Apa itu MimbleWimble? | Apa Yang Kita Tahu Mengenai Grin dan Beam?

Sedang

Semakin banyak orang membiasakan diri dengan konsep asas blockchain, salah satu fakta yang paling mengejutkan yang dipelajari oleh peminat crypto adalah hakikat bahawa sebahagian besar cryptocurrency mempunyai ciri privasi yang sangat terhad.

Oleh kerana privasi dan anonimiti adalah topik yang sangat diperdebatkan pada masa ini, tidak hairanlah bahawa koin privasi telah mendapat banyak populariti dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kerana mereka menawarkan tahap tanpa nama dan keselamatan yang tinggi dengan cara yang terdesentralisasi.

Walaupun Bitcoin dan pelbagai projek blockchain khas lain mempunyai pelbagai ciri privasi, masih banyak yang dapat diperbaiki berdasarkan reka bentuk asalnya. Dengan ciri dan aspirasi yang serupa dengan Bitcoin, MimbleWimble adalah salah satu projek yang bertujuan untuk meningkatkan privasi dan skalabiliti pelaksanaan blockchain pertama.

Apa sebenarnya MimbleWimble?

MimbleWimble pertama kali diumumkan pada musim panas 2016, ketika pengguna dengan nama samaran “Tom Elvis Jedusor,” menerbitkan sebuah menarik kertas putih di saluran penyelidikan Bitcoin. Peminat Harry Potter seharusnya sudah mengetahui rujukannya sekarang, tetapi bagi mereka yang tidak, Tom Elvis Jedusor adalah nama Voldemort dan MimbleWimble adalah kutukan atau ejaan yang mengikat lidah yang mengikat lidah sasaran untuk menjauhkan dia dan dia dari bercakap mengenai subjek tertentu.

Sedang

Bagaimana ia berfungsi

Protokol yang dimaksudkan dirancang sebagai versi protokol Bitcoin yang ramping dan bertujuan untuk meningkatkan skalabiliti dan privasi. Walaupun dilucutkan, ia mengaku peningkatan pada semua sifat privasi Bitcoin. Cara ia bertujuan untuk melakukannya mungkin salah satu fakta paling menarik mengenai MimbleWimble.

Skalabiliti

Mengenai bagaimana ia menangani skalabilitas, adalah selamat untuk mengatakan bahawa ia melakukannya dengan cara yang sangat berbeza dengan banyak protokol lain. Ia memfokuskan pada pembuatan protokol baru yang menjadikan node berjalan jauh lebih kurang intensif sumber, sebaliknya dengan projek lain yang memfokuskan pada pemusatan dan penyelesaian saluran sharding.

MimbleWimble adalah sistem berasaskan UTXO, bukan sistem berasaskan Negara yang bermaksud sistem ini ditentukan oleh input dan output. Alih-alih berfokus untuk memastikan throughput yang besar, MimbleWimble menangani aspek penskalaan yang kurang jelas dengan bertujuan untuk membasmi ketidakcekapan daripada meningkatkan kekuatan.

MimbleWimble menyingkirkan transaksi lama dan tidak diperlukan, tidak seperti Bitcoin dan Ethereum, misalnya, yang kedua-duanya mempunyai lejar besar. Ini bermaksud bahawa lejar tidak dibebani oleh transaksi data sejarah yang memastikan bahawa ukurannya akan selalu megabait.

Privasi


Cara MimbleWimble menangani masalah privasi juga berbeza dengan projek lain. Ringkasnya, protokol ini menggabungkan pelbagai versi beberapa “hack” kriptografi yang direka khusus untuk Bitcoin.

Sebagai permulaan, MimbleWimble menggunakan protokol Transaksi Rahsia yang disebut, juga digunakan di rantai sisi Blockstream Liquid untuk Bitcoin. Protokol ini membolehkan pengguna menyembunyikan jumlah yang terlibat dalam transaksi (menjadikan maklumat hanya tersedia untuk pihak yang terlibat – pengirim dan penerima). Ini menggunakan proses kriptografi yang disebut komitmen Pedersen.

CoinJoin masih merupakan prosedur / protokol lain yang digunakan oleh MimbleWimble, dan pada mulanya ia dicadangkan oleh Gregory Maxwell, penyumbang Bitcoin Core yang penting. Kaedah ini menggabungkan pelbagai transaksi menjadi satu transaksi besar, di mana semua pengirim menghantar wang ke semua penerima. Dengan menggabungkan CT dan CoinJoin, MimbleWimble menghilangkan keperluan elemen tradisional seperti tandatangan tradisional setiap transaksi, serta kunci dan alamat awam.

Aspek lain yang sangat menarik dari MimbleWimble adalah hakikat bahawa ia membolehkan data transaksi lama dan baru dibatalkan antara satu sama lain. Ini meningkatkan cara pemangkasan dilakukan: data transaksi lama dihapus, nod baru tidak perlu disegerakkan ke seluruh blockchain, dan data yang diperlukan oleh node berkembang pada kadar yang jauh lebih perlahan.

Bagaimana dengan Grin dan Beam?

Oleh kerana 2018 akan segera berakhir, projek-projek hampir dapat merealisasikan versi protokol MimbleWimble semasa. Kedua-dua pelaksanaan disebut Tersengih dan Rasuk.

Grin dikembangkan oleh sekumpulan penyumbang sukarelawan tanpa nama. Projek ini dimulakan oleh sukarelawan samaran dengan nama Ignotus Peverell (rujukan Harry Potter lain). Bahasa pilihan program adalah Rust dan, seperti Bitcoin, Grin tidak akan menampilkan ICO dan tidak akan dikendalikan oleh syarikat atau yayasan tertentu. Oleh kerana Grin tidak mempunyai bahasa skrip bawaan, kontrak pintar nampaknya sangat tidak mungkin, walaupun teknologi yang disebut skrip tanpa skrip mungkin memungkinkan fungsi yang serupa.

Grin dijangka dilancarkan di suatu tempat pada awal tahun 2019, kerana ia kini sedang dalam pengembangan dan pengujian yang berat.

Pelaksanaan kedua MimbleWimble disebut Beam. Beam akan dilancarkan dan dikendalikan oleh syarikat untung, tetapi penyelenggaraan itu harus diserahkan kepada yayasan nirlaba. Syarikat akan menerima 20% daripada semua duit syiling yang baru dilombong selama lima tahun pertama. Masih banyak elemen yang tidak berubah dan tidak diketahui mengenai perkembangan Beam pada masa akan datang. Namun, projek itu dijadualkan dilancarkan pada Disember 2018.

Untuk menyimpulkan

Dengan mengambil kira semua perkara, MimbleWimble pasti merupakan salah satu “projek baik” di luar sana. Protokolnya sangat menjanjikan, namun masa depannya bergantung pada seberapa kuat pelaksanaannya yang berpotensi. Oleh itu, sehingga Grin dan Beam secara rasmi melihat cahaya hari, MimbleWimble tetap menjadi protokol yang sangat menjanjikan dan menarik, sekurang-kurangnya di atas kertas.

Sumber Gambar: Sederhana

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map