi dengan sebaik mungkin. Sesiapa yang menemui kata-kata boleh menyandarkan anda dompet pada peranti lain dan habiskan bitcoin anda. Oleh itu, keselamatan 24 perkataan ini penting untuk kedaulatan kewangan anda.

Kata-kata yang membentuk frasa pemulihan anda adalah sebahagian daripada Kamus BIP 38. Permutasi unik 24 daripada 4096 perkataan akan dihasilkan untuk anda, dan anda mesti menuliskannya satu demi satu. Anda boleh menghasilkan seberapa banyak dompet yang anda mahukan, tetapi Lejar Nano S hanya dapat mengakses satu per satu.

Selepas setiap perkataan dipaparkan di skrin, anda mesti menuliskannya dan kemudian tekan kekunci navigasi kanan. Sekiranya anda melangkau perkataan secara tidak sengaja, anda boleh mengembalikannya dengan menekan butang kiri. Selepas kata ke-24, anda perlu menekan kedua-dua butang pada masa yang sama untuk mengesahkan dan beralih ke skrin seterusnya.

Simpan frasa pemulihan

Ini adalah bahagian di mana anda boleh menggunakan Kad Pemulihan yang anda terima di dalam kotak dompet perkakasan Ledger anda. Tetapi untuk ketahanan bahaya semula jadi dan lebih banyak privasi, anda harus mendapatkannya Billfodl. Sekiranya anda tidak mahu bergantung pada kerapuhan kertas, anda harus mempertimbangkan peranti sandaran plat logam kami.

Langkah 4: Sahkan frasa pemulihan anda

Di bahagian ini, anda mesti mengesahkan susunan 24 perkataan anda. The Lejar Nano S berebut pesanan mereka, dan anda mesti menggunakan kekunci navigasi untuk mencarinya.

Setelah anda menemui perkataan pertama, tekan kedua-dua butang pada masa yang sama untuk mengesahkannya. Ini adalah langkah penyediaan yang paling memakan masa, tetapi juga merupakan langkah penting. Sekiranya anda membuat kesilapan semasa menulis frasa pemulihan anda, anda akan menemuinya sekarang.

Susun perkataan dalam frasa pemulihan

Sekiranya terdapat kesilapan, anda boleh mencuba lagi. Tetapi jika anda tidak dapat mengetahuinya, lebih baik kembali ke menu sebelumnya. Cara lain adalah dengan mencabut kabel anda Lejar Nano S dan sambungkan sekali lagi. Set semula keras ini akan membuatkan anda memulakan semula proses penyediaan dan anda mungkin memberi perhatian lebih banyak pada kali kedua.

Sekiranya anda mendapat setiap perkataan dengan betul, maka anda akan menerima mesej “Peranti anda sekarang sudah siap”. Sekarang anda akhirnya bersedia untuk melangkah ke langkah seterusnya, yang melibatkan perisian Ledger Live. Pada ketika ini, anda seharusnya sudah memuat turun dan memasang Ledger Live. Sekiranya anda tidak mengikuti panduan ini langkah demi langkah, maka anda seharusnya muat turun sekarang.

Langkah 5: Buka Ledger Live

Mesej di skrin anda Lejar Nano S harus membaca “Pasang aplikasi pada peranti Ledger anda menggunakan arahan di start.ledgerwallet.com”. Pada ketika ini, sudah tiba masanya untuk membuka Ledger Live (yang sepatutnya anda muat turun dan pasang sekarang).

Aplikasi Ledger Live

Pertama sekali, anda akan melihat skrin yang meminta anda memilih warna tema anda. Keputusan ini hanya mempengaruhi pengalaman pengguna anda, jadi jangan ragu untuk memilih kegemaran anda. Untuk gabungan antara cahaya dan gelap, pilih “Senja”. Sekiranya anda lebih suka menu terang dan terang, anda tidak boleh salah dengan mod “Cahaya”. Dan jika anda seorang elit mod gelap, maka keputusannya harus jelas bagi anda. Setelah membuat keputusan pertama, klik butang “Mulakan”.

Tangkapan skrin ledger.com Ledger.com – Paparan pertama antara muka

Pada skrin komputer anda akan melihat menu inisialisasi. Anda boleh memulakan sebagai peranti baru, memulihkan frasa pemulihan, atau menggunakan peranti yang sudah dimulakan. Dalam kes kami, kami telah menginisialisasi Lejar Nano S. Oleh itu, kami memilih pilihan ketiga.

Ledger Live juga membolehkan anda menyiapkan dompet perkakasan anda dari antara muka desktop mereka. Namun lebih baik melakukannya pada anda Lejar Nano S. Bukan hanya itu penyediaan yang lebih selamat, tetapi anda juga terbiasa dengan kawalan. Semua transaksi memerlukan pengesahan dari peranti, jadi anda perlu belajar cara menekan butang.

Pilih model dompet perkakasan

Langkah 6: Gunakan peranti yang sudah dimulakan

Pada mulanya, antara muka Ledger Live akan meminta anda memilih model dompet perkakasan anda. Oleh kerana anda memiliki sebuah Lejar Nano S, anda harus mengkliknya dan terus ke menu seterusnya.

Siapkan dompet harger Ledger

Langkah kedua dari proses ini adalah senarai semak keselamatan. Di sini anda mesti mengesahkan bahawa anda telah memilih kod PIN sendiri dan telah menyimpan frasa pemulihan anda. Ini adalah cara Ledger untuk memastikan bahawa anda telah mengikuti semua langkah dan data anda disandarkan.

Untuk mengelakkan serangan rantaian bekalan, Ledger Live juga memeriksa firmware peranti anda untuk mengetahui apakah itu asli. Untuk ini, anda tidak perlu melakukan apa-apa selain membenarkan perisian untuk melakukan pengesahan. Untuk Ledger, penting untuk memastikan bahawa anda tidak menggunakan peranti yang disusupi. Sekiranya anda membeli peranti perkakasan anda dari penjual yang sah, anda tidak perlu risau. Kemungkinan besar tulen.

Langkah ketiga adalah menetapkan kata laluan Ledger Live. Ini tidak ada kaitan dengan PIN pada peranti anda, itu hanya cara mengunci perisian desktop. Sekiranya anda tidak mahu orang yang menggunakan komputer anda dapat mengakses data Ledger anda, maka tetapkan kata laluan yang kuat.

Setelah anda menetapkan kata laluan, anda akan dapat memilih tetapan privasi. Di bawah “Pepijat & Menu Analitis ”anda mesti memilih jenis maklumat yang anda kongsi dengan Ledger. Anda tidak boleh memilih untuk tidak menghantar data teknikal tanpa nama, dan anda mesti mematuhi Syarat.

Selepas anda mengklik “Teruskan”, anda akhirnya akan melihat antara muka Ledger Live. Mulai sekarang, ini semua tentang membuat keputusan duit syiling mana anda mahu menggunakan.

Tangkapan skrin ledger.com Aplikasi Ledger Live – Gambaran keseluruhan antara muka

Langkah 7: Memasang Aplikasi dengan Ledger Live

Di menu “Pengurus” di sebelah kiri tetingkap, anda akhirnya dapat menambahkan cryptocurrency ke dompet anda. Lejar Nano S menawarkan kapasiti penyimpanan 120kb, jadi anda perlu memutuskan duit syiling yang anda gunakan. Untuk persediaan Bitcoin sahaja, anda mempunyai lebih daripada cukup memori. Tetapi penyediaan berbilang duit syiling hanya membolehkan anda memiliki BTC, ETH, XRP, LTC, ETC, DASH, dan XMR.

Menu pengurus aplikasi langsung buku besar

The Lejar Nano S menyokong beratus-ratus duit syiling, tetapi satu peranti hanya dapat menyimpan aplikasi untuk segelintir. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk melakukan pengurusan ruang penyimpanan anda dengan bijak dan menetapkan keutamaan.

Untuk memasang ap, anda pergi ke menu “Pengurus”, ketik beberapa huruf pertama pilihan anda, dan klik “Pasang”. Pada anda Lejar Nano S, anda akan diminta untuk mengesahkan pemasangannya. Sekiranya peranti tidak berfungsi selama beberapa minit, anda juga perlu memasukkan kod PIN anda sekali lagi.

Langkah 8: Menghantar dan menerima bitcoin dan cryptocurrency lain

Selepas memasang aplikasi pada anda Lejar Nano S, anda telah siap sedia. Kini anda boleh melakukan transaksi dengan bitcoin dan semua kegemaran anda cryptocurrency.

Di menu “Akaun” di sebelah kiri tetingkap anda akan melihat semua baki anda. Untuk Bitcoin, anda boleh mempunyai alamat lama dan SegWit asli. Ledger menawarkan lebih banyak maklumat mengenai kedua-dua jenis tersebut dalam artikel ini.

Dalam bab “Privasi” dari kertas putih Bitcoin, Satoshi Nakamoto tidak menggalakkan penggunaan semula alamat. Inilah sebabnya mengapa Ledger menghasilkan alamat baru setiap kali anda menerima bitcoin. Perlu diingat bahawa alamat lama yang anda hasilkan masih sah. Tetapi setelah anda menerima sejumlah bitcoin, anda tidak boleh menggunakannya semula. Untuk maklumat lanjut, lihat dokumentasi Ledger.

Langkah 9: Jangan percaya, sahkan!

Pada ketika ini, adalah idea yang baik untuk melakukan “pemeriksaan tulen” yang mengesahkan Nano X anda sah.

Mesej timbul Cek asli

Ini adalah ciri yang menggunakan perisian Ledger Live rasmi dan dapat digunakan setiap saat.

Mesej senarai semak keselamatan muncul

The Lejar Nano S mengutamakan keselamatan. Itulah sebabnya setiap kali anda berurusan dengan alamat, anda mesti mengesahkannya di peranti. Sangat penting agar maklumat di kedua skrin sesuai. Ini mencegah serangan pancingan data atau kesalahan manusia yang anda hantar ke alamat yang salah.

Bila-bila masa anda akan menerima bitcoin, Lejar Nano S meminta anda untuk memeriksa kesahihannya. Alamat akan dihasilkan di dompet perkakasan, dan dihantar ke Ledger Live. Ini bermaksud bahawa dalam keadaan biasa di mana semuanya baik, maklumatnya serupa.

Semasa anda menghantar duit syiling, anda harus menyemak lebih banyak daripada alamat penerima. Buku besar juga membuat anda menyemak yuran transaksi. Ini mustahak, kerana kesilapan yang ketara menjadikan beberapa pengguna membayar lebih dan kehilangan dana. Pada bulan Mac 2020, seseorang telah membayar $ 82k untuk transaksi Ethereum. Anda Lejar Nano S akan membuat anda memeriksa semula, jadi kesalahan seperti ini tidak akan pernah berlaku.

Apabila anda mengklik butang fizikal untuk mengesahkan, anda mengarahkan elemen selamat untuk menandatangani. Dan proses keselamatan yang kompleks ini unik untuk Ledger. Syarikat itu telah membawa cip elemen selamat ke pasaran dompet perkakasan. Ini adalah revolusi untuk keselamatan fizikal dan sehingga hari ini tidak ada pengeluar utama lain yang menggunakan cip yang sama. Namun, keuntungannya ialah anda mesti mempercayai Ledger sebagai sebuah syarikat.

Akar kepercayaan

Tidak seperti Trezor, anda tidak dapat mengesahkan setiap baris kod dan tidak tahu apa yang berlaku dengan elemen keselamatan. Kekurangan ketelusan mengikut reka bentuk adalah kelemahan terbesar Ledger.

Langkah 10 (Pilihan): Tingkatkan Firmware

Di luar kotak, versi firmware anda sudah kukuh dan mungkin selamat. Sehingga kini, terdapat sangat sedikit kes serangan rantaian bekalan ke Ledger. Namun terdapat banyak peningkatan perisian yang dikeluarkan oleh pengeluar. Dalam bulan-bulan berlalu sejak dompet perkakasan meninggalkan kilang dan anda membelinya, beberapa perkara berubah.

Dalam beberapa keadaan, mungkin adalah optimum untuk menjaga keselamatan anda Lejar Nano S dikemas kini. Terutama jika syarikat memberitahu pengguna mengenai bug yang teruk atau kerentanan keselamatan. Berita baiknya ialah aplikasi desktop Ledger Live memberitahu anda mengenai kemas kini.

Wizard kemas kini akan meminta anda agar Leher anda tetap tersambung dan memasukkan kod PIN. Kemudian anda akan melihat mesej di skrin untuk melepaskan kabel. Langkah seterusnya adalah menahan butang kiri pada Ledger ditekan dan sambungkan semula kabel. Sekiranya dilakukan dengan betul, dompet perkakasan anda akan memasuki mod “Bootloader”.

Mulai saat ini, yang harus anda lakukan hanyalah menunggu dan membiarkan firmware dikemas kini. Setelah kemas kini selesai, lejar anda akan reboot dan anda perlu memasukkan semula kod PIN anda.

Sekiranya anda memerlukan cara yang lebih kuat dan lebih dipercayai untuk menyimpan kata sandaran anda, pertimbangkan untuk membeli Billfodl.

Semasa mengemas kini Lejar Nano S, ada keadaan malang di mana semuanya menjadi salah. Kerana pelbagai faktor, ia mungkin merosakkan dompet perkakasan anda dan memerlukan proses “pembaikan”. Dua kesalahan pada skrin yang paling biasa adalah “Firmware MCU sudah usang” dan “firmware MCU tidak asli”. Mereka cenderung berlaku apabila kemas kini gagal.

Kesalahan semasa-scree

Walau bagaimanapun, jangan risau: terdapat 9 cara berbeza untuk mengatasi masalah ini. Dan anda boleh menemui semuanya dengan terperinci di artikel ini. Pada akhir proses, anda Lejar Nano S akan berfungsi seperti baru dan juga menjalankan firmware terkini.

PERBANDINGAN

Lejar Nano X

Lejar Nano X

 • SKRIN:
 • DILULUSKAN: 2019
 • HARGA: $ 119
 • BLUETOOTH:

BELI SEKARANG BACA ULASAN Blockstream Jade

Blockstream Jade

 • SKRIN:
 • DILULUSKAN: 2021
 • HARGA: $ 40

BELI SEKARANG BACA ULASAN Lejar Nano S

Lejar Nano S

 • SKRIN:
 • DILULUSKAN: 2016
 • HARGA: $ 59

BELI SEKARANG BACA ULASAN Model Trezor T

Model Trezor T

 • SKRIN:
 • DILULUSKAN: 2018
 • HARGA: $ 159
 • SKRIN SENTUH:

BELI SEKARANG BACA ULASAN

Tetapkan Semula Lejar

Adakah anda merancang untuk memberikan milik anda kepada seseorang Lejar Nano S dan perlu menyediakan peranti untuk pemilik barunya? Atau mungkin anda baru membelinya dan mahu menetapkannya semula kerana anda sudah selesai menerokainya dan mahu mula menggunakannya?

Anda mesti selalu sandaran frasa pemulihan anda pula.

Terdapat dua cara untuk menetapkan semula Ledger Nano S.

Dari Kod PIN

The Ledger Nano S mempunyai ciri keselamatan bawaan yang mengatur semula peranti jika anda memasukkan kod PIN yang salah tiga kali berturut-turut. Untuk menetapkan semula Ledger Nano S anda menggunakan kaedah ini, hanya:

 • Hidupkan peranti dengan menyambungkannya ke komputer melalui kabel USB. Peranti akan meminta kod PIN anda untuk membukanya.
 • Masukkan kod PIN yang salah. Ulangi ini tiga kali berturut-turut.
 • Ledger Nano S anda akan diset semula setelah percubaan ketiga yang salah sebagai langkah keselamatan.

Tangkapan skrin ledger.com Ledger.com – Paparan pertama antara muka

Dari Menu Tetapan

Pilihan lain adalah menetapkan semula peranti dari menu tetapan. Untuk membuat ini

 • Sambungkan Ledger Nano S melalui USB untuk menghidupkannya.
 • Masukkan kod PIN anda untuk membukanya
 • Dari papan pemuka, pergi ke Tetapan dan tekan dua butang untuk mengesahkan.
 • Pilih “Keselamatan” dan tekan kedua-dua butang sekali lagi untuk mengesahkan.
 • Pilih “Tetapkan semula semua” dengan menekan kedua-dua butang.
 • Amaran akan dipaparkan di skrin. Tekan butang kanan untuk menatal ke bawah dan membacanya.
 • Tekan kedua-dua butang untuk Reset semua.
 • Masukkan kod PIN anda untuk pengesahan. Lejar Nano S anda akan diset semula.

Setelah menetapkan semula Ledger Nano S, anda boleh menyerahkannya dengan selamat kepada pemilik barunya. Anda juga boleh memasangnya sebagai peranti baru atau anda boleh mengembalikannya sebagai peranti lama dengan frasa pemulihan yang berkaitan.

Hilang lejar

Mempunyai anda cryptoassets selamat dalam perkakasan digital dianggap sebagai amalan terbaik. Ini adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan duit syiling dan token anda dalam jangka masa panjang. Itulah sebab utama Lejar Nano S dan perkakasan lain dompet begitu popular sekarang. Tetapi apa yang berlaku apabila anda kehilangan Ledger Nano S anda?

Ini adalah soalan yang telah diajukan oleh pengguna yang bersangkutan di forum yang berlainan. Malangnya, terdapat banyak maklumat buruk di luar sana yang ingin anda elakkan. Di sini, kami akan membincangkan secara ringkas perkara yang betul untuk dilakukan sekiranya anda kehilangan Ledger Nano S anda.

1. Jangan Panik

Sebilangan besar orang yang kehilangan Ledger Nano bimbang bahawa mereka mungkin kehilangan duit syiling mereka.

2. Cari frasa pemulihan anda

Sangat mudah untuk memulihkan semua cryptoasset anda selagi anda mempunyai akses ke bibit pemulihan 24 perkataan anda.

Anda mungkin menulis frasa ini pada sehelai kertas semasa anda menyiapkan lejar anda untuk pertama kalinya.

Apakah frasa pemulihan ini?

Dompet perkakasan tidak begitu simpan cryptocurrency anda. Semua aset disimpan di Blockchain. Anda mungkin tertanya-tanya apa yang Nano S simpan.

3. Masukkan Frasa Pemulihan Anda ke Dompet Baru

Anda mempunyai dua pilihan setelah anda mencari frasa pemulihan:

Yang pertama adalah menunggu sehingga anda mendapat dompet perkakasan baru dan kemudian memulihkan aset anda ke dalamnya. Yang kedua adalah dengan segera mengimport benih pemulihan anda ke dalam dompet perisian, seperti blockstream green atau miselium.

Walau bagaimanapun, jika seseorang mencuri anda Nano S dan tidak mengetahui pin empat digit anda, anda mungkin selamat. Kedua-dua Ledger Nano S dan X sama-sama membersihkan diri sekiranya PIN dimasukkan 3 kali dengan tidak betul.

Sekiranya anda tidak mempunyai dompet perkakasan ganti, anda boleh memesan Ledger Nano S. pengganti. Perlu diingatkan bahawa anda tidak perlu mendapatkan semula duit syiling pada Ledger Nano S. Anda boleh menggunakan aplikasi dompet atau dompet perkakasan untuk melakukan ini.

Tangkapan skrin ledger.com Bahagian Kedai Ledger.com

Mengamankan 24 pemulihan kata adalah amalan keselamatan dompet perkakasan yang paling kritikal. Ini akan membantu anda mendapatkan kembali aset anda dan menyimpannya walaupun anda kehilangan Ledger Nano S atau dompet perkakasan yang lain. Anda tidak perlu panik semasa kehilangan dompet anda. Sebaliknya, pesan dompet baru dengan segera, pulihkan cryptoasset anda menggunakan dompet lain, dan kemudian buat dompet baru dengan frasa pemulihan baru.

Tangkapan skrin ledger.com Ledger.com – Paparan pertama antara muka

Menggunakan Ledger Nano X secara tertutup

Untuk menggunakan Ledger Nano X anda dengan cara yang paling peribadi dan selamat, ada beberapa langkah tambahan yang boleh anda ambil.

Tangkapan skrin ledger.com Halaman Ledger Nano X di shop.ledger.com

Pertama, anda boleh menyediakan peranti anda tanpa menggunakan komputer sama sekali.

Ini sangat mudah dengan Nano X kerana ia mempunyai bateri sendiri (tidak seperti Nano S) dan dibebankan sebahagian daripada kotak.

Tangkapan skrin ledger.com Perbandingan Dompet Perkakasan Lejar

Selain itu, anda boleh memilih untuk menggunakan Pelayan Peribadi Electrum dengan lejar bertindak sebagai peranti peranti penandatangan sahaja.

Walaupun lebih selamat, pilihan ini dianggap sesuai hanya untuk pengguna yang lebih maju dan menimbulkan potensi risiko lain.

Mengesahkan Peranti Lejar Anda dengan Akar Kepercayaan

Akar kepercayaan

Mengesahkan peranti anda dengan root Ledger adalah mudah!

Inilah cara ia berfungsi:

Semasa anda menjalankan alat pada peranti, pelayan Ledger menghantar mesej kepada peranti. Peranti hanya dapat bertindak balas jika mempunyai kunci peribadi tertentu pada peranti.

Pengesahan lejar

Sekiranya peranti tidak dapat bertindak balas, ini bermaksud peranti tersebut tidak asli atau telah disusupi dan anda tidak boleh menggunakannya.

Soalan Lazim

Bagaimana lejar berfungsi?

Karya Ledger Nano S berfungsi seperti dompet perkakasan. Pertama, pasangkannya ke komputer anda, siapkan, kemudian anda pilih kod PIN untuk melindungi peranti daripada akses yang tidak diingini. Kemudian anda akan menerima ungkapan benih 24-kata sedangkan kunci peribadi anda.

Adakah Lejar Hidup Selamat?

Ledger Nano S dan Ledger Nano X menggunakan Secure Element (cip paling selamat untuk melindungi anda daripada serangan). Kedua-dua peranti menyimpan kunci peribadi anda dengan selamat dan akan tetap selamat dari peretasan dalam talian.

Bagaimana saya tahu jika Ledger Nano S saya asli?

Anda harus memastikan bahawa peranti anda tidak dikonfigurasi sebelumnya dengan kod PIN yang anda sendiri tidak pilih. Apabila anda menghidupkannya untuk pertama kalinya, peranti harus memaparkan ‘Selamat Datang di Ledger Nano S’.

Apa yang berlaku sekiranya Ledger Nano S pecah?

Anda harus memesan pengganti dan menggunakan frasa pemulihan anda ke dalam peranti baru anda.

Bolehkah anda menggunakan Ledger Nano S di banyak komputer?

Ya, anda boleh memasang aplikasi Ledger Live di beberapa peranti (komputer, telefon pintar), dengan mempertimbangkan bahawa anda perlu menyiapkan akaun dan tetapan pada setiap peranti ini.

Adakah Ledger Nano S dompet sejuk?

Ya, Ledger Nano S adalah dompet sejuk yang boleh menyimpan Bitcoin, Ethereum dan syiling lain yang disokong.

Berapakah jumlah syiling yang boleh dipegang oleh Ledger Nano S?

Ledger Nano S menyokong 26 syiling dan lebih daripada 1500 token.

Adakah Ledger Nano S mempunyai bateri?

Tidak, ia tidak mempunyai bateri. Ia dihidupkan secara automatik ketika disambungkan ke sumber kuasa (komputer atau dompet).

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector