Apa itu CopyFund?

Apa itu CopyFund?

Perkataan dari perdagangan sosial sedang berkembang dengan pantas dan baru-baru ini telah melihat tambahan lain kepada pelbagai kemungkinan yang ditawarkannya kepada peniaga dalam talian, dalam bentuk eToro CopyFunds. eToro telah mencipta nama untuk dirinya sebagai peneraju inovasi perdagangan sosial. Pembukaan CopyFunds pada bulan November 2016 adalah langkah lebih jauh untuk mendapatkan tempatnya di canggih teknologi perdagangan sosial.

Idea utama di sebalik CopyFunds adalah untuk mendekatkan pedagang dalam talian dengan peluang pelaburan yang ada untuk melindungi dana pelabur pada sebahagian kecil daripada keperluan pelaburan. Setiap CopyFund terdiri dari kumpulan instrumen pelaburan yang disusun berdasarkan idea, tema, pasaran atau algoritma pratetap. eToro kini menawarkan beberapa jenis CopyFund:

Kumpulan Wang Salin Pedagang Teratas

CopyFund Pedagang Teratas didasarkan pada menyalin sejumlah pedagang (sebanyak 50) yang dipilih sama ada oleh algoritma sistem eToro atau oleh jawatankuasa pelaburan eToro berdasarkan sekumpulan kriteria tertentu. Daripada melakukan kerja keras mencari peniaga dan memberi dana untuk menyalinnya secara berasingan, dengan CopyFund Pedagang Teratas, anda boleh membiarkan algoritma membuat kerja untuk anda.

Robot

Di eToro, manusia dan mesin melakukan kerja keras untuk anda!

eToro pada masa ini menawarkan empat CopyFunds: Quarterly Gainers, Top Active Traders, Trending Traders Moderate Risk dan Positive Copiers Trend. Apabila memilih dana mana yang akan dilaburkan, eToro dengan mudah menunjukkan keuntungan yang diunjurkan serta skor risiko untuk setiap dana.

Quarterly Gainers kelihatan seperti pelaburan paling selamat. Ini berdasarkan penyalinan sehingga 50 peniaga yang dipilih untuk keuntungan konsisten mereka pada suku terakhir dengan risiko rendah. Dengan keuntungan di bawah 12% dalam tempoh 12 bulan terakhir dan skor risiko hanya 2, ia kelihatan seperti pelaburan yang sangat kukuh. Dana dikalibrasi ulang setiap suku tahun untuk memasukkan pedagang baru yang sesuai dengan kriteria algoritma dan tidak termasuk mereka yang keuntungan atau skor risiko tidak lagi memenuhi standard. Peruntukan dana dibuat berdasarkan keuntungan, jadi peraih teratas akan lebih membebani prestasi keseluruhan CopyFund, sementara mereka yang mempunyai hasil yang lebih rendah akan memberi kesan yang lebih kecil.

Pedagang Aktif Teratas nampaknya menerapkan banyak kriteria yang sama seperti Quarterly Gainers CopyFund, dengan pengecualian bahawa dana tersebut merangkumi beberapa peniaga yang sedikit berisiko dan menerapkan Stop Loss yang sangat ketat yang langsung tidak termasuk mana-mana pedagang yang mengaktifkannya. Sekali lagi dengan keuntungan 19% dalam 12 bulan terakhir, dan skor risiko rendah 2, ini adalah satu lagi pilihan pelaburan yang sangat sesuai.

Dua tawaran eToro CopyFunds terakhir kedua-duanya berdasarkan populariti tren dan bukannya keuntungan dan dikendalikan oleh jawatankuasa dan bukannya algoritma atau Stop Loss automatik. Trending Trader Moderate Risk adalah yang paling berisiko dari keempat-empatnya, termasuk pedagang yang mempunyai skor risiko sehingga 7. Ia mungkin yang paling selamat jika anda melupakannya melainkan anda mempunyai selera untuk mengambil risiko. Bagaimanapun, statistik dana pada masa ini menunjukkan keuntungan 60% dalam 12 bulan terakhir.

Gadis di hangmat

eToro adalah pemimpin yang hebat dalam industri perdagangan sosial yang memenuhi pelbagai pilihan pelaburan.

Terakhir, Positive Copiers Trend CopyFund memilih pedagang berdasarkan kriteria yang serupa kecuali skor risiko, yang terhad kepada 4. Perlu diingat bahawa kedua CopyFund ini berdasarkan populariti di kalangan rangkaian eToro dan banyak peniaga termasuk di dalamnya belum menunjukkan hasil yang berpanjangan.

Pasaran CopyFunds

Dalam kes instrumen pelaburan kelas ini, agak misteri apa yang disebut “Copy” di CopyFund, kerana mereka hampir sama dengan dana pelaburan klasik kerana mereka menggabungkan pelbagai instrumen pasaran berdasarkan tema umum – tidak ada penyalinan yang terlibat. Pemilihan CopyFund Pasaran ini jauh lebih besar daripada variasi Pedagang Teratas dan kebanyakannya menumpukan pada segmen pasaran saham yang berlainan, dengan beberapa ETF, indeks, dan logam dilemparkan untuk kepelbagaian.

Sebagai contoh, seseorang boleh melabur dalam Big Banks CopyFund, yang mengumpulkan semua saham syarikat perbankan di antara penawaran saham eToro, atau dalam FoodFinops dan CopyFund, yang… baik anda mendapat idea.

Beberapa pilihan yang lebih menarik termasuk dana “Mod Panik”, yang pendek pada indeks global utama dan lama pada logam, pada dasarnya bertujuan untuk memanfaatkan situasi keruntuhan pasaran di mana stok runtuh dan pelabur berusaha mencari tempat selamat di stabil komoditi seperti logam berharga. Ini adalah idea yang baik secara teori, walaupun pada masa ini, dana ini memproyeksikan keuntungan -32% berdasarkan data dari 3 tahun terakhir, mungkin kerana pasaran saham relatif makmur. Walau bagaimanapun, dana ini pasti akan sangat berguna.

Semua Market CopyFund dikendalikan oleh jawatankuasa pelaburan eToro, yang bermaksud bahawa instrumen dipilih dan dikalibrasi secara manual oleh pakar pasaran dan bukan algoritma secara berkala. Ini mungkin hampir sama dengan pelaburan yang dikendalikan klasik seperti perdagangan sosial, terutamanya memandangkan eToro telah membuka pintu bagi rakan kongsi untuk membuat CopyFund mereka sendiri, yang bermaksud bahawa syarikat pelaburan tradisional berpeluang untuk terlibat juga.

Yoni Assia - Inovator

Yoni Assia adalah CEO dan pengasas broker sosial yang dinamik, eToro.

Kebaikan dan keburukan CopyFunds

Apabila semuanya telah selesai, CopyFunds adalah penyelesaian pelaburan yang diuruskan untuk kumpulan perdagangan sosial, dengan semua yang diperlukan. Melabur dalam satu bermaksud anda akan mempunyai sedikit penglibatan dalam pelaburan anda dan keuntungan anda akan menjadi jangka panjang.

Bagi mereka yang memilih kaedah pelaburan sekolah lama yang agak lama ini dan yang tidak mampu membeli modal pelaburan yang banyak yang diperlukan oleh kebanyakan dana lindung nilai tradisional, CopyFunds adalah impian yang menjadi kenyataan. Sebilangan besar daripada mereka lebih berisiko daripada pasaran langsung atau perdagangan salinan dan hanya ada sedikit keputusan aktif yang terlibat.

Walau bagaimanapun, banyak peniaga akan mendapati bahawa kaedah pelaburan ini kurang menarik daripada perdagangan salin, kerana ia mengubah keseimbangan menggunakan akal anda sendiri untuk bergantung pada kepakaran orang lain. Sebilangan orang mengatakan bahawa keindahan perdagangan salinan adalah bahawa ia hanya meninggalkan keputusan pengurusan yang cukup di tangan peniaga yang disalin sambil menyerahkan keputusan perdagangan kepada peniaga yang disalin, dan dalam hal CopyFunds ini tidak lagi berlaku.

Sebagai tambahan, syarat kemasukan semasa untuk melabur dalam eToro CopyFund adalah $ 5000. Walaupun ini merupakan sebahagian daripada apa yang dituntut oleh dana lindung nilai institusi, ia masih merupakan jumlah yang agak besar yang tidak mampu dimiliki oleh semua peniaga dalam talian. Ambil kira ini semasa memutuskan sama ada CopyFunds adalah secawan teh anda atau tidak.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me