Cara Membuat Sandaran Dompet Electrum

cara membuat sandaran electrum

Membuat Elektrrum dompet adalah cukup mudah dan intuitif.

Walau bagaimanapun, kebanyakan orang yang mencipta mereka dompet cryptocurrency buat pertama kalinya tidak tahu apa yang harus dilakukan dengan kata-kata benih.

Semasa membuat sebarang dompet, pengguna ditunjukkan 12 kata rawak yang merupakan kata-kata utama. Benih adalah “kata laluan” yang sebenarnya untuk membuka kunci dan mendapatkan semula duit syiling pada peranti lain sekiranya berlaku sesuatu pada peranti utama. Sangat penting untuk menyelamatkan benih di tempat yang selamat, lebih baik bukan pada alat elektronik melainkan pada sesuatu yang tahan lama dan luar talian seperti Billfodl.

Apa yang Anda Perlu

  1. Electrum Wallet dipasang pada komputer
  2. A Billfodl peranti sandaran benih pemulihan

Menyokong Benih

Semasa anda membuat dompet di Electrum, perisian tersebut sebenarnya telah membuat anda menghasilkan frasa sandaran (juga dikenali sebagai ‘recovery seed’, ‘recovery frasa’, atau ‘seed seed’).

Anda ditunjukkan 12 perkataan dan terpaksa mengesahkannya sebelum dompet dapat dibuat.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak mengetahui maksud kata-kata ini semasa anda menyiapkan dompet anda, atau anda tidak pasti apa yang harus dilakukan dengannya, panduan ini akan merangkumi proses tersebut langkah demi langkah.

1. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuka Electrum di komputer anda.

2. Setelah dibuka, Pilih ‘Dompet‘Dari menu kiri atas dan kemudian pilih’Benih“.

Pilihan benih di Electrum Wallet

3. Electrum kini akan menunjukkan kepada anda benih pemulihan anda. Ia akan kelihatan seperti ini:

Perbandingan harga Billfodl vs Cryptosteel

4. Pasang benih di Billfodl. Video di bawah akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk melakukannya.

4. Sembunyikan Billfodl di tempat yang tidak mungkin dijumpai oleh orang lain. Ingat: anda perlu menganggap 24 kata ini seolah-olah itu adalah duit syiling itu sendiri. Sekiranya orang lain memilikinya, mereka mungkin juga mempunyai duit syiling anda.


Langkah Pilihan

Peluang Benih

Jadikan dompet Electrum anda lebih selamat dengan ‘pelanjutan benih’, atau dikenali sebagai ‘perlindungan frasa laluan’ atau ‘perlindungan kata ke-13’ (atau ‘perlindungan kata ke-25’ pada frasa benih yang panjangnya 24 perkataan).

Tujuan menambahkan peluasan benih adalah menambahkan kata tambahan yang disesuaikan sepenuhnya pada frasa sandaran anda, dengan cara itu jika ada yang menemui benih anda, mereka masih tidak dapat mengambil duit syiling anda.

Adalah dinasihatkan agar perkataan ini tidak disandarkan di mana sahaja kecuali di dalam otak anda.

Sekiranya anda sudah menyiapkan dompet tanpa perluasan benih, anda perlu membuat yang baru untuk menambahkan ciri ini, kemudian pindahkan syiling anda ke dompet baru ini.

Untuk melakukannya, pilih ‘Fail’ dari menu kiri atas, dan pilih ‘Baru / pulihkan’ dari menu lungsur.

Benih baru dari Electrum Wallet

Beri nama dompet anda dan pilih ‘Seterusnya’.

Menamakan Dompet baru di Electrum

Pilih ‘Standard Wallet’ dan pilih ‘Next’.

Memilih pilihan Standard Wallet di Electrum Wallet

Pilih ‘Buat benih baru’ dan pilih ‘Seterusnya’.

Memilih pilihan Benih Baru di Electrum Wallet

Pilih ‘Segwit’ dan pilih ‘Next’.

Pilih jenis benih di Electrum Wallet

Catat frasa benih anda di Billfodl, dan pilih ‘Pilihan’. Ini adalah bahagian di mana kami menyediakan perpanjangan benih kami.

Menyiapkan peluasan benih di Electrum Wallet

Munculan akan muncul yang bertanya sama ada anda ingin ‘Memperluas benih ini dengan kata-kata tersuai’. Pilih kotak pilihan dan klik ‘OK’.

Panjangkan benih ini dengan kata-kata tersuai dalam Penyediaan Dompet Electrum

Masukkan perkataan ke-13 yang anda inginkan ke medan. Ingat: jadikan ini perkataan yang anda pasti akan ingat kerana anda tidak akan menyokong perkataan ini. Setelah selesai memasukkan, pilih ‘Next’.

Masukkan perkataan ke-13 yang anda mahukan

Di sini anda akan mengesahkan frasa biji 12 perkataan anda dengan memasukkannya ke dalam kotak ini. Menu dropdown yang menapis perkataan secara dinamik semasa anda mengetik akan muncul dan anda boleh memilih perkataan yang anda inginkan seperti itu, atau anda boleh terus menaip perkataan.

Setelah selesai, klik ‘Next’.

12 Pengesahan frasa perkataan

Akhirnya, anda akan mengesahkan pelanjutan benih anda. Setelah selesai, pilih ‘Next’.

Sahkan peluasan Benih dengan Electrum Wallet

Akhirnya, anda boleh menambahkan kata laluan untuk mengenkripsi dompet anda secara tempatan sehingga sesiapa sahaja yang mencuba untuk mengaksesnya pada peranti semasa anda memerlukan kata laluan untuk melakukannya. Anda boleh membiarkannya kosong jika anda mahu mengabaikan penambahan kata laluan.

Sama ada anda memilih untuk menambah kata laluan atau tidak, anda akan menyelesaikan proses ini dengan memilih ‘Next’ sekali lagi.

Tambahkan kata laluan

Anda kini berjaya menambahkan pelanjutan benih ke dompet Electrum anda. Tahniah! Pastikan anda mengalihkan sebarang duit syiling dari dompet anda yang lain ke dalam yang baru ini untuk mendapatkan faedah memiliki dompet yang diperluas.

Menyandarkan Meta-data Wallet

Sebilangan orang tidak hanya ingin mendapatkan semula kunci dompet, melainkan label, kenalan dan keterangan yang disimpan oleh dompet mereka. Sekiranya demikian, pengguna dompet harus membuat sandaran dompet mereka secara berkala. Itu boleh dilakukan secara manual dan automatik.

Untuk membuat sandaran dompet Electrum secara manual, cari ‘Fail’ pada bar alat, dan klik ‘Simpan salinan’.

Menyandarkan Meta-data Wallet

Dari sini, anda boleh memilih lokasi di komputer anda untuk menyimpan meta-data.

Prosesnya juga dapat automatik dengan meminta program sandaran secara berkala mengambil fail dompet dari direktori dompet Electrum dan menyimpannya di tempat lain. Salinan dompet ini harus dienkripsi agar dompet tetap selamat. Dan untuk memberikan keselamatan maksimum, disarankan untuk menyimpan sandaran pada pemacu yang boleh ditanggalkan dan bukannya di awan.

Dapatkan Hak Milik Anda Billfodl

Billfodl adalah cara terbaik untuk menyimpan frasa pemulihan anda, kerana ia melindungi sandaran anda dari kebakaran dan banjir; ancaman hanya cadangan kertas tidak akan dapat bertahan. Anda boleh membelinya menggunakan butang di bawah atau ketahui lebih lanjut mengenai Billfodl. Walau apa pun, selamat mengelak!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector