Apakah Penawaran Syiling Permulaan Cryptocurrency?

Penerangan ICO

Seorang Penawaran Syiling Permulaan, atau ICO, adalah strategi yang digunakan oleh projek baru di mana mereka menjual token kripto milik mereka untuk Bitcoin dan Ether, dan dana yang dihasilkan dari penjualan ini digunakan untuk membantu projek itu berkembang. ICO pada prinsipnya serupa dengan Penawaran Awal Awal (IPO) di mana saham syarikat disediakan untuk pembelian kepada pelabur awam.

Pemasaran China

ICO dan IPO: Perbezaan

ICO mempunyai sekurang-kurangnya tiga aspek utama yang sangat berbeza dengan IPO tradisional:

  • ICO terdesentralisasi, yang bermaksud bahawa mereka tidak mempunyai pusat kuasa yang mengendalikannya.
  • ICO kebanyakannya tidak diatur, yang bermaksud mereka tidak diawasi oleh organisasi kewangan.
  • Hasil daripada dua ciri sebelumnya yang disebutkan di atas, ICO mempunyai syarat yang lebih santai.

Kesahan dan sekatan

The Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. (SEC) memutuskan tahun ini bahawa token yang digunakan dalam DAO ICO adalah sekuriti haram. Keputusan ini menimbulkan perasaan prihatin kepada kedua-dua pelabur dan penerbit ICO.

Token boleh dianggap sebagai keselamatan jika lulus ujian Howey. Sekuriti mesti mematuhi sekatan tertentu yang dikenakan oleh SEC. Sekatan mengenai penyertaan pelabur sangat sedikit, dan dalam beberapa kes, sebenarnya tidak ada (bergantung pada negara). Oleh kerana pelabur dari seluruh dunia pada dasarnya dibenarkan untuk menyumbang, ICO dapat mengumpulkan sejumlah besar wang.

Keprihatinan besar dengan ICO adalah bahawa dana dikumpulkan sebelum produk dilancarkan. Ini pada dasarnya bermaksud bahawa anda membuat pelaburan berdasarkan konsep, yang mungkin gagal atau berjaya. Bahagian sokongan berpendapat bahawa ICO diperlukan untuk memotivasi pengembangan protokol.

Oleh karena kurangnya implementasi peraturan, ICO telah digunakan sebagai kaedah di mana penipuan dan penipuan dapat dilakukan.

Bagaimana Mereka Berfungsi?

ICO mudah dibuat, kerana hampir semuanya berdasarkan menggunakan protokol token ERC-20, yang sangat mengurangkan proses mengembangkan aset kriptografi baru dari awal. Sebilangan besar ICO berfungsi dengan meminta pelabur menghantar BTC atau ETH ke kontrak pintar yang menyimpan dana dan yang menukar jumlah dalam token baru di kemudian hari.

Asas ICO

Apabila syarikat permulaan memutuskan untuk mengadakan Penawaran Syiling Permulaan, mereka biasanya membuat kertas putih yang menerangkan projek kripto secara panjang lebar dan lain-lain yang berkaitan dengan kempen dan produk. Semasa promosi ICO, token kripto yang ditawarkan dapat dibeli oleh fiat atau cryptocurrency lain, biasanya BTC atau ETH.


Permulaannya tidak berjaya mengumpulkan jumlah minimum, kemudian dana dikembalikan kepada pelabur. Sekiranya ICO berjaya, maka dana tersebut digunakan untuk memulakan pembangunan baru atau untuk menyelesaikan produknya sekarang.

ICO boleh berbeza mengikut struktur yang mereka ikuti. Dalam keadaan tertentu, matlamat atau had tertentu untuk pendanaan ditentukan oleh permulaan, yang bermaksud bahawa token yang tersedia di ICO mempunyai harga yang telah ditetapkan dan jumlah token yang tetap.

Kes lain melibatkan bekalan token yang tetap dengan tujuan pendanaan yang dinamik. Ini mempengaruhi pengagihan token kepada pelabur kerana semakin banyak dana yang diperoleh, semakin tinggi harga token.

ICO juga boleh mempunyai bekalan token dinamik yang bergantung pada jumlah dana yang diperoleh. Di sini, harga token adalah statik dan tidak ada batasan berapa banyak token yang dapat diedarkan semasa penjualan ICO.

Apa itu token ICO?

Token ICO mewakili sumbangan pelabur untuk permulaan tertentu. Token ini membolehkan pemegangnya membeli atau mengakses produk atau perkhidmatan syarikat masa depan yang tersedia di platform mereka, atau a peniaga bitcoin hanya boleh menukar token dengan aset digital yang lain.

Medium.com

Sejarah ICO

ICO yang pertama kali dilancarkan dilancarkan pada tahun 2013 ketika Ripple menambang 1 bilion token XRP dan menjadikannya tersedia untuk pelabur untuk membeli. Pada awal tahun 2014, Ethereum berjaya mengumpulkan lebih dari $ 18 juta, yang merupakan kempen ICO terbesar pada masa itu.

DAO adalah projek yang menggunakan blockchain Ethereum untuk melancarkan token baru. Walaupun DAO berjaya mengumpulkan lebih dari jumlah yang dicadangkan, lebih dari $ 150 juta, kelemahan teknikal menguap oleh penyerang yang tidak diketahui yang mengambil berjuta-juta dari organisasi.

Ethereum memutuskan bahawa penyelesaiannya adalah untuk menghasilkan garpu keras, yang akan menetapkan semula keseluruhan blockchain dan dana. Walaupun percubaan pertama untuk membuat projek yang berjaya di Ethereum gagal, standard ERC20 menjadi alat pengembangan termudah untuk token kriptografi, dengan cepat menjadi protokol paling dominan yang digunakan dalam industri ICO. Ini telah membolehkan permulaan produk untuk mengurangkan jumlah wang dalam masa yang singkat.

AragonICO mengumpulkan $ 25 juta hanya dalam 15 minit, Basic Attention Token mengumpulkan $ 35 juta dari pelabur hanya dalam 30 saat, dan Status mengumpulkan $ 270 juta dalam beberapa jam.

Perkataan Akhir

Pasar ini penuh dengan ribuan ICO, dan setiap hari projek terus muncul di radar. Walaupun ICO memberikan beberapa kelebihan bagi pelabur dan pemaju mereka, banyak dari mereka boleh menjadi penipuan yang hanya berminat untuk mengambil wang anda. Teruskan dengan berhati-hati dan teliti ICO sebelum melabur.

Sebagai contoh, CryptoTotem adalah pangkalan data bebas untuk pelabur dan peminat crypto. Mereka mempunyai maklumat yang berkualiti mengenai setiap projek. Anda dapat melihat sepenuhnya Senarai ICO dan periksa data yang diperlukan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector