Adakah Coinbase Selamat?

Apabila anda mula menggunakan crypto, dorongan segera anda adalah menyimpan duit syiling anda di bursa tempat anda membelinya.

Coinbase adalah salah satu tempat terkenal dan popular untuk beli Bitcoin.

Oleh kerana itu, banyak orang membeli duit syiling mereka di sana dan tidak pernah memindahkannya… tetapi adakah ini selamat?

  1. Adakah mereka akan menyimpan syiling anda dengan selamat?

  2. Adakah mereka akan membiarkan anda menariknya?

  3. Dan adakah mereka akan menghormati privasi anda

Ketahui semua yang perlu anda ketahui mengenai Coinbase dan sejarah serta amalan keselamatannya dalam panduan lengkap ini.

Pengenalan

Walaupun terdapat rekod baik Coinbase dengan pengurusan dana dan tidak mengalami kerugian yang besar sejak pelancaran Oktober 2012, masih ada alasan untuk mempersoalkan keselamatan dan keselamatan bursa.

Artikel ini menguraikan tiga perspektif dari mana Coinbase mungkin rentan untuk menyerang atau bertindak dengan niat buruk. Kami cuba menerangkan mengapa memilih wang simpanan anda yang lebih mahal dan tidak selesa adalah lebih baik daripada menyerahkan tanggungjawab itu kepada Coinbase.

Namun, akhirnya, terpulang kepada anda untuk memutuskan sama ada anda lebih suka mempercayai bank dengan Bitcoin anda, atau anda bersedia untuk mengambil langkah pertama menuju kedaulatan kewangan dengan Billfodl dan dompet perkakasan.

Bayi belajar berjalan

Inilah yang akan kita bahas dalam bab-bab berikut – anda boleh mengklik setiap satu untuk menatal terus ke bab tersebut.

Adakah Coinbase Tempat yang Selamat untuk Menyimpan Bitcoin?

Perisai dengan ikon kunci


Dalam catatan blog dari 2016, CEO Coinbase dan Pengasas Bersama Brian Armstrong telah berbangga untuk menyimpan kira-kira 10% bitcoin tersedia dalam edaran.

Sejak itu, jumlah pengguna Coinbase dan pelaburan yang sepadan telah meningkat sehingga syarikat menghasilkan pendapatan bilion dolar hanya setahun kemudian.

Walaupun ini mungkin kelihatan seperti pertanda baik dari perspektif fungsional, masih ada alasan untuk merasa ragu dan prihatin.

Menggodam Coinbase

Hanya kerana sesuatu yang dipercayai oleh berjuta-juta pengguna tidak bermaksud menjadi aman dan selamat untuk menjadi penjaga anda.

Pada penghujung hari, pihak ketiga yang dipercayai adalah lubang keselamatan dan intinya Bitcoin adalah untuk mengambil bahagian dalam sistem tanpa izin yang memberikan anda kedaulatan kewangan.

Sejarah Bitcoin menunjukkan bahawa penjaga titan pasti jatuh.

Walaupun Coinbase tidak kehilangan dana dalam tujuh tahun pertama keberadaannya, keselamatannya masih harus dipertanyakan dan diteliti.

Ruang Bitcoin masih bergema dengan kisah peristiwa merosakkan kewangan di bursa.

Mt. Gox

Pertukaran Bitcoin pertama, yang diretas hampir 750,000 BTC.

Bitfinex

Kehilangan 120,000 BTC apabila beberapa dompet multi-sig yang tidak selamat pecah.

QuadrigaCX

Pemilik tiba-tiba meninggal dunia dan mengambil kunci peribadi untuk pelanggan bersamanya.

Binance

Hilang 7000 BTC walaupun terdapat tuntutan “safu” yang berterusan.

Hanya kerana Coinbase belum diretas tidak bermaksud bahawa ia tidak dapat dikalahkan di masa depan.

Rekod yang baik hanyalah petunjuk prestasi yang lebih baik daripada yang lain. Sebilangan besar bitcoin disimpan dalam keadaan panas dompet untuk perdagangan cepat dianggap sebagai honeypots untuk penggodam.

Gambar David dan Goliath

Bahagian yang paling menakutkan adalah bahawa penyerang siber jahat tidak perlu menyasarkan penyulitan dompet pertukaran seperti Coinbase: kadang-kadang cukup untuk mencuri data pengguna sensitif dan memeras pertukaran.

Dalam kes baru-baru ini, penggodam menuntut 300 BTC setelah menerobos pangkalan data Binance’s KYC (Know Your Customer) dan mengancam untuk menerbitkan ratusan gambar pengguna yang memegang ID nasional mereka untuk pengesahan.

Apabila rundingan gagal,penyerang hanya membuang data dalam kumpulan Telegram dan mendedahkan jenis maklumat sensitif yang dapat dieksploitasi oleh pelaku jahat.

Selanjutnya, sebagai syarikat Amerika berlesen, Coinbase mesti mematuhi undang-undang persekutuan dan negeri. Sekiranya Kerajaan AS memutuskan bahawa bitcoin adalah aset haram dan semua pertukaran harus membekukan dana dan menghentikan perdagangan, maka ia harus bertindak terhadap kepentingan kewangan pelanggannya.

Dan walaupun pampasan kewangan diberikan dalam USD (lebih kurang seperti kes Akta Rizab Emas 1934) sebagai pertukaran dengan BTC yang dirampas, anda masih rugi kerana menerima aset yang sangat inflasi dan susut nilai yang boleh disita dan ditapis oleh kerajaan.

Ini hanya hipotesis, tetapi tidak mustahil.

Bagaimana Coinbase Diinsuranskan?

Sejak November 2013, Coinbase telah menginsuranskan dana pengguna melalui Aon, broker insurans terbesar di dunia.

Syarikat insurans Aon Coinbase

Selanjutnya, di halaman sokongan pertukaran dinyatakan dengan jelas bahawa jumlah sehingga $ 250.000 diinsuranskan dan akan dikembalikan kepada pelanggan sekiranya berlaku penggodaman atau kegagalan.

Walaupun ini pasti hebat, anda harus ingat bahawa apa yang anda dapatkan adalah fiat kembung, bukan bitcoin yang langka.

Sekiranya bit emas digital anda hilang, pasti bukan Bitcoin yang dihantar Coinbase dan Aon kepada anda sebagai bentuk pampasan.

Dolar AS boleh melambung dengan kadar sewenang-wenang yang ditentukan oleh keadaan, sementara bitcoin dikeluarkan mengikut jadual dan hanya akan ada dalam jumlah keseluruhan 21 juta.

Sekiranya anda mempercayai kejayaan Bitcoin, mungkin bukan idea yang baik untuk mempercayai Coinbase dengan dana anda.

Peristiwa masa lalu tidak selalu relevan untuk masa depan, tetapi ia dapat berfungsi sebagai pendidikan tidak formal untuk mengelakkan sejarah berulang.

Sekiranya anda memilih untuk menyimpan bitcoin anda di Coinbase, anda percaya bahawa syarikat itu telah mengambil pelajaran daripada kegagalan rakan sebayanya.

Sebaliknya, jika anda memilih untuk menjadi bank anda sendiri dengan menerapkan kedaulatan kewangan, anda membuktikan bahawa anda telah mempelajari pelajaran yang paling penting mengenai Bitcoin: tidak pernah mempercayai pihak ketiga dengan wang anda.

Adakah Coinbase Selamat untuk Pengeluaran Massa?

Tangan dengan ikon bil dolar

Bitcoin dicipta sebagai tindak balas terhadap budaya fiat yang menghasilkan kadar inflasi sewenang-wenang dan rizab pecahan (di mana hanya sebahagian kecil wang pelanggan yang sebenarnya tersedia untuk pengeluaran).

Apabila anda pergi ke bank dan meminta untuk mengeluarkan sejumlah besar wang, kemungkinan institusi tersebut tidak dapat melakukan pembayaran di tempat

Sebaliknya, mereka akan menetapkan had pengeluaran harian kepada anda.

Berlari di bank semasa kemurungan hebat – semua orang berjuang untuk mengeluarkan wang mereka

Orang berjuang untuk mengeluarkan wang mereka

Had Pengeluaran Coinbase

Semasa anda berurusan dengan Coinbase, anda mesti benar-benar yakin bahawa pertukaran itu membolehkan anda mengeluarkan jumlah Bitcoin yang anda beli dan simpan di dompet simpanan mereka.

Buat masa ini, tidak ada sekatan mengenai jumlah wang yang dapat anda tarik dalam satu masa (sekurang-kurangnya menurut laman web Coinbase).

Walau bagaimanapun, anda tidak akan dapat mengetahui kapan peraturan menjadi lebih ketat dan sukar untuk mengeluarkan wang anda daripada pertukaran kerana permintaan dan pengesahan yang meningkat.

Bitcoin anda Tertakluk kepada Hubungan Antarabangsa

Sekiranya anda bukan warganegara AS dari salah satu negara yang disokong dan kerajaan Amerika Syarikat akhirnya mempunyai hubungan diplomatik yang buruk dengan kerajaan negara anda, maka kemungkinan dana anda akan dibekukan sepanjang konflik.

Ini berlaku kepada pengguna Iran yang berdagang di Bittrex dan yang terjejas oleh sekatan Pejabat Kawalan Aset Asing (OFAC) Jabatan Perbendaharaan AS.

Mereka tidak mendapat tarikh akhir yang wajar untuk menarik balik duit syiling mereka dan hanya berharap konflik berakhir secepat mungkin dan rekod tidak dicurang.

Sebaliknya, Coinbase beroperasi di lebih 100 negara dan anda tidak akan dapat mengetahui kapan anda menjadi sasaran penguatkuasaan kewangan global Uncle Sam.

Gambar Uncle Sam

Sebagai syarikat Amerika, Coinbase tidak akan mempunyai pilihan selain mematuhi pesanan yang diberikan oleh OFAC kepada mereka.

Oleh itu, tidak masuk akal untuk menganggap bahawa pertukaran akan bertindak demi kepentingan terbaik anda – terutamanya jika anda bukan warganegara Amerika dan negara anda boleh bertentangan dengan AS.

Bukti Pergerakan Kekunci

Untuk mencabar kekuatan yang dimiliki oleh pertukaran pengguna dan menghidupkan kembali idea-idea yang diperkenalkan oleh Satoshi Nakamoto kepada dunia, Bitcoiner Trace Mayer yang terkemuka menganjurkan acara tahunan yang mendorong anggota masyarakat untuk menarik semua dana dari pertukaran.

Nama pergerakan ini adalah “Bukti Kekunci“, Berlaku pada 3 Januari (hari yang sama ketika Bitcoin blok genesis ditambang) dan dimaksudkan sebagai cara untuk menjaga pertukaran dan pertanggungjawaban yang jujur.

Malangnya, jumlah yang dilaporkan oleh pertukaran tidak pernah mengancam untuk urusan biasa mereka, yang bermaksud bahawa masih ada sedikit orang yang belajar dari Mt. Kisah Gox.

Bukti Pergerakan Rizab

Terdapat juga gerakan yang disebut “Bukti Rizab“Yang bertujuan untuk mempertanggungjawabkan pertukaran dengan menuntut ketelusan yang lebih besar.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai bukti simpanan.

Bukti rizab

Dalam kes Coinbase, kami tidak mengetahui dengan pasti berapa banyak bitcoin yang mereka miliki, yang bermaksud sukar untuk mengetahui sama ada mereka terlibat dalam pemecahan pecahan atau tidak.

Hingga hari ini, satu-satunya pertukaran yang dijalankan dan lulus bukti audit rizab adalah Kraken, dan acara tersebut berlangsung pada tahun 2014.

Situasi ini tidak akan bertambah baik jika kita memilih untuk mempercayai pertukaran kita secara membuta tuli, kerana mereka menahan wang yang tidak dapat dikembalikan jika dicuri.

Keberkatan dan sumpahan Bitcoin adalah bahawa semua transaksi tidak dapat dipulihkan, dan lebih baik berada di pihak yang menggunakan ciri ini dengan cara yang bermanfaat untuk diri anda apabila anda benar-benar berdaulat.

Sekiranya anda memegang bitcoin di Coinbase sekarang, lebih baik memindahkannya ke dompet anda sendiri sementara anda masih boleh melakukan pengeluaran tanpa had.

Di masa hadapan, had mungkin dikenakan oleh pelaku kewangan atau politik di luar kawalan anda.

Dan jika anda tidak menguruskan kunci peribadi anda sendiri dalam dompet bukan kustodian seperti lejar atau a Trezor, maka duit syiling anda bukan milik anda.

Seperti yang mereka katakan, “Bukan kunci anda. Bukan duit syiling anda. “

Adakah Coinbase Melindungi Privasi Anda?

Ikon beliung dan fail digital

Satu topik halus di ruang Bitcoin berkenaan dengan amalan KYC / AML.

Secara ideologi, kebanyakan bitcoin menentang cara pengumpulan data seperti itu.

Walau bagaimanapun, terdapat juga alasan keselamatan untuk mengelakkan pengumpulan data peribadi: setelah gambar ID nasional anda dimuat naik ke pelayan, ia menyumbang kepada penguatan honeypot untuk penggodam.

Seperti yang dibentangkan sebelumnya dalam artikel, Binance mempunyai masalah besar dengan penggodam yang berjaya memuat turun data beratus-ratus pengguna dan ingin memeras bitcoin dari bursa.

Dalam kes Coinbase, anda benar-benar tidak mempunyai pilihan selain memberikan data.

Tetapi jika tujuan anda adalah membeli beberapa bitcoin dan keluar, anda juga boleh menghapus akaun anda dan meminta syarikat itu untuk menghapus rekod anda – yang merupakan positif positif untuk privasi dan kedaulatan anda.

Tambahan pula, anda tidak boleh mengharapkan syarikat menghormati privasi kewangan anda dalam hubungannya dengan pemerintah.

Perubahan perundangan boleh berlaku pada bila-bila masa, dan bidang kuasa di mana Coinbase beroperasi (negeri California atau Kerajaan Persekutuan) dapat memperoleh data apa-apa pada bila-bila masa.

Ini banyak berlaku berkaitan dengan IRS: pada bulan November 2017, Coinbase diperintahkan untuk memaklumkan kepada pegawai cukai itu pengguna mana yang mengumpulkan lebih daripada $ 20.000 dalam jumlah transaksi tahunan; dalam masa empat bulan, pertukaran Amerika juga harus menghantar maklumat peribadi dan rekod transaksi IRS pengguna yang menggunakan platform antara 2013 dan 2015.

Pesanan Coinbase untuk memberitahu IRS

Sekiranya anda mementingkan privasi kewangan sebagai cara melindungi diri anda dari tindakan pemerintah (yang pernah merampas pegangan emas), serta keserakahan orang yang mungkin cuba merompak atau meretas anda, maka lebih baik berhati-hati dengan jejak digital anda dan jumlah data peribadi yang anda masukkan ke dalam honeypots seperti Coinbase.

Lebih baik memindahkan duit syiling anda ke dompet anda sendiri,jalankan nod penuh, belajar mengenai menguruskan UTXO, dan cuba mencampurkan BTC anda dengan aplikasi seperti Dompet Wasabi bila-bila masa anda mahu menghilangkan pautan ke pengirim dan memperoleh beberapa penolakan yang masuk akal.

Bitcoin tidak sepenuhnya peribadi, tetapi Coinbase adalah panopticon kewangan yang membolehkan pemerintah mengesan dan mengawasi jenis mata wang yang tidak dapat mereka kendalikan.

Dalam panopticon “seorang penjaga dapat melihat setiap sel dan tahanan tetapi para tahanan tidak dapat melihat ke menara.” (sumber)

gambar menara

Bercakap mengenai pengesanan dan pengawasan, pada Coinbase 2019 permulaan analisis blockchain yang diperoleh Neutrino untuk mengesan transaksi dengan lebih baik dan mengaitkan data dengan individu dan entiti lain.

Isu yang paling membimbangkan, di luar Orwellian Coinbase, adalah bahawa pengasas Neutrino mempunyai hubungan dengan Hacking Team – sebuah syarikat yang disediakan pengawasan teknologi kepada pemerintah yang otoriter yang melanggar hak asasi manusia.

Maklumat mengenai Coinbase

Maklumat ini banyak menunjukkan pertimbangan Coinbase terhadap nilai-nilai liberal dan perlindungan individu terhadap penindasan negara.

Jenis data yang paling selamat adalah data yang tidak diproses oleh pihak ketiga.

Ketika datang ke Coinbase, lebih baik menganggap platform sebagai kejahatan yang diperlukan dan tempat yang anda masukkan dan keluar setiap kali anda memerlukan.

Walau bagaimanapun, tidak digalakkan untuk menyimpan syiling anda di mana-mana pertukaran dengan alasan yang menyangkut privasi kewangan anda dan keselamatan wang anda.

Bila-bila masa anda bersedia untuk memindahkan bitcoin anda dari Coinbase dan menikmati faedah kedaulatan kewangan, Billfodl ada di sini untuk menawarkan cara selamat dan kukuh untuk menyimpan kunci peribadi anda di luar talian dan jauh dari pandangan pelakon jahat. Sebelum anda membuat keputusan, mengetahui lebih lanjut mengenai produk kami.

Pengguna memegang ikon pilihan A atau B

Kesimpulannya

Cara menyimpan duit syiling anda adalah permainan pertukaran.

Di satu pihak, menyimpannya sendiri memerlukan pembelajaran mengenai pengurusan utama (dan itu menanggung risiko sendiri).

Sebaliknya, walaupun lebih mudah membiarkan Coinbase memegang syiling anda, dalam banyak kes, ini mengalahkan tujuan Bitcoin sejak awal.

Dengan pasukan pakar kami di sini, di Privasi Privasi dan Billfodl membimbing anda, adalah mungkin untuk menyimpan wang syiling anda sendiri.

Mari kita tunjukkan bagaimana…

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map