Platinaprijsvoorspelling voor 2021: beslissende tijd voor kopers bij de 100 SMA

Zowel platina als zilver presteerden veel beter dan goud in 2020, en tot dusverre houden ze deze trend vast in 2021. Zoals we voorspelden in onze prognose voor september bereikte platina de 100 SMA op de daily chart, nadat het zijn bullish momentum had voortgezet. In het voorgaande decennium bleef platina achter bij andere veilige-havenmetalen, waardoor een bearish trend werd gehandhaafd, hoewel platina in die periode meer als grondstof dan als veilige haven fungeerde. De crash van platina in 2008, tijdens de wereldwijde financiële crisis, was ook veel groter dan voor goud en zilver, waarbij platina ongeveer tweederde van zijn waarde verloor.

Dus de foto zag er niet al te rooskleurig uit voor dit edelmetaal, en de situatie werd erger toen het coronavirus uitbrak in China en vervolgens in de rest van de wereld in het eerste kwartaal van 2020, waardoor alles instortte. Maar sindsdien is platina bullish, in tegenstelling tot goud dat sinds maart bearish is. De XPT / USD heeft het bullish momentum gaande gehouden, ondanks het feit dat cryptocurrencies de veilige havenstatus van edelmetalen hebben gestolen. Platina wordt echter geconfronteerd met enkele technische obstakels net boven de huidige prijs, dus we zullen zien of kopers sterk genoeg zullen zijn om de bullish trend verder omhoog te trekken, of dat platina zich bij goud zal voegen op zijn neerwaartse reis..

Actueel platina Prijs:

Recente wijzigingen in de platina prijs

Periode Verander ($) Verandering %
6 maanden +129 +12,9%
1 jaar +165 +17,1%
3 jaar +171 +17,9%
5 jaar +213 +23,3%
Sinds 200 +1.185 +266%

 

Platina was soms duurder dan goud, hoewel de crash van 2008 nadelig was voor dit metaal. Maar terwijl goud het afgelopen decennium behoorlijk bullish was, was platina bearish. Een van de redenen hiervoor was de verschuiving van platina naar palladium in de auto-industrie, vooral na het Volkswagen-emissieschandaal, waar voorheen platina werd gebruikt in de uitlaatsystemen, waarbij de vorige CEO Martin Winterkorn werd ontslagen. Platina is als handelsartikel dus vatbaar voor vraag en aanbod.

Het aantrekken van de vraag naar palladium, dat enigszins gecorreleerd is met platina, hielp de vraag naar palladium in de jaren 2010 echter afzwakken. Maar sinds maart 2020 geniet de vraag naar platina, terwijl palladium de verliezen van maart nog niet heeft goedgemaakt. Deze twee metalen kunnen zowel als veilige havens als grondstoffen fungeren – met andere woorden, risicovolle activa – dus je moet bepalen wat het geval is om ze te verhandelen, en op dit moment fungeert platina als een grondstof, en grondstoffen zijn gestegen. de laatste tijd.

 

Platina – voorspellingsoverzicht

Platinum voorspelling: H1 2021

Prijs: $ 1.600 – $ 1.650

Prijsfactoren: USD-correlatie, risicosentiment, Covid-19

Platina-voorspelling: 1 jaar

Prijs: $ 1.350 – $ 1.400

Prijsfactoren: risicosentiment, technische factoren, USD-correlatie

Platina-voorspelling: 3 jaar

Prijs: $ 2000

Prijsfactoren: afname van de vraag, langetermijntechnieken, elektrische auto’s

 


Platina Live-kaart

 

Voorspelling platina prijs voor de komende 5 jaar

Platina was getuige van een ongelooflijke volatiliteit en enkele belangrijke bewegingen in 2020, als gevolg van het coronavirus en de bijbehorende lockdowns, waardoor grote wereldeconomieën aanzienlijk krimpden in het tweede kwartaal van 2020 en opnieuw in het vierde kwartaal, en tot nu toe ook in het eerste kwartaal van 2021, aangezien de beperkingen aanhouden. . De volatiliteit zal dus naar verwachting op alle markten aanhouden, inclusief platina. Maar vanwege het brede scala aan toepassingen in verschillende industrieën, wordt een verder opwaarts momentum verwacht in platina, aangezien de vraag naar het witte metaal blijft toenemen, na het economische herstel in China en de VS..

Marktsentiment voor platina tijdens COVID-19

Het lijkt erop dat platina en veilige havens uiteenlopen, aangezien goud het afgelopen decennium behoorlijk bullish was, terwijl de platinaprijzen daalden. Het sentiment voor veilige havens is sinds het einde van de crisis van 2008 overwegend positief. De wereldeconomie begon de financiële crisis van 2008-2009 achter zich te laten, maar de volgende economische en politieke crises, die in de jaren 2010 aanhielden, zorgden ervoor dat er vraag was naar veilige havens. Platina was echter anders; het begon te dalen in september 2011 en zette die trend voort tot maart 2020. Daarna veranderde de daling in een crash, van januari tot maart, toen de USD sterk steeg en het sentiment voor grondstoffen crashte, na de sluiting van China in het eerste kwartaal van vorig jaar en de economische recessie in die periode.

Maar de bullish omkering sinds half maart was indrukwekkend. Het edelmetaal heeft het beter gedaan dan zowel goud als zilver, evenals andere markten. Dit lijkt een gevolg te zijn van het verbeterende sentiment, vooral voor grondstoffen, die sterk zijn gestegen, zoals de $ 90 bullish mars in ruwe olie sinds april 2020 heeft laten zien. Markten zijn nog steeds vrij onzeker over de wereldeconomie en hoe de wereld politiek en economisch zal worden hervormd, maar ze vertrouwen op de buitengewone hoeveelheid geld die door centrale banken en regeringen over de hele wereld in de markten en economieën is gegooid. Dit heeft de grondstoffen- en aandelenmarkten optimistisch gehouden. Op dit moment zien we een vertraging van de wereldeconomie, aangezien de Europese economie, samen met bepaalde andere economieën, opnieuw in een recessie terechtkomt, maar dat heeft geen invloed gehad op platina, dat in januari nieuwe hoogtepunten bereikte..  

Vraag en aanbod van platina 

Levering – De toeleveringsketen had ook te lijden onder de aanvankelijke beperkingen van het coronavirus in Q1 en Q2 van 2020, omdat de lockdowns de beroepsbevolking in de mijnindustrie troffen. Maar grote delen van de markt, zowel in termen van vraag als aanbod, keerden in het derde kwartaal van 2020 terug naar het operationele niveau van vóór het coronavirus. De wereldwijde economische omstandigheden verbeterden ten opzichte van de eerste helft van 2020, waardoor ook de vraag verbeterde, zoals we zullen zien. hieronder. Platina herstelde sterk in de tweede helft van 2020, toen de wereldeconomie herstelde, waarbij het aanbod met 48% toenam, terwijl de vraag met 75% toenam.

Het aanbod van platina is lager dan de onderstaande vraag

Zoals hierboven vermeld, is platina als handelsartikel onderhevig aan de krachten van vraag en aanbod. De specifieke eigenschap van platina is dat het meeste wordt geproduceerd in Zuid-Afrika, een grote producent van veel grondstoffen, maar 75% van de wereldwijde platinaproductie is geconcentreerd in Zuid-Afrika, wat de aanbodzijde kwetsbaar maakt voor sociale, politieke, weer en andere gebeurtenissen die daar plaatsvinden. In de afgelopen jaren heeft de platinaproductie in Zuid-Afrika te lijden gehad, met als belangrijkste problemen arbeidsconflicten, politieke instabiliteit, de instabiliteit van de Zuid-Afrikaanse rand enz. Deze gebeurtenissen hebben geleid tot productiestoringen in de afgelopen 2 tot 3 jaar. . Naast het verslechterende risicosentiment is dit een andere reden geweest voor de stijging van de platinaprijzen sinds 2018. Nu heeft de uitbraak van het coronavirus grote producenten, zoals Impala Platinum en Anglo American Platinum, gedwongen om gesloten te blijven vanwege lockdown. maatregelen. Ik weet niet hoe sociale distantiëring werkt in de mijnbouw, boven- of ondergronds, maar als dat ook een probleem is, wordt het een ander probleem aan de aanbodzijde. Dat zou een andere reden kunnen zijn voor de stijging van de platinaprijzen sinds medio maart vorig jaar.

Vraag naar – De vraag naar platina kreeg een klap in het afgelopen decennium, vooral vanwege de problemen met Volkswagen in 2015, die, zoals we weten, de koolstofemissiegegevens manipuleerden en de uitlezingen voor dieselauto’s die platina in de uitlaatsystemen gebruikten, verlaagden. Na al het emissiedrama begon de auto-industrie de vraag te verschuiven van platina naar palladium en tot op zekere hoogte rhodium. Zoals we weten, stijgt de prijs van palladium sinds 2016, van ongeveer $ 400 tot net onder $ 3.000 in februari 2020, en de verschuiving van platina naar palladium in de auto-industrie was een van de belangrijkste redenen voor deze stijging, sinds het is een factor op lange termijn. Dit is natuurlijk negatief voor platina, vandaar de decenniumlange daling.

Maar er zijn enkele positieve ontwikkelingen geweest met betrekking tot de vraag naar platina sinds het midden van de jaren 2020. Het wereldwijde aanbod van metalen uit de platinagroep (PGM), waaronder platina, palladium en rhodium, zal naar verwachting 22,44 miljoen ounces bereiken in 2024, met een groeipercentage van 6,8%, terwijl de vraag naar verwachting het aanbod in 2021 weer zal overtreffen..

Vraag in de afgelopen 5 kwartalen volgens de branche

Hiervoor zijn verschillende redenen, variërend van de versnelde wereldwijde verstedelijking, snelle industrialisatie, de hoge acceptatie van op platina gebaseerde geneesmiddelen en de toenemende vraag naar brandstofcellen, die naar verwachting allemaal de markt zullen aandrijven. In de eerste helft van 2020 had het uitbreken van de coronavirus-pandemie een negatieve invloed op de automarkt, aangezien de eerste lockdowns de wereldeconomie en daarmee de productiesector verpletterden. Maar de tweede beperkingsgolf heeft geen impact op deze sector. In plaats daarvan is de productie en industriële productie de afgelopen maanden gestegen, tot enkele van de beste niveaus ooit, waardoor de productie op peil blijft. China is terug en draait op volle toeren, wat betekent dat de Chinese vraag naar platina in zowel de auto- als de sieradenindustrie zal blijven toenemen. In 2021 wordt verwacht dat de wereldwijde vraag naar platina voor de auto-industrie met 24% op jaarbasis zal stijgen, waarbij de productie van lichte auto’s naar verwachting met 15% zal toenemen en de productie van zware voertuigen met 5%. De strateeg van UBS Global Wealth Management is van mening dat zilver en platina in 2021 beter zullen presteren dan goud, nu de wereldeconomie zich herstelt en de industriële vraag aantrekt. Volgens WPIC geeft de platinaprognose voor 2021 aan dat het aanbod met 17% zal toenemen en de vraag met 2%. Dit betekent het derde jaarlijkse tekort, dat wordt verwacht op -224 koz. De Chinese vraag naar sieraden zal naar verwachting voor het eerst in zeven jaar toenemen.

Technische analyse – Zal de 100 SMA worden verbroken??

Platina heeft de afgelopen twee decennia drie grote omkeringen gemaakt en misschien is er nu nog een grote ommekeer aan de gang, die bullish zal zijn als het lukt. Op de maandelijkse grafiek hieronder zien we dat de XPT / USD in de jaren negentig een gestage opwaartse trend vertoonde. Het tempo van de trend nam aanzienlijk toe in 2006-2007, terwijl in het eerste kwartaal van 2008 de platinaprijzen omhoog gingen en in maart van dat jaar een record van $ 2.302 bereikten. Toen kwam de financiële crisis van 2008, waardoor de XPT / USD daalde tot ongeveer $ 750. Maar platina herstelde zich goed in de daaropvolgende jaren en steeg tot $ 1.920 in augustus 2011. Toen begon de neerwaartse trend en werd platina bearish. trend vanaf toen, hoewel de situatie sinds maart vorig jaar zou kunnen zijn veranderd, vooral als de 100 SMA breekt. Tijdens de opwaartse trend, die duurde tot 2008, bood de 20 SMA (grijs) ondersteuning voor de XPT / USD op het maandelijkse tijdsbestek.

Maar dat voortschrijdend gemiddelde veranderde in weerstand in het afgelopen decennium, wat opnieuw een bevestiging was dat de trend was veranderd. Dit voortschrijdend gemiddelde was een goede indicator om platina te verkopen. De vorige ondersteuning van $ 750 werd verbroken tijdens de crash in Q1 van 2020, die kwam nadat de omgekeerde pin-candlestick in januari een daling signaleerde. De prijs is echter omgedraaid en ligt nu boven de 50 SMA (geel) die in augustus en september in ondersteuning veranderde. Dit was een teken dat de grotere neerwaartse trend voorbij zou kunnen zijn, en het opwaartse momentum hield aan. De prijs bereikte de 100 SMA (groen), die boven de $ 1.100 hangt, maar dat voortschrijdend gemiddelde verwierp de prijs bij de eerste poging van kopers, dus het zou nu in weerstand kunnen veranderen. Als de 100 SMA standhoudt, zien we mogelijk een terugval naar de 50 SMA en vanaf daar een bullish reversal, waarschijnlijk in de zomer. Als de 100 SMA breekt, is het volgende doel de vorige weerstand van $ 1.200, waar de 200 SMA (paars) ook staat.  

De 100 SMA hield stand als verzet bij de eerste poging in januari

Op de wekelijkse grafiek zien we dat voortschrijdende gemiddelden de trend voor platina hebben bepaald, afgezien van de grote achtbaanrit die we zagen van 2008 tot 2011. Tijdens de opwaartse trend voor het grootste deel van de jaren 2000, de 50 SMA (geel) en de 100 SMA (groen) zorgden voor weerstand. Toen, na de achtbaanrit, werd de trend bearish, en deze voortschrijdende gemiddelden, samen met de 200 SMA (paars), veranderden in weerstand. Maar nu is de prijs boven deze voortschrijdende gemiddelden gestegen en is de 50 SMA al in ondersteuning veranderd. Dit is dus een ander teken dat de trend misschien bullish is geworden, hoewel, zoals hierboven vermeld, de doorbraak van de 100 SMA op de maandelijkse grafiek hierboven de doorslag zal geven..   

Platina is boven alle MA’s op de wekelijkse chart gestegen

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector