Apa itu Double VPN?

Pengenalan

VPN berganda

Juga dikenali sebagai Multihop VPN atau VPN cascading, VPN berganda adalah ketika pengguna menyambung ke satu pelayan di VPN dan kemudian pelayan itu menyambung ke pelayan VPN yang lain.

Setelah sambungan selesai berjalan antara pelayan yang berbeza, anda menyambung ke destinasi yang anda inginkan.

Ini dilakukan untuk meningkatkan privasi semasa melayari internet.

Bagaimanakah ia berfungsi?

Penyediaan asas VPN berganda tidak lebih rumit daripada persediaan VPN standard.

Katakan anda berada di Sweden.

VPN di Sweden

Dengan menggunakan VPN anda, anda akan menyambung ke pelayan di Belanda yang akan mengubah alamat IP anda dan menyulitkan penyemakan imbas anda.

VPN di Belanda

Selepas anda menyambung ke pelayan di Belanda, anda akan menyambung ke pelayan lain di London.

Pelayan akan menukar alamat IP anda sekali lagi dan mengenkripsi browisng anda untuk kali kedua.

VPN di UK

Akhirnya, anda akan keluar keluar ke internet dengan enkripsi berganda dan dua lapisan perubahan alamat IP.


VPN Di Seluruh Dunia

Mengapa Menambah VPN Tambahan?

Gandakan Penyulitan Anda

Salah satu sebab untuk menyembunyikan aktiviti dalam talian anda di belakang dua VPN adalah sebab yang sama anda menyembunyikannya di belakang satu VPN. Anda ingin menyulitkan aktiviti penyemakan imbas anda supaya ISP anda tidak menjual data anda kepada pihak ketiga. Dengan VPN berganda, anda mendapat enkripsi di atas penyulitan anda.

ISP Tidak Akan Tahu Destinasi Anda

Sekiranya seseorang memantau rangkaian rumah anda, satu VPN mungkin tidak mencukupi. Perisik dapat melihat sambungan ke VPN dan kemudian mengikuti sambungan itu. Tetapi, jika anda mempunyai dua kali VPN, pengintip hanya dapat melihat sambungan pertama anda. Mereka tidak akan mengetahui alamat IP destinasi anda.

Pelayan Kedua Tidak Akan Mengetahui IP Anda

Di sisi lain, pelayan VPN kedua tidak mengetahui alamat IP sebenar anda. Pelayan pertama dalam rantai menyembunyikannya dari yang kedua. Ini bermaksud bahawa jika seseorang menjejaskan pelayan VPN kedua, mereka tidak akan dapat melihat alamat IP anda. VPN berganda menjadikan hampir mustahil untuk mengaitkan tingkah laku penyemakan imbas anda kembali kepada anda.

Gunakan Dua Protokol Pemindahan Berbeza

Protokol Kawalan Penghantaran (TCP)

TCP adalah protokol berorientasikan sambungan. Apabila anda menggunakan TCP untuk menyambung ke klien lain di rangkaian, anda akan menghantar sekeping data dan menunggu tindak balas. Sekiranya anda tidak mendapat balasan, anda akan menghantar semula paket tersebut. Sekiranya anda mendapat sambutan, anda akan menghantar paket seterusnya. Dengan cara ini, TCP memeriksa kesilapan dan menjamin penyampaian komunikasi anda.

Protokol Datagram Pengguna (UDP)

UDP jauh lebih pantas daripada TCP dalam banyak kes. Ini kerana sambungan TCP mempunyai banyak tugas tambahan yang perlu dilakukan. Sambungan TCP lebih dipercayai kerana tugas tambahan ini. Mereka menjamin bahawa fail diterima mengikut urutan ia dihantar. Bagaimanapun, menggunakan kedua-dua protokol pemindahan meningkatkan privasi dan kelajuan

Siapa yang Perlu Menggunakan VPN Berganda?

Wartawan

Sekiranya anda seorang wartawan, anda mungkin sering melaporkan kisah yang tidak disukai oleh kerajaan anda. Anda mungkin perlu menyembunyikan tingkah laku menyemak imbas anda untuk melindungi diri anda atau sumber anda.

Menambah pelayan kedua bermaksud bahawa walaupun kerajaan anda mengetahui bahawa anda menggunakan VPN, mereka tidak akan dapat melihat tujuan akhir anda.

Aktivis

Aktivis juga memerlukan perlindungan tambahan dari penguatkuasaan undang-undang. Di beberapa negara, adalah haram untuk memprotes pemerintah anda. Demonstrasi yang berkesan selalunya memerlukan perancangan yang teliti di kalangan sebilangan besar orang.

Ramai aktivis mendapati bahawa merancang tunjuk perasaan mereka adalah berbahaya. Mereka mungkin melakukan jenayah dengan melakukannya.

Oleh itu, mereka tidak mampu untuk mengungkapkan identiti mereka. Dengan menambahkan pelayan tambahan pada sambungan mereka, aktivis mengurangkan peluang melakukan doxxing sendiri.

Orang yang Perlu Mengatasi Sekatan Internet Dalam Negeri

Mungkin anda tidak berminat untuk membantah. Mungkin negara anda hanya mempunyai sekatan pada kandungan apa yang anda boleh lihat. Kemudian VPN berganda adalah untuk anda.

Sebagai contoh, katakan anda tinggal di China. China menyekat banyak laman web dari AS. Sekiranya anda ingin mengakses salah satu laman web AS ini, anda perlu menyambung ke negara lain terlebih dahulu. Anda boleh menyambung ke pelayan VPN di Dubai.

China akan menganggap anda cuba mengakses laman web di timur tengah. Kemudian VPN anda boleh terus menyambung ke laman web AS. Semua laman web AS akan mengetahui bahawa ada lalu lintas yang datang dari timur tengah.

Peminat Privasi

Sebilangan daripada kita tidak mahu ada yang tahu apa tingkah laku penyemakan imbas kita.

Kami menghargai privasi demi privasi. Sekiranya demikian, VPN berganda juga sesuai untuk anda. ISP anda memantau aktiviti anda dan menjual data anda untuk iklan kepada anda. Itu menjengkelkan.

Perkhidmatan VPN Mana Yang Menawarkan VPN Berganda?

NordVPN

VPN Nord menawarkan pilihan hebat untuk menggandakan enkripsi anda. Nord adalah salah satu syarikat yang paling dipercayai di ruang VPN.

SurfsharkVPN

Surfshark juga menawarkan pilihan hebat untuk VPN berganda yang disebutnya “multihop”. Surfshark telah menaikkan barisan VPN yang paling boleh dipercayai di industri ini.

ProtonVPN

Proton menawarkan 48 pelayan double hop menggunakan apa yang disebutnya “teras selamat”.

Ia mengarahkan semua lalu lintas melalui pelayan yang selamat di Switzerland terlebih dahulu, kemudian ke pelayan lain pilihan anda. Perkhidmatan e-melnya sangat dipercayai seperti perkhidmatan VPNnya.

Cara Menyiapkan Double VPN di NordVPN

Dalam tetapan, tetapkan protokol VPN ke OpenVPN.

VPN Berkembar NordVpn

Cari kategori Double VPN di pelayan khusus. Anda akan melihat banyak kombinasi negara tersedia.

VPN Berkembar NordVpn

Pilih yang paling sesuai dengan anda dan tekan ‘connect’.

Cara Menyiapkan VPN Berganda di SurfShark

Di menu utama, pilih ‘Multihop’ dan pilih salah satu pasangan pelayan di bawah.

VPN Double SurfShark

Cara Menyiapkan VPN Berganda di Proton

Di menu utama, pilih togol ‘Secure Core’.

Kemudian pilih menu lungsur di sebelah negara yang ingin anda sambungkan dan pilih “sambung”.

ProtonVPN Double VPN

Jadual Perbandingan

Nama Syarikat Harga Pelayan / Negara Privasi Kelajuan
Logo ExpressVPN $ 6.65 3000/160 Paling laju Hebat Mendaftar
Logo PureVPN $ 2.88 2000/140 Rata-rata Rata-rata Mendaftar
Logo Surfshark $ 1.99 1040/61 Cepat Baik Mendaftar
Logo NordVPN $ 3.49 5660/59 Cepat Baik Mendaftar

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector