10 Laman Web .onion Terbaik di Internet

Pengenalan

Sekiranya anda prihatin privasi dan bersemangat untuk tidak dikenali, anda perlu melihat laman web gelap. Ya, beberapa bahagian web gelap dihuni oleh watak yang tidak terlalu sedap, tetapi ada juga laman web yang sah untuk orang yang mementingkan privasi.

Daripada mempunyai domain peringkat atas seperti.com, .edu, atau.org, laman web gelap sering berakhir dengan.onion. Pertimbangkan ini sebagai panduan ringkas anda untuk beberapa permata ion terbaik yang terdapat di laman web gelap. Laman web ini adalah beberapa tempat pertama di web dalam yang harus anda kunjungi.

Untuk mengakses.onion, juga disebut laman web ‘tor’, anda perlu menggunakan darknet, seperti Tor. Tor, yang dikembangkan oleh Angkatan Laut, adalah darknet terbesar, dan namanya sebenarnya merupakan singkatan dari ‘the onion router’.

Tangkapan skrin Torproject.org Torproject.org – Laman utama

Sebagai pertukaran untuk sedikit gerak kaki mewah untuk mengakses darknet, anda kebanyakannya tidak akan dijejaki oleh ISP atau entiti kerajaan. Sekiranya anda melangkah lebih jauh untuk mengakses laman Tor dengan selamat VPN dan penyulitan tambahan, anda seharusnya dapat melakukan pekerjaan yang lebih baik lagi meliputi jejak internet anda.

Privasi dan anonim juga menjadikan ini medan yang ideal untuk aktiviti haram seperti membeli dan menjual ubat-ubatan, senjata, atau mengupah orang yang diserang. Banyak penjenayah siber yang ingin merampas data anda dalam bayang-bayang web gelap, jadi berhati-hatilah.

Perkara terakhir yang ingin anda lakukan ialah menjelajah web gelap, klik pada pautan yang rosak, dan pilih perisian hasad, misalnya.

Jenayah digital oleh penggodam tanpa nama

Sekarang setelah anda memahami dengan tepat apa yang anda alami semasa anda melayari laman Tor, berikut adalah beberapa tempat yang mungkin menarik minat anda.

1. Wiki Tersembunyi

The Hidden Wiki adalah tempat yang bagus untuk memulakan carian anda di laman web gelap. Ini adalah wiki yang diedit oleh komuniti penuh dengan indeks laman web yang merupakan salah satu direktori pautan tertua di laman web gelap.

Tangkapan skrin Thehiddenwiki.org Wiki Tersembunyi

Di sini, anda akan menjumpai semua pautan penting.onion ke sumber dan perkhidmatan yang terdapat di laman web gelap. Luangkan masa untuk menuangkan artikel, panduan, atau teori konspirasi. Anda akan menemui apa-apa dari pasar ubat hingga perkhidmatan kewangan dan semua yang ada di antara.

Terdapat beberapa laman web spin-off dengan nama serupa yang harus anda elakkan juga.


2. DuckDuckGo

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, Google tidak begitu sesuai untuk mencari di laman web gelap. Sebagai gantinya, gunakan DuckDuckGo, salah satu enjin carian yang lebih baik di laman web gelap, untuk mencari apa yang anda cari.

Tangkapan skrin DuckDuckGo.com DuckDuckGo

Enjin carian selamat dan tanpa nama ini tidak mencatat sebarang aktiviti carian anda. Tetapi walaupun DuckDuckGo tidak merakam (atau berkongsi) sejarah carian anda atau mendapatkan akses ke e-mel anda seperti yang dilakukan oleh Google, DuckDuckGo dapat secara konsisten memberikan hasil yang cepat, boleh dipercayai, dan peribadi.

3. Jawapan Tersembunyi

Laman web Tor ini pada dasarnya adalah laman web gelap dari forum dalam talian utama seperti Quora atau Reddit. Semasa anda mengaksesnya, kelihatannya agak terbengkalai, tetapi pertimbangkan berapa banyak orang yang sebenarnya berada di laman web gelap, dan kemudian anda akan memahami jumlah lalu lintas yang rendah.

Tangkapan skrin Hidden-answer.com Jawapan Tersembunyi

Di sini, anda boleh bertanya dan menjawab pelbagai topik dan mendapat jawapan yang jujur ​​yang hanya akan dikongsi dengan perlindungan yang ditawarkan oleh privasi dan anonim utama web gelap.

Sebilangan besarnya, harap dapat melihat soalan dan jawapan mengenai apa sahaja dari laman web torrenting untuk membantu menyewa pembunuh bayaran.

4. Facebook

Ya, anda betul membaca. Facebook mempunyai laman web rasmi.nion mirror yang patut dilihat. Sudah tentu, Facebook tidak mempunyai rekod prestasi terbaik dalam hal privasi dalam talian, jadi teruskan dengan berhati-hati.

Tangkapan skrin Facebook.com Facebook

Malangnya, anda tidak boleh mengharapkan privasi sepenuhnya dari Facebook — mereka masih dapat memantau bagaimana anda berinteraksi dengan laman web mereka melalui akaun anda, walaupun anda menghadapi masalah untuk membuatnya di laman web gelap.

Menggunakan Facebook versi web gelap akan membantu menjauhkan aktiviti dalam talian anda dari mata-mata pemerintah dan melindungi anda daripada penapisan.

5. Hab-Sci

Pangkalan data pengetahuan saintifik ini mengandungi sejumlah besar berjuta-juta dokumen berdasarkan penyelidikan saintifik. Di sini, anda boleh menemui 99% artikel akademik yang dihasilkan di seluruh dunia kerana laman web ini berusaha untuk membebaskan maklumat dan membagikannya secara terbuka.

Tangkapan skrin Scihub.wikicn.top Hab-Sci

Harapannya adalah bahawa dengan akses ke semua penerbitan yang tidak berat sebelah, kita dapat memajukan penyelidikan untuk menyembuhkan barah dan sejenisnya. Kerosakan yang kerap telah dilaporkan pada masa lalu, jadi lokasi laman web telah diketahui berubah.

6. Rantaian Blok

Cryptocurrency adalah, tidak menghairankan, mata wang web gelap, dan telah bertahun-tahun. Berkat kurangnya cryptocurrency campur tangan institusi dari kerajaan atau bank, ini adalah perlawanan yang dibuat di syurga.

Tangkapan skrin blockchain Rantaian Blok

Blockchain adalah salah satu laman web terawal melancarkan laman web darknet, dan juga salah satu yang pertama menggunakan sijil keselamatan HTTPS untuk keselamatan yang lebih tinggi. Versi laman web ini dibuat untuk membantu memberikan keselamatan tambahan dan mengurangkan kecurian bitcoin.

7. SecureDrop

SecureDrop menawarkan komunikasi yang selamat dan selamat antara wartawan dan organisasi berita dan sumbernya (terutamanya pemberi maklumat yang mengambil langkah berjaga-jaga), sesuai untuk membocorkan maklumat sensitif.

Tangkapan skrin Securedrop SecureDrop

Apabila anda mengakses laman web ini, anda akan diberi nama kod yang diberikan secara rawak untuk menghantar maklumat kepada pengarang atau editor tertentu yang kemudian memuat naik maklumat menggunakan sistem pemacu kilat dan komputer yang terperinci untuk penyulitan dan keselamatan lebih lanjut.

8. ProtonMail

ProtonMail adalah perkhidmatan e-mel yang dienkripsi yang berpusat di Switzerland yang membolehkan anda menghantar e-mel sulit sepenuhnya. Ini adalah salah satu pelanggan e-mel yang paling dipercayai di web gelap.

Tangkapan skrin protonmail ProtonMail

Mereka tidak menyimpan log dan menggunakan enkripsi end-to-end automatik sehingga komunikasi anda selamat — bahkan kakitangan ProtonMail tidak dapat melihat apa yang anda hantar kerana penyulitan berlaku di penyemak imbas.

Anda harus membayar perkhidmatan ini, tetapi keselamatan mereka tidak ada tandingannya. Sebilangan besar pemain terbesar di ruang cryptocurrency menggunakan ProtonMail untuk e-mel crypto mereka.

9. Daniel

Laman web Daniel mempunyai senarai lebih dari 7.000 alamat ion, dan ini adalah tempat yang bagus untuk mencari maklumat. Sebilangan besar laman web dikategorikan dan merangkumi maklumat mengenai pautan, termasuk sama ada dalam talian atau tidak, serta kali terakhir ia diperiksa – perkara yang boleh berguna ketika anda mula menyikat laman web gelap.

Tangkapan skrin daniel Daniel

Rujukan ini juga berguna untuk membantu anda tetap selamat — direktori melabel laman web yang cuba mencuri maklumat anda dengan sidenote ‘SCAM’ yang mencolok. Cukup telanjang dan praktikal, tetapi senarai pautan yang sangat berguna.

10. ProPublica

ProPublica adalah outlet kewartawanan penyiasatan dalam talian yang dibiayai oleh Keluarga Sandler. Ini adalah penerbitan dalam talian pertama yang memenangi Hadiah Pulitzer pada tahun 2016 kerana terdapatnya tuduhan penderaan seksual.

Tangkapan skrin propublica ProPublica

Laman web ini menyokong penuh privasi dan kebebasan bersuara, memilih untuk beroperasi secara berbeza daripada laman berita lain.

Kesimpulannya

Terdapat banyak laman web Tor di web gelap untuk anda baca dengan teliti keselamatan. Untuk setiap laman web yang disenaraikan di sini, ribuan yang lain mungkin berbahaya, jadi berhati-hatilah semasa anda menjelajahi perairan yang belum dipetakan ini.

Senarai ini memberi anda beberapa contoh terbaik maklumat sumber terbuka yang akan memperkenalkan anda ke laman web gelap dan membantu anda mengaksesnya dengan berhati-hati.

Gunakan laman web ini untuk menggaris-garuk permukaan apa yang anonimnya diberikan oleh laman web gelap kepada anda. Sama ada mengakses data yang tidak berat sebelah, menghantar kandungan tanpa nama, atau hanya rasa ingin tahu, ada banyak yang boleh diterokai di laman web gelap.

Soalan Lazim

Apa itu Web Gelap?

Dark Web, juga dikenali sebagai Darknet, terdiri dari beberapa laman web di rangkaian yang disulitkan dengan alamat IP tersembunyi.

Adakah Tor adalah VPN?

Tidak, penyemak imbas Tor bukan VPN. Walaupun, mereka adalah dua teknologi yang berbeza, mereka berdua dapat melindungi privasi anda dalam talian dan memaksimumkan keselamatan anda dalam talian.

Adakah menggunakan Tor tidak sah?

Tidak, tidak di Amerika Syarikat. Sebenarnya yayasan Tor menerima wang dari kerajaan AS untuk mengekalkannya. Tor sangat penting untuk mendapatkan maklumat daripada rejim yang penuh desotik di seluruh dunia yang cuba mengawal internet di negara mereka.

Adakah Tor over VPN selamat?

Ya, Tor over VPN benar-benar selamat. Terdapat beberapa cara untuk mendapatkannya dan semuanya selamat. Kami memperincikan segala-galanya mengenai Tor over VPN, termasuk cara menyiapkannya dalam catatan kami.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector