Cryptocurrency And Taxes: Kemas kini Terkini dari 5 Negara

Negara-negara di seluruh dunia bergelut dengan persoalan bagaimana mengatur cryptocurrency selama beberapa tahun terakhir. Walaupun semua draf peraturan cryptocurrency dan perbincangan panel, kebanyakannya hanya membuat sebahagian kemajuan di bahagian depan dan cryptocurrency terus kekal di kawasan kelabu. Walau bagaimanapun, pihak berkuasa cukai terdesak untuk memasuki pasaran $ 290 bilion ini dan menuntut bahagian mereka dari pendapatan pelabur dan peniaga crypto. 

Berikut adalah 5 negara yang baru-baru ini mengemas kini mengenai bagaimana mereka akan mengenakan cukai (atau tidak mengenakan cukai) cryptocurrency

USA

Di dalam KAMI, Bitcoin boleh jadi komoditi, harta benda atau sekuriti, bergantung kepada pengatur mana – CFTC, IRS atau SEC, yang dimaksudkan. Perbicaraan baru-baru ini yang dihoskan oleh Jawatankuasa Perbankan, Perumahan dan Urban Amerika Syarikat telah banyak membincangkan apakah bitcoin harus dilarang atau boleh dilarang, tetapi para anggota pendengaran tidak dapat menemui jawapan pasti mengenai isu ini. 

Walau bagaimanapun, walaupun status cryptocurrency tidak konsisten di seluruh negeri dan badan pengawal selia, IRS menghantar surat kepada pemilik akaun crypto, memberitahu mereka tentang peraturan mengenai cryptocurrency dan mendesak mereka untuk melaporkan pendapatan mereka dengan betul. 

Surat IRS 6174

Kami mempunyai maklumat bahawa anda mempunyai atau mempunyai satu atau lebih akaun yang mengandungi mata wang maya tetapi mungkin tidak mengetahui syarat untuk melaporkan transaksi yang melibatkan mata wang maya, yang merangkumi mata wang maya cryptocurrency dan bukan kripto. Setelah menyemak maklumat (pendidikan) di bawah ini, jika anda percaya bahawa anda tidak melaporkan transaksi mata wang maya anda dengan tepat mengenai penyata cukai pendapatan persekutuan, anda harus memfailkan penyata yang diubah atau penyata tunggakan sekiranya anda tidak memfailkan penyata untuk satu atau lebih kena cukai tahun. “

Kegagalan melaporkan dengan tepat “akibat cukai pendapatan dari urus niaga mata wang maya” boleh menyebabkan cukai, faedah, denda atau bahkan pendakwaan jenayah. 

India

Dalam India, Jabatan Cukai Pendapatan telah menghantar notis cukai kepada pelabur dan peniaga kripto pada bulan Julai yang merangkumi senarai 26 soalan mengenai sumber pendapatan penerima, urus niaga cryptocurrency mereka, platform yang telah mereka gunakan untuk bertransaksi dalam cryptocurrency dan sama ada mereka telah membayar cukai ke atas mereka keuntungan dari pendapatan cryptocurrency. Selanjutnya, notis memerintahkan penerima untuk hadir di Pejabat Timbalan Pengarah Pajak Pendapatan pada tarikh yang ditentukan dan memberikan bukti sama ada buku akaun atau dokumen lain mengenai sumber pendapatan mereka. Ini juga memerintahkan mereka “untuk tidak berangkat sehingga mereka mendapat izin dari pegawai untuk melakukannya” dan memberi amaran tentang kemungkinan denda hingga Rs.10,000 jika mereka gagal datang dan memberikan bukti yang diperlukan. 

Harus diingat bahawa India telah mengenakan larangan perbankan terhadap cryptocurrency dan sebuah dokumen yang belum disahkan baru-baru ini dibocorkan oleh peguam blockchain Varun Sethi menunjukkan bahawa India mungkin mengenakan larangan menyeluruh untuk semua cryptocurrency kecuali rupee digital dan mata wang asing digital. Draf rang undang-undang, berjudul, “Larangan Cryptocurrency & Peraturan Mata Wang Digital Rasmi ”menyatakan

“Tidak ada orang yang boleh menambang, menjana, memegang, menjual, berurusan, mengeluarkan, memindahkan, melupuskan atau menggunakan Cryptocurrency di wilayah India.”

Namun, belum ada keputusan rasmi yang diumumkan mengenai larangan menyeluruh terhadap cryptocurrency.

Brazil


Brazil menjadi negara terbaru yang menyertai senarai negara yang mengenakan cukai ke atas cryptocurrency. Pada awal Mei, Presiden Dewan Deputi Brazil, Rodrigo Maia, telah memerintahkan pembentukan sebuah komisen untuk berusaha merancang peraturan cryptocurrency. Tidak ada kemas kini awam mengenai perkembangan di bahagian depan. Walau bagaimanapun, seperti laporan terbaru, Jabatan Hasil Persekutuan telah memerintahkan pendedahan wajib mengenai maklumat mengenai transaksi melebihi $ 30,000 sebenar Brazil ($ 7,600) kepada pihak berkuasa cukai. Langkah itu, yang ditujukan kepada pelabur swasta dan syarikat crypto, dilihat sebagai cara untuk meningkatkan pendapatan cukai. 

Singapura

Pedagang kripto di Singapura mungkin mempunyai alasan untuk bersukacita kerana pihak berkuasa cukai negara itu mungkin mengecualikan transaksi cryptocurrency dari GST. Pada 5 Julai, Lembaga Hasil Dalam Negeri Singapura (IRAS) menerbitkan sebuah panduan draf e-Cukai untuk memperincikan garis panduan mengenakan cukai “Token Pembayaran Digital”. 

Panduan ini menyatakan dengan jelas apa yang dimaksudkan dengan “Token pembayaran digital” –

Token DigitalSumber: Panduan e-Cukai IRAS

Kelulusan draf panduan akan membawa kepada perubahan berikut mulai 1 Januari 2020 – 

SingapuraSumber: Panduan e-Cukai IRAS

IRS juga mencari makan perubahan GST ini dari perniagaan yang berurusan dengan transaksi cryptocurrency. 

Pendekatan pemerintah Singapura untuk mengatur dan membebankan cryptocurrency menjadikannya salah satu daripada beberapa negara yang mengembangkan persekitaran yang kondusif untuk pertumbuhan cryptocurrency digital. 

Georgia

Georgia baru-baru ini mengeluarkan kemas kini mengenai cukai mata wang kripto, walaupun terdapat peraturan yang tidak mencukupi di sekitarnya. Menteri kewangan negara itu, Ivane Matchavariani, baru-baru ini menandatangani rang undang-undang yang menjelaskan bagaimana entiti yang memperdagangkan cryptocurrency, baik syarikat, dan individu, dikenakan cukai. 

Menurut rang undang-undang baru ini, penduduk negara ini dapat menukar mata wang kripto dengan mata wang fiat tanpa perlu membayar PPN pada transaksi tersebut. Ini menunjukkan bahawa negara itu mungkin melihat Bitcoin sebagai mata wang kerana PPN dikenakan hanya pada barang dan perkhidmatan. 

Perlu diperhatikan bahawa lari Georgia akan tetap menjadi tender sah di negara ini, dan cryptocurrency, seperti mata wang fiat asing, tidak akan diterima untuk pembayaran. Syarikat perlombongan perlu membayar PPN kecuali mereka didaftarkan di luar negara. 

Ketiadaan peraturan yang jelas mengenai cryptocurrency adalah penyebab kekhawatiran di kalangan pemegang cryptocurrency, terutamanya apabila pengawal selia di negara-negara seperti AS dan India mencadangkan larangan penuh terhadap cryptocurrency dan bahkan mencadangkan hukuman bagi mereka yang memegang cryptocurrency. Pada masa seperti itu, berita mengenai cukai cryptocurrency dapat dilihat sebagai awan dengan lapisan perak. 

Sekiranya agensi cukai di dunia merangka peraturan cukai di sekitar cryptocurrency, ini menunjukkan bahawa mereka tidak merancang untuk melarang cryptocurrency. Pelabur cryptocurrency lebih suka mempunyai peraturan mengenai mata wang kripto dan membayar cukai ke atas pendapatan crypto mereka daripada hidup dalam ketakutan yang berterusan kerana dikenakan hukuman sekiranya larangan cryptocurrency.

Bagi ekonomi, mengatur kripto mungkin merupakan pilihan yang lebih baik kerana mereka akan dapat memperoleh keuntungan dari pendapatan cukai tambahan. Melarang cryptocurrency hanya akan mendorong pasaran berkembang ini di bawah tanah di mana pihak berkuasa akan mempunyai sedikit penglihatan atau kawalan terhadap perdagangan cryptocurrency. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector