Bitcoin Akan Mengganti Mata Wang Fiat | Inilah Cara Ia Mungkin

Bitcoin

Untuk jangka masa yang cukup lama, ini adalah kebiasaan di kalangan pelabur yang mempertimbangkan untuk melaburkan sebahagian pegangan mereka dalam emas atau komoditi berharga lain. Betul ke tahap tertentu kerana emas adalah pilihan yang baik untuk menyelamatkan portfolio anda dari inflasi dan kejatuhan pasaran saham. Apa yang menarik untuk diperhatikan adalah bahawa idea yang sama sedang muncul mengenai Bitcoin.

Tidak salah sama sekali untuk melabur dalam Bitcoin nisbah pegangan anda kerana anda melabur dalam emas mempercayai bahawa ia adalah komoditi yang berharga. Perkara yang perlu dipertimbangkan adalah jumlah yang harus anda laburkan dalam Bitcoin kerana anda melabur dalam emas dan menganggapnya sebagai aset selamat yang terbaik.

Bitcoin Juga Berubah Seperti Alam Emas

BitcoinSumber: Tidak Bergantung

Krisis ekonomi akibat pandemik telah meletus ketakutan inflasi yang sangat tinggi di kalangan sebilangan pelabur. Banyak bank pusat, termasuk Rizab Persekutuan A.S. dan Bank of Canada, telah mula mengedarkan lebih banyak wang untuk memastikan aktiviti ekonomi terus berjalan. Nampaknya keadaan krisis ekonomi yang sama seperti yang dilihat semasa krisis kewangan global 2007-08.

Dan jelas, aliran wang ini akan menyebabkan inflasi lebih banyak yang ditakuti oleh banyak pelabur. Jadi dalam keadaan ini, para pelabur yang prihatin dengan kenaikan inflasi bergantung pada emas sebagai lindung nilai terhadapnya. Walaupun kita melihat bahawa bank-bank pusat dapat melangkah maju untuk meningkatkan jumlah wang sehingga jumlah emas yang ada di dunia terbatas. Cuba Bitcoin Prime untuk maklumat lanjut.

Bolehkah Bitcoin Melawan Inflasi?

Bitcoin tidak dapat melambung kerana anda perlu menambang untuk mendapatkan lebih banyak duit syiling. Ini adalah token digital yang direka secara khusus sebagai alternatif kepada mata wang nasional yang inflasi. Ia juga mempunyai had maksimum 21 juta syiling. Terdapat juga beberapa syiling baru tetapi mereka hanya dibuat sebagai ganjaran untuk “pelombong”. Pelombong ini menggunakan kuasa pengkomputeran mereka untuk merakam dan mengesahkan transaksi crypto. 88 peratus daripada keseluruhan jumlah Bitcoin telah ditambang sehingga sekarang.

Tetapi dalam kes emas, kita melihat ia tidak banyak berguna di dunia nyata. Itu bisa digunakan untuk membuat desain perhiasan, untuk hiasan, atau sebagai koleksi. Walaupun kita dapat menggunakan Bitcoin untuk membayar sejumlah barang dan perkhidmatan kepada penjual pengguna crypto. Kedua-dua aset ini bernilai dalam kaedah pembayaran jika anda mendapat pembeli yang bersedia untuknya.

Sebagai pelaburan, terdapat banyak orang yang membeli Bitcoin seperti emas yang tidak menjaga prestasi pasaran saham. Emas adalah aset yang ditinggikan dan secara umum dianggap sebagai komoditi yang selamat tetapi tetap, ia akan terjejas semasa pergolakan pasaran. Kedua-dua emas dan Bitcoin adalah aset yang tidak menentu dan juga digunakan sebagai lindung nilai terhadap inflasi.

Portfolio yang optimum untuk disertakan sekurang-kurangnya 6% BTC

Kajian penyelidikan oleh ahli ekonomi Yale Aleh Tsyvinski dan laporan oleh Bitcoinist mendedahkan bahawa Anda hanya perlu menyimpan sekitar 6% BTC dalam portfolio anda untuk mendapatkan pembinaan yang optimum. Dan walaupun anda seorang peniaga crypto yang berpengalaman, anda harus mengekalkan sekurang-kurangnya 4% peruntukan BTC. Kajian ini juga menunjukkan bahawa yang paling berpengalaman peniaga kripto berani melabur hanya 1% daripada aset mereka di ruang ini.

Potensi Lebih Tinggi Pulangan?

cryptocurrencySumber: IG

Tsyvinski seorang pengkritik menyatakan dalam laporan ini bahawa memang benar bahawa cryptocurrency bersifat tidak stabil tetapi mereka masih dianggap sebagai aset dengan potensi pulangan yang lebih tinggi. Kajian ini hanya merangkumi Bitcoin, Ethereum, dan Ripple.

Dragan Boscovic dari Arizona State University juga mengemukakan pendapat yang sama. Dia berpendapat bahawa pelabur institusi sangat berminat untuk melabur dalam aset baru ini kerana mereka menganggapnya sebagai peluang pelaburan yang bernilai; ini akan mendorong pelabur individu. Ini juga akan membantu mengembangkan minat pemilik kedai kecil dan pengguna untuk memulakan perdagangan cryptocurrency. Sebaliknya, kajian Tsyvinski bertentangan dengan pemenang Nobel Robert Shiller, yang menamakan Bitcoin sebagai eksperimen yang gagal “contoh lain dari tingkah laku manusia biasa.”


Memahami risiko

Oleh itu, anda boleh membuat sedikit pelaburan dalam Bitcoin pada awalnya .. Pakar-pakar mengatakan bahawa anda harus melakukan kajian menyeluruh dan kerja rumah sebelum anda terjun ke pelaburan yang lebih besar. Fahami secara mendalam mengenai teknologi blockchain yang mendasari dan sifat aset digital. Sekiranya anda melabur tanpa berfikir, anda akan mengeluarkan perbelanjaan untuk tidak melabur.

Pelabur yang serius merancang untuk melabur dalam cryptocurrency harus mendekatinya dengan mentaliti jangka panjang dan juga harus bersiap sedia menghadapi masa yang sukar dan tidak stabil yang mungkin membawa anda kemungkinan kerugian 100% dari mata wang digital itu.

Gambar pilihan: DanielsTrading

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map