Blockchain-trends: wat moeten we verwachten van 2021?

blockchain

Blockchain-technologie heeft een lange weg afgelegd sinds de komst van cryptocurrency 12 jaar geleden. Hoewel de technologie voor het eerst werd toegepast voor gedecentraliseerde cryptocurrencies, kan deze worden toegepast in bredere use-cases dan alleen valuta’s. De technologie is inderdaad voor veel andere doeleinden gebruikt, en deze acceptatie neemt nog steeds toe. Dit artikel bespreekt hoe de blockchain-markt in de loop van de tijd is gegroeid en waarom deze in 2021 waarschijnlijk nog groter zal worden.

De Blockchain-markt is aanzienlijk gegroeid

unsplash.comunsplash.com

Sinds cryptocurrencies de eerste toepassing van blockchain-technologie zijn geworden, hebben veel andere sectoren het omarmd. Dit geldt ook voor degenen die beweren dat cryptocurrencies niet legitiem zijn en niet mogen worden aangemoedigd. Dit komt omdat technologie veel voordelen met zich meebrengt die relevant zijn voor de zakenwereld van vandaag.

Deze voordelen zijn onder meer snelheid, gemak, kostenreductie en transparantie. Deze kenmerken van blockchain-technologie maken het tegelijkertijd relevant in veel industrieën. Om bijvoorbeeld betalingen te doen, zoals met cryptocurrency, zijn er snelheid en lage kosten, vooral bij altcoins. Je kunt binnen enkele seconden miljoenen dollars verzenden, en het kost maar een paar cent. Dit is een grote verschuiving van oude betaalmethoden die percentages van het bedrag in rekening brengen en het kan dagen duren voordat het voltooid is.

Bedrijven willen tegenwoordig kosten en tijd besparen en tegelijkertijd de winst maximaliseren, wat hen naar de technologie drijft. De blockchain-trends suggereren dat deze aantrekkingskracht van bedrijven niet vertraagt, en 2021 zou een jaar kunnen worden waarin een veel bredere acceptatie kan worden verwacht.

Sectoren die de Blockchain-markt zijn binnengekomen

Betaling

Een sector die zich echt in de blockchain-markt heeft gevestigd, is de betalingssector. Tot nu toe is op blockchain gebaseerde betaling heel gebruikelijk geworden met digitale valuta’s, zoals Bitcoin, Ethereum en nog veel meer. Het gebruik van stablecoins, een groep cryptocurrencies met relatieve stabiliteit, komt zelfs steeds vaker voor. Deze cryptocurrencies bieden gebruikers de snelheid en toegankelijkheid die blockchain biedt en tegelijkertijd lage volatiliteit, omdat ze zijn gekoppeld aan fiat-valuta’s, zoals USD.

blockchain-betalingunsplash.com

Voorraadketenbeheer

Een andere sector van de wereldeconomie die ook op deze markt is toegetreden, is supply chain management. Een typisch blockchain-project dat deze service aanbiedt, is VeChain. Met zijn VET-token en VTHO-tokens verstoort het project traditionele supply chain-modellen en zorgt het voor transparantie, kostenreductie en snelheid voor supply chain management. VeChain legt ook de controle over het hele proces in handen van individuen in plaats van centrale controle.

Een dergelijke supply chain-toepassing wordt gezien in de landbouw en zelfs in de sieradensector. In 2020 lanceerde een blockchain-aangedreven sieradenmerk, KIM Diamond, zijn flagshipstore en sieradenserie. Het merk gebruikt blockchain om de integratie van losse diamantmineralen te regelen. De essentie is om voor transparantie te zorgen en fraude tijdens het integratieproces te voorkomen.

In de landbouw zorgt de toepassing van deze technologie voor transparantie en voorkomt verspilling van producten doordat de toeleveringsketen sneller wordt gemaakt. Dit verhoogt de efficiëntie bij de distributie van landbouwproducten en vermindert voedseltekorten als gevolg van verspilling tijdens distributie. Dit zijn slechts enkele applicaties die nu beschikbaar zijn in de blockchain-markt.

Financiën

Decentralized Finance of DeFi is niet langer nieuw. Er is grote belangstelling voor het ecosysteem en investeerders rennen er continu naar toe. DeFi-tokens en uitwisselingen werken op een gedecentraliseerde manier zonder centrale autoriteiten. Dit geeft individuen de kracht om het ecosysteem te runnen, en het is een van de dingen die hebben geleid tot de fenomenale groei van het Ethereum-netwerk in 2020.


Sectoren die nog moeten worden aangeboord

blockchainunsplash.com

Hoewel blockchain-technologie voor sommige use-cases is overgenomen, is er nog veel te doen. Enkele van de sectoren die nog steeds potentiële gebieden voor de technologie zijn, zijn onder meer:

Stemmen

De kwestie van verkiezingsfraude is een belangrijke kwestie in ontwikkelingslanden en ook in sommige ontwikkelde landen. Een van de manieren die hiervoor zijn aangedragen, is het gebruik van blockchain bij het stemmen. Zelfs als er enkele beproevingen zijn geweest, wordt het nog steeds niet erg geaccepteerd, omdat er nog enkele aanpassingen moeten worden gedaan. Dit is echter een belangrijk gebied dat door deze technologie radicaal kan worden veranderd.

Bestuur

Blockchain kan ook worden gebruikt in governance. Dit zal een gemakkelijke manier zijn om fraude te controleren en transparantie in het gebruik van fondsen te garanderen, aangezien blockchain-records onuitwisbaar zijn en gemakkelijk kunnen worden getraceerd. Als de wereld transparantie in governance serieus neemt, dan moet het gebruik van blockchain voor dit doel op tafel liggen en kan het uiteindelijk werkelijkheid worden.

Wat te verwachten in 2020

2020 was weliswaar een uitdagend jaar, maar ook een jaar waarin technologie zoals blockchain werd geadopteerd. In 2021 zal deze acceptatie waarschijnlijk toenemen naarmate meer bedrijven manieren blijven zoeken om kosten te besparen, tijd te besparen en de efficiëntie te vergroten. De pandemie van COVID-19 heeft ook bedrijven zwaar onder druk gezet in 2020, wat bedrijven zou kunnen dwingen om dit jaar nog meer naar dergelijke technologische oplossingen te zoeken. Omdat alles wordt gedigitaliseerd om de transformaties van het digitale tijdperk bij te houden, zal blockchain-technologie voorop lopen en de acceptatie ervan zal waarschijnlijk alleen maar toenemen.

Gevolgtrekking

Blockchain-technologie heeft een lange weg afgelegd van alleen cryptocurrencies naar andere sectoren, zoals supply chain management, financiën en betalingen. Er zijn echter meer sectoren nodig om het tot een wereldwijd dominante technologie te maken. 2021 zou een jaar kunnen zijn waarin een aanzienlijke schaalvergroting van de adoptie zou kunnen plaatsvinden. Meer bedrijven en zelfs regeringen ondernemen stappen om hun systemen te verbeteren wat betreft transparantie, efficiëntie en kostenverlaging.

Uitgelichte afbeelding: unsplash.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map