Mari Kita Sebentar, Ethereum Menjadi “Tiga” Hari Ini!

Persaingan Crypto berada di puncaknya dengan Ethereum masih mengekalkan tempat kedua di coinmarketcap. Pada 30 Julai 2015, sebuah peristiwa bersejarah sedang ditulis oleh pengkod yang tidak dikenali di lokasi yang tidak diketahui. Duduk dan nikmati sementara kami membawa anda ke arah inovasi yang paling berkesan dalam blockchain.

Permulaan yang rendah hati, Ethereum sebagai pesaing Bitcoin!

Pengasas Ethereum Vitalik Buterin telah menjadi ikon teknologi global dan genius teknologi. Seperti yang dinyatakan oleh salah seorang Pengasas Ethereum dan CEO ConsenSys, Joseph Lubin, untuk platform yang mempunyai lebih dari 700 token dan 1,100 aplikasi yang dikeluarkan dalam ekosistemnya

“Itu belum pernah terjadi sebelumnya, banyak orang mengatakan bahawa [Ethereum] tidak dapat dilakukan; banyak orang mengatakan bahawa adalah bodoh untuk melakukannya kerana perkhidmatan serangan akan sangat besar dan kabur. Menurut saya, ini merupakan kejayaan yang luar biasa. ”

Vitalik Buterin seorang pengaturcara yang terlibat dengan Bitcoin Magazine, pada akhir 2013 mempunyai tujuan untuk membina aplikasi yang terdesentralisasi. Ideanya dan yang dengan tulusnya dia berpendapat bahawa Bitcoin sendiri tidak mencukupi dan memerlukan bahasa skrip untuk pengembangan aplikasi yang dapat memenuhi pelbagai fungsi. Gagal mendapatkan persetujuan dari orang-orang genius ketika itu, dia mengusulkan pengembangan platform baru dengan bahasa tulisan yang lebih umum

“Saya fikir [mereka dalam komuniti Bitcoin] tidak mendekati masalah dengan cara yang betul. Saya fikir mereka mengejar aplikasi individu; mereka berusaha secara tegas menyokong setiap [case use] dalam sejenis protokol pisau Swiss Army. ”

Pemikiran Vitalik ini adalah motivasi utama yang mendorongnya untuk mengembangkan saingan terbesar Bitcoin.

Pembangunan formal perisian Ethereum bermula pada awal tahun 2014 melalui sebuah syarikat Switzerland, Ethereum Switzerland GmbH (EthSuisse). Pada saat pengumuman umum pada Januari 2014, pasukan inti Ethereum adalah Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio, dan Charles Hoskinson.

Apa yang diikuti seterusnya dan berlanjutan selama bertahun-tahun adalah sangat mengejutkan.

RISE Ethereum

Awal 2013: Vitalik Buterin pertama kali menerangkan Ethereum di atas kertas

Akhir 2013: Buterin mencadangkan pengembangan platform baru dengan bahasa skrip umum

Awal 2014: Syarikat Switzerland EthSuisse mengembangkan perisian Ethereum pertama

22 Julai 2014: Ethereum melancarkan pra penjualan awam ETH.


2 September 2014: Pelabur pra-penjualan menerima 60 juta ETH di mana 12 juta diperuntukkan untuk pasukan dev

Oktober 2014: Protokol Ethereum membenarkan penciptaan 5 ETH untuk setiap blok yang dilombong

Mei 2015: Prototaip terakhir bernama Olympic dikeluarkan.

30 Julai 2015: Frontier, versi pertama Ethereum dilancarkan.

14 Mac 2016: Homestead, Ethereum versi stabil pertama dilancarkan

Mei 2016: DAO meningkatkan penjualan berjumlah $ 150 juta.

18 Jun 2016: DAO digodam oleh kumpulan tanpa nama, $ 50 juta dicuri. Acara ini mencetuskan perdebatan dalam masyarakat.

2 Julai 2016: Akibatnya, kurang dari setahun setelah pelancarannya, jaringan ini terbahagi kepada dua kumpulan: Ethereum (ETH) dan Ethereum Classic (ETC).

28 Julai 2016: Yayasan Ethereum, pemaju, rakan niaga, pelombong, dan pengguna ekosistem Ethereum memisahkan diri dengan ETC.

Feb 2017: Ethereum mencapai had pasaran 1 bilion untuk pertama kalinya.

Mac 2017: Enterprise Ethereum Alliance (EEA) dibentuk.

19 Mei 2017: Harga ETH melintasi tanda $ 100 untuk pertama kalinya.

Jun 2017: Rusia menyokong Ethereum yang melepasi tanda $ 400 sebagai hasil daripada lonjakan momentum.

16 Oktober 2017: “Metropolis Bahagian 1: Byzantium”, bahagian pertama dari versi ketiga platform dilancarkan.

Disember 2017: Bulan terbaik untuk cryptocurrency bermula. Ethereum memecah tanda $ 800.

14 Januari 2018: Nilai tertinggi cryptocurrency mencapai. Dengan harga $ 1,418, jumlah dagangan harian mencecah $ 10 bilion sementara had pasaran pada astronomi $ 135billion.

6 April 2018: Titik terendah 2018 dicapai. Harga duit syiling kembali di bawah $ 400.

Mei 2018: Pasaran melambung tinggi. Ethereum melepasi tanda $ 800 lagi walaupun jumlah dagangan harian adalah $ 3 bilion.

30 Julai 2018: Selamat ulang tahun ketiga Ethereum

Kejadian utama dalam garis masa Ethereum

Enterprise Ethereum Alliance (EEA): Pada bulan Mac 2017, pelbagai syarikat permulaan blockchain, kumpulan penyelidikan, dan syarikat Fortune 500 mengumumkan penubuhan Enterprise Ethereum Alliance (EEA) dengan 30 anggota pengasas. Menjelang Mei, organisasi bukan untung mempunyai 116 anggota perusahaan — termasuk ConsenSys, CME Group, kumpulan penyelidikan Cornell University, Toyota Research Institute, Samsung SDS, Microsoft, Intel, JP Morgan dll. Pada bulan Julai 2017, terdapat lebih daripada 150 anggota dalam pakatan tersebut, termasuk penambahan terbaru MasterCard, Cisco Systems, Sberbank, dan Scotiabank.

Acara DAO: Pada tahun 2016, $ 50 juta Ether dicuri oleh penggodam tanpa nama yang menimbulkan pertanyaan mengenai keselamatan platform. Acara tersebut memicu perdebatan dalam komuniti kripto mengenai apakah Ethereum harus melakukan “hard fork” yang diperdebatkan untuk menyesuaikan dana yang terjejas. Akibat pertikaian tersebut, jaringan terbelah dua. Selepas garpu keras yang berkaitan dengan The DAO, Ethereum kemudian melakukan dua kali pertembungan pada suku keempat 2016 untuk menangani serangan lain. Menjelang akhir November 2016, Ethereum telah meningkatkan perlindungan DDoSnya, menghilangkan blok block, dan menggagalkan serangan spam oleh penggodam.

Juga, baca: Volume Ethereum Lihat Lompat Mendadak Melebihi Bitcoin

Apa yang akan berlaku, Ethereum menghadapi persaingan yang sengit

Sekiranya perkara yang boleh dipercayai dan didengar Berikut ini adalah peta jalan bagi Vitalik Buterin dan pasukan pembangunnya dengan tarikh akhir Hari Lahir ke-4 dan ke-5

  • Memperkukuhkan fasa Byzantium peta jalan Ethereum; bahagian pertama pentas Metropolis sebelum beralih ke bahagian seterusnya.
  • Mengemas kini dan menguatkan Plasma untuk menunda perlambatan waktu transaksi, terutamanya semasa ICO
  • Perkembangan Sharding untuk menjadikan sesuatu lebih cepat daripada sekatan bukti kerja yang ada
  • Melangkah ke Konstantinopel dan memperkenalkan peningkatan bukti bukti kepentingan Casper yang kini sedang dalam ujian
  • Casper akan berjalan lancar pada masa Ethereum meningkat ke Serenity, tonggak terakhir dalam peta jalan Ethereum.

Pada masa ini, pembangun mengharapkan Sharding, Casper, dan Plasma membawa skalabiliti Ethereum ke tahap seterusnya. Penyelesaian penskalaan ini dapat menjadi obat mujarab untuk meningkatkan Ethereum ke ketinggian baru dan potensi baru. Pertempuran tidak akan hanya untuk pembangunan diri, ia juga merangkumi perlumbaan melawan masa dan Ethereum harus terus bersaing terutama kepada orang-orang kripto yang bersaing seperti EOS, yang sering dijuluki sebagai ‘pembunuh Ethereum’.

Walaupun masih belum selesai, kami mengucapkan selamat ulang tahun ke-3 kepada Ethereum!

Adakah Ethereum akan menjadi cryptocurrency dan blockchain yang tidak dapat dipertikaikan pada tahun-tahun akan datang? Beritahu kami pandangan anda tentang perkara yang sama.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector