Bagaimana Membeli IOTA (MIOTA): Di mana Untuk Membeli IOTA Pada 2021?

Apa itu Cryptocurrency IOTA?

IOTA adalah blockchain awam yang berbeza dengan Bitcoin atau Ethereum kerana menggunakan teknologi Tangle pada intinya.

The Tangle adalah jenis baru lejar diedarkan yang berdasarkan pada Graf Akiklik Berarah (DAG) yang bermaksud tidak ada blok, tidak ada rantai, dan tidak ada penambang. Kami akan melihat teknologi secara terperinci.

Pertama, mari kita mulakan dengan sejarah organisasi di belakang IOTA:

Sejarah Yayasan IOTA

Yayasan IOTA dilahirkan di Jerman sebagai organisasi bukan keuntungan pada tahun 2017. Ia ditubuhkan oleh Dominik Schiener dan David Sønstebø.

Ia pada awalnya dibiayai melalui penjualan orang ramai pada bulan Disember 2015 di mana kripto bernilai kira-kira $ 500,000 telah diperoleh.

Semua bekalan token dikeluarkan kepada peserta penjualan orang ramai, tanpa token yang disediakan untuk pengasas, pemaju atau penasihat. Ini jarang berlaku dalam industri cryptocurrency.

Pasukan pengasas IOTA tidak menyimpan token IOTA untuk diri mereka pada mulanya. Masyarakat cukup murah hati untuk menyumbangkan sekitar 5% dari jumlah penawaran kepada IOTA Foundation, organisasi bukan untung yang menjalankan IOTA.

Pasukan itu mengeluarkan perisian yang dipanggil TRINITI, yang membolehkan pengguna membeli token IOTA secara langsung menggunakan android, iOS, PC, Mac, dan Linux.

Bagaimana IOTA berfungsi?

IOTA dilahirkan di pasaran bull cryptocurrency pada tahun 2017. Ini adalah masa ketika beratus-ratus produk blockchain membanjiri pasaran. Sejak permulaan Bitcoin dan kemudian dengan pengembangan Ethereum, setiap projek telah berusaha untuk menyelesaikan kes penggunaan yang berbeza.

Walau bagaimanapun, setiap projek mempunyai satu had besar. Blockchain tidak skala dengan baik. Walaupun pada tahun 2021, tidak ada proyek blockchain yang dapat meningkatkan kemampuannya sehingga dapat bersaing dengan Visa. Lapisan 1 Bitcoin masih memproses hanya 7 transaksi sesaat. Agar blockchain digunakan oleh khalayak global, ini perlu ditingkatkan secara eksponensial.

Inilah masalah yang ingin diselesaikan oleh pencipta IOTA. Daripada menggunakan blockchain, IOTA menggunakan sesuatu yang disebut DAG (Graf Asiklik Terarah) atau Kusut. Diarahkan bermaksud bahawa hubungan antara item ini selalu mempunyai arah dan Acyclic bermaksud bahawa anda tidak dapat membuat gelung di dalam struktur. Mari kita ambil contoh Tangle.

Setiap petak mewakili satu transaksi dan disebut juga sebagai tapak yang mengandungi perincian transaksi seperti pengirim, penerima dan jumlahnya. Ia juga mempunyai hubungan dengan transaksi lain yang ditunjukkan oleh anak panah. Ini dipanggil Tepi dan mereka mengesahkan transaksi.


Apabila transaksi baru akan ditambahkan, dua tip laman web dipilih secara rawak melalui algoritma. Ia kemudian mengesahkan kesahihan laman web. Pada gilirannya, proses penambahan transaksi baru ini mengesahkan transaksi lain dan transaksi kita menjadi tip baru dari Tangle.

Teknik ini menjadikan IOTA’s Tangle sangat terukur. Setiap transaksi baru mengesahkan dua transaksi lain. Rangkaian tidak melambat kerana jumlah urus niaga meningkat. Sebenarnya ia mempercepat.

Bagaimana Trinity berfungsi?

Trinity adalah perisian dompet maya yang dikembangkan oleh IOTA Technologies untuk pembelian dan penjualan token IOTA. Ia adalah antara muka pengguna grafik (GUI) yang mudah difahami, cepat dan boleh dipercayai. Ia dilindungi kata laluan dan disulitkan. Halaman utama perisian sangat mudah tetapi hebat. Ia menunjukkan sejarah transaksi dan pembelian. Seseorang boleh menghantar atau menerima token IOTA melalui alamat hash yang disulitkan yang dihasilkan oleh komputer yang merupakan alamat sekali pakai. Ia juga menunjukkan nilai saham token IOTA sehubungan dengan Dolar A.S..

Di mana untuk membeli cryptocurrency IOTA?

Selepas latar belakang, kami menjawab soalan utama – di mana saya boleh membeli IOTA? Anda boleh membeli token IOTA dari dompet Trinity rasmi atau anda mempunyai alternatif lain.

Kaedah Pertukaran Bayaran Transaksi Kaedah Pembayaran Kebaikan
Etoro Tidak ada bayaran untuk perdagangan tanpa pemandu tetapi penyebaran 2.45% untuk IOTA Kad kredit, kad debit, Paypal, Wire Transfer, Local Online Banking
 • Antara muka yang sederhana
 • Perdagangan sosial
 • Spread lebih tinggi
 • Tiada deposit crypto
Binance 0.1% Pindahan bank, kad debit, pindahan wang, Cryptocurrency
 • Dipercayai
 • Dana SAFU
 • Bayaran rendah
 • Tanpa KYC untuk akaun kecil
 • Tidak semua cryptocurrency tersedia di AS
 • Peraturan lemah
Gerbang.io 0.2% Cryptocurrency
 • Isipadu besar
 • Julat mata wang
 • Tiada deposit Fiat
 • Pertukaran yang relatif baru
Pangkalan Wang Syiling 1.49% atau bayaran tetap Kad kredit, kad debit, Paypal, Cryptocurrencies
 • Mudah untuk pemula
 • Dipercayai
 • Perkhidmatan pelanggan yang baik
 • Bayaran lebih tinggi
 • Lebih sedikit pilihan crypto untuk perdagangan
 • Hanya terdapat di negara terpilih
Menyenangkan 0% untuk pembuat / 1% untuk pengambil Kad kredit, Tunai, Paypal, Western Union, Cryptocurrencies
 • Mudah untuk digunakan
 • Julat pilihan deposit
 • Pembeli berdagang tanpa bayaran
 • Nilai tukar berbeza untuk penjual
 • Pasar yang didorong oleh penjual

Cara membeli IOTA – proses langkah demi langkah

Membeli IOTA di Etoro

Anda boleh membelinya melalui platform perdagangan eToro. Dengan Etoro, anda boleh memperdagangkan IOTA menggunakan mata wang fiat seperti USD, Euro, dll.

 1. Daftar untuk akaun di eToro. Klik butang Daftar di kanan atas
 2. Mengesahkan alamat e-mel anda
 3. Untuk menyimpan wang di eToro, anda perlu memilih kaedah pembayaran terlebih dahulu. Anda boleh memilih Paypal, Skrill, membayar melalui kad Kredit / debit atau Wire Transfer wang ke dalam eToro dari akaun bank anda
 4. eToro memerlukan deposit minimum £ 200 ke dalam akaun. Wang ini boleh digunakan untuk membeli token yang berbeza jika anda ingin membeli kurang dari IOTA
 5. Pada menu atas, klik pada “Pasar Teratas” dan pilih Cryptocurrencies
 6. Anda akan melihat kotak carian untuk pasangan perdagangan. Taip IOTA / Euro atau IOTA / GBP bergantung pada apa yang anda ada dalam akaun anda. Anda boleh memilih harga IOTA GBP dan bayar
 7. Klik “Trade” dan anda akan melihat skrin untuk mendapatkannya dengan harga semasa dan grafik di atasnya.

Membeli IOTA di Binance

Binance adalah pertukaran crypto terkemuka. Sekiranya anda ingin membeli cryptocurrency dengan mata wang fiat tempatan anda – seperti dolar AS atau Yen Jepun – anda harus membeli Bitcoin atau Ether dari pertukaran lain. Pertukaran seperti Coinbase boleh menjadi mudah bagi peniaga baru yang ingin membeli atau memegang cryptocurrency.

Membeli IOTA di Binance

Proses langkah demi langkah untuk Binance:

 1. Pergi ke www.binance.com dan daftar
 2. Sahkan akaun Binance anda dan serahkan semua dokumen yang mereka minta
 3. Dayakan Pengesahan 2-Faktor untuk melindungi akaun anda
 4. Hantarkan BTC atau ETH anda ke alamat deposit Binance
 5. Sebagai alternatif, anda boleh membeli BTC melalui salah satu Fiat Gateways Binance. Gerbang ini berfungsi di beberapa negara sahaja. Oleh itu, periksa sama ada mereka bekerja di negara anda terlebih dahulu
 6. Tunggu pengesahan deposit
 7. Pergi ke skrin pertukaran dengan mengklik “Tukar > Asas ”di menu kiri atas
 8. Di sebelah kanan, pilih pasangan perdagangan IOTA / BTC atau IOTA / ETH
 9. Anda akan melihat grafik di tengah dan kotak beli di bawahnya
 10. Klik pada pilihan ‘Market’
 11. Masukkan jumlah BTC / ETH yang ingin anda beli
 12. Klik butang beli dan anda sudah selesai! Token mesti ada di akaun Binance anda

Beli duit syiling IOTA di Binance

Membeli IOTA di Gate.io

Membeli IOTA di Gate.io

Langkah membeli di Gate.io:

 1. Buat akaun
 2. Sahkan alamat e-mel
 3. Sediakan pengesahan 2-Faktor untuk keselamatan
 4. Deposit BTC / ETH / USD di Gate.io. Gate.io tidak menyokong deposit Fiat
 5. Klik pada Pasaran di menu atas
 6. Di panel kiri, pilih IOTA (MIOTA) dengan BTC / ETH / USD
 7. Di bawah grafik, masukkan jumlah yang anda ingin beli dan jumlah itu akan tertera di akaun anda

Beli duit syiling IOTA di Gate.io

Membeli di Coinbase

Coinbase adalah salah satu pertukaran crypto yang paling popular di dunia. Ia menyediakan perkhidmatan pembrokeran dan juga platform perdagangan. Namun, mereka terkenal dengan bayaran yang tinggi. Sekiranya anda mencari kaedah mudah untuk membeli beberapa token, ini mungkin merupakan tempat terbaik untuk memulakan sebelum anda lulus ke pertukaran yang lebih maju.

Membeli di Coinbase

Langkah membeli di Coinbase:

 1. Daftar untuk akaun
 2. Sahkan e-mel dan identiti anda
 3. Sediakan Pengesahan 2-Faktor untuk melindungi akaun anda
 4. Masukkan wang ke dalam akaun Coinbase anda. Menggunakan kad kredit atau debit lebih pantas tetapi menarik lebih banyak bayaran daripada Transfer Bank
 5. Klik “Beli / Jual” dari menu atas
 6. Pilih IOTA dari carian. Semak harganya.
 7. Masukkan jumlah yang ingin anda beli dan klik “Beli IOTA”

Beli IOTA di Coinbase

Cara menyimpan IOTA dengan selamat?

Blockchain telah disebut-sebut sebagai pangkalan data atau buku besar yang paling selamat di dunia. Ia juga memberikan kekuatan kembali kepada pengguna biasa untuk mengawal token kripto mereka. Ini juga bermaksud bahawa pengguna harus memikul tanggungjawab untuk menyimpan token mereka dengan selamat. Sebilangan besar peretasan di dunia blockchain disebabkan oleh kesalahan atau kesalahan oleh pengguna atau pertukaran terpusat yang menjaga token.

IOTA menghadapi kontroversi baru-baru ini kerana token bernilai $ 4 juta dicuri oleh penggodam. Ini menyebabkan perbincangan hangat mengenai keselamatan IOTA. Tetapi kemudian diketahui bahawa serangan itu tidak mematahkan blockchain IOTA. Penggodam sebenarnya menggunakan teknik pancingan data canggih untuk memikat pemegang token untuk berkongsi maklumat sensitif mereka.

Pengasas bersama IOTA David Sønstebø mengingatkan masyarakat bahawa mereka bertanggungjawab untuk menjaga keselamatan token mereka dan mengulangi fakta bahawa desentralisasi mempunyai kelebihannya tetapi juga bermaksud pengguna mempunyai tanggungjawab sebagai bank mereka sendiri.

Memandangkan tanggungjawab tersebut, berikut adalah beberapa perkara yang boleh dilakukan pengguna untuk memastikan keselamatan token mereka:

 1. Gunakan hanya perisian yang sah dan dipercayai seperti Trinity
 2. Hasilkan Benih Kuat

  The Trinity menghasilkan kunci peribadi untuk pengguna mengakses akaun mereka.

 3. Tukar Benih dengan kerap

 4. Simpan Benih di tempat persendirian dan selamat yang hanya dapat anda akses.

Anda boleh membeli IOTA dan menyimpannya di dompet Trinity IOTA:

 • Muat turun perisian Trinity dari https://trinity.iota.org/
 • Daftarkan diri anda dengan mengikuti arahan di skrin
 • Setelah anda mendaftar, klik pada butang Beli
 • Masukkan negara anda
 • Masukkan id e-mel anda, surat pengesahan akan dihantar ke e-mel anda dan anda akan diminta memasukkan kod pengesahan
 • Pilih akaun Trinity anda
 • Masukkan jumlah yang anda ingin beli, anda akan diberi jumlah token IOTA yang akan anda perolehi
 • Masukkan maklumat anda seperti yang diminta di layar
 • Masukkan alamat pengebilan anda
 • Masukkan maklumat pembayaran anda
 • Dan anda sudah selesai! Token IOTA anda harus tertera di halaman utama dompet IOTA anda

Ledger Nano X – Dompet perkakasan

Langkah-langkah menyimpan IOTA di Ledger:

 1. Setelah anda membeli Ledger, pasangkan ke mesin anda dengan kabel yang disediakan
 2. Pergi ke http://ledgerwallet.com/start
 3. Pilih model Ledger anda
 4. Pasang Sambungan Chrome Ledger Manager
 5. Naik taraf firmware anda, jika ada pilihan
 6. Dalam aplikasinya, anda akan melihat senarai cryptocurrency. Pilih IOTA
 7. Aplikasi akan bertanya sama ada anda mahu membenarkan pemasangan ini. Klik pada butang pada dompet perkakasan untuk membenarkan pemasangan
 8. Tatal dengan menekan butang di kanan atas dan pilih cryptocurrency yang sesuai di skrin Ledger anda
 9. Sekarang buka aplikasi IOTA di Ledger Nano anda dengan mengklik dua butang teratas pada masa yang sama
 10. Pergi ke Tetapan > Sokongan Penyemak Imbas > Ya
 11. Pada skrin komputer anda, akan ada butang biru yang bertuliskan “Log masuk dengan Ledger”. Klik pada itu
 12. Setelah selesai, anda akan melihat kunci awam dan baki anda di skrin
 13. Hantarkan Lumens anda dari pertukaran anda ke alamat awam ini. Tunggu blockchain untuk mendaftar transaksi
 14. Anda sudah selesai!

Sentiasa menguji sejumlah kecil sebelum anda menghantar sejumlah besar.

Soalan lazim

Cara membeli IOTA dengan kad kredit?

Anda boleh membeli token IOTA dengan kad kredit / kad debit dari dompet Trinity, eToro dll.

Cara membeli IOTA dengan USD atau mata wang lain?

Anda boleh menggunakan sejumlah pertukaran seperti eToro atau Coinbase.

Cara membeli IOTA di Kanada?

Anda boleh menggunakan pertukaran seperti Bitbuy, Kraken, Coinsquare dan NDAX untuk memperdagangkan IOTA di Kanada.

Cara membeli cryptocurrency IOTA dengan Paypal?

Anda boleh menggunakan Coinbase atau Paxful untuk menggunakan Paypal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector