Herstellen DeFi Projects de reputatie van utility-tokens?

Utility-tokens verloren veel van hun glans na de ICO-razernij van 2017, omdat talloze tokens zonder solide waardepropositie uiteindelijk vervaagden. In plaats van echte waarde te bieden aan token-houders, waren veel van deze ontworpen om geld in te zamelen voor projectteams, in een kortstondige cashgreep..

Ondanks de slechte rap hebben utility-tokens nog steeds een verbazingwekkend potentieel – iets dat het DeFi-ecosysteem snel lijkt te herleven.

DeFi-platforms, met hun inherente behoefte aan gedecentraliseerd beheer en controles, vormen de ultieme use-case voor utility-tokens. Dit heeft geresulteerd in de recente opkomst van DeFi-tokens met zorgvuldig ontworpen economie, use-cases en uitgifte, op een manier die op lange termijn waarde oplevert voor zowel de token-houders als de projectteams.

Dus, wat is het dat een goed utility-token onderscheidt van een slecht?

Eerlijke en duurzame distributie van tokens

De manier waarop de verkoop van een utility-token wordt uitgevoerd, is uiterst cruciaal voor het succes van het project.

De economie van de tokenverkoop moet zorgvuldig worden geconstrueerd, waarbij tokenkopers worden beloond in verhouding tot het risico dat ze nemen. Er moet ook rekening worden gehouden met prikkels om het bezit of gebruik van de tokens op lange termijn door beleggers aan te moedigen. 

Hier zijn een paar manieren waarop de distributie van utility-tokens effectiever kan worden beheerd:

Token-blokkades

Token lockups spreken voor zich: tokens die eigendom zijn van projectoprichters en vroege investeerders worden “opgesloten”, meestal via een slim contract, voor een bepaalde periode. Dit voorkomt dat tokens in de vroege stadia van het project op de open markt worden gedumpt. 

Brugtol

Een token-brugtol kan het best worden omschreven als een vergoeding die vroege investeerders moeten betalen als ze binnen een bepaald tijdsbestek proberen te verkopen. Dit is vergelijkbaar met een token lockup, in die zin dat het vroege investeerders en teamleden ervan weerhoudt hun tokens te verkopen. In plaats van een regelrechte blokkering, wordt het echter ontmoedigd door een vergoeding.   

Bonding bochten

Bondingcurves worden over het algemeen gebruikt als een manier om tokens tegen lagere prijzen te verkopen aan vroege investeerders en geleidelijk hogere prijzen aan latere investeerders.. 


Dit compenseert vroege investeerders voor hun extra risico en stimuleert deelname aan de verkoop.

Een hybride model

Een ideale manier om een ​​verkoop van een utility-token te bouwen, zou zijn om een ​​combinatie van de bovenstaande mechanismen te implementeren. Plutus DeFi – een op privacy gerichte aggregator van DeFi-uitleenplatforms – heeft precies dit gedaan met wat zij een ‘hybride brugverbindingscurve​Dit begint met het gebruik van een bridge-toll-functie voor investeerders in de eerste ronde, en omvat vervolgens een exponentiële bondingcurve voor latere investeerders.

Door zowel de brugtol- als de bondingcurve-eigenschappen te combineren, is de PLT-tokenprijs van Plutus DeFi zo opgezet dat deze zo stabiel mogelijk blijft in de vroege stadia van het project, terwijl latere investeerders worden beschermd tegen het dumpen van tokens door investeerders in een vroeg stadium..

Tastbaar nut en waarde

Enkele van de allereerste iteraties van utility-tokens hadden één enkele functie: ze waren nodig als betaling voor toegang tot en gebruik van een platform of service. 

Deze eendimensionale aard werpt barrières op voor het gebruik van het platform voor iedereen die het token niet gemakkelijk kan verkrijgen, en biedt geen andere waarde voor tokenhouders.

Door DeFi beginnen we te zien dat utility-tokens evolueren om meer multidimensionaal te worden en meer waarde bieden dan alleen platformtoegang. 

Hier zijn enkele waardevoorstellen die kunnen worden toegevoegd aan een standaard utility-token:

Governance en stemmen

DeFi-platforms hebben gedecentraliseerd bestuur nodig, willen ze zich in de loop van de tijd blijven aanpassen en evolueren. Gedecentraliseerd beheer vereist tokens met stemrecht om op een eerlijke manier wijzigingen in een protocol door te voeren, zoals ondersteunde activa, functies en parameters zoals vergoedingen.

Stemrechten zijn uitermate belangrijk voor grote gebruikers of belanghebbenden, aangezien zij rechtstreeks door deze beslissingen worden beïnvloed. Het meest gevestigde voorbeeld van een token met governance-rechten is Maker’s MKR-token, die wordt gebruikt om te stemmen voor wijzigingen in het Maker-protocol.

Toevoerregeling via brandwonden

Een andere manier om waarde toe te voegen aan een utility-token is door het aanbod te verminderen door middel van token-burns. Aave – een erg populair DeFi-leningen platform – is een goed voorbeeld van een platform dat token burns uitvoert, die worden gefinancierd door de vergoedingen. 

Door toewijzen 80% van zijn aandeel in de platformkosten om zijn eigen LEND-tokens te kopen en te verbranden, vermindert Aave langzaam het totale aanbod aan tokens, waardoor de waarde van de resterende tokens toeneemt. 

Winst delen met tokenhouders

Winst delen met tokenhouders is een uitstekende manier om waarde toe te voegen aan het utility-token. Een gemakkelijke manier om dit te doen, is door een deel van de platformvergoedingen terug te sturen naar tokenhouders via een uitzetmechanisme.

Aave, hierboven vermeld, zal binnenkort overgaan van het token-burn-model naar het rechtstreeks delen van winsten aan token-houders, via een uitzetmechanisme. 

Kortingen geven met een symbolische betaling

Overschakelen van het afdwingen van ALLE betalingen die met token moeten worden gedaan, naar het aanmoedigen van het gebruik van het token door een korting te geven op betalingen die met dat token zijn gedaan, is ook een zeer nuttige zet..

Dit verwijdert belemmeringen voor het gebruik van het platform of de service, waardoor de toegang gemakkelijker en breder wordt toegepast. Het token heeft nog steeds veel gebruik, maar dit gebruik wordt aangemoedigd in plaats van geforceerd. 

Gevolgtrekking

DeFi-tokens hebben misschien de “sweet spot” gevonden voor utility-tokens, en hebben uiteindelijk tastbare use-cases gecombineerd met sterke economische modellen voor de verkoop van tokens. Door waardecreatie voor tokenhouders en projectteams mogelijk te maken, is de utility-token dankzij DeFi mogelijk terug – en beter dan ooit.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map