Sekat DX: Mengapa Kami Memerlukan Pertukaran Crypto Tanpa Kepercayaan

Cryptocurrency telah menjadi komponen penting dalam evolusi wang dan penggunaan aset digital. Perdagangan mereka terus menjadi surga bagi individu di wilayah yang mempunyai ketidakstabilan kewangan atau politik. Begitu juga, pertukaran crypto memainkan peranan penting dalam peredaran cryptos melalui membolehkan pembelian, penjualan, dan perdagangan menggunakan mata wang maya.

Walau bagaimanapun, pertukaran ini berbeza dalam banyak cara dan boleh membingungkan ketika memilih jenis yang tepat. Sebelum ini, kebanyakan perdagangan berlaku pada pertukaran cryptocurrency berpusat (CEX), yang menjadikannya pilihan paling popular untuk semua pedagang yang memasuki pasaran. Pertukaran yang tidak boleh dipercayai atau pertukaran yang terdesentralisasi (DEX), sebaliknya, sentiasa berusaha mengikuti perkembangan CEX. Walau bagaimanapun, pertukaran tanpa kepercayaan kini meningkat dan membawa persaingan besar untuk CEX. Artikel ini berharap dapat memberi penjelasan lebih lanjut mengapa pedagang harus memperhatikan peningkatan peralihan ke pertukaran yang tidak boleh dipercayai.

Merugikan CEX

Beberapa faktor penting yang perlu diperhatikan adalah:

 • Kerentanan Keselamatan: CEX adalah sasaran utama untuk jenayah siber kerana mempunyai kedudukan terpusat dalam memegang aset dan pemerintahan. Kes peretasan pertukaran yang menyebabkan kerugian berjuta-juta aset pedagang meningkat akhir-akhir ini dengan CEX utama, seperti Pangkalan Wang Syiling dan BitFinex mangsa jatuh. 
 • Privasi: Pengguna harus menyerahkan kunci peribadi mereka ke pertukaran untuk disimpan. Maksudnya, pertukaran mempunyai kawalan penuh ke atas aset digital anda. Tambahan pula, anda harus menyerahkan maklumat peribadi yang disimpan di pelayan bursa, semasa mendaftar. Sekiranya ada jenayah yang berkaitan dengan siber, penggodam dapat memperoleh maklumat ini dan menggunakannya dalam pencurian identiti. Lebih buruk lagi, CEX diminta untuk berkongsi maklumat peribadi dengan CEX dan badan kerajaan yang lain, tanpa menghiraukan reputasi atau niat pihak ketiga. 
 • Waktu Henti: CEX mengalami kelewatan dan waktu henti, walaupun ada usaha untuk memastikan sistem berjalan lancar. Ini menyusahkan kebanyakan peniaga yang ingin berniaga secara strategik pada waktu tertentu. Tambahan pula, peningkatan pelabur dan perdagangan di platform ini mengurangkan kecekapan sistem kerana nod terpusat.
 • Peraturan: Tadbir urus oleh badan pusat dan penyediaan lokasi menyebabkan kemungkinan penutupan oleh pemerintah. Persekitaran monopoli menggalakkan manipulasi harga dan bayaran yang dikenakan oleh pelabur. CEX juga mengalami masalah penggelapan, yang dapat menyebabkan kejatuhan jaringan. Akhirnya, beberapa pertukaran tidak mempunyai peraturan yang sama sekali menolak tanggungjawab undang-undang kepada pelanggan mereka.
 • Batasan Perdagangan: CEX meletakkan had pengeluaran atau deposit untuk semua pengguna yang tidak boleh dipercayai bagi mereka yang ingin melakukan perdagangan di atas atau di bawah had mereka. Lebih-lebih lagi, CEX tidak menawarkan token baru dengan batasan dalam senarai dan kos yang tinggi untuk proses yang sama. 

Pertukaran Tidak Amanah sebagai Penyelesaian

Pertukaran tanpa kepercayaan membolehkan semua orang berurusan dengan aset dan perdagangan automatik mereka tanpa penglibatan pertukaran. Pertukaran ini mempunyai teknologi dan pengaturan yang lebih maju, sehingga sukar bagi pemula untuk berdagang.

Walaupun terdapat masalah ini, DEX dapat membasmi sebahagian besar masalah yang ditimbulkan oleh CEX. Pertama, desentralisasi bermaksud setiap pengguna mempunyai kawalan penuh terhadap aset dan dompet mereka. Ini mengekalkan kredibiliti sistem sambil mengurangkan yuran perdagangan yang dikeluarkan semasa berdagang di CEX. Lebih-lebih lagi, tidak perlu mendaftar atau menawarkan maklumat peribadi anda ke rangkaian, memastikan semua nama pengguna tidak dikenali selama semua usaha dilakukan..

Pertukaran yang terdesentralisasi juga merupakan ruang yang selamat dan selesa untuk pelabur dan aset digital mereka. DEX kurang rentan terhadap peretasan, kenaikan disebabkan oleh pembahagian nod. Mereka tidak memiliki risiko ditutup sesuai perintah pemerintah, tidak ada penyalahgunaan dana karena setiap transaksi tidak berubah pada buku besar yang diedarkan, dan tidak ada waktu henti dengan peningkatan lalu lintas.

DEX memberikan pelbagai token untuk diperdagangkan menggunakan, termasuk yang terbaru di pasaran. Semua faktor menunjukkan mengapa DEX perlahan-lahan menjatuhkan CEX dalam jumlah dan populariti pasaran.

Sekat DX, DEX Ultimate Trustless

Sekat DX adalah DEX yang ditubuhkan sebagai pertukaran “paling selamat, terpantas, dan paling terdesentralisasi” hari ini, yang dibina berdasarkan Protokol Blocknet. Menurut gambaran keseluruhan nilai yang dijalankannya, pertukaran percaya bahawa DEX yang cekap harus menawarkan penyimpanan dana yang terdesentralisasi, menempah buku, padanan pesanan, pemerintahan, penyelesaian, dan kod sumber terbuka.

Semua peniaga boleh menikmati pemindahan terus dari dompet individu tanpa interaksi dengan entiti pihak ketiga. Platform ini juga bertujuan untuk mengembalikan nilai ke node perkhidmatan yang menjalankan rangkaian, tidak seperti CEX, yang memperkaya pertukaran.

Sekat Ciri DX

Sekiranya demikian, berikut adalah gambaran ringkas mengenai ciri penting yang dipaparkan Blok DX:


 • Kerentanan: Melalui Protokol Blocknet, Block DX memberi jaminan kepada semua pengguna pengalaman perdagangan yang selamat dan lancar. Protokol ini boleh dimulakan untuk memulakan komunikasi dengan DEX dan blockchain lain. Penyatuannya tidak berfungsi, menyediakan hubungan mudah dari blockchain lain untuk menggunakan protokol Blocknet. 
 • Desentralisasi Sejati: Blok DX menggunakan desentralisasi sebenar melalui Komponen XBridge dan pertukaran atom untuk memanfaatkan simpanan dana yang terdesentralisasi, pesanan buku, pemadanan pesanan, dan penyelesaian. Semua pelanggan bebas membuat buku pesanan dan padanan masing-masing. 
 • Privasi dan Keselamatan: Pengguna mengelak akaun, daftar, KYC, atau Keperluan AML, yang menghilangkan keperluan untuk memberikan maklumat peribadi. Setelah mengedarkan nod memastikan ia tidak mudah diserang oleh serangan siber. 
 • Cepat dan boleh dipercayai: Nod yang diedarkan juga bergerak ke arah sifar waktu henti semasa perdagangan, bekerjasama dengan built-in Perlindungan DoS; pengguna dapat menyelesaikan perdagangan dalam 5-15 saat. 
 • Sumber terbuka: Blok DX menawarkan semua pengguna peluang untuk memanfaatkan atau mengkritik semua kod sumber untuk memberi keuntungan kepada diri sendiri atau mencadangkan penambahbaikan. Sebagai gantinya, mereka dapat memperoleh tahap keselamatan yang tinggi mengikut standard pengguna.
 • Perdagangan dan Penyenaraian: Blok DX membolehkan mana-mana berniaga berpasangan mengikut pilihan pengguna dan bukannya membenarkan interaksi dengan token asalnya, BLOK, hanya. Ia menyokong pelbagai mata wang, termasuk bitcoin, Tunai Bitcoin, Dogecoin, Litecoin, DASH, dan banyak lagi. Blok DX berusaha untuk menyenaraikan ETH dan Token ERC-20 di rangkaian. Persekitaran tanpa penapisan memastikan tidak ada individu yang mengawal penyenaraian aset dan perdagangannya. Tidak ada bayaran penyenaraian di Blok DX.
 • Tiada Had dan Bayaran Lebih Rendah: Tidak ada batasan perdagangan, penarikan, atau penyetoran, yang boleh dipercayai bergantung pada aktiviti pengguna. Semua perdagangan tanpa kepercayaan memudahkan yuran perdagangan yang lebih rendah yang berlaku ketika memindahkan dana dari alamat, dan sifar pengeluaran wang. Selain itu, anda dapat menikmati pulangan dari yuran perdagangan di rangkaian jika anda adalah pemegang BLOK. 

Kesimpulannya

Pertukaran kripto terpusat menawarkan satu-satunya jalan untuk perdagangan kripto untuk jangka masa panjang, yang menyebabkan mereka menguasai pasaran. Namun, angin bergeser dengan DEX masuk ke dalam gambar, menghilangkan pemusatan, privasi, dan masalah keselamatan di CEX. Pengguna menyedari peluang yang diberikan oleh DEX, sehingga meningkatkan penggunaannya.

Blok DX adalah antara DEX yang memberikan kemudahan yang belum pernah terjadi sebelumnya kepada pedagang melalui desentralisasi yang sebenar. Ia berharap dapat mewujudkan persekitaran yang selamat, tanpa nama, dan penapisan untuk peniaga menjalankan aktiviti mereka. Lebih-lebih lagi, ia menyelesaikan masalah kebolehoperasian yang mengaburkan kebanyakan DEX hari ini. Kelebihan yang dimiliki Block DX berbanding CEX akan mempercepat kadar pengguna yang meninggalkan CEX untuk DEX. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector