De ultieme gids voor VPN’s

Contents

Invoering

VPN’s zijn ongelooflijk eenvoudig te begrijpen.

Isometrisch virtueel particulier netwerk, websitesjabloon

VPN staat voor ‘virtueel prive netwerk​Wanneer u verbinding maakt met een VPN, plaatst u een extra server tussen uzelf en de website waar u naartoe wilt. Deze server verandert uw IP-adres en versleutelt uw browse-activiteit.

Maar dat is een zeer technisch klinkend antwoord waardoor VPN’s gecompliceerder klinken dan ze zijn. Laten we een metafoor gebruiken om VPN’s beter te begrijpen.

Waar staat ‘VPN’ voor??

laptop met schild illustratie

Velen van ons hebben inmiddels veel gehoord over VPN’s. “VPN’s beschermen uw privacy!”, Of “U moet een VPN gebruiken!” of “Je bent niet veilig op internet zonder een VPN!” enzovoort.

Maar heel weinig mensen nemen de tijd om in gewoon Engels op te maken waar VPN voor staat?

Abstracte digitale vraagachtergrond

Natuurlijk kun je een simpele Google-zoekopdracht uitvoeren om erachter te komen dat het staat voor “virtual private network”, maar wat betekenen die woorden eigenlijk? Is mijn netwerk niet al privé? Beschermt mijn wifi-wachtwoord me niet??

Laten we de zin ‘Virtual Private Network’ woord voor woord opsplitsen om beter te begrijpen wat een VPN is en wat het doet.

Het is virtueel:

Rode gang van dalende nummers

Verbindt uw computer of netwerk virtueel met een ander netwerk. Eigenlijk wordt uw fysieke netwerk gebruikt voor deze verbinding, maar het opent een kanaal met de naam ‘tunnel’ op dit netwerk.

Dit betekent dat u geen extra fysieke actie hoeft te ondernemen om een ​​virtueel privénetwerk op te zetten op een fysiek netwerk dat u gebruikt.

Het is privé

Internet en online netwerkbeveiligingssysteem

Met de VPN-verbinding tot stand gebracht op het fysieke netwerk, maakt u verbinding met een netwerk dat voor u privé (niet openbaar) is. Certificaten en wachtwoorden die bij codering worden gebruikt, worden speciaal voor uw tunnel aangemaakt, zodat de transacties die met deze verbinding worden gedaan niet door anderen kunnen worden gecontroleerd.

Het is een netwerk:

Digitale netwerkbol

Met een VPN werk je alsof je op dezelfde plek bent als het netwerk waarmee je verbonden bent, ook al ben je op een andere locatie. Bij VPN-verbindingen krijgt uw computer een IP-adres en kunt u zelfs een nieuwe virtuele (niet-fysieke) netwerkadapter op uw computer zien. Hoewel alleen bepaalde activiteiten kunnen worden getunneld in oplossingen zoals proxy en sokken, kunnen alle netwerkactiviteiten via een VPN worden getunneld.

Voordelen van verbinding maken via een VPN

cyber webbeveiliging privacy concept

 • Internetproviders, die normaal gesproken uw online activiteiten kan volgen, kan dit niet doen wanneer u een VPN gebruikt. Ze kunnen alleen zien dat u verbinding maakt met een VPN-service.

 • Webtechnologieën proberen u te volgen met behulp van uw IP-adres en vele andere methoden. Terwijl uw openbare IP-adres normaal gesproken aan u wordt gegeven door uw internetprovider, verbergt uw VPN-serviceprovider het.

 • Het gebruik van een VPN is een schild dat u beschermt tegen uw serviceprovider en kwaadwillende personen die mogelijk tussenbeide komen. VPN-serviceproviders kunnen extra beveiligingsopties bieden (verschillende verbindingen uit verschillende landen, dubbele VPN verbindingen, enz.

Hoe een VPN werkt … in gewoon Engels

Screenshot van purevpn.com PureVPN over wat een VPN is

Stel dat u uw vriend Webster een bericht wilt geven. Maar u wilt niet dat Webster weet dat u de oorsprong van het bericht bent. Dus huur je Victor in om Gary de boodschap voor je te geven.

Maar Webster is niet de enige persoon voor wie u zich verbergt. U wilt ook niet dat anderen die u in de gaten houden, de inhoud van het bericht weten of dat u de oorsprong ervan bent. Dus als je Victor ontmoet om hem de boodschap te vertellen, doe je dat in een geluiddichte kamer achter een gordijn.

Nadat je Victor het geheim hebt verteld, komt hij achter het gordijn vandaan en gaat hij Webster het bericht vertellen.

Wat heeft dit te maken met VPN’s?

Hoewel dit geen perfecte analogie is, illustreert het wel hoe VPN’s op internet werken.

Hoe worden berichten op internet doorgegeven als u geen VPN gebruikt??

Zoeken op internet op laptop

De meeste mensen die toegang hebben tot internet, gebruiken geen VPN. Dit is wat ze doen.

 • Ze openen hun browsers (zoals Chrome of Firefox).
 • Ze voeren een webadres in (zoals facebook.com).
 • Ze sloegen op enter.

Misschien vindt u deze reeks stappen bekend. Misschien is dit hoe u ook toegang krijgt tot internet.

Door het internet op deze manier te gebruiken, is het alsof je rechtstreeks naar je vriend, Webster, gaat en hem je bericht vertelt.

Wat is daar mis mee?

Gegevens encyption concept

Dit is het deel waar de illustratie begint af te breken. Als we onze vrienden een bericht willen geven, willen we meestal niet voorkomen dat ze weten dat wij degene zijn die het bericht hebben gestuurd. We maken ons meestal ook geen zorgen over wie ons nog meer kan zien of horen.

Dus … om te voorkomen dat ze onze berichten zien en weten wie we zijn, hebben we het internet-equivalent van Victor uit de illustratie nodig. We hebben een VPN nodig.

Net als Victor gaat de VPN naar de website (Webster) en geeft daar onze boodschap door. Omdat de website alleen de VPN ziet, weet hij niets van ons. Net zoals Victor de enige is die Webster ziet. En tot slot versleutelt de VPN onze verbinding ermee, zodat onze ISP ons browsegedrag niet kan volgen.

In sommatie:

 • Jij bent jij.
 • Webster is de website die u probeert te openen.
 • Victor is de VPN.
 • De geluiddichte kamer achter het gordijn is de codering die uw VPN op uw verbinding ermee zet.

Wat kan ik doen met een VPN?

Laten we nu eens echt gebruik maken van een VPN:

Firewall-beveiligingsconcept

Laten we zeggen dat je in woont China, maar je wilt YouTube-video’s bekijken. Als u een standaardverbinding gebruikt, heeft u pech. De Chinese regering heeft Chinese burgers geblokkeerd om sites als google en youtube te bekijken. De manier waarop ze dit doen, is door gebruik te maken van een zogenaamde firewall. Elk Chinees IP-adres heeft geen toegang tot een lijst met andere IP-adressen.

Screenshot van purevpn.com PureVPN’s startpagina

Als u in China woont en toegang wilt tot een site als YouTube, moet u verbinding maken met YouTube vanaf een server buiten China. Dit is waar de VPN van pas komt. VPN’s bezitten of huren meestal een groot aantal servers over de hele wereld. Veel van deze servers worden niet geblokkeerd door China.

Screenshot van expressvpn.com ExpressVPN beschikbaar in China

Zodra u verbinding maakt met een van deze servers buiten China, gebeurt het volgende:

 1. U vertelt uw VPN dat u verbinding wilt maken met YouTube.
 2. YouTube ontvangt de verbinding en zegt (in computertaal): “Kies een video om te bekijken”.
 3. Uw VPN-server stuurt dat bericht vervolgens naar u door.
 4. U kiest een video.
 5. Je VPN vertelt YouTube welke video je hebt gekozen.
 6. YouTube streamt de video naar uw VPN.
 7. Uw VPN streamt het naar u.

Dit klinkt ingewikkeld, maar voor jou voelt het net als een normale browse-ervaring. U zult geen groot verschil merken met uw normale ervaring op YouTube. Het enige opvallende verschil is dat sitesnelheden mogelijk langzamer zijn. Maar zelfs dan zijn er veel VPN’s erg snel tegenwoordig merkt u geen snelheidsproblemen.

Screenshot van nordvpn.com De snelheid van NordVPN

De belangrijkste afweging van dit voorbeeld is:

 • YouTube weet niet dat je in China bent.
 • China weet niet dat je op YouTube aan het browsen bent.
 • De enige partijen die deze feiten kennen, zijn jij en je VPN.

Dit brengt ons bij enkele van de mogelijke problemen met VPN’s.

Problemen met VPN’s

VPN’s zijn niet perfect.

Modern advertentieblokconcept met isometrische weergave

In veel gevallen kunnen ze worden geblokkeerd. Chinese burgers moeten hun VPN’s laten fietsen als de overheid erachter komt welke IP-adressen bij verschillende VPN-servers horen. Zodra die IP-adressen zijn geblokkeerd, is de VPN meestal niet effectief.

Het Secureline VPN-product van Avast is een goed voorbeeld van schending van dit vertrouwen. Avast is een antimalwaresoftwarebedrijf. Hun software wordt geleverd met een VPN genaamd ‘Secureline’. Dat ontdekten Motherboard en PC Mag echter Avast verkocht de browse-activiteit van zijn gebruikers aan de hoogste bieder.

Bescherming van het concept van persoonlijke gegevens

Dat betekent dat als u de VPN van Avast gebruikte, ze uw browsen niet geheim hielden. Dit is een enorm probleem omdat de VPN je privacy zou moeten beschermen, in plaats daarvan deed het het tegenovergestelde.

Ten slotte is er de kwestie van de jurisdicties. Als de server waarmee u bent verbonden, is aangetast door een overheid of een hacker, is uw browsen niet langer geheim.

Vergelijkingstabel

Bedrijfsnaam Prijs Servers / Landen Snelheid Privacy
ExpressVPN-logo $ 6,65 3000/160 Snelste Verbazingwekkend Aanmelden
PureVPN-logo $ 2,88 2000/140 Gemiddelde Gemiddelde Aanmelden
Surfshark-logo $ 1,99 1040/61 Snel Mooi zo Aanmelden
NordVPN-logo $ 3,49 5660/59 Snel Mooi zo Aanmelden

Laten we de voor- en nadelen van het gebruik van een VPN een beetje verder bespreken.

De voor- en nadelen van het gebruik van een VPN

Voordelen

1. U verhoogt uw privacy

Screenshot van expressvpn.com Voordelen van een VPN op ExpressVPN.com

Als u op internet surft zonder een VPN-service, onthult u uw echte IP-adres. Hierdoor weet elke website die u bezoekt uw exacte locatie (stad, land) en internetprovider.

Het klinkt allemaal eng, maar browsen op het “clearnet” (open, openbaar internet) is niet veilig. Niet zonder een extra beschermingslaag, gelukkig helpen VPN-services je om je af te melden voor dit soort bewaking. Ze verdoezelen uw internetprovider en misleiden zo elke website die u bezoekt.

Screenshot van purevpn.com PureVPN – Verberg uw IP-adres

Voor alledaags gebruik, wij adviseren VPN-services zoals uitdrukken, Surfshark, Zuiver, en Nord. Voor slechts $ 1,99 / maand kunt u verbinding maken met duizenden servers van over de hele wereld. En de volgende keer dat u een website bezoekt, zult u hem misleiden om te denken dat u ergens anders vandaan komt. Dit werkt nog beter als je een dubbele VPN gebruikt.

Vergelijkingstabel

Bedrijfsnaam Prijs Servers / Landen Snelheid Privacy
ExpressVPN-logo $ 6,65 3000/160 Snelste Verbazingwekkend Aanmelden
PureVPN-logo $ 2,88 2000/140 Gemiddelde Gemiddelde Aanmelden
Surfshark-logo $ 1,99 1040/61 Snel Mooi zo Aanmelden
NordVPN-logo $ 3,49 5660/59 Snel Mooi zo Aanmelden

2. Uw gegevens worden gecodeerd

Screenshot van nordvpn.com De beveiligingsfunctie van NordVPN

Sterke versleuteling is de ultieme privacytool. En het goede nieuws is dat elke VPN-service die op de markt beschikbaar is, uw gegevens versleutelt.

Dit betekent dat alles wat u opent en downloadt, niet aan u kan worden gekoppeld. Als derden willen weten wat u aan het doen bent tijdens uw browsesessies, moeten ze de gegevens ontsleutelen. En decodering is tijdrovend en rekenintensief.

Ze zullen niet zien wat u online doet, omdat u voorzichtig genoeg bent geweest om een ​​VPN-service te krijgen.

3. U kunt geografische beperkingen omzeilen

Wereld netwerk achtergrond

Het internet lijkt misschien een universeel netwerk, maar dat is het eigenlijk niet. Afhankelijk van waar ter wereld u zich bevindt, is de manier waarop u pagina’s bekijkt, anders.

Soms vindt u zelfs vergrendelde inhoud waartoe u vanuit uw land geen toegang heeft. Dit is waar VPN-services tussenkomen en de dag redden. Als u zich in een land bevindt dat bepaalde nieuwswebsites blokkeert, kunt u een buitenlands IP-adres krijgen. Als je Netflix-abonnement je toegang tot series uit een land beperkt, kun je ‘verplaatsen’.

Gebruikers netwerkconcept

Chinese burgers die de geweldige firewall willen omzeilen, gebruiken ook VPN-services. Het is onduidelijk in hoeverre ze veilig zijn voor toezicht door de overheid.

Maar zonder beperkingen kunnen communiceren met de buitenwereld is essentieel. En sommige mensen lijken dat ook te doen gaan tot het uiterste om hun fundamentele mensenrechten te beschermen.

Waarom jij ook niet??

4. U mag uw virtuele locatie kiezen

Screenshot van expressvpn.com ExpressVPN’s locaties over de hele wereld

In tegenstelling tot Tor genereren VPN-services geen willekeurige verbinding met een knooppunt. Ze bieden duizenden servers waarmee u op elk moment verbinding kunt maken.

Verbinding maken met Amerikaanse Netflix met PureVPN Verbinding maken met Amerikaanse Netflix met PureVPN

Wil je Italiaanse ondertitels of overdubs toevoegen aan je favoriete Netflix-serie? Geen probleem, de mogelijkheden zijn er genoeg: reist u naar het buitenland en wilt u toegang tot uw rekeningen alsof u zich nog in uw eigen land bevindt??

Als je het goed vindt met een beetje willekeur, kun je ook de VPN-Tor-combo doen. Door de Tor-browser te downloaden, krijgt u de meeste privacy, maar het belangrijkste is dat u kunt kiezen uit welk deel van de wereld u toegang tot internet wilt hebben..

En uw ervaring zal dienovereenkomstig variëren, met alle voordelen en beperkingen. En over beperkingen gesproken, dat brengt ons bij de nadelen van het gebruik van VPN’s.

Nadelen

1. Langzamere toegangssnelheden

Close-up aan het eind van de kabel van het optische vezernetwerk op blauw

Het belangrijkste nadeel van het gebruik van een proxysysteem is dat uw internetsnelheid afneemt. Logisch: verbinding maken met andere datacenters over de hele wereld kost tijd.

In plaats van rechtstreeks verbinding te maken met een website, moet u gegevens uitwisselen en versleutelen met een proxy. In sommige gevallen kan het onpraktisch zijn om uw VPN ingeschakeld te houden.

VPN-services zijn geweldig en handig, maar je moet de juiste balans vinden tussen snelheid en privacy.

NordVPN-snelheidstests NordVPN Snelheidstests

Het goede nieuws is dat uitdrukken, Surfshark, en Nord zullen je verrassen met hun snelheden. En hun grote aantal servers zal u helpen een betere verbinding te vinden wanneer u maar wilt.

2. Slechte VPN’s lekken gegevens

Pagina niet gevonden illustratie

Als u een middelmatige VPN-service gebruikt, heeft deze mogelijk achterdeurtjes of willekeurige verbroken verbindingen. Het kan frustrerend zijn om te zien hoe inhoud wordt beperkt terwijl u deze opent.

Dusver, ExpressVPN en SurfsharkVPN een schone lei hebben. NordVPN viel vroeger ook in deze categorie, maar een van hun servers werd in 2018 misbruikt.

Er zijn voldoende onderzoeksgegevens en nauwkeurig onderzoek beschikbaar om u te helpen de beste VPN voor uw behoeften te vinden. Een goede regel is dat gratis VPN’s de moeite waard zijn wat u ervoor betaalt. Maar ga er niet vanuit dat betaalde VPN’s ook altijd betrouwbaar zijn. Avast Secureline is een goed voorbeeld van een betaalde VPN die was betrapt op het verkopen van gebruikersgegevens aan derden.

3. Premiumservices zijn niet gratis

Screenshot van nordvpn.com NordVPN’s prijzen

Er zijn tal van VPN-services op de markt. Sommige zijn gratis te downloaden en te gebruiken, terwijl andere u geld kosten.

De “gratis” software plaatst advertenties en bewaakt hoogstwaarschijnlijk uw toegang. Het zal u volgen en biedt alleen het gemak waarmee u van locatie kunt veranderen.

Als je jezelf en je gegevens serieus wilt nemen, moet je voor een betaalde VPN-service gaan. U betaalt alleen voor het recht om met rust gelaten te worden, maar u betaalt ook voor enkele cruciale extra functies. En de volgende keer dat u op internet surft, heeft u meer vertrouwen dat uw gegevens veilig zijn.

4. Sommige regeringen zullen u misschien aanvallen

Zoek op internet op laptop

Er zijn veel landen over de hele wereld waar het internet is niet gratis. Sommigen leggen graag beperkingen op, maar vervolgen zelden de weinige rebellen.

Maar er zijn enkele draconische rechtsgebieden waar u het doelwit bent voor het openen van een webpagina. Nogmaals, het is belangrijk om een ​​VPN-service te kiezen met een onberispelijke reputatie.

Een die geen logboeken bijhoudt, u niet volgt en opereert in een liberale jurisdictie. Een service die niet wordt uitgeschakeld terwijl u bezig bent met het surfen op een website of het downloaden van een bestand.

Screenshot van expressvpn.com ExpressVPN’s homepage

En een service die open en transparant is over wat hij doet, voor alle accounts, ExpressVPN is de beste service voor privacy en hoge snelheden. En het wordt gevolgd door het nieuwere en goedkopere Surfshark. Tot nu toe vinken ze alle vakjes aan en hebben ze een schone lei. Als je de Chinese firewall wilt omzeilen om westers nieuws te lezen, zijn deze twee de meest betrouwbare.

Samenvatting van voor- en nadelen

Zorg er bij het kiezen van een VPN voor dat deze zoveel mogelijk servers in zoveel mogelijk landen biedt. Dit biedt de meeste privacy en verhoogt tegelijkertijd de snelheid van de service.

Vergelijkingstabel

Bedrijfsnaam Prijs Servers / Landen Snelheid Privacy
ExpressVPN-logo $ 6,65 3000/160 Snelste Verbazingwekkend Aanmelden
PureVPN-logo $ 2,88 2000/140 Gemiddelde Gemiddelde Aanmelden
Surfshark-logo $ 1,99 1040/61 Snel Mooi zo Aanmelden
NordVPN-logo $ 3,49 5660/59 Snel Mooi zo Aanmelden

Wat verbergt een VPN?

Een VPN verbergt uw identiteit

Screenshot van expressvpn.com ExpressVPN’s homepage

Stel dat u deze wilt bekijken en anoniem op sociale media wilt posten. Misschien heb je opvattingen waar je veel om geeft. U wilt voor hen opkomen zonder dat die opvattingen aan u persoonlijk worden toegeschreven. Hier kunnen veel redenen voor zijn. Wat als u in Iran woont en kritisch over de Iraanse regering wilt spreken? Het zou schadelijk zijn voor het welzijn van uw gezin.

Als je anoniem zou kunnen posten, zou je je veel duidelijker kunnen uitspreken op sociale media. Soms was het al voldoende om een ​​bericht leuk te vinden burgers in de problemen brengen. Het aanmaken van een ander account op sociale media zou niet voldoende zijn om u echt privé te houden. Socialmediabedrijven kennen het IP-adres waarmee u inlogt op uw “annonieme” account.

Een VPN verbergt uw browsegeschiedenis

Screenshot van nordvpn.com De speciale IP-functie van NordVPN

Uw browsegeschiedenis wordt geregistreerd door uw internetprovider (ISP) en uw werkplek, zelfs als u zich in de incognitomodus bevindt. Als u een VPN gebruikt, wordt uw browsegeschiedenis verborgen voor uw internetprovider en uw werkgever. We pleiten er niet voor dat u op het werk regels overtreedt. Het gebruik van een VPN kan echter helpen om vragen te vermijden die u liever niet hoeft te beantwoorden.

Een VPN verbergt uw bestedingsgewoonten

Online uitgaven illustratie

Er zijn veel bedrijven die uw bestedingspatroon online volgen. Deze tracking stopt niet bij de grenzen van hun website. Als u bent aangemeld, houdt Facebook uw hele browsergeschiedenis bij, zelfs op andere browsertabbladen. Ze registreren aankopen van alle geopende tabbladen. Google en uw internetprovider houden ook uw uitgaven bij. Ze gebruiken de gegevens intern om u te targeten met advertenties of, erger nog, verkopen deze aan derden. Zodra deze bedrijven over deze gegevens beschikken, heeft u geen controle over wat ze ermee doen of hoe ze worden gebruikt. Het is beter om ervoor te zorgen dat ze het om te beginnen niet hebben.

Een VPN verbergt torrent-activiteit

Screenshot van surfshark.com Surfskark’s homepage

Veel mensen gebruiken torrenting sites om films, muziek of andere inhoud te downloaden. Veel van de inhoud die via deze sites wordt gedownload, is auteursrechtelijk beschermd. Dit betekent dat het maken van ongeautoriseerde kopieën ervan technisch onwettig is.

Dit benadrukt het belang van betalen voor een premium VPN-service die uw identiteit niet in gevaar brengt of logboeken bijhoudt. Een gratis VPN heeft geen reden om uw identiteit privé te houden en het is VEEL waarschijnlijker dat er logboeken worden bijgehouden van wat u doet. Een voorheen populaire gratis VPN werd zelfs betrapt het verkopen van gebruikersgegevens.

Screenshot van expressvpn.com Beleid ten aanzien van logs op ExpressVPN

Daarom beoordelen we consequent met de hoogste cijfers. Express VPN logt nooit uw IP-adres, browsegeschiedenis, metagegevens of verkeersbestemming. Ze verwelkomen ook onafhankelijke auditors binnen om te verifiëren dat dit het geval is.

Een VPN verbergt persoonlijke gegevens

Screenshot van surfshark.com Surfshar’s homepage

Als u verbinding maakt met wifi in coffeeshops, luchthavens of hotels, stelt u de gegevens bloot die u via het netwerk verzendt. Ze kunnen alles zien wat u zegt of verzendt. Dit kan van alles zijn dat zo onschadelijk is als een e-mail die u naar uw dierbaren stuurt voor zoiets belangrijks als een wachtwoord voor uw bankrekeningen.

Een VPN verbergt de zoekgeschiedenis van Google

Screenshot van duckduckgo.com DuckDuckGo’s Homepage

Uw Google-zoekopdrachten zijn gecorreleerd met uw IP-adres. Google gebruikt deze zoekopdrachten om u te targeten met advertenties. De zoekgeschiedenis van Google wordt en wordt nog steeds gebruikt voor de rechtbank. In een geval extreem geval, het werd zelfs op zichzelf als een misdaad bestempeld. Onnodig te zeggen dat we allemaal wel eens rare dingen googelen. Zonder volledige context en een begripvol publiek kunnen deze zoekopdrachten er gênant uitzien. Als u een VPN gebruikt en uitlogt bij al uw Google-accounts, lost u dit probleem op. Bovendien raden we aan om waar mogelijk zoekmachines zoals DuckDuckGO te gebruiken. DuckDuckGo registreert geen zoekgeschiedenis.

‘Privé browsen’ is niet zo privé

Screenshot van duckduckgo.com DuckDuckGO’s Homepagina

Het is algemeen bekend dat grote zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing veel gegevens over u en al hun gebruikers verzamelen en u helpen uw weg op internet te vinden.

De volgende informatie kan over u worden verzameld, zelfs als u een VPN gebruikt, tenzij u een privézoekmachine gebruikt:

 • Uw IP-adres
 • Uw locatie
 • Uw user-agent (identificeert uw webbrowser en het besturingssysteem van uw computer zodra u inlogt op internet)
 • Uw zoektermen
 • Uw unieke identificatie (vastgelegd in browsercookies)
 • Het aantal keren dat u uw zoekopdracht aanpast of terugkeert naar uw oorspronkelijke resultatenpagina

Screenshot van duckduckgo.com DuckDuckGO’s Privacy Crash Course Sneak Peak

De reguliere zoekmachines gebruiken deze gegevens om een ​​’gebruikerskaart’ of ‘gebruikersprofiel’ van u te maken – uw leeftijd, geslacht, carrière, hobby’s, zelfs gewicht en relatiestatus – die vervolgens aan adverteerders wordt aangeboden. Dit proces plaatst u in een zogenaamde filterballon, waardoor uw toekomstige zoekresultaten worden beperkt tot het gebruikersprofiel dat sites van u hebben.

Privé-zoekmachines

Screenshot van duckduckgo.com DuckDuckGO over het opslaan van persoonlijke informatie

Om het verzamelen en verkopen van uw persoonlijke gegevens aan derden te voorkomen, is het noodzakelijk om een ​​privézoekmachine te gebruiken. DDG is tegenwoordig een van de toonaangevende particuliere zoekmachines.

Maar je zou je kunnen afvragen: kan het als een VPN dienen, aangezien het mijn privégegevens niet bijhoudt en verzamelt? Het antwoord is nee. Een VPN kan uw identiteit anoniem maken wanneer u online gaat, maar wanneer u alleen een privézoekmachine gebruikt, kan uw ISP nog steeds uw IP-adres identificeren en uw activiteit volgen.

Twitter Screenshot Duck Duck Go

U kunt uw privacy echter maximaliseren door een privézoekmachine te gebruiken voor surfen op het web zodra u een VPN hebt geïnstalleerd. Een privézoekmachine zoals DDG voorkomt dat uw browser cookies opslaat of de sites die u bezoekt, iets wat een VPN niet alleen kan. Privézoekmachines slaan ook geen record op van de bestanden die u heeft gedownload.

DuckDuckGo’s functies

DDG is opgericht in 2008 en haalt zijn zoekresultaten uit Bing, Wikipedia, Yahoo, Yandex en DuckDuckBot, zijn eigen webcrawler. De interface lijkt op de meeste populaire sites zoals Google, waarmee u op het hele internet kunt zoeken of alleen afbeeldingen, video’s en nieuws.

DDG geeft advertenties weer van Amazon en eBay. De site zegt dat het zoekwoorden opslaat – bijvoorbeeld ‘doe-het-zelf’, ‘recept’ of ‘dumbbells’ – in plaats van persoonlijke profielen om de advertentiedoelstellingen te ondersteunen. Het gebruikt ook alleen “geaggregeerde, niet-persoonlijke gegevens” om spelfouten te verbeteren.

De unieke functie van DDG zijn de snelkoppelingen naar zoeken binnen sites, ook wel ‘pony’ genoemd. U typt een uitroepteken gevolgd door de eerste letter of de naam van de site: “! A” (Amazon), “! Yt” (YouTube), “! Ebay” (eBay), “! Twitter” (Twitter) en spoedig. Dus wanneer u “! Een Disney-gezichtsmasker” typt, wordt u naar de zoekresultaten voor het product bij Amazon geleid.

Een VPN verbergt uw locatie

Screenshot van surfshark.com Surfshark’s startpagina

Door een VPN te gebruiken, kunt u uw locatie verbergen. Als u een staatsburger bent van een land dat nieuws censureert, is dit van vitaal belang. Veel Chinese burgers gebruiken VPN’s om de “Grote Firewall van China” te omzeilen. VPN’s stellen hen in staat nieuws te zien dat hun regering heeft geblokkeerd. Met VPN’s hebt u ook toegang tot geografisch geblokkeerde inhoud van streamingdiensten. De show “Better Call Saul” was beschikbaar op Netflix UK bijna een jaar voordat het beschikbaar werd in de VS. VPN-gebruikers konden toegang krijgen tot Netflix UK door over te schakelen naar een in het VK gebaseerd IP-adres. Er zijn ook veel functies die op locatie zijn gebaseerd. Sommige soorten ondertitels zijn alleen in bepaalde landen beschikbaar.

Wat een VPN niet verbergt

Screenshot van purevpn.com PureVPN’s WebRTC-lekbeschermingsfunctie

Een ding om hier op te merken: u kunt nog steeds worden gevolgd met webtrackers of cookies, zelfs als u een VPN gebruikt. Zorg ervoor dat schakel webRTC uit op uw browser.

Zowel cookies als webrtc zijn een soort digitale vingerafdruk. Trackers kunnen u identificeren op basis van uw gedrag en de apps die u op uw apparaat heeft geïnstalleerd. U moet uw apparaat blokkeren voor het delen van deze gegevens van de sites en apps waarmee u verbinding maakt. Om het terug te brengen naar een voorbeeld uit de echte wereld: je kunt overal vermommingen dragen, maar het maakt niet uit of je overal je vingerafdrukken achterlaat.

Screenshot van expressvpn.com ExpressVPN op WebRTC-lektest

En als u Chrome gebruikt, kan Google alle sites zien die u heeft bezocht. Hetzelfde geldt voor andere besturingssystemen en zoekmachines. Dan is er metadata, dit zijn de gegevens die zijn opgeslagen in uw bestandsinstellingen. Metagegevens worden automatisch gegenereerd en geven informatie over wie een document of bestand heeft gemaakt, wanneer het is gemaakt en welke software is gebruikt om het bestand te maken.

Dit alles brengt ons bij het onderwerp Torrenting.

Verbergt een VPN Torrenting?

Online bioscoop of film, isometrisch concept

Ben je een fan van torrenting? We staan ​​niets illegaals toe, maar er zijn volkomen goede redenen om op een torrentsite te zijn, behalve piraterij van films en muziek. Soms zal uw ISP u echter bestraffen voor het bezoeken van deze websites.

Daarom is het goed om de best mogelijke VPN te gebruiken om veilig te blijven tijdens het torrenten. Maar verbergt het gebruik van een VPN torrenting?

Hoe Torrenting werkt

Voor degenen onder u die niet zeker weten wat toprrenting is, een kort overzicht:

Wanneer u een bestand van internet downloadt, downloadt u het bestand gewoonlijk van een enkele server.

Zakelijk & amp; hr puzzelkubus met hand

Met torrent-sites is alles peer-to-peer. Met torrentsites kunnen gebruikers bestanden plaatsen die ze andere gebruikers willen laten downloaden. Als er veel gebruikers zijn die hetzelfde bestand hebben geüpload, zijn er meerdere bronnen om het bestand van te downloaden. Als u het bestand wilt downloaden, downloadt u niet het hele bestand in één keer, maar in “pakketten” binnen een server die een “seeder” wordt genoemd. Als een van de “seeders” uitvalt, kunt u met een andere seeder (of vele andere seeders) deze downloaden. Hoe meer seeders er zijn, hoe gemakkelijker en over het algemeen sneller het is om een ​​bestand te downloaden.

Hoe een VPN uw P2P-verkeer maskeert

Blockchain concept vectorillustratie

Uw internetprovider is afhankelijk van het sorteren en categoriseren van het verkeer dat u verzendt om te bepalen of u al dan niet torrent. Dat gezegd hebbende, om veilig te torrenten, moet je een manier vinden om te voorkomen dat je internetprovider ziet wat je doet.

De beste manier om dit te bereiken, is door een VPN te gebruiken.

Een VPN maakt het voor uw internetprovider onmogelijk om uw browse-activiteiten te sorteren en categoriseren. U krijgt toegang tot torrent met maximale bandbreedte en bent beschermd tegen alle juridische implicaties van piraterij. Het enige dat iemand kan zien, is de locatie van de VPN-servers, wat nutteloos is.

Hoe een VPN u helpt om veilig te torrents

Inmiddels heb je je misschien gerealiseerd dat een VPN je op verschillende manieren kan helpen bij het downloaden van torrents. Hier zijn drie duidelijke manieren:

VPN’s beschermen u tegen cybercriminelen

Screenshot van nordvpn.com NordVPN – Versleutel online gegevens

Helaas zitten torrent-sites vol met cybercriminelen die uw computer willen infecteren met malware of uw gegevens willen overnemen. Hoewel VPN’s virussen niet stoppen (daarvoor heeft u goede antivirussoftware nodig), kunnen ze helpen voorkomen dat een hacker uw persoonlijke gegevens steelt.

VPN’s helpen je anoniem te torrenten

Screenshot van purevpn.com PureVPN"s Speciale IP-pagina

Een VPN maskeert uw IP adres door u een nieuwe toe te wijzen. Dat beschermt uw privacy en identiteit door uw verbindingslocatie te wijzigen.

VPN’s helpen u toegang te krijgen tot een geblokkeerde torrent-website

Screenshot van purevpn.com Toegang krijgen tot geblokkeerde websites op PureVPN.com

Met een VPN kunt u toegang en gecensureerde torrent-services en -sites omzeilen, zelfs als uw lokale autoriteiten een torrent-bibliotheek verbieden. U hoeft alleen verbinding te maken met een server op een locatie waar de website nog toegankelijk is en u kunt veilig browsen.

De juiste VPN kiezen voor torrenting

Hier zijn een aantal dingen waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van uw VPN voor torrenting:

 • Geen logboekregistratie: Kies een VPN met duidelijk geen logboeken-beleid en voldoe aan de AVG.
 • VPN-servers: Ga voor een VPN met servers in alle uithoeken van de wereld.
 • Klantenservice: Zorg ervoor dat u een VPN-provider kiest die u gemakkelijk kunt bereiken.

Verschillende soorten VPN’s

VPN’s voor consumenten

Tunnel met wazig licht

Laten we het hebben over het consumentenmodel en hoe het een gecodeerde (of VPN-) tunnel creëert. In dit model zal uw ISP denken dat u verbinding maakt met een privéserver. De ISP kan uw gegevens niet zien.

Screenshot van expressvpn.com Anoniem browsen op ExpressVPN.com

Er zijn veel redenen waarom VPN’s voor consumenten zo populair zijn geworden, waaronder:

 • Extra beveiliging bij toegang tot openbare wifi
 • Sites ontgrendelen op basis van geografie
 • Anonimiteit bewaren
 • Navigeren door sites in landen met strengere censuurprotocollen

Om nog maar te zwijgen, het is relatief eenvoudig om een ​​consumenten-VPN in te stellen, of u nu uw laptop of smartphone gebruikt. Voor smartphones downloadt u eenvoudig de VPN-app en staat u installatie op uw apparaat toe.

In sommige gevallen moet u dit mogelijk instellen via Instellingen.

U zult zien dat er honderden VPN-apps beschikbaar zijn, of u nu een Android of een iPhone heeft. Wees voorzichtig en lees meerdere recensies voordat u een keuze maakt.

Screenshot van nordvpn.com NordVPN voor alle apparaten

Bovendien, als u verbinding maakt met de router niveau, kunt u ervoor zorgen dat uw hele netwerk van apparaten toegang heeft tot uw VPN, inclusief uw smart-tv. U kunt een VPN ook rechtstreeks op uw smart-tv configureren.

Op deze manier worden uw gegevens door de VPN-tunnel in versleutelde pakketten verdeeld. Zodra het bij de ontvangende server is aangekomen, wordt de codering verwijderd.

Zakelijke VPN’s

Screenshot van nordvpn.com NordVPN’s functies

Een zakelijke VPN is een beetje anders omdat het een RAS-server (RAS) en een netwerktoegangsserver (NAS) bevat. Soms wordt een zakelijke VPN een VPN voor externe toegang genoemd.

Screenshot van purevpn.com PureVPN voor bedrijven

De netwerktoegangsserver wordt gebruikt om toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk en de VPN-clientsoftware maakt verbinding met het onderzoek naar externe toegang terwijl versleuteling en privacy worden gegarandeerd. Vaak wordt deze versie gebruikt voor externe werknemers om ervoor te zorgen dat ze nog steeds een privéverbinding krijgen, zelfs wanneer ze het openbare internet gebruiken.

Als het externe teamlid een onlinevergadering moet bijwonen en vanuit Starbucks moet werken, kan zijn verbinding nog steeds worden gecodeerd.

Verschillende manieren om VPN’s te gebruiken

Nu u begrijpt hoe VPN’s werken en waarvoor ze kunnen worden gebruikt, zijn hier een paar andere manieren waarop u ze kunt gebruiken:

Maak in het buitenland verbinding met uw thuisnetwerk.

Screenshot van purevpn.com PureVPN’s serverlocaties

Er kunnen veel redenen zijn waarom u toegang tot uw thuisnetwerk wilt hebben, of het nu gaat om het delen van lokale bestanden of om het zelfs te laten lijken alsof u zich nog steeds op hetzelfde LAN bevindt. Als u uw consumenten-VPN instelt, is dit eenvoudig genoeg.

Maak verbinding met uw bedrijfsnetwerk vanuit een ander land.

Screenshot van nordvpn.com NordVPN voor bedrijven

Nogmaals, beveiliging is van het grootste belang bij het werken op afstand. Als u een bedrijfsvergadering in een ander land organiseert, heeft u nog steeds toegang tot uw netwerk nodig. Dat kan in ieder geval veilig met een VPN.

Zorg ervoor dat uw buren uw browse-activiteit niet kunnen onderscheppen.

Screenshot van purevpn.com Toegang op afstand via VPN op PureVPN.com

Het kan verleidelijk zijn om je laptop bij een plaatselijke coffeeshop op te halen om aan het werk te gaan, maar dit kan ook gevaarlijk zijn zonder een VPN.

Uw browse-activiteit kan door iedereen in uw omgeving worden gezien, als dat zo is weet wat ze doen. Als u daarentegen een VPN gebruikt, ziet iedereen op de openbare Wi-Fi alleen de VPN-verbinding.

Open geografisch geblokkeerde sites

Screenshot van nordvpn.com De streamingfunctie van NordVPN

Misschien woon je in Amerika, maar ben je dol op Canadese scifi-shows, alleen beschikbaar in Canada. Welnu, je hebt toegang tot geografisch geblokkeerde sites met een VPN. Hetzelfde geldt als u zich in Canada bevindt, maar Amerikaanse streamingprogramma’s wilt bekijken die alleen in de VS beschikbaar zijn.

Beheer online censuur

Screenshot van expressvpn.com ExpressVPN over nederlaagcensuur

In landen die censuur afdwingen, kan een VPN u helpen om het probleem te omzeilen. Veel sites zoals Facebook en Twitter zijn trouwens verboden in China. Een VPN kan u helpen deze controles te omzeilen..

Torrents downloaden

Screenshot van surfshark.com Surfshark over waar je de beste VPN-deal voor torrents kunt krijgen

VPN’s zijn populair bij gebruikers die torrent-bestanden willen downloaden. Als u een VPN gebruikt, profiteert u mogelijk ook van snellere transmissietijden. Er zijn enkele scenario’s waarin uw internetprovider bepaalde soorten verkeer kan verstoren. VPN-gebruik kan in sommige gevallen helpen om ISP-interferentie te omzeilen.

Wat ziet mijn internetprovider als ik een VPN gebruik??

llustration van netwerkbeveiligingsconcept

Er zijn veel gevaren op internet en je moet jezelf beschermen. Daarom gebruiken mensen een virtueel privénetwerk of VPN wanneer ze online browsen. Het biedt beveiligingsvoordelen voor alle gebruikers wanneer ze op internet zijn.

U kunt ook genieten van privacy wanneer u op internet surft. Of je nu kijkt Netflix of surfen op Google, een VPN stelt je in staat om incognito te gaan.

Denk aan een VPN als het hebben van uw eigen privé-identiteit online waarvan alleen u op de hoogte bent.

Maar u vraagt ​​zich misschien af; wat weet mijn internetprovider of ISP over mijn surfgedrag?

Ik gebruik een VPN – Kan mijn internetprovider mijn browsegeschiedenis zien??

Hosting met gegevensopslag in de cloud en serverruimte

Uw internetprovider kan uw internetverkeer en alles wat u online doet, zien. Ze houden de websites bij die u bezoekt, ook al duurt dit minder dan een minuut.

Van de inhoud die u op YouTube bekijkt tot de artikelen die u leest, ontvangt uw ISP al uw gegevens. Dit is altijd de manier geweest waarop ze werken.

Het is onwaarschijnlijk dat iemand achter een bureau van uw internetprovider uw websites bekijkt. Maar sommige providers zullen uw gegevens gebruiken om een ​​consumentenprofiel aan te maken.

Maar veel mensen hebben het gevoel dat dit een inbreuk op de privacy is. Ze vinden dat ze vrij en ongestoord online moeten kunnen surfen. Daarom denkt iedereen dat het gebruik van een VPN de oplossing voor het probleem is.

VPN-dashboard

Het is belangrijk om te beseffen dat het gebruik van een VPN dit proces niet verandert. Uw internetprovider ontvangt nog steeds gegevens van uw browsen. Maar het verschil is dat al uw verkeer wordt versleuteld wanneer uw VPN is ingeschakeld.

Met andere woorden, uw internetprovider ontvangt nu gegevens die eruitzien als wartaal. In plaats van definitieve websiteadressen zullen ISP-systemen niet te ontcijferen informatie ontvangen.

Het gebruik van een VPN biedt gemoedsrust en online anonimiteit.

Ontvangt mijn internetprovider nog andere gegevens over mij??

Screenshot van purevpn.com Anoniem browsen op PureVPN.com

De enige gegevens die uw internetprovider waarschijnlijk te zien krijgt, is de hoeveelheid verkeer die tijdens uw tijd online is gegenereerd. Ze zullen ook weten dat deze informatie nu is gecodeerd.

Het is waarschijnlijk dat uw ISP ook het IP-adres van de VPN-server kan zien. Maar ze kunnen niets anders zien.

Hierdoor kunt u thuis, op het werk of op reis privé browsen.

Kies een betaalde VPN-service voor kwaliteit

Houd er rekening mee dat geen enkele VPN absolute privacy kan garanderen. Grote bedrijven zoals Amazon en Google gebruiken cookies om uw internetgebruik in de gaten te houden nadat u hun sites heeft verlaten.

Om aan de veilige kant te blijven, vermijdt u “gratis” VPN-serviceproviders, aangezien deze de gegevens van hun klanten waarschijnlijk gebruiken voor inkomsten. Gratis VPN’s zijn ook vatbaar voor verbindingsuitval vanwege de grote vraag, waarbij te veel mensen de server gebruiken.

Kies ten slotte een serviceprovider die apps voor VPN-toegang op meerdere apparaten aanbiedt en een groot aantal servers wereldwijd heeft voor maximale bruikbaarheid.

Mocht u een VPN gebruiken?

Antivirus-schild beschermt de binaire gegevens van bedreigingen

Een van de meest dwingende redenen om een ​​VPN te gebruiken, is vanwege de beveiliging. Zodra uw gegevens door de VPN-tunnel gaan, zijn ze al versleuteld. U heeft de kans verkleind dat uw persoonlijke gegevens, zoals uw creditcardgegevens of uw medische dossiers, worden gestolen.

Dit is vooral handig als u vaak openbare wifi moet gebruiken, bijvoorbeeld bij Starbucks, bibliotheken, cafés en luchthavens.

Beveiligingsvrij concept

Een andere reden om een ​​VPN te gebruiken is omdat je automatisch van locatie kunt wisselen. Misschien wilt u naar shows kijken die alleen in Groot-Brittannië worden gestreamd. Met een VPN kan dat.

Gegevensbeschermingsconcept

Een derde geval voor VPN-gebruik is om uw IP-adres los te koppelen van uw fysieke adres. Misschien wilt u niet dat mensen weten waar u woont en privacy waarderen. Een VPN kan uw IP-adres naar uw gewenste locatie tunnelen.

U kunt ook een VPN gebruiken wanneer u naar het buitenland reist met beperkte toegang. Ga niet te ver door. U wordt niet onzichtbaar alleen omdat u een VPN gebruikt.

Waar u op moet letten bij een VPN

Beveiligde VPN-verbinding

Het is duidelijk dat het gebruik van een VPN veel voordelen heeft. Het beschermt u echter niet tegen uw VPN-provider zelf. Begin met het kiezen van een betrouwbare VPN-serviceprovider door de volgende kenmerken op te merken:

 • Implementatie van de meest up-to-date algoritmen voor uw privacy,
 • Vermijd het bijhouden van logboekrecords met betrekking tot uw activiteiten,
 • Serveert hoogwaardige service,
 • Aantal locaties,
 • Ondersteuning van de apparaten, platforms en zelfs browsers die u gebruikt,
 • Documenten, tutorials en ondersteuning.

Veelgestelde vragen over VPN

Zijn VPN’s legaal?

In het grootste deel van de wereld is het volkomen legaal om een ​​VPN te gebruiken. Een handeling die zonder VPN illegaal is, is echter ook illegaal met een VPN. Dergelijke handelingen omvatten cyberstalking, hacken en het verkopen of downloaden van auteursrechtelijk beschermde informatie.

Kan een VPN worden gehackt?

Ja, een VPN kan worden gehackt, maar de veranderingen van gehackt worden zonder een VPN zijn aanzienlijk groter dan wanneer u er een gebruikt.

Moet ik de hele tijd een VPN gebruiken??

Ja. U kunt altijd een VPN gebruiken om uw privacy te beschermen tegen cybercriminelen en externe adverteerders.

Kun je een VPN gebruiken zonder internetverbinding ?

Nee. Met een VPN kunt u anoniem via internet browsen, en het werkt niet zonder een internetverbinding.

Geeft een VPN u onbeperkte data ?

Nee, dat is niet zo. Alle gegevens moeten via uw ISP gaan om de VPN-server te bereiken. Uw internetprovider kan het VPN-verkeer niet lezen, maar hij kan wel de grootte van de overgedragen gegevens berekenen.

Is DuckDuckGo een VPN? Hoe zit het met Startpage?

Als het gaat om het beschermen van uw privacy online, heeft u meer nodig dan alleen een virtueel particulier netwerk (VPN) om de hoeveelheid persoonlijke informatie die u via internet lekt te minimaliseren.

Uw zoekopdrachten worden mogelijk niet door uw computer opgeslagen wanneer u ervoor kiest om “incognito” te gaan of wanneer u naar de “privébrowser-modus” gaat. De websites die u hebt bezocht, uw internetprovider (ISP) en zelfs uw werkgever en overheidsinstanties kunnen echter nog steeds uw browsegeschiedenis, cookies, enzovoort bekijken. Dit is waar privézoekmachines zoals DuckDuckGo (DDG) Startpage een verschil kunnen maken. Maar laat me je eerst vertellen waarom het “privé browsen” aangeboden door reguliere zoekmachines een verkeerde benaming kan zijn.

Hoe wijdverbreid is VPN-gebruik?

VPN’s worden gebruikt door bijna een derde van alle internetgebruikers wereldwijd, met veilig browsen als de belangrijkste reden om een ​​dergelijke dienst af te nemen, volgens Global Web Index’s Global VPN Usage Report 2020.

Uit een afzonderlijke enquête van VPN Mentor bleek dat bijna de helft van de abonnees (47%) gebruik VPN’s voor recreatie, met name voor het ontgrendelen van geografisch geblokkeerde entertainmentinhoud tijdens reizen naar het buitenland. Nog eens 36% gebruikt het voor zaken.

De meeste VPN-gebruikers zijn van generatie Z (16-22 jaar, 39%), gevolgd door millennials (23-37 jaar, 36%). Er zijn ook meer mannelijke (36%) dan vrouwelijke (26%) VPN-gebruikers. Tweeënzeventig procent maak verbinding met hun VPN’s via hun desktopcomputers of laptops, gevolgd door 69% die er verbinding mee maakt via hun smartphones.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me