Berapa Banyak Pelabur HODL Post-ICO? Pandangan Pengekalan Token

Salah satu perkara yang indah mengenai Ethereum adalah bahawa setiap transaksi yang berlaku di blockchain terbuka kepada dunia. Dari perspektif data, ini bermaksud terdapat banyak analisis menarik yang dapat kita lakukan, dan metrik yang dapat kita hitung dari transaksi ini.

Khususnya, satu bidang yang belum mendapat banyak perhatian adalah pengekalan token – iaitu, berapa% dompet yang memegang token mereka selama beberapa waktu. Memandangkan populariti “HODL”, sangat mengejutkan bahawa kita belum melihat banyak metrik keras mengenai pengekalan token (walaupun Dhruve Bansal menunjukkan prestasi analisis yang sangat baik di “Gelombang HODL” Bitcoin). Lagipun, data transaksi token ERC20 tersedia untuk kita pelajari.

Berurusan dengan data Ethereum bukanlah plug-and-play yang tepat, tetapi di CoinFi kami menggunakan transaksi ini sebagai sebahagian dari gudang data kami, yang memungkinkan akses dan analisis mudah. Tetapi sebelum menggali data, mari kita lihat bagaimana kita menentukan pengekalan.

Bagaimana Kita Menentukan Pengekalan Token?

Kawasan pengekalan telah dipelajari secara meluas di ruang aplikasi mudah alih. Dan ada beberapa cara untuk mengukur pengekalan pengguna yang dapat kita manfaatkan dalam hal token, dan ICO khususnya. Amplitud mempunyai sastera yang hebat jika anda berminat tentang bagaimana pengekalan pengguna diukur di ruang aplikasi mudah alih.

Untuk tujuan kami, mari bawa definisi termudah untuk mengekalkan pengguna ke dalam dunia token: Pengekalan hari-hari.

Pengekalan N-hari untuk aplikasi mengatakan:% pengguna masih aktif N hari selepas pertama kali memasang aplikasi?

Dalam dunia token, kita dapat membuat definisi yang serupa untuk peserta ICO: Berapa% peserta ICO (dompet) yang masih memegang token mereka N hari setelah token diedarkan dan dibuka kuncinya?

Biarkan saya menunjukkan bahawa terdapat beberapa masalah yang jelas dengan definisi ini:

  1. Dompet bukan 1: 1 dengan orang. Orang boleh mempunyai banyak dompet. Dan sebenarnya, banyak orang dapat berkongsi dompet yang sama (mis. Di kumpulan ICO).
  2. Kami hanya menangkap urus niaga dalam rangkaian, yang bermaksud bahawa sebarang transaksi yang berlaku di bursa terpusat tidak dapat diambil menggunakan definisi di atas. Berita baiknya ialah dalam ICO, transaksi pertama (pengedaran token) berlaku di blockchain. Berita buruknya ialah transaksi dari dompet peribadi ke dompet pertukaran tidak semestinya bermaksud pemilik dompet telah menjual token.

Terdapat beberapa masalah lagi yang perlu dipertimbangkan, tetapi dengan peringatan tersebut, mari kita selami data dengan melihat dahulu pengekalan N-hari CoinFi.

Tinjauan Pengekalan Token CoinFi

Menghancurkan data transaksi ERC20 dari blockchain Ethereum, inilah kadar pengekalan yang kami amati untuk CoinFi dalam empat minggu pertama setelah token COFI dibuka:

Pengekalan Token-1

Seperti yang anda lihat, grafik mempunyai bentuk hoki-tongkat terbalik grafik retensi pengguna. Penurunan pengekalan terbesar berlaku dalam beberapa hari pertama, dan kemudian dengan cepat membentuk dataran tinggi. Manakala grafik pengekalan pengguna sering turun ke tahap pengekalan sekitar 20-25% selepas hanya tiga hari, kadar pengekalan token COFI adalah ~ 70% walaupun selepas empat minggu.


Penjelasan paling mudah untuk pengekalan token ini jauh lebih tinggi daripada pengekalan aplikasi mungkin yang memerlukan pengekalan pengguna aktiviti di pihak pengguna (penggunaan aplikasi), sementara pengekalan token memerlukan tidak aktif (tidak menghantar token anda ke mana sahaja).

Tetapi membandingkan pengekalan pengguna dengan pengekalan token pada dasarnya membandingkan epal dengan oren. Kemudian dalam catatan ini, kita akan kembali kepada beberapa tanda aras yang lebih bermakna.

Konsep lain yang boleh kita pinjam dari pengekalan pengguna adalah kohort. Pada asasnya, kami ingin membahagikan dompet kami ke segmen yang bermakna. Dalam kes CoinFi, kami mempunyai dua segmen yang cukup berbeza yang menerima token COFI: pelabur dan mereka yang menerima titisan udara.

Mari bandingkan kadar pengekalan antara dua kumpulan ini:

Pengekalan Token-2

Pelabur dan penerima udara telah stabil pada kadar pengekalan sekitar 65-70% setelah ~ 60 hari, tetapi pelabur nampaknya telah menggerakkan token mereka lebih cepat. Perhatikan bahawa ini juga berlaku kerana kumpulan pelaburan (diwakili oleh satu dompet tunggal) mengedarkan semula token kepada peserta di kumpulan tersebut. Sekali lagi, kami tidak benar-benar tahu sama ada token tersebut akhirnya dijual untuk cryptoasset lain atau tidak.

Membandingkan Kadar Pengekalan Token

Tetapi adakah kadar pengekalan 65-70% tinggi atau rendah?

Mari bandingkan grafik pengekalan CoinFi dengan beberapa ICO lain di mana pengedaran token berlaku pada masa yang sama: SelfKey (KEY), Bee (BEE), dan Insights Network (INSTAR).

Pengekalan Token-3

15 hari selepas token dibuka, kadar pengekalan berkisar antara ~ 45% hingga ~ 83%. Itu adalah penyebaran hampir 40 mata, menunjukkan bahawa ICO dan token yang berbeza mempunyai ciri pengekalan yang sangat berbeza.

Menariknya, keluk pengekalan SelfKey dan CoinFi hampir sama dalam 16 hari pertama.

Kadar pengekalan lebah yang tinggi sangat mengagumkan, tetapi dapat dijelaskan oleh dua faktor penting. Pertama, had individu mereka sangat rendah (0.2 – 0.4 ETH), yang bermaksud orang yang kurang berminat dengan pelaburan mereka. Kedua, diperlukan sekitar 30 hari sebelum token BEE dibuka. Setelah sekian lama, para peserta ICO mungkin telah melupakan token sama sekali! Seperti yang dinyatakan di atas, ketidakaktifan menyebabkan pengekalan token yang tinggi. Sudah tentu, kemungkinan besar ramai peserta ICO Bee hanyalah HODLers dengan kadar pengekalan melebihi norma.

Lompatan yang anda lihat untuk Insights Network disebabkan oleh titisan udara yang berlaku pada 16 Mac 2018 kepada anggota masyarakat. Dalam praktiknya, ini bermakna bahawa banyak pelabur yang memindahkan / menjual token mereka pada dasarnya menjadi HODLers lagi ketika kejadian itu berlaku.

Akhirnya, adakah perkara buruk bahawa Bluzelle mempunyai kadar pengekalan terendah? Nah, Bluzelle sebenarnya mendapat pulangan token tertinggi ketika mencapai pertukaran. Jadi mungkin hubungan kausal terbalik: harga tinggi di bursa boleh menyebabkan orang menjual token mereka – kerana mereka kemudian dapat mengunci keuntungan. Kami tidak akan membuat kesimpulan yang kuat dari analisis ini sahaja, tetapi dalam catatan kemudian, kami akan meneroka hubungan antara metrik pengekalan token dan harga token.

Metrik Pengekalan Token Akan Datang di Platform CoinFi

Metrik pengekalan tidak lama lagi akan tersedia di platform CoinFi. Kami percaya metrik seperti itu akan membantu pelabur crypto mendapatkan pemahaman yang lebih baik mengenai cryptoasset yang disenaraikan di CoinFi, dan sejauh mana pelabur awal HODLing token mereka.

Token apa yang ingin anda lihat metrik pengekalan? Beritahu kami dalam komen di bawah atau dengan tweet kepada kami!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map