Carta Harga Minyak Brent – Sejarah Harga Minyak Brent

Brent Crude adalah salah satu klasifikasi perdagangan utama minyak mentah light sweet yang berfungsi sebagai penanda aras untuk pembelian minyak di seluruh dunia. Ini adalah campuran ringan dan manis yang dapat dengan mudah disempurnakan menjadi petrol (petrol) dan produk yang berkaitan. Walau bagaimanapun, alasan di sebalik rasa ringan dan manisnya dapat dikaitkan dengan kandungan ketumpatan dan sulfurnya yang rendah. Perlu disebutkan bahawa minyak Brent mempunyai kandungan sulfur sekitar 0.37%, mengklasifikasikannya sebagai minyak mentah manis, tetapi tidak lebih manis daripada WTI. Ciri lain dari minyak Brent ialah minyak ini sesuai untuk pengeluaran minyak petrol dan sulingan pertengahan. Ia biasanya diperhalusi di Eropah Barat Laut.

Brent Crude pertama kali ditemui di Laut Utara pada awal 1960-an. Ia juga dikenali sebagai London Brent, Brent Blend, dan Brent Petroleum. Minyak Brent adalah salah satu penanda aras harga global utama untuk minyak mentah lembangan Atlantik, yang digunakan untuk membuat harga dua pertiga dari bekalan minyak mentah dunia.

Perbezaan Antara Brent Crude dan West Texas Intermediate:

Salah satu perbezaan utama antara Brent Crude Oil dan West Texas Intermediate Oil adalah bahawa Brent Crude berasal dari ladang minyak di Laut Utara, antara Kepulauan Shetland dan Norway, sedangkan West Texas Intermediate dipam dari ladang minyak di AS. Seperti yang telah kita sebutkan, Brent Crude dan West Texas Intermediate manis dan ringan, menjadikannya sesuai untuk menyempurnakan petrol.

Minyak mentah Brent:

Brent Crude lebih biasa, dan kebanyakan harga minyak menggunakan Brent Crude sebagai penanda aras, seperti halnya dua pertiga dari semua harga minyak. Brent Crude dihasilkan di laut, jadi kos pengangkutan pada umumnya lebih rendah. Sebaliknya, West Texas Intermediate berasal dari kawasan yang terkunci di darat, menjadikan kos pengangkutan lebih membebankan.

Pertengahan Texas Barat:

West Texas Intermediate adalah salah satu model ukuran dan harga pilihan di Amerika Syarikat. Ini juga sedikit lebih manis dan ringan daripada minyak Brent. Harga West Texas Intermediate (WTI) sedikit lebih rendah daripada harga Brent. Perlu diingat bahawa WTI diniagakan pada $ 44.84 setong, sementara Brent diperdagangkan pada $ 47.59 pada 26 November 2020.

Semasa UKOIL Harga: $

Faktor Utama yang Mempengaruhi Minyak Brent:

Terdapat tiga faktor utama yang mempengaruhi harga minyak:

1: Bekalan

2: Permintaan

3: Geopolitik.

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi harga minyak, tetapi mari kita lihat bagaimana salah satu faktor ekonomi paling asas, iaitu penawaran dan permintaan, mempengaruhi harga Minyak Mentah Brent. Undang-undang penawaran dan permintaan menyatakan bahawa jika penawaran meningkat, harga akan turun; sebaliknya, jika permintaan meningkat, harga akan meningkat.


Bekalan:

Selama beberapa dekad, Organisasi Negara Pengeksport Minyak (OPEC) telah dilihat sebagai nadi platform perdagangan minyak dunia, dengan negara-negara anggota pengeluar minyaknya bekerjasama untuk menentukan harga dengan meningkatkan atau mengurangkan pengeluaran minyak mentah. Walaupun penguasaan pasaran OPEC menurun berbanding tahun-tahun kebelakangan, keputusannya terus memainkan peranan kuat. Perlu juga disebutkan bahawa setiap langkah OPEC diperhatikan dengan teliti oleh pemerintah, syarikat minyak, pelabur, pelindung nilai, peniaga spekulator, pembuat dasar dan pengguna.

Walau bagaimanapun, dasar OPEC terutamanya dipengaruhi oleh faktor geopolitik. Sebilangan pengeluar minyak terkemuka dunia lemah secara politik atau bertentangan dengan Barat (isu mengenai keganasan atau pematuhan dengan undang-undang antarabangsa, khususnya, bermasalah). Sebilangan daripada mereka bahkan telah menghadapi hukuman yang dijatuhkan oleh AS.

Sebagai contoh, pada masa lalu, gangguan bekalan, yang disebabkan oleh peristiwa politik, menyebabkan harga minyak berubah secara drastik; revolusi Iran, perang Iran-Iraq, perang Teluk Parsi dan embargo minyak Arab sangat terkenal. Krisis kewangan Asia dan krisis ekonomi global 2007-2008 juga menyebabkan turun naik. Selain daripada itu, bekalan minyak juga dipengaruhi oleh faktor luaran, seperti corak cuaca, pengeluaran (E&P) kos dan penerokaan, pelaburan dan inovasi.

 

Permintaan:

Pengeluaran industri dan pertumbuhan ekonomi yang kuat cenderung untuk meningkatkan permintaan minyak, seperti yang dapat dilihat dari perubahan pola permintaan oleh negara-negara bukan OECD, yang telah berkembang dengan pesat dalam beberapa tahun terakhir, menurut Pentadbiran Maklumat Tenaga AS. Di seberang kolam, faktor-faktor yang mempengaruhi permintaan minyak juga dapat dikaitkan dengan pengangkutan (komersial dan pribadi), pertumbuhan penduduk dan perubahan musim. Sebagai contoh, permintaan minyak cenderung disokong pada musim perjalanan musim panas yang sibuk dan pada musim sejuk, apabila lebih banyak bahan bakar pemanasan habis digunakan

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map