Wat is MimbleWimble?​Wat weten we over grijns en balk?

Medium

Naarmate meer en meer mensen vertrouwd raken met de basisconcepten van blockchain, is een van de meest verrassende feiten die de meeste cryptoliefhebbers leren, het feit dat de grote meerderheid van cryptocurrencies zeer beperkte privacyfuncties heeft..

Aangezien privacy en anonimiteit tegenwoordig zeer omstreden onderwerpen zijn, is het geen wonder dat privacymunten de afgelopen jaren zo populair zijn geworden, omdat ze op een gedecentraliseerde manier een hoge mate van anonimiteit en veiligheid bieden..

Hoewel Bitcoin en verschillende andere typische blockchain-projecten verschillende privacyfuncties hebben, is er nog veel dat kan worden verbeterd ten opzichte van hun oorspronkelijke ontwerpen. Met vergelijkbare kenmerken en ambities als die van Bitcoin, is MimbleWimble een project dat tot doel heeft zowel de privacy als de schaalbaarheid van de eerste blockchain-implementatie te verbeteren..

Wat is MimbleWimble precies?

MimbleWimble werd voor het eerst aangekondigd in de zomer van 2016, toen een gebruiker onder het pseudoniem “Tom Elvis Jedusor” een interessante publicatie publiceerde wit papier op een Bitcoin-onderzoekskanaal. Harry Potter-fans hadden de referenties inmiddels moeten oppikken, maar voor degenen die dat niet deden, Tom Elvis Jedusor is de naam van Voldemort en MimbleWimble is een tongstrelende vloek of spreuk die de tong van het doelwit bindt om hem en haar ervan te weerhouden praten over een specifiek onderwerp.

Medium

Hoe het werkt

Het betreffende protocol is ontworpen als een afgeslankte versie van het Bitcoin-protocol en heeft tot doel de schaalbaarheid en privacy te verbeteren. Hoewel het is uitgekleed, beweert het een verbetering te zijn van alle privacy-eigenschappen van Bitcoin. De manier waarop het dit beoogt, is waarschijnlijk een van de meest interessante feiten over MimbleWimble.

Schaalbaarheid

Wat betreft de manier waarop het schaalbaarheid aanpakt, is het veilig om te zeggen dat het dit op een heel andere manier doet dan bij veel andere protocollen. Het richt zich op het creëren van nieuwe protocollen die het uitvoeren van knooppunten een stuk minder resource-intensief maken, in tegenstelling tot andere projecten die zich richten op centralisatie en sharding / state-kanalenoplossingen..

MimbleWimble is een UTXO-gebaseerd systeem, geen op de staat gebaseerd systeem, wat betekent dat het wordt gedefinieerd door inputs en outputs. In plaats van zich te concentreren op het verzekeren van een enorme doorvoer, behandelt MimbleWimble een minder voor de hand liggend aspect van schaalvergroting door inefficiënties uit te bannen in plaats van het vermogen te vergroten..

MimbleWimble verwijdert oude en onnodige transacties, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum, die beide waanzinnig grote grootboeken hebben. Dit betekent dat het grootboek niet wordt belast met historische datatransacties die ervoor zorgen dat de omvang ervan altijd louter megabytes zal zijn.

Privacy


De manier waarop MimbleWimble het probleem van privacy aanpakt, verschilt ook van andere projecten. Kortom, het protocol combineert verschillende versies van verschillende cryptografische “hack” die speciaal voor Bitcoin is ontworpen.

Om te beginnen gebruikt MimbleWimble een zogenaamd Confidential Transactions-protocol, ook geïmplementeerd op de Liquid-zijketen van Blockstream voor Bitcoin. Met dit protocol kunnen gebruikers de bedragen die bij de transacties betrokken zijn, verbergen (waardoor de informatie alleen beschikbaar is voor de betrokken partijen – afzender en ontvanger). Het maakt gebruik van een cryptografisch proces dat de Pedersen-verbintenis wordt genoemd.

CoinJoin is nog een andere procedure / protocol dat wordt gebruikt door MimbleWimble, en het werd oorspronkelijk voorgesteld door Gregory Maxwell, een belangrijke bijdrager aan Bitcoin Core. Deze methode combineert verschillende transacties tot één grote transactie, waarbij alle afzenders geld naar alle ontvangers sturen. Door CT en CoinJoin te combineren, elimineert MimbleWimble de behoefte aan traditionele elementen zoals traditionele handtekeningen per transactie, evenals openbare sleutels en adressen.

Een ander zeer interessant aspect van MimbleWimble is het feit dat het ervoor zorgt dat oude en nieuwe transactiegegevens tegen elkaar kunnen worden uitgewist. Dit verbetert de manier waarop snoeien wordt gedaan: oude transactiegegevens worden verwijderd, nieuwe knooppunten hoeven niet te worden gesynchroniseerd met de hele blockchain en de gegevens die nodig zijn voor de knooppunten groeien veel langzamer.

Hoe zit het met Grin and Beam?

Aangezien 2018 binnenkort ten einde loopt, zijn de projecten bijna klaar om versies van het huidige MimbleWimble-protocol te realiseren. De twee implementaties worden genoemd Grijns en Straal.

Grin is ontwikkeld door een groep anonieme vrijwilligers. Het project is gestart door een pseudonieme vrijwilliger met de naam Ignotus Peverell (een andere Harry Potter-referentie). De programmeertaal bij uitstek is Rust en, net als Bitcoin, zal Grin geen ICO hebben en zal het niet worden onderhouden door een specifiek bedrijf of een specifieke stichting. Aangezien Grin geen ingebouwde scripttaal heeft, lijken slimme contracten hoogst onwaarschijnlijk, ook al zou een technologie met de naam scriptloze scripts redelijk vergelijkbare functionaliteit mogelijk kunnen maken..

Grin zal naar verwachting ergens in het begin van 2019 worden gelanceerd, omdat het momenteel zwaar wordt ontwikkeld en getest.

De tweede implementatie van MimbleWimble heet Beam. Beam zal worden gelanceerd en onderhouden door een bedrijf met winstoogmerk, maar het onderhoud moet worden overgedragen aan een stichting zonder winstoogmerk. Het bedrijf zal de eerste vijf jaar 20% van alle nieuw gedolven munten ontvangen. Er zijn nog veel onveranderlijke en onbekende elementen met betrekking tot de toekomstige ontwikkeling van Beam. De lancering van het project is echter gepland in december 2018.

Concluderen

Alles in aanmerking genomen, is MimbleWimble absoluut een van de “goede projecten” die er zijn. Het protocol is veelbelovend, maar de toekomst hangt af van hoe sterk de mogelijke implementaties zullen zijn. Dus totdat Grin and Beam officieel het daglicht zien, blijft MimbleWimble een veelbelovend en interessant protocol, tenminste op papier..

Afbeeldingsbron: gemiddeld

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector