Prijsvoorspelling USD / JPY voor 2021: zal de neerwaartse trend veel langer duren?

De JPY fungeerde voor altijd als een veilige haven, werd bullish wanneer traders en investeerders zich onveilig voelden en daalde toen de wereldeconomie en het risicosentiment positief waren. 2020 was een van de meest onzekere en onveilige jaren in decennia, zelfs meer dan de wereldwijde financiële crisis van 2008. Als gevolg hiervan is de JPY bullish gebleven sinds de laatste week van maart vorig jaar, waardoor de USD / JPY bearish resultaat, met de neerwaartse trend die begint na een grote achtbaanrit in februari en maart. De neerwaartse beweging is consistent geweest, met voortschrijdende gemiddelden die solide weerstand bieden terwijl ze de prijs blijven drukken, momenteel met in totaal bijna 10 cent.

Maar we kunnen deze bearish beweging in de USD / JPY niet echt toeschrijven aan de veilige havenstatus van de Japanse Yen, omdat de USD tegen alles aan het dalen is. In feite was de rally in de EUR / USD of de AUD / USD zelfs nog groter, wat suggereert dat de daling van de USD / JPY meer een USD-factor is dan een veilige havenrally voor de JPY. In de onderstaande secties zullen we de veilige havenstatus van de JPY echter nader bekijken. Hoe dan ook, het ziet er naar uit dat de achteruitgang nu aan het afnemen is, nu we richting het einde van de coronavirusperiode gaan..

Actueel USD / JPY Prijs:

 

Recente veranderingen in de USD / JPY-prijs

Periode Verander ($) Verandering %
6 maanden -3.22 -3,0%
+9,9% -6.26 -5,7%
3 jaar -6,80 -6,1%
5 jaar -16.13 -13,5%
Sinds 200 +1,87 +1,8%

 

Zoals hierboven vermeld, is de USD / JPY al bijna een jaar bearish, en de wekelijkse en dagelijkse grafieken zien er ook behoorlijk bearish uit. Maar de maandelijkse chart ziet er minder dramatisch uit en geeft binnenkort een mogelijke bullish reversal aan. De fundamentals zijn ook niet erg gunstig voor USD / JPY-verkopers, met inkomsten en gezinsuitgaven die in Japan een jaar lang dalen, terwijl de Amerikaanse economie daarentegen in een aanzienlijk tempo groeit. Maar de USD heeft hier niet van geprofiteerd, ondanks dat de VS de enige grote ontwikkelde economie is die begin 2021 behoorlijk snel groeit, terwijl alle andere grote economieën, behalve China, afstevenen op een nieuwe recessie. Maar dit zou kunnen veranderen nu de FED zinspeelt op het beëindigen van de monetaire versoepelingscyclus, hoewel de situatie op dit moment nog te onzeker is, maar als de VS niet uit elkaar gaan, is de kans groot op een bullish omkering in het eerste kwartaal na een jaar achteruitgang.  

USD / JPY – Prognoseoverzicht

USD / JPY Voorspelling: H1 2021

Prijs: $ 100 – $ 101

Prijsfactoren: Bearish momentum in de VS, tweede golf van COVID-19, technische indicatoren, aantrekkingskracht op veilige haven

USD / JPY-voorspelling: 1 jaar

Prijs: $ 106 – $ 107

Prijsfactoren: wereldeconomie, COVID-19-herstel, technisch herstel

USD / JPY-voorspelling: 3 jaar

Prijs: $ 110 – $ 115

Prijsfactoren: herstel na COVID-19, haveloze centrale banken, dalende economische stimuleringsmiddelen

 

USD / JPY Live-grafiek

 

Prijsvoorspelling USD / JPY voor de komende 5 jaar

Het marktsentiment tijdens het Coronavirus

Financiële markten reageren vreemd op het sentiment sinds de pandemie van het coronavirus in februari 2020 uitbrak. Aanvankelijk raakten handelaren en investeerders in paniek toen het virus naar Europa reisde, waardoor het risicosentiment enorm verzachtend werd. Traders namen hun toevlucht tot de USD als wereldwijde reservevaluta, waardoor deze gedurende enkele weken hoger opliep. Veilige havens, zoals goud en de JPY, konden de paniek niet weerstaan, en de stijgende USD stuurde ze ook naar beneden.

Maar tegen het einde van maart keerde de situatie om, en we zagen de USD veranderen van de ultieme veilige haven in de meest bearish asset die er is. Dit maakte alle belangrijke valuta’s bullish, inclusief de valuta’s van de BRICK-landen. Het resultaat was dat de JPY aan het winnen was ten opzichte van de Buck, en de USD / JPY een constante neerwaartse trend vertoonde. In normale tijden, als wereldwijde reservevaluta, zou het sentiment optimistisch moeten zijn voor de USD wanneer de onzekerheid groot is, maar dit zijn geen normale tijden, aangezien de wereld zowel vanuit politiek als vanuit economisch oogpunt aan het veranderen is. Hoe dan ook, de JPY, als veilige haven, zou in normale tijden zelfs nog bullish zijn, wat nog steeds naar beneden zou wijzen voor dit pair.    

Profiteert de JPY nog steeds van de Safe Haven-status??

Over veilige havens gesproken, op dit moment is het niet zeker of de JPY die status behoudt of niet. Valuta’s van veilige havens, zoals de CHF en de JPY, herstelden zich tijdens de eerste 2-3 maanden van de coronaviruscrisis, toen handelaren zich tot hen wendden voor hun veiligheid. Goud en zilver herstelden ook behoorlijk hard, waarbij goud eindelijk de drempel van $ 2.000 brak en nieuwe hoogtepunten maakte, terwijl het in de eerste week van augustus steeg naar $ 2.075. Maar de bullish trend eindigde toen voor de edelmetalen, en ze zijn sinds augustus aan het dalen. Dit roept de vraag op of goud en zilver nog steeds hun status van veilige haven behouden of dat veilige havens zich terugtrekken. De mondiale situatie is nog steeds erg onzeker, en de nieuwe lock-downs in Europa en de beperkingen in Noord-Amerika schaden de wereldeconomie, maar de edelmetalen dalen al enkele maanden.  

De CHF en de JPY zijn gestegen ten opzichte van de USD, ondanks het aftreden van de Japanse premier Shinzo Abe die hen bullish houdt, maar hun winsten waren niet zo groot als de stijging van de risicovaluta’s, die profiteerden van de zwakte van de USD. Dit suggereert dat de winsten in de safe-haven-valuta’s afkomstig zijn van de daling van de USD, en niet van hun status als veilige haven. In feite is de daling van de USD-index, DXY, sinds maart vorig jaar groter dan de daling van de USD / JPY. De DXY heeft 14 punten of 1.400 pips verloren, terwijl de USD / JPY slechts ongeveer 9 cent of 900 pips heeft verloren. Dus als we het verschil uitrekenen, lijkt het erop dat de JPY inderdaad heeft bijgedragen aan het minimaliseren van de verliezen in de USD / JPY, wat suggereert dat de JPY mogelijk ook zijn veilige havenstatus heeft verloren. De reden voor deze vreemde reactie zou kunnen zijn dat cryptocurrencies opduiken als een veilige havenmarkt. In een tijd waarin geen enkele valuta of grondstof veilig is, lijken handelaren en investeerders de voorkeur te geven aan cryptocurrencies als een plek om hun geld veilig op te slaan, vandaar de sterke stijging in het vierde kwartaal van 2020. Bitcoin was tegen januari 2021 bijna $ 42.000 gestegen, terwijl Ethereum en andere crypto’s gingen naar recordhoogtes. Het lijkt er dus op dat de status van veilige haven op wereldschaal aan het veranderen is, en de JPY heeft er in deze periode niet veel van geprofiteerd, wat wijst op een sterke bearish omkering wanneer de daling van de USD voorbij is..    

Japanese Fundamentals en de BOJ, Vs US Fundamentals en de FED

De Bank of Japan (BOJ) bevindt zich nu in een moeilijke situatie; het is er eigenlijk al een tijdje, met inflatie en groei die al lange tijd zwak waren, maar het is erger geworden sinds het begin van de coronavirus-saga. Hoewel we in veel ontwikkelde landen een sterk herstel zagen na de lock-downs, was het economische herstel in Japan zwak en in de laatste maanden van 2020 zakte de economie opnieuw. In november werden de winsten en inflatie negatief, en het consumentenvertrouwen en het economische sentiment blijven vrij laag. Als gevolg hiervan kondigde de gouverneur van de Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, hun plan aan om het monetaire beleid in de ijskast te houden en het met nog eens 6 maanden te verlengen om de inflatiedoelstelling van 2% te halen..

De Federal Reserve heeft haar activa-aankopen ook op grote schaal gebruikt om deze crisis te bestrijden, aanvankelijk om de onrust op de financiële markten te kalmeren en ook om de economie te helpen stimuleren, die het erg goed heeft gedaan, zoals bijna alle indicatoren laten zien. De FED zal waarschijnlijk binnenkort een nieuwe verhoging aankondigen om het economisch herstel verder te helpen, wat waarschijnlijk zal helpen de inflatie te verhogen. Maar we hebben de laatste tijd gemengde opmerkingen van FED-functionarissen gezien, die suggereren dat de volgende stap van hen zou kunnen zijn om het kwantitatieve versoepelingsprogramma te verhogen of zelfs te verlagen. Charles Evans, president van de Chicago Fed, kondigde aan dat ze “waarschijnlijk nog een tijdje het tempo van $ 120 miljard per maand van het kopen van door hypotheken gedekte effecten en Amerikaans schatkistpapier zullen handhaven”. Aan de andere kant zei Raphael Bostic, president van de Fed van Atlanta, dat “hij hoopvol is dat we op korte termijn kunnen beginnen met het herijken van de kwantitatieve versoepeling”. Dit zou kunnen betekenen dat de FED al in 2021 zou kunnen beginnen met het verlagen van de aankopen van obligaties en schatkistpapier.

De obligatiemarkt herstelde zich in de tweede week van januari, waarbij de rente op 10-jaars staatsobligaties boven de 1% uitkwam. Dus het lijkt erop dat de markt verwacht dat de Federal Reserve eerder dan later in beeld zal treden, zou ik zeggen. Het idee hierachter is dat markten niet verwachten dat de FED de rentetarieven voor altijd op deze niveaus laag houdt.

Door de onderbreking van meer dan 1% in de rente op staatsobligaties in de afgelopen week, en het einde van de politieke run-off in de VS, zal de FED eindelijk weer in beeld komen, eerder dan later, en dat is wat de obligatiemarkt laat zien. Het zal de komende maanden niet komen, maar als de FED echt aangeeft dat ze klaar zijn met monetaire versoepeling na het laatste stimuleringspakket, dan zullen markten dit beschouwen als een verschuiving in het beleid, wat de grote ommekeer zal zijn voor de AMERIKAANSE DOLLAR. De basisprincipes ondersteunen een grote omkering, dus we kunnen verwachten dat dit ooit voor dit pair zal gebeuren.

Technische Analyse

 

De USD / JPY was op het grote plaatje bearish, daalde van 260 in het midden van de jaren 80 en daalde tot 75,70 na de wereldwijde financiële crisis van 2008 en de daaropvolgende Griekse schuldencrisis, die de veilige havens deed stijgen en de USD / JPY duiken lager. Maar de trend keerde zich in 2012 om en de prijs steeg met ongeveer 50 cent tot 125,7, tot 2015. Sindsdien daalt de prijs echter lager, maar de terugtrekking lijkt vrij zwak in vergelijking met de stijging, die net zo goed een het volgende stijgende been hoger. De dieptepunten worden niet lager en de technische indicatoren bieden ondersteuning voor dit pair. De 100 SMA (groen) veranderde in ondersteuning onder de 100 in 2016, terwijl de 200 SMA (paars) sindsdien de ultieme ondersteuning is. Nu handelt de prijs de afgelopen maanden rond dit voortschrijdend gemiddelde en beweegt hij er boven en onder, dus dit is een beslissend moment, en gezien de manier waarop de fundamentals gaan, zou er binnenkort echt een bullish reversal kunnen zijn. Hoewel kopers boven de 50 SMA zullen moeten duwen, die sinds 2017 als weerstand fungeert. Verder naar beneden is de ondersteuningszone, het grote ronde-niveau is 100, zich uitstrekkend van 99 tot 101, mocht de 20 SMA worden verbroken.

 Als de steun blijft bestaan, kunnen we binnenkort een herstel zien

De wekelijkse grafiek toont de periode van de terugval sinds 2015, na de stijging van 50 cent eerder in het afgelopen decennium, waarbij de 200 SMA (paars) sinds 2017 weerstand bood aan de top, waardoor de hoogtepunten lager werden. Maar sinds juli 2020 is de 20 SMA (grijs) op zijn plaats gekomen, waardoor de retraces hoger worden beëindigd en een consistente bearish trend wordt gevormd, aangezien de USD is blijven dalen. Zoals we hierboven vermeldden, lijkt de dalende USD ten opzichte van de JPY echter niet zo overtuigend als bij andere paren. Maar de 20 SMA laat niet los. In de afgelopen twee weken zagen we een poging om de prijs hoger te draaien, en een mogelijke onderbreking van de 20 SMA, maar kopers faalden opnieuw en de wekelijkse candlestick is terug waar hij begon. Voorlopig blijft de trend dus duidelijk bearish op deze chart.

De 20 SMA houdt USD / JPY bearish op de daily chart

Op de daily chart is het beeld ook behoorlijk bearish, na de achtbaanrit in februari en maart vorig jaar. Gedurende deze tijd waren er nogal wat echt goede verkoopkansen bij de 50 SMA op deze kaart. De prijs was bullish tijdens het vierde kwartaal van 2019 voor dit paar, en dit ging door in de eerste paar maanden van 2020, maar na het coronavirus veranderde alles. De daling, die eind maart begon, zet zich voor dit pair door, waarbij de 50 SMA (geel) hier de ultieme weerstand is. Eind vorige week zagen we een bullish omkering en een nieuwe poging van de kopers om de 50 SMA te doorbreken, maar ze faalden opnieuw en de prijs daalt nu. De neerwaartse trend zet zich dus voort in dit pair, hoewel de daling langzaam is en de bullish reversal snel zou moeten komen, voordat de USD / JPY het 100-level bereikt..

Er waren in 2020 verschillende geweldige verkoopkansen in USD / JPY

USD / JPY Live-koers

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me