Blockchain – Yang Perlu Anda Ketahui

Pada mulanya direka sebagai buku besar umum untuk Bitcoin, Blockchain telah berkembang menjadi sesuatu yang jauh lebih kompleks – dan jauh lebih revolusioner. Ini adalah teknologi baru yang paling menarik, dinamik – dan berpotensi mengubah dunia. Anggaran terkini meletakkan nilai Bitcoin pada sekitar $ 9billion, (walaupun kekayaannya sedikit berubah-ubah baru-baru ini). Harga Bitcoin meningkat 1,327% pada tahun 2017, menjadikannya cryptocurrency terbesar dalam edaran.

Setiap transaksi Bitcoin perlu direkodkan entah bagaimana, di suatu tempat. Dan di situlah Blockchain masuk.

Apa itu blockchain?

Blockchain adalah buku besar terbuka yang didigitalkan dan memperincikan semua transaksi cryptocurrency. ‘Block’ adalah transaksi yang paling baru direkodkan, jadi blockchain adalah rangkaian transaksi, memetakan perjalanan transaksi cryptocurrency dari awal hingga akhir. Ini adalah rekod yang tidak terhapuskan dan benar-benar selamat – dan di dalamnya terletak kekuatannya.

Blockchains menggunakan rangkaian node daripada titik penyimpanan rekod pusat, dan setiap kali transaksi berlaku setiap titik dalam rangkaian diperbarui. Ini dikenali sebagai ‘teknologi lejar diedarkan’ (DLT), dan digunakan terutamanya untuk mengesahkan transaksi. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk memasukkan hampir semua maklumat ke dalam blok, menjadikannya cara yang menarik dan sangat berbeza untuk memproses dan menyebarkan data, sama ada kewangan atau tidak.

Bitcoin tidak dikawal secara terpusat, jadi wajar bahawa lejarnya juga tidak berpusat. Apa yang dilakukan oleh blockchain adalah membuktikan bukti transaksi mata wang siber (terutamanya Bitcoin). Oleh kerana setiap blok dienkripsi, ia lebih selamat dan lebih kuat daripada kaedah pemindahan data yang lain, sehingga dapat dipindahkan tetapi tidak disalin.

Namun, ada kelemahan, dan ketika itulah blockchain meningkat ke titik di mana ia dapat mula membuat masalah penyimpanan dan penyegerakan. Oleh itu, rantai blok yang lebih pendek lebih mudah diuruskan, dapat diedarkan dengan cepat, dan tidak menggunakan terlalu banyak ruang simpanan.

Blockchain – teknologi yang muncul dengan aplikasi masa depan

Perkongsian maklumat adalah asas asas Internet, tetapi lebuh raya boleh menjadi mudah tersumbat dengan data berlebihan. Sebilangan besar laluan juga dironda oleh penggodam, yang dapat dengan mudah memilih jalan masuk ke aliran data dan mengumpulkan maklumat sulit sesuka hati. Di mana blockchain berbeza adalah data dihantar dalam pakej yang lebih kecil, tanpa pihak berkuasa pusat yang mengatur pemindahan antara nod. Ini menghilangkan keperluan penyimpanan atau pemprosesan pihak ketiga, sebab itulah sangat sesuai untuk transaksi mata wang siber.

Jadi, bagaimana teknologi ini dapat diterapkan ke daerah lain? Jawapannya, agak mudah. Maklumat, sama ada perincian transaksi Bitcoin memo dalaman rahsia dalam perniagaan, hanyalah aliran kod. Sistem blockchain membolehkan semua node dalam rangkaian menerima salinan blockchain, dan semua data yang terdapat di dalamnya. Bayangkan, kemudian, folder yang dipenuhi dengan semua penyata bank anda, dengan teratur, dan dapat diakses dengan segera oleh sesiapa sahaja yang mempunyai akses ke rangkaian tersebut. Ini adalah apa sebenarnya blockchain, tetapi tanpa kemungkinan seseorang di luar rangkaian mengakses maklumat anda.

Selamat dan terkawal

Ia jauh lebih selamat daripada kedengarannya. Begitu selamat, sebenarnya, terdapat banyak industri yang berminat untuk memasukkan kaedah blockchain pemindahan data ke rangkaian yang ada. Buku besar elektronik tidak hanya perlu menyenaraikan urus niaga kewangan. Ini dapat dimanfaatkan dengan baik dalam berbagai pengaturan, dari jaringan perangkat Internet of Things, penyediaan insurans, dan penjualan berlian. Sistem lekapan elektroniknya yang fleksibel bahkan dapat diterapkan pada sistem pengundian, walaupun mungkin memerlukan sedikit waktu untuk dilaksanakan.

Teknologi DLT memudahkan operasi perniagaan, terutamanya jika perniagaan anda melintasi sempadan antarabangsa. Sistem ini sudah mulai menggantikan sistem perakaunan dalaman dan penggajian dalaman yang kuno yang digunakan dalam sektor kewangan, bukan hanya kerana ia adalah “perkara terbaru”, tetapi kerana ia juga dapat mewakili penjimatan kewangan yang besar bagi perniagaan. Telah dicadangkan bahawa Blockchain dapat menjimatkan pengendali pasaran saham di AS sehingga $ 6bilion dalam kos perakaunan setiap tahun, hanya dengan memperkemas dan mengoptimumkan sistem yang digunakan untuk memindahkan wang – dari transaksi yang ditengahi hingga gaji.

Blockchains – pelaburan yang kukuh


Bitcoin telah mendapat sedikit tekanan buruk baru-baru ini, tetapi kebenarannya adalah bahawa mata wang siber boleh menjadi masa depan kewangan. Dengan jauh dari kaedah pembelian tradisional (serius, kapan terakhir kali anda membayar tunai untuk sesuatu?) Dan untuk transaksi elektronik, mata wang siber menawarkan alternatif yang sesuai untuk pemindahan berasaskan bank tradisional. Tidak ada orang tengah yang memotong, namun urus niaga (terima kasih kepada blockchain) sepenuhnya dapat dipertanggungjawabkan dan dapat dilacak.

Syarikat teknologi baru banyak melabur dalam blockchain, dari pinjaman Bitcoin hingga penyimpanan awan berdasarkan rangkaian bertenaga blockchain. DLT dapat digunakan untuk menyimpan dan menyebarkan maklumat yang dienkripsi, menjadikannya ideal untuk pemindahan kontrak. Malah nama-nama besar seperti Microsoft melihat potensi blockchain, menawarkan persekitaran titik masuk tunggal berasaskan cloud untuk pemaju dan pelanggan.

Terdapat beberapa rintangan sebelum blockchain menjadi sistem pemindahan data lejar terbuka. Masih banyak pengaturcaraan back-end untuk menghubungkan rangkaian block ke rangkaian perniagaan yang ada, dan sejujurnya, masih perlu dilakukan usaha meyakinkan untuk meyakinkan beberapa perniagaan bahawa ini adalah jalan maju.

Internet 3.0

Setelah blockchain dibentuk, maka melabur di dalamnya boleh menjadi cara yang baik untuk mendahului apa yang akan menjadi tahap seterusnya dalam perisian perniagaan dalam talian. Ini adalah Internet 3.0, dan perniagaannya adalah sejak awal.

Menurut laporan yang diterbitkan oleh Syarikat Peribadi NASDAQ Syarikat Perisian Amerika Syarikat, jumlah modal teroka yang disalurkan ke dalam Bitcoin dan, yang lebih penting, blockchain, dianggarkan sekitar $ 1bilion, dan meningkat. Syarikat yang mengendalikan rantaian peribadi mereka sendiri boleh menjadi pelaburan berteknologi rendah-jual-tinggi, dengan kemungkinan gelembung meletus sebelum potensi penuh pelaburan awal tercapai.

Ledakan Bitcoin / blockchain – adakah anda bersedia untuk melabur?

Jelas, tidak ada perkara seperti pertaruhan yang pasti, tetapi permulaan blockchain pastinya merupakan tambahan yang bermanfaat untuk portfolio fokus teknologi yang muncul. Keupayaan untuk membuat perniagaan yang fleksibel dan selamat (selagi enkripsi sempurna), menjadikan pelaburan dalam ledakan Bitcoin / Blockchain adalah cadangan yang menarik. Sejumlah besar perniagaan kecil sekarang mengalihkan perhatian mereka dari pembangunan aplikasi (sehingga tahun lalu) dan menuju blockchain. Namun, ini bukan mode yang luar biasa, tetapi teknologi yang kukuh dan teruji yang dapat mengubah cara kita semua berniaga di internet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector