Ramalan Harga GBP / USD untuk 2021: Adakah Selepas 1.4350?

GBP / USD – Ringkasan Ramalan

Ramalan GBP / USD: H1 2021 Harga: $ 1.3900 – $ 1.4700 Pemacu harga: Downward Trendline Breakout, Bullish Engulfing Candles, MACD & RSI Crossover Ramalan GBP / USD: Harga 1 Tahun: $ 1.4700 – $ 1.5010 Pemacu harga: Dolar Lebih Lemah Di tengah Stimulus Berasaskan COVID-19, Breakout Segitiga Menurun, Crossover EMA 50 Ramalan GBP / USD: 3 Tahun Harga: $ 1.3500 – $ 1.4300 Pemacu harga: Pertumbuhan Ekonomi UK yang lembap, Pembetulan Bearish, Rintangan Trendline, Indikasi Overbought

Akhir-akhir ini, terdapat beberapa pergerakan kenaikan harga yang kukuh di Pound Britain (GBP), yang menyaksikan pasangan GBP / USD melonjak dari kawasan 1,2800, untuk diperdagangkan pada 1,3900, dengan lonjakan pertumbuhan 6,64% dalam enam bulan terakhir. Sterling telah meningkat lebih tinggi berbanding dolar AS dalam beberapa bulan terakhir, di tengah perjanjian perdagangan Brexit yang berjaya antara UK dan Kesatuan Eropah. Kekuatan segar di Sterling juga dapat dikaitkan dengan penyebaran vaksin coronavirus secara besar-besaran di UK, yang meningkatkan harapan untuk kembali ke kegiatan ekonomi normal.

Pada tahun 2020, pandemi coronavirus menyebabkan penurunan harga GBP / USD secara mendadak, terutama pada suku pertama. Pasangan GBP / USD jatuh ke tahap terendah sejak krisis kewangan pada tahun 2009, ketika penguncian diperkenalkan untuk mengekang penyebaran virus, yang sangat mempengaruhi aktiviti ekonomi di UK. Namun, pada suku kedua dan ketiga 2020, harga GBP / USD mulai meningkat, di tengah pembetulan kenaikkan harga dan pelonggaran sekatan penguncian di Great Britain. Pada awal 2021, pasangan GBP / USD bergerak lebih tinggi ketika UK akhirnya meninggalkan Kesatuan Eropah, dengan perjanjian perdagangan pada bulan Januari, dan menjadi negara merdeka sekali lagi. Ini menyaksikan harga pasangan GBP / USD mencapai tahap tertinggi sejak Mei 2018, pada tahap 1.37586.

Harga GBP / USD semasa:GBP / USD $

 

Perubahan Terkini dalam Harga GBP / USD

Tempoh Tukar ($) Ubah (%)
30 hari +0.0283 2.07%
6 bulan +72.46 66.86%
1 tahun +114.73 173.54%

 

Ramalan Harga GBP / USD untuk 5 Tahun akan datang

Dalam jangka pendek, petunjuk teknikal menunjukkan pasaran tetap disatukan kerana indeks kekuatan relatif (RSI) belum dapat mengesahkan penembusan di atas tahap 1.3700 berbanding dolar AS. Menurut Commerzbank dari Jerman, para penganalisis menyebut penembusan GBP / USD di atas tahap 1.3700 pada bulan Januari sebagai kemungkinan penembusan palsu kerana masih terlalu awal dan juga kerana RSI belum mengesahkan penembusan lebih tinggi. Itulah sebabnya mengapa pasaran mengesyaki bahawa pasangan GBP / USD akan menyatukan lebih jauh dalam jangka masa terdekat. Dalam jangka panjang, Commerzbank meramalkan bahawa pasangan GBP / USD mensasarkan puncak 2018 di atas tahap 1.4377 untuk mencapai pada tahun 2021. Dari penganalisis Citibank, ramalan untuk suku pertama 2021 telah dibuat untuk GBP / USD mencapai Tahap 1.3800 dan untuk suku kedua, bank mencadangkan ramalan pasangan mata wang GBP / USD untuk mencapai tahap 1,40 dalam jangka panjang. Penganalisis pemberi pinjaman jalan raya tinggi HSBC di UK mengatakan bahawa pandangan untuk British Pound tidak menjanjikan dalam pandangan mereka kerana dinamika aliran yang lebih luas. Mereka memberitahu pelanggan unit perbankan komersial dan pelaburan mereka bahawa British Pound akan berjuang sepanjang tahun 2021. Hingga kini, British Pound mengalami pergerakan bercampur kerana mata wang telah meningkat sekitar 0,70% berbanding Euro dan sekitar 0,18% berbanding dolar AS. Walau bagaimanapun, Sterling telah kehilangan berbanding Krone Norwegia, dolar New Zealand, dan dolar Australia. Menurut HSBC, harapan bullish yang dipicu disebabkan oleh optimisme setelah penandatanganan perjanjian antara UK dan EU nampaknya tenang kerana kedudukan jangka panjang yang kurang. Pendek kata, HSBC mempertahankan pandangan Pound Britain sebagai prestasi rendah di antara mata wang G10 pada tahun 2021. Mengingat asas dan teknikal dalam fikiran, ekonomi Britain nampaknya pulih pada tahun-tahun mendatang, namun, ekonomi AS juga cenderung stabil di sebalik suntikan kecairan COVID19, dengan itu kita dapat menjangkakan pasangan GBP / USD akan diperdagangkan dalam julat 1.3500 – 1.5000 dalam tempoh lima tahun akan datang, kerana tidak ada yang luar biasa yang diharapkan di sini.

Faktor GBP / USD yang Mempengaruhi Pound Britain (GBP)

Dalam empat tahun terakhir, pendorong utama Pound Britain adalah perkembangan dalam rundingan Brexit dengan Kesatuan Eropah, dan kesan rundingan tersebut terhadap ekonomi UK. Pound Britain juga dipengaruhi oleh asas-asasnya, yang mendorong faktor lain, seperti Keluaran Dalam Negara Kasar, pengeluaran industri, pekerjaan, suku bunga, dan inflasi juga.

Tahun lalu, wabak coronavirus memberi kesan besar kepada prestasi ekonomi global. Kemudian, setelah pemulihan yang cukup sihat, Sterling mengambil beberapa serangan tambahan di belakang strain coronavirus yang lebih menular, yang dikenal pasti di UK pada bulan Disember 2020. Varian baru virus COVID-19 mengakibatkan lonjakan jumlah jangkitan di negara ini, yang memaksa pemerintah untuk memerintahkan satu lagi operasi penutupan kebangsaan, yang seterusnya mengganggu ekonomi UK, dan akhirnya British Pound, sekali lagi.

Coronavirus – Kesan ke Pound Britain:

Tidak kira ekonomi atau mata wang mana yang kita bicarakan, virus mematikan itu mempengaruhi kesihatan ekonomi dan penilaian mata wang. Seperti yang kita semua ketahui, COVID-19 berasal dari bandar Wuhan di China dan sampai di UK pada akhir Januari 2020. Sejak itu, jumlah kes koronavirus telah mencapai 3.959.784, dengan jumlah kematian 112.798. UK telah ditandakan sebagai negara dengan angka kematian tertinggi keempat per seratus ribu penduduk di seluruh dunia, dan juga negara dengan jumlah kes koronavirus tertinggi di seluruh Eropah.

Pada bulan Mac 2020, negara mengenakan perintah tinggal di rumah yang melarang semua perjalanan yang tidak penting dan mengakibatkan penutupan kebanyakan tempat berkumpul. Pada bulan yang sama, penutupan penyakit berpunca dari pandemi coronavirus menjadikan Pound Britain ke paras terendah berbanding dolar AS dalam 35 tahun. Pada bulan Oktober 2020, UK menghadapi banyak kesulitan dalam mengendalikan pandemi, ketika munculnya virus baru yang lebih cepat merebak, akhirnya meningkatkan jumlah kes dan jumlah kematian. Namun, pada bulan Disember, UK juga menjadi negara pertama yang memberi otorisasi dan mulai menggunakan vaksin Pfizer-BioNTech coronavirus dalam program vaksinasi massal yang masih berlangsung. Berkat program vaksinasi besar-besaran ini, Inggeris telah mulai pulih, dan ini mungkin terus menambah kekuatan kepada Pound Britain pada tahun 2021.

Kesan Brexit ke Pound Britain:


Semuanya bermula pada 23 Jun 2016, ketika, dalam sebuah referendum, kebanyakan suara menyokong UK meninggalkan Kesatuan Eropah. Pada bulan Mac 2017, Presiden Majlis Eropah, Donald Tusk, mencetuskan Artikel 50, yang memulakan undur 2 tahun sehingga Inggeris secara rasmi akan meninggalkan EU. Kemudian, ini disebut sebagai Brexit.

UK pertama kali diharapkan meninggalkan Kesatuan Eropah pada 29 Mac 2019, tetapi suara di Dewan Rakyat meninggalkan pemerintah tanpa pilihan selain meminta izin dari EU untuk memperluas Artikel 50 dan menyetujui tarikh Brexit kemudian. Kebenaran untuk hak perpanjangan diberikan oleh 27 pemimpin EU hanya satu hari setelah permintaan rasmi oleh PM UK ketika itu, Theresa May.

Perdana Menteri May kemudian mengumumkan, pada bulan April 2019, bahwa dia akan mencari perpanjangan proses Pasal 50, kerana dia ingin berusaha mencapai kesepakatan dengan pembangkang yang akan mendapat sokongan para anggota parlimen. Pada mesyuarat Majlis Eropah pada 10 April 2019, UK dan EU bersetuju untuk melanjutkan tarikh akhir sehingga 31 Oktober 2019. Walau bagaimanapun, pada bulan Oktober 2019, PM gagal mendapat persetujuan dari Dewan Rakyat, mengakibatkan satu lagi meminta untuk memperpanjang proses Brexit hingga 31 Januari 2020. Duta besar EU mengabulkan permintaan ini pada 28 Oktober 2019. Sementara itu, Theresa May tewas kepada Boris Johnson dalam Pilihan Raya Umum UK 2019, di mana Perdana Menteri yang baru terpilih berjanji untuk mendapatkan Brexit dimuktamadkan oleh tarikh akhir baru yang telah ditetapkan. Pada 23 Januari 2020, perjanjian penarikan diri, di bawah Akta Kesatuan Eropah 2020, telah diberikan Royal Assent, dan pada 31 Januari 2020, UK akhirnya meninggalkan EU dan memasuki satu tahun peralihan.

Seluruh tahun 2020 dihabiskan untuk mendapatkan kesepakatan mengenai hal-hal utama perikanan, persaingan yang sama rata, perbatasan Ireland Utara, dan berbagai perkara lain. Namun, pada minggu-minggu terakhir bulan Disember, UK dan EU akhirnya mencapai kesepakatan, setelah rundingan yang panjang dan mencabar, yang terhambat oleh coronavirus dan penutupan. Dalam tempoh ini, Pound Sterling mendapat pemukulan.

Pada 31 Disember 2020, tempoh peralihan berakhir, dan Inggeris meninggalkan EU Single Market and Customs Union. Sepanjang tahun ini, kemajuan dalam perundingan Brexit terus mendorong harga Pound Britain, dan setelah kesepakatan akhir dijamin, Pound Britain mulai meningkat, dan sejak itu ia semakin kuat berbanding dolar AS..

Kesan Bank Inggeris ke Pound Britain:

Gabenor Bank of England Andrew Bailey mengumumkan program Quantitative Easing (QE) tambahan pada November 2020, di tengah meningkatnya keperluan untuk menyokong ekonomi UK pada masa yang secara dramatis dipengaruhi oleh wabak tersebut. Pada Mac 2020, QE berada pada 645 bilion Pound Britain, yang diperluas menjadi 745 bilion pada bulan Jun. Pelonggaran Kuantitatif di UK, oleh Bank of England, kini telah mencapai 895 bilion Pound Britain. Kenaikan QE mengakibatkan penurunan nilai Pound Britain, dan langkah-langkah QE ini menimbang secara berterusan pada pasangan mata wang GBP / USD sepanjang tahun.

Pada bulan Mac, Bank of England juga menurunkan kadarnya menjadi separuh, menjadi 0.25%, dan pada bulan November 2020, Bank menurunkan suku bunga sekali lagi, ke tahap terendah yang tercatat, pada 0.10%. Pemotongan kadar faedah selalu memberi kesan kepada mata wang secara negatif, yang bermaksud Pound Britain lemah disebabkan oleh pergerakan Bank Inggeris yang lemah pada tahun 2020. Baru-baru ini, Bank of England telah mempertimbangkan untuk mengurangkan kadar faedah di bawah sifar. Dalam mesyuarat dasar monetari terbarunya pada Februari 2021, BOE bertanya kepada bank apakah itu akan mempengaruhi kemampuan mereka untuk memberi pinjaman.

Turun naik Pound Britain pada tahun 2020:

Pound Sterling dianggap tidak dinilai dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kerana ketidakpastian mengenai kesan Brexit telah membataskan momentum kenaikan dalam mata wang dan mempengaruhi trend GBP berbanding mata wang lain. Sterling bermula 2020 pada 1.308 berbanding dolar AS, tetapi disebabkan oleh penutupan wabak coronavirus, mata wang jatuh ke 1.163 pada akhir Mac. Jual beli ini didorong oleh pasaran kewangan, disebabkan oleh peningkatan permintaan tempat perlindungan di tengah meningkatnya ketakutan akan krisis pandemi.

Pada akhir bulan Ogos, Pound Britain telah mencapai tahap 1.335, setelah jumlah kes koronavirus di negara ini mulai berkurang pada musim panas. Harapan untuk kesepakatan Brexit antara UK dan EU sebelum 31 Disember, mulai meningkat. Kemudian, pada akhir bulan September, Pound Britain turun lagi, menjadi 1.275, ketika jumlah kes coronavirus mulai meningkat lagi. Tambahan pula, rundingan Brexit menemui jalan buntu mengenai perikanan dan beberapa masalah lain. Pada akhir tahun ini, Pound Britain mencapai 1.367, di tengah meningkatnya harapan untuk kesepakatan Brexit dan mengurangkan sekatan penguncian di negara ini. Pound Sterling bermula 2021 dalam jarak antara 1.352 dan 1.373, dan sekarang timbul pertanyaan: Adakah Pound Britain akan meningkat lebih jauh pada tahun 2021? Saya rasa kebanyakan pergerakan bergantung pada seberapa berjaya program vaksinasi di UK. Pelaksanaan vaksin yang lebih cepat menunjukkan pembukaan semula ekonomi yang lebih cepat, yang akan menyokong KDNK negara.

Sentimen Bullish Semasa Mengenai GBP / USD:

Pound Britain telah mengekalkan kedudukannya sebagai prestasi terbaik tahun ini di pasaran mata wang global, di tengah jangkaan yang pudar untuk penurunan kadar faedah oleh Bank of England. Pada hari Khamis, Bank of England menolak untuk memperluas program Kuantitatif Pelonggarannya dan mengurangkan suku bunga, dengan mengirimkan isyarat yang kuat ke pasaran. Akibatnya, jangkaan penurunan kadar faedah hilang, dan British Pound mula mendapat daya tarikan. Sejauh ini pada tahun 2021, Pound Sterling telah mencatat kenaikan berbanding semua mata wang utama G10. Prospek Pound Britain bertambah baik dengan rundingan Brexit yang berjaya dan penghapusan ancaman yang berkaitan dengan kadar faedah negatif.

Beberapa penganalisis percaya bahawa walaupun prestasi tertinggi Sterling di antara mata wang G10 pada tahun 2021, pasangan GBP / USD akan menurun, kerana dolar AS juga mulai mendapat daya tarikan di pasaran, kerana status safe-haven dan luasnya -berkenal populariti. Dolar yang kuat dapat menarik kembali kenaikan dalam GBP / USD dan memaksa pembalikan momentum kenaikkan harga pasangan dalam beberapa minggu akan datang.

Kekuatan Dolar AS:

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dolar AS menyaksikan pembelian besar-besaran, kerana para pelabur beralih dari Euro yang lemah. Mata wang tunggal Euro telah mengalami tekanan kerana peluncuran vaksin yang perlahan di Zon Euro. Ini bererti bahawa penutupan akan tetap berlaku lebih lama, dengan UK dan AS meninggalkan ekonomi Euro di belakang.

Terlepas dari kelewatan vaksin, ekonomi EU sudah bergelut dibandingkan dengan ekonomi AS kerana beberapa sebab: jumlah kes coronavirus di AS sudah menurun, langkah-langkah penutupan hampir dihapuskan di banyak kawasan, dan harapan tinggi bahawa pemerintah Demokrat baru akan segera menyuntik sejumlah besar wang tunai ke dalam ekonomi AS.

Analisis Teknikal, GBP / USD – Adakah GBP / USD Melambung dari SMA 50?

Pada jangka masa bulanan, indikator teknikal menunjukkan bias kenaikan yang kuat untuk pasangan GBP / USD, kerana Indeks Kekuatan Relatif (RSI) dan MACD telah melintasi tahap 50, menunjukkan kemungkinan besar trend beli di Cable. Penutupan corak tiga tentera putih pada jangka masa bulanan menyokong kemungkinan berlanjutan trend kenaikan harga. Di sisi yang lebih tinggi, pasangan GBP / USD mungkin terus diperdagangkan bullish sehingga kawasan 1.4393, sedangkan kelanjutan tren kenaikan dapat memperpanjang pembelian hingga tahap 1.4393.

GBP / USD – Carta Bulanan – Tiga Askar Putih

Dengan MACD melintasi tahap pertengahan dan menutup histogram lebih dari 0, bias kenaikan GBP / USD telah mendapat sokongan lebih lanjut. Dalam jangka panjang, pasangan GBP / USD cenderung menargetkan tahap tertinggi 2018, melebihi tanda 1.4377 pada tahun 2021. Pada suku pertama 2021, GBP / USD mungkin akan mencapai 1.3800, dan pada suku kedua, Kabel mungkin akan selepas tahap 1.40.

GBP / USD – Carta Mingguan – Penembusan Corak Segitiga Menurun

Pada jangka waktu yang lebih rendah, pasangan GBP / USD telah menutup serangkaian lilin kenaikan harga di sekitar kawasan 1.3855, menyokong tren kenaikan yang kuat. Pada carta mingguan, kita dapat melihat bahawa pasangan tersebut telah mengganggu corak segitiga menurun, yang merupakan tanda dominasi kenaikan harga; namun, MACD menunjukkan bahawa kenaikan harga telah habis, dan penjual boleh memasuki keuntungan pasaran yang selamat. Kabel boleh menunjukkan pembetulan di bahagian bawah, hingga 1,3565 dan 1,3360, sebelum menunjukkan tren pembelian lebih lanjut di pasaran.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector