Cara Berdagang Ethereum (Ether) – Panduan Permulaan

 Ethereum (Ether), cryptocurrency kedua terbesar di dunia, berkembang dengan pesat. Sama ada anda seorang peniaga veteran atau pemula ke pasaran modal, perdagangan ethereum menawarkan pelbagai faedah dan peluang. Baca panduan berguna ini untuk mengetahui cara memperdagangkan ethereum, bagaimana ia diciptakan, korelasi, dan apa yang mempengaruhi harganya.

Untuk mula memanfaatkan potensi cryptocurrency yang kuat ini, mulakan perjalanan perdagangan ethereum anda hari ini!

Asal Cryptocurrency secara ringkas

Bitcoin, cryptocurrency terdesentralisasi pertama, dicipta oleh orang tanpa nama (atau orang) menggunakan nama samaran Satoshi Nakamoto. Satoshi juga melombong ‘genesis block’ bitcoin pada Januari 2009.

Bitcoin adalah cryptocurrency terbesar di dunia dan permodalan pasarannya berkembang pesat. Contohnya, pada 6 Oktober 2019, had pasarannya melebihi 144 bilion dolar.

Penciptaan Ethereum

Seorang pemuda yang inovatif bernama Vitalik Buterin, melalui cita-citanya untuk benar-benar mengubah internet, mencipta platform crypto di mana pemaju dapat membina semua jenis aplikasi yang terdesentralisasi.

Memiliki pemahaman yang mendalam mengenai Bitcoin, Vitalik menyarankan bahawa ia memerlukan bahasa skrip untuk pengembangan aplikasi. Ketika tidak ada yang berminat dengan cadangannya, dia meneruskan kerjanya pada projek barunya yang hebat.

Pada tahun 2013, Vitalik menerbitkan kertas putih yang menerangkan platform baru yang dinamik ini yang disebutnya Ethereum. Untuk inovasi yang luar biasa, dia dinobatkan sebagai Thiel Fellow 2014 dan menerima penghargaan $ 100,000.

Selepas ini, pemuda itu berhenti dari University of Waterloo untuk mengejar cita-citanya Ethereum. Dengan bantuan pemaju dan pengasas bersama yang lain, projek ini dengan cepat berubah menjadi overdrive.

Dengan penjualan orang ramai yang sangat berjaya pada bulan Julai 2014, mereka mengumpulkan lebih dari $ 18 juta dengan menjual Ether, token Ethereum yang pada dasarnya merupakan saham projek.

Cara Berdagang Eter 1

Bitcoin dan eter, mata wang maya terbesar di dunia.

Ether juga digunakan untuk membayar transaksi dan perkhidmatan komputasi di rangkaian Ethereum.


Setahun kemudian, rilis pertama mereka yang disebut Frontier dilancarkan pada 30 Julai 2015. Platform baru kini tersedia di mana pembangun dapat membuat aplikasi dan kontrak pintar mereka sendiri yang terdesentralisasi.

Ether adalah cryptocurrency kedua terbesar di dunia dan pada satu tahap pada tahun 2017, ia mempunyai permodalan pasaran hampir $ 38 bilion, walaupun pada Oktober 2019 capaian pasaran berjumlah $ 18 bilion. Instrumen kewangan yang menarik ini telah berkembang dengan kadar yang luar biasa!

Carta Mingguan Ether – Sebahagian daripada Tindakan Harga 3 Tahun Terakhir

Ethereum juga sangat tidak menentu, seperti kebanyakan cryptocurrency utama. Pada tahun 2017, harga mula naik lebih tinggi dan kemudian pada Q2 tahun itu, “kenaikan emas” tahun itu bermula. Cryptocurrency menjadi perkara yang menarik untuk dilaburkan pada tahun itu untuk orang awam dan altcoin mempunyai tahun yang luar biasa, dengan Bitcoin mencapai hampir $ 20,000. 

Seiring dengan kemajuan tahun 2017, para pelabur terus memuaskan selera mereka untuk perdagangan ethereum. Menjelang 31 Disember, harga eter telah meningkat kepada lebih dari $ 725.00, mencecah $ 1370. Pulangan tahunan astronomi untuk tahun 2017 diukur melebihi 4800%!

Cara Berdagang Ethereum

Langkah pertama dalam belajar bagaimana memperdagangkan Ethereum adalah mendapatkan perkhidmatan broker yang kompeten. Adalah sangat disyorkan untuk berdagang Ether dengan broker forex yang boleh dipercayai dan mapan.

Salah satu broker tersebut ialah eToro. eToro tidak menawarkan leverage pada ether tetapi tentu ada broker lain yang menawarkan leverage. Sebilangan syarikat ini menawarkan leverage sebanyak 33X.

Beberapa broker menawarkan pelbagai pilihan perdagangan ethereum. Pasangan yang biasanya disertakan adalah ETH / USD (eter / dolar AS), ETH / BTC (eter / bitcoin), ETH / EUR (eter / euro), ETH / CAD (eter / dolar Kanada), dan ETH / GBP (eter / British paun).

Kerana turun naik eter, peniaga tidak boleh memperdagangkannya dengan banyak pengaruh. Leverage sifar adalah yang paling selamat, tentu saja. Kerana pertumbuhan besar harga eter, ‘beli dan tahan’ telah menjadi strategi yang sangat baik. ‘Membeli penurunan’ juga berhasil dengan baik, walaupun para peniaga akan kehilangan sejumlah peluang besar jika mereka hanya menggunakan pendekatan ini (sekurang-kurangnya pada jangka waktu harian).

* Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perdagangan Bitcoin, ikuti pautan ini ke artikel yang khusus untuk: Cara Berdagang Bitcoin – Panduan Permulaan.

Asas Perdagangan Ethereum: Apa yang Meningkatkan Harga Ether?

Oleh kerana ether masih merupakan cryptocurrency yang agak muda, harganya banyak dipengaruhi oleh peristiwa yang berkaitan dengan perkembangannya.

Seperti disebutkan sebelumnya, ether adalah token nilai yang digunakan untuk membayar transaksi dan perkhidmatan komputasi di rangkaian Ethereum. Oleh itu, pengembangan blockchain Ethereum dan perkhidmatan yang berkaitan jelas akan mempengaruhi nilai dan harga eter.

Faktor luaran yang sangat penting yang mempengaruhi harga eter, adalah harga kakaknya, bitcoin. Apabila wang mengalir ke bitcoin, eter dan cryptocurrency lain biasanya mendapat keuntungan daripadanya. Nilai bitcoin adalah faktor penyumbang kepada turun naik yang wujud dalam perdagangan ethereum. Apabila bitcoin berada dalam tekanan, keseluruhan kelas aset cryptocurrency akan terjejas.

Sebab korelasi ini adalah kerana cryptocurrency tergolong dalam sektor pasaran yang sama. Apabila harga bitcoin meningkat, persepsi pasaran umum adalah bahawa pasaran cryptocurrency ‘sihat’ dan juga pilihan pelaburan yang layak.

Oleh kerana ether adalah cryptocurrency kedua terbesar, tidak menghairankan bahawa ia sangat dipengaruhi oleh harga dan sentimen bitcoin. Apabila memahami cara memperdagangkan ethereum, seseorang mesti menghormati kesan bitcoin terhadap tindakan harga.

Masa untuk Kekayaan dalam Beberapa Keuntungan

Adakah ini jenis kejayaan yang anda perlukan dalam kerjaya perdagangan anda? Lawati halaman isyarat kami hari ini dan cuba percuma atau isyarat perdagangan premium!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector