Ramalan Harga Gas Asli untuk 2021 dan Ramalan Masa Depan |

Gas Asli – Ringkasan Ramalan

Ramalan Gas Asli: H1 2021

Harga: $ 2.33

Pemacu harga: Impak Musim Panas, Pembetulan Bearish, Corak Doji, Melengkapkan Bearish Mingguan

Ramalan Gas Asli: 1 Tahun

Harga: $ 3.45

Pemacu harga: Dolar Lebih Lemah Di tengah Stimulus Berasaskan COVID-19, Breakout Segitiga Menurun, Crossover EMA 50

Ramalan Gas Asli: 3 Tahun

Harga: $ 4.45

Pemacu harga: Keadaan Ekonomi yang Lebih Baik, Dolar yang Lebih Lemah, Dasar Monetari Dovish

 

Akhir-akhir ini, gas asli telah mengalami pergerakan yang sangat baik, memperoleh + $ 0.28 harganya, dan melaporkan kenaikan 10.76% dalam jangka masa hanya satu bulan. [[Gas Asli]] pada masa ini diperdagangkan pada $ 2.70, melambung rendah dari tahap rendah pada Jun 2020 pada tahap 1.529. Komoditi tersebut telah meningkat + $ 0.21, atau 7.98%, selama enam bulan terakhir. Harga purata gas asli di penanda aras nasional Henry Hub di Louisiana ialah $ 2.05 per juta unit termal Britain (MMBtu) pada tahun 2020, yang merupakan harga purata gas asli terendah dalam beberapa dekad. 

Pada awal tahun, harga tetap rendah, kerana permintaan gas asli yang lebih rendah untuk pemanasan ruang semasa cuaca musim sejuk yang rendah. Kedua-dua pengeluaran dan penggunaan gas asli berkurang pada tahun 2020, ketika ekonomi menghadapi krisis yang disebabkan oleh pandemi koronavirus, yang mengakibatkan harga rendah sepanjang tahun. Harga semakin rendah pada bulan Maret, pada musim semi, ketika tanggapan terhadap pandemi koronavirus mengakibatkan penutupan aktiviti ekonomi yang mendorong permintaan gas alam turun. Pada bulan Jun, harga Henry Hub rata-rata $ 1,66 / MMBtu, yang merupakan harga bulanan terendah dalam beberapa dekad. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh penurunan pengeluaran gas asli dan peningkatan eksport gas asli cecair (LNG), harga mulai meningkat pada separuh kedua tahun ini, dengan prestasi tahunan yang luar biasa yang menyaksikan gas asli melonjak + $ 1,156, menambah sejumlah 68.64% tahun lalu. 

Perubahan Terkini dalam Harga Gas Asli

Tempoh  Tukar ($) Ubah (%)
30 hari  +0.28 10.76%
6 bulan  +0.21 7.98%
1 tahun  +1.156 68.64%

Ramalan Harga Gas Asli untuk 5 Tahun akan datang

Permintaan gas asli global dijangka meningkat 2.8% pada tahun 2021, yang sedikit lebih tinggi daripada penurunan pada tahun 2020, tetapi memungkinkan pemulihan ke tahap 2019. Ramalan ini jauh dari perubahan tahunan 7.5% yang diperhatikan pada tahun 2010, selepas krisis kewangan pada tahun 2009. Ramalan ini oleh EIA dikeluarkan dengan dua amaran utama:

1 – Tidak semua wilayah turut dipengaruhi oleh pemulihan di pasaran gas global. Pasaran pesat membangun akan dianggap sebagai pemacu utama pertumbuhan permintaan pada tahun 2021 dan tahun-tahun mendatang, sementara pasaran matang akan menembusi kesan penurunan permintaan pada tahun 2020. Pasaran yang berkembang pesat, seperti Asia, Afrika, Amerika Selatan, Amerika Tengah dan Timur Tengah, dijangka menjadi pemacu utama pertumbuhan permintaan pada tahun 2021. Walau bagaimanapun, pasaran matang mungkin akan melihat pemulihan yang lebih beransur-ansur, sementara beberapa mungkin masih berada di bawah tahap permintaan 2019 mereka.

2 – Pemacu pertumbuhan sektoral semuanya berkaitan dengan ketidakpastian yang ketara. Persaingan antara bahan bakar yang semakin meningkat dan pertumbuhan yang perlahan dari segi permintaan elektrik dijangka akan mempengaruhi pembakaran gas dalam penjanaan tenaga, kerana harga gas pulih dari tahap rendah pada tahun 2020. Penggunaan gas industri, terutama untuk industri yang digerakkan oleh eksport Asia, sangat bergantung pada pemulihan ekonomi, yang sangat tidak menentu akibat krisis pandemi koronavirus. Suhu sejuk telah menyokong kenaikan permintaan kediaman untuk penggunaan gas; namun, ini cenderung menurun dalam keadaan cuaca yang lebih ringan.

Ramalan Gas Asli oleh EIA dalam angka:


Anggaran penggunaan gas asli di Amerika Syarikat rata-rata 83.1 bilion kaki padu sehari (Bcf / d) pada tahun 2020, yang turun sebanyak 2.5% dari tahun 2019. Pada tahun 2021, EIA, sebuah organisasi yang ditadbir oleh Linda Capuano, mengharapkan AS penggunaan gas asli menurun sebanyak 2,8% atau 2,3 ​​Bcf / d, dan pada tahun 2022, kemungkinan penurunan sebanyak 2,1% atau 1,7 Bcf / d.

Anggaran pengeluaran gas asli AS rata-rata 90.8 Bcf / d pada tahun 2020, yang turun sebanyak 2.5% atau 2.3 Bcf / d berbanding tahun 2019. EIA menjangkakan pengeluaran gas asli akan menurun lagi pada tahun 2021, hingga rata-rata tahunan 88.2 Bcf / hari d, dan secara bulanan, purata pengeluaran gas asli akan turun sebanyak 87.3 Bcf / d pada bulan Mac 2021.

Harga spot Henry Hub rata-rata $ 2,03 / MMBtu pada bulan Disember 2020. Pada suku pertama 2021, EIA menjangkakan kenaikan harga spot gas asli rata-rata, menjadi $ 3,01 / MMBtu. Kenaikan harga gas asli pada tahun 2021 disebabkan oleh pengeluaran gas asli yang rendah. Pada tahun 2022, EIA meramalkan bahawa harga spot gas asli akan mencapai $ 3,27 / MMBtu. 

  • IMF menjangkakan bahawa harga Henry Hub akan meningkat menjadi $ 2.65 setiap MMBtu pada tahun 2024.
  • Bank Dunia memberikan ramalan yang lebih optimis: $ 3,16 per MMBtu. 
  • Bank Dunia menjangkakan bahawa harga gas asli kemungkinan akan meningkat kepada $ 4 per MMBtu menjelang 2030.

Yang mengatakan, sisi teknikal gas asli juga optimis, kerana ini menunjukkan kemungkinan kenaikan bias terhadap gas asli. Oleh kerana petunjuk teknikal terkemuka dan ketinggalan, seperti RSI, MACD dan siri EMA menyokong tren kenaikan harga, harga gas asli mungkin meningkat ke tahap rintangan segera pada 3.487 pada akhir 2021. Penembusan kenaikkan harga pada 3.48 dapat memimpin harga gas asli ke tahap 4.40 pada tahun-tahun akan datang.

Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Gas Asli

Pengeluaran Gas Asli AS – Pada tahun 2020, pengeluaran gas asli kering di Amerika Syarikat rata-rata 90.9 Bcf / d, iaitu 2.2 Bcf / d kurang daripada pada tahun 2019. Penurunan pengeluaran pada tahun 2020 mematahkan rentetan pertumbuhan tiga tahun pengeluaran gas asli di Amerika Negeri. Pada musim bunga, jumlah rig pengeboran gas asli di Amerika Syarikat mulai menurun. Pada bulan Julai, jumlahnya mencapai tahap terendah 68 pelantar gas asli; jumlah rig kekal rendah sepanjang tahun 2020.

Taufan – Taufan dan perubahan permintaan gas asli di Eropah dan Asia mempengaruhi eksport LNG di Amerika Syarikat pada musim panas 2020. Namun, pada akhir tahun 2020, jumlah eksport LNG menunjukkan pengembangan. EIA menganggarkan bahawa Amerika Syarikat telah mengeksport 9.4Bcf / d pada bulan November 2020; jumlah ini bersamaan dengan 10% pengeluaran gas asli AS kering pada bulan yang sama.

Permintaan Bermusim – Pada tahun 2021, harga gas asli meningkat di Eropah dan Asia, di tengah permintaan musim sejuk yang meningkat yang mengetatkan bekalan. Namun, lonjakan harga tidak diproyeksikan akan bertahan lama, kerana asas pasaran untuk tahun 2021 kelihatan rapuh. Diperkirakan permintaan gas global akan pulih ke level 2019, tetapi ketidakpastian berterusan mengenai rute pemulihan pasaran yang berkembang pesat, dibandingkan dengan wilayah yang lebih matang. Sebaliknya, permintaan sektoral bergantung pada beberapa faktor risiko, termasuk pemulihan industri yang perlahan, pertukaran bahan bakar dan cuaca yang lebih ringan.

Pandemik Coronavirus dan Kesannya terhadap Gas Asli – Penurunan terbesar dalam penggunaan gas global didorong oleh cuaca yang sangat ringan pada bulan-bulan awal dan kesan dramatik dari pandemi koronavirus, dengan penurunan permintaan gas global 4% pada tahun pertama tahun ini. Namun, pada suku ke-3 tahun ini, pemulihan progresif dilihat sebagai langkah penguncian dikurangkan, dan keperluan elektrik musiman mendorong permintaan dan menaikkan harga gas yang kompetitif. 

Pada tahun 2020, permintaan global untuk gas asli menyaksikan penurunan terbesar dalam catatan, jatuh sekitar 2.5% atau 100 bilion meter padu. Kelembapan ini mengakibatkan pengalihan bahan bakar, yang meningkatkan permintaan gas untuk penjanaan tenaga, sementara seluruh rantai penawaran menyesuaikan variasi permintaan dan menunjukkan fleksibilitas yang kuat. Harga gas asli mengalami turun naik yang melampau dan tahap rendah yang bersejarah pada tahun 2020. Pelaburan gas terus berlaku kerana pandemi koronavirus dan pasaran yang dibekalkan dengan baik. Di pasaran penggunaan gas utama, dasar gas bersih dan reformasi pasaran gas mulai mendapat momentum.  

Pada tahun 2020, kenaikan harga LNG dipicu oleh suhu yang lebih sejuk pada bulan Disember dan bekalan gas yang semakin ketat. Pada awal Januari, harga LNG meningkat tiga kali ganda di Asia, mencecah melebihi USD 30 / MBtu. Kenaikan harga gas baru-baru ini mencerminkan kombinasi faktor penawaran dan permintaan, bukan hasil dari satu peristiwa. 

Permintaan untuk LNG di Asia timur laut meningkat 10% yoy antara pertengahan Disember 2020 dan awal Januari 2021 di tengah suhu musim sejuk yang lebih sejuk daripada rata-rata di seluruh dunia, yang diperburuk oleh ketersediaan nuklear yang lebih rendah di Jepun dan had batubara -kebakaran di Korea Kenaikan permintaan untuk LNG juga meningkatkan permintaan untuk lebih banyak pembekal jauh, yang mengakibatkan kenaikan harga. Pelayaran yang lebih panjang dan kesesakan di Terusan Panama mendorong harga sewa tempat ke paras tertinggi melebihi $ 230,000 setiap hari. Walau bagaimanapun, harga tinggi ini tidak dijangka bertahan melampaui gelombang sejuk jangka pendek, kerana asas untuk 2021 masih lemah.

Analisis Teknikal – Segitiga Menurun & Crossover MACD

Dari segi teknikal, bull mendominasi permintaan gas asli. Pada masa ini, gas asli diperdagangkan pada tahap 2.79. Masih, petunjuk teknikal terkemuka, MACD (Perbezaan perbezaan konvergensi bergerak), telah melintasi tahap pertengahan (tahap 0), yang menunjukkan trend kenaikan harga gas asli yang kuat. Gas asli telah menutup lilin atas yang berputar pada jangka waktu bulanan, diikuti oleh dua lilin penjualan bulanan, menunjukkan bahawa penjual semakin kelelahan dan bull mungkin mengambil alih pasaran sekarang. 

Gas Asli – Kerangka Masa Bulanan – Corak Segitiga Menurun 

Tambahan pula, indikator ketinggalan, seperti EMA 20, 50 dan 200 tempoh (Purata Pergerakan Eksponensial) menyokong aliran menaik, kerana harga gas asli telah melonjak ke atas semua tahap EMA ini. Di sisi yang lebih tinggi, rintangan bulanan kekal pada $ 3, $ 3,52 dan $ 4,47. Sebaliknya, komoditi tersebut mungkin mendapat sokongan pada tahap $ 2.70. Sekiranya gas asli melanggar tahap sokongan $ 2.70, kita mungkin melihat harganya jatuh ke kawasan $ 1.60. Sekiranya permintaan untuk gas asli turun lebih jauh, dan berjaya menembusi di bawah tahap $ 1.60, yang diragukan, harganya boleh turun sehingga sekitar $ 1.36 dan $ 1.19.

Gas Asli – Jangka Masa Mingguan – Garis Trend & Corak Doji

Dalam jangka pendek, gas asli mungkin menunjukkan sedikit pembetulan penurunan harga hingga tahap $ 2,33, yang meluas pada tahap terendah terakhir pada Disember 2020. Walau bagaimanapun, kemungkinan berlanjutan trend kenaikan harga akan tetap kukuh jika komoditi tersebut gagal melanggar tahap sokongan $ 2.33. Menurut indikator MACD dan Stochastic, gas asli telah memasuki zon overbought, dan bulls yang habis mungkin memulakan pengambilan untung sebelum menunjukkan momentum kenaikan lebih lanjut di pasar. Pada jangka masa mingguan, harga gas asli telah menutup lilin Doji yang menunjukkan ketidaktentuan di kalangan pelabur dan biasanya mendorong pembetulan, yang diikuti oleh trend kenaikan harga. Jadi di sini, ia diikuti oleh kenaikan harga gas asli sebanyak 29.89%, menunjukkan bahawa lembu memerlukan rehat sekarang. Oleh itu, kita dapat melihat sedikit penurunan harga gas asli sehingga kawasan 2.36, dan kemudian kemungkinan pembalikan kenaikkan harga akan tetap tinggi. Namun, pelanggaran tahap 2.36 juga dapat menyebabkan harga menuju ke kawasan 1.62. Semoga berjaya! 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector