LastPass

Ulasan Pengurus Kata Laluan LastPass

Tangkapan skrin bahagian halaman lastpass.com Laman Utama LastPass

LastPass adalah pengurus kata laluan yang popular, tersedia sebagai pemalam penyemak imbas dan juga aplikasi mandiri untuk telefon pintar, tablet, dan PC. Ia hadir dalam versi percuma dan Premium dan juga tersedia untuk keluarga, pasukan, dan perusahaan. Dengan rangkaian produk yang mantap, sepertinya mungkin ada versi LastPass untuk semua orang – tetapi bagaimana anda tahu mana yang harus dipilih?

Konsep pengurus kata laluan

Langkah pertama untuk mengecilkannya mungkin bertanya, “adakah saya memerlukan pengurus kata laluan?” Jawapan untuk soalan itu hampir pasti “ya” – dan jika anda belum memikirkannya sehingga sekarang, anda mungkin seharusnya. Dengan cybertheft dan pelanggaran data meningkat, lebih penting daripada sebelumnya bagi pengguna untuk melindungi data peribadi mereka.

Ilustrasi sambungan internet

Terdapat berjuta-juta peranti dalam talian dan terhubung ke internet di seluruh dunia, dan pengguna mempunyai rata-rata 200 akaun dalam talian. Item tersebut digabungkan untuk membuat banyak kata laluan yang perlu diingat. Salah satu cara beberapa orang mengelak adalah menggunakan kata laluan yang sama, atau variasi kata laluan yang sama, di semua laman web. Itu idea yang mengerikan – penggodam yang mengakses kata laluan kemudian dapat mengakses banyak akaun menggunakan kata laluan itu. Salah satu peraturan keselamatan internet yang pertama adalah tidak menggunakan semula kata laluan yang sama.

Di sinilah a pengurus kata laluan masuklah.

Mengapa Menggunakan Pengurus Kata Laluan?

Pengurusan dan penyimpanan data jarak jauh

Pengurus kata laluan hapuskan keperluan untuk mengingati ratusan kata laluan atau menyimpan sehelai kertas di suatu tempat dengan semua kata laluan ditulis – yang kemudian dicatat apabila kemas kini kata laluan diperlukan. Pengurus kata laluan pada asasnya memberikan akses ke peti besi dalam talian yang merangkumi semua maklumat pengguna – kata laluan, maklumat pembayaran dan banyak lagi, semuanya dilindungi oleh satu kata laluan utama. Dengan cara ini, anda hanya perlu menjejaki satu kata laluan dan bukannya beratus-ratus. Kes untuk menggunakan pengurus kata laluan cukup mudah – anda harus melakukannya. Oleh itu, persoalan sebenar menjadi, mana yang saya gunakan, dan versi mana yang saya pilih yang saya perlukan?

Yang Saya Pilih?

Tangkapan skrin bahagian halaman lastpass.com Laman Utama LastPass

Kami berharap dapat membantu anda mengecilkan bidang dengan sedikit ulasan LastPass. Ini tersedia dalam versi percuma, dan juga Versi premium dengan harga $ 36 setahun (LastPass mengiklankannya sebagai $ 3 sebulan, tetapi ditagih setiap tahun). A Versi keluarga juga disediakan untuk $ 4 sebulan (ditagih pada $ 48 setahun) yang menawarkan 6 lesen LastPass individu, di mana setiap ahli keluarga yang mempunyai lesen mempunyai akses ke folder kongsi tanpa had dengan orang lain pada akaun yang sama. LastPass Families menawarkan semua ciri dan alat dari akaun Premium.

Perbezaannya sedikit membingungkan, jadi mari kita mulakan dengan melihat bagaimana sebenarnya LastPass berfungsi dan apa ciri yang ditawarkannya. Kami akan perhatikan apa yang disertakan dengan versi percuma, dan apa yang disertakan dengan versi Premium dan / atau Keluarga berbayar.

Bagaimana ia berfungsi

Perenderan 3D baris dan tiang kunci pad besi besi dengan satu menonjol dalam logam panas merah yang bersinar

Kunci fungsi LastPass adalah Kata Laluan Utama. Seperti disebutkan sebelumnya, memiliki peti besi yang diamankan dengan satu kata laluan menjadikan hidup lebih mudah daripada harus mengingat banyak kata laluan. Kata Laluan Utama adalah kunci untuk Vault LastPass, di mana semua kata laluan lain, serta data dan maklumat lain yang anda pilih, disimpan. Anda boleh mengakses peti besi itu dengan beberapa cara – sama ada dalam talian melalui pelanjutan penyemak imbas, pada telefon pintar atau tablet anda, atau, untuk pengguna Premium, pada desktop Windows. Data tersebut kemudian dapat diisi ke dalam formulir secara otomatis, atau Anda dapat menyalin dan menempelkannya untuk diakses di mana saja Anda memerlukannya. Setiap kaedah akses ini sangat berguna dalam dirinya sendiri.

Sambungan Penyemak Imbas LastPass

Tangkapan skrin bahagian halaman lastpass.com Halaman Sambungan Penyemak Imbas LastPass – Bagaimana ia berfungsi


Pelanjutan penyemak imbas kata laluan LastPass adalah, dalam banyak cara, tulang belakang LastPass, kerana kebanyakan pengguna perlu mengisi maklumat kata laluan ketika mereka melayari web secara dalam talian. Ia tersedia di kebanyakan penyemak imbas dan platform – ia merangkumi bukan sahaja Windows dan Mac, tetapi Linux juga tersedia di Google Chrome, Firefox, dan Opera untuk ketiga-tiga platform. Untuk Mac, ia juga boleh didapati di Safari, dan ia tersedia untuk Mac dan Windows yang baru, berasaskan Chromium Microsoft Edge. Untuk Windows, ia juga merangkumi versi lama Internet Explorer dan Microsoft Edge.

Tangkapan skrin bahagian halaman lastpass.com Cara untuk memuat turun LastPass

Bagi kebanyakan penyemak imbas, pelanjutan boleh dipasang melalui galeri Ekstensi atau Tambah Penyemak imbas, tetapi juga tersedia secara langsung dari laman pengurus akaun LastPass. Terserah anda yang anda pilih – kebanyakan pengguna Chrome, misalnya, cukup terbiasa menavigasi galeri Sambungan, sementara navigasi di penyemak imbas lain mungkin tidak begitu jelas. Namun, jika anda memasang terus dari Pengurus Akaun LastPass anda, LastPass menghilangkan kekeliruan dengan mengenali penyemak imbas yang dipasang di komputer anda dan menawarkan pautan ke pelanjutan penyemak imbas untuk masing-masing. Ini adalah sentuhan yang bagus yang mempermudah sesuatu.

Sambungan krom LastPass Sambungan Chrome LastPass

Hasil akhir pemasangan pelanjutan penyemak imbas adalah item menu di bar penyemak imbas yang membolehkan anda mengisi kata laluan, maklumat pembayaran, dan maklumat lain dengan data dari peti besi. Anda boleh melakukannya dengan mengklik ikon LastPass di bar penyemak imbas atau pada ikon LastPass yang akan muncul dalam borang itu sendiri.

LastPass mengisi lebih daripada kata laluan. Salah satu ciri terbaiknya ialah kemampuannya untuk menyimpan maklumat pembayaran kad kredit, nombor akaun bank dan nombor laluan, alamat dan banyak lagi, dan mempunyai borang yang diisi secara automatik semasa mendaftar untuk acara atau mendaftar keluar di keranjang belanja dalam talian. Dengan satu klik, anda dapat menyelamatkan diri dari kesulitan menaip maklumat yang sama berulang kali atau menatal menu lungsur yang tidak berkesudahan. (Seperti maklumat kata laluan, laman web tertentu nampaknya berfungsi lebih baik daripada yang lain, tetapi pilihan salin / tampal selalu tersedia dari bar menu juga.)

Desktop dan Mudah Alih

Tangkapan skrin bahagian halaman lastpass.com Laman Utama LastPass

Juga terdapat aplikasi desktop dan mudah alih. Aplikasi mudah alih tersedia untuk telefon pintar dan tablet di Apple iOS dan Android dan disertakan dengan versi percuma. Versi Premium LastPass merangkumi LastPass untuk Aplikasi. Ini berfungsi pada mesin Windows, dan membolehkan pengisian automatik untuk aplikasi, dan juga membolehkan anda melancarkan aplikasi secara langsung dari ikon dulang. Bagi pengguna Windows, ini menjadikan LastPass versi Premium bernilai, kerana pengalaman yang lancar dan memudahkan banyak aktiviti yang mungkin melibatkan banyak pencarian kata laluan – sebagai contoh, anda telah menukar kata laluan Gmail anda dan perlu mengulang semula -masukkannya juga dalam versi desktop Outlook.

Peti besi ini

Tangkapan skrin bahagian halaman lastpass.com Halaman Vault LastPass

Walau apa pun platform atau kaedah yang anda gunakan untuk mengaksesnya, semua jalan di LastPass menuju ke peti besi. Sama seperti kedengarannya, peti besi adalah tempat LastPass menyimpan semua maklumat berharga anda. Ia menyimpan kata laluan, nota, kad bank, maklumat akaun bank, dan banyak lagi.

Tangkapan skrin ciri premium lastpass.com Ciri Premium LastPass

Dengan versi Premium LastPass, anda boleh mendapatkannya 1GB penyimpanan dokumen selamat untuk item seperti lesen memandu, pasport dan dokumen kritikal lain. Ini adalah tambahan yang baik untuk pengguna Premium, kerana ia adalah lokasi penyimpanan yang selamat untuk jenis dokumen yang ingin anda perhatikan – selalunya semasa mengisi permohonan pinjaman, misalnya, anda memerlukan salinan lesen memandu anda . Senang ada salinannya dan tidak perlu mengimbas dan menyimpannya setiap masa – tetapi anda tidak mahu meninggalkan maklumat peribadi seperti itu di lokasi penyimpanan awan yang tidak selamat.

Algoritma dan Penyulitan Keselamatan

Tangkapan skrin bahagian halaman lastpass.com Bahagian Keselamatan LastPass

Fail yang disimpan di peti besi, bersama dengan kata laluan dan nota, dienkripsi. Implementasi LastPass Penyulitan AES-256 bit dengan PBKDF2 SHA-256 dan hash masin, yang memastikan keselamatan di awan. Kata laluan induk menghasilkan kunci penyulitan yang unik untuk mengakses peti besi.

Pengesahan Multifaktor

Tangkapan skrin bahagian halaman lastpass.com Bahagian Keselamatan LastPass

Salah satu ciri terbaik dan paling kritikal yang ditawarkan LastPass adalah pengesahan pelbagai fungsi. Ini adalah lapisan keselamatan tambahan yang memerlukan langkah kedua sebelum anda dapat mengakses akaun anda. Pengesahan multifaktor disyorkan oleh kebanyakan pakar keselamatan hari ini, kerana kata laluan yang terbaik dan paling rumit dikenakan penggodaman atau pencurian. Mengaktifkan pengesahan multifaktor membantu melindungi akaun LastPass anda, dan semua data berharga itu di dalam peti besi, dari penggodam, pelanggaran data, keylogger, dan ancaman lain.

Dayakan Pengesahan Multifaktor pada Akaun LastPass Dayakan Pengesahan Multifaktor pada Akaun LastPass

Untuk mengaktifkan pengesahan multifaktor, masuk ke menu Tetapan Akaun dan pilih tab Pilihan Multifaktor. Di sini anda akan melihat senarai pilihan yang ada. Bagi pengguna percuma, pilihannya adalah LastPass Authenticator, Google Authenticator, Microsoft Authenticator, Toopher, Duo Security, Transakt, dan pengesah grid. Dengan pengecualian kaedah grid, pilihan ini menghantar pemberitahuan push ke telefon pintar anda, sama ada membolehkan anda menerima atau menolak log masuk atau menghasilkan kod satu kali yang kemudian anda boleh masukkan ke LastPass. Pengesahan multifaktor grid adalah untuk mereka yang tidak mahu menggunakan telefon bimbit atau peranti mudah alih lain – pengguna ini dapat mencetak selembar kertas yang digunakan untuk mencari nilai pencocokan tertentu yang diberikan oleh LastPass semasa log masuk.

Alternatif untuk Yubikey

Versi Premium LastPass menambah dua pilihan penting untuk pengesahan multifaktor. Salah satunya ialah penggunaan Yubico’s Yubikey. Direka sebagai pilihan pengesahan yang sangat selamat, yang Yubikey adalah peranti kecil yang tidak dapat diselesaikan yang dapat digunakan dengan memasukkannya ke dalam komputer atau melalui teknologi NFC pada telefon. Ia membolehkan tahap fleksibiliti dan keselamatan tambahan bagi pengguna Premium.

Semua Yubikeys Dibandingkan

YubiKey 5ci

YubiKey 5Ci

 • Terbaik untuk pengguna Mac
 • Penyambung USB-C dan Lightning
 • Kalis air dan tahan hancur

BELI SEKARANG YubiKey 5c

YubiKey 5C

 • Terbaik untuk pengguna Mac
 • Penyambung USB-C
 • Anda boleh menjimatkan $ 20 jika anda tidak memerlukan penyambung kilat

BELI SEKARANG Kunci Keselamatan NFC

Kunci Keselamatan NFC

 • Terbaik untuk pengguna bukan LastPass
 • Versi belanjawan dari 5 NFC
 • Terbaik untuk pengguna yang tidak dapat mengeluarkan banyak perbelanjaan

BELI SEKARANG siri yubikey fips

Siri YubiKey FIPS

 • Terbaik untuk pekerja dan kontraktor persekutuan
 • Memenuhi tahap jaminan pengesah tertinggi dari panduan FIPS terkini
 • Terdapat dalam semua versi YubiKey

BELI SEKARANG BACA ULASAN

Kaedah pengesahan multifaktor lain yang tersedia untuk pengguna LastPass Premium adalah pengesahan cap jari / kad pintar. Memberikan sokongan untuk Windows Biometric Framework serta beberapa pembaca sidik jari yang lain, membolehkan ini menggunakan cap jari anda untuk masuk ke peti besi anda, daripada memasukkan kata laluan induk.

Tangkapan skrin bahagian halaman lastpass.com Halaman Sokongan LastPass

LastPass mengingatkan bahawa ini berfungsi untuk cadangan kata laluan juga, yang dapat menjimatkan banyak masa, kerana merupakan amalan keselamatan yang baik untuk memerlukan memasukkan semula kata laluan utama untuk mendapatkan akses ke kawasan tertentu di peti besi, seperti kredit maklumat kad.

Faedah Premium Lain

Huruf yang membentuk kata faedah

Kami telah melihat beberapa perbezaan antara versi LastPass percuma dan Premium – terutamanya aplikasi desktop Windows (disebut LastPass untuk Aplikasi) dan penyimpanan dokumen selamat 1GB. Faedah lain termasuk perkongsian satu-ke-banyak, yang memudahkan untuk berkongsi satu item selamat dengan sekumpulan orang (versi percuma menawarkan perkongsian item dengan hanya satu orang lain).

Tangkapan skrin lastpass.com Ciri Akses Kecemasan LastPass

Akses kecemasan juga merupakan ciri Premium – anda boleh menetapkan alamat e-mel orang yang dipercayai untuk mendapatkan akses ke peti besi anda. Kenalan itu mesti meminta akses, yang dapat Anda tolak dalam jangka waktu tunggu yang ditentukan – misalnya, kenalan kecemasan saya dapat meminta akses, dan jika saya tidak menolaknya dalam jangka masa tiga jam, dia kemudian dapat menambahkan peti besi saya ke akaun LastPassnya. Ini adalah ciri penting, sebagai keperluan untuk menangani kehidupan digital – kata laluan dan seumpamanya – setelah kematian menjadi semakin kritikal di zaman digital ini.

Akhirnya, pengguna Premium mendapat akses ke sokongan teknologi keutamaan – pertanyaan sokongan daripada ahli Premium dan Keluarga pergi ke bahagian atas barisan.

Anda Memerlukan pengurus Kata Laluan

Ilustrasi perlindungan data

Sekiranya anda tidak yakin sebelumnya, mudah-mudahan sekarang anda menyedari bahawa anda pasti memerlukan pengurus kata laluan, dan anda hanya perlu memutuskan yang mana satu. Kami pasti boleh mengesyorkan LastPass – mudah digunakan, intuitif, dan ciri keselamatannya menjadikannya pilihan yang mantap. Semasa memutuskan antara versi percuma dan Premium, pentingnya ciri mana yang penting – untuk pengguna Windows, kami mengatakan bahawa fitur LastPass for Applications sahaja menjadikannya tidak perlu dipertimbangkan. Namun, walaupun anda menggunakan Mac, ciri Akses Kecemasan adalah alasan yang cukup menarik untuk membayar versi Premium. Storan selamat 1GB dan tambahan pengesahan pelbagai fungsi pilihan adalah bonus; harga untuk Premium cukup rendah sehingga salah satu daripadanya akan menjadikannya berbaloi.

Tangkapan skrin lastpass.com LastPass – Dipercayai Oleh Jutaan

Bidang pengurus kata laluan adalah luas dan kami harap kami dapat membantu anda mempersempitnya dengan tinjauan pengurus kata laluan ini. Intinya: LastPass adalah salah satu nama yang paling terkenal dalam bidang pengurus kata laluan dan versi Premium adalah pilihan yang sangat baik untuk hampir semua orang.

Penarafan

Keputusan Akhir

Penilaian Kami

9.3

Lawati Laman web

Soalan Lazim

Apa itu pengurusan kata laluan?

Pengurusan kata laluan adalah sekumpulan prinsip dan amalan terbaik untuk pengguna sambil menyimpan dan mengurus kata laluan dengan cara yang cekap untuk mengamankan kata laluan untuk mengelakkan akses yang tidak dibenarkan.

Mengapa pengurusan kata laluan penting?

Pengurus kata laluan membantu melindungi kata laluan anda dengan menggunakan kata laluan rawak yang berbeza untuk setiap akaun – sekurang-kurangnya setelah anda mengganti semua kata laluan lama yang anda gunakan semula.

Cara memilih pengurus kata laluan?

Anda perlu mencari beberapa ciri semasa memilih pengurus kata laluan: penjana kata laluan rawak, “peti besi” yang dilindungi kata laluan yang selamat, disulitkan dari hujung ke hujung, dalam perkembangan aktif, diaudit oleh penyelidik bebas. harus menyokong sambungan untuk penyemak imbas yang digunakan dengan baik.

Adakah pengurus kata laluan benar-benar selamat?

Pengurus kata laluan mendorong pengguna untuk mengamalkan prinsip keselamatan yang baik: kata laluan yang unik, panjang dan kompleks.

Bagaimana jika pengurus kata laluan saya digodam?

Sekiranya penggodam mendapatkan semua data yang dimiliki pengurus kata laluan, mereka masih perlu mencuba setiap kata laluan yang mungkin untuk data anda untuk mengetahui apakah ia berfungsi, kerana penggodam hanya melihat sekumpulan kata laluan yang dicampur.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector