Carta Harga Bersejarah EUR / USD – Sejarah Harga Euro

Euro pertama kali dikeluarkan sebagai mata wang pada Januari 1999, ketika dibuka pada 1.1795, dan sekarang diperdagangkan pada 1.16391. Pada tahun 2002, EUR mula beredar di banyak Eropah, dan pada masa itu, harga nilai tukar EUR / USD hanya 0.8907. Pada bulan Oktober 2000, pasangan mata wang EUR / USD jatuh ke tahap bersejarah terendah pada 0.8225. Namun, selepas itu, pasangan mata wang EUR / USD secara beransur-ansur mendapat kekuatan, kerana peningkatan populariti mata wang Euro yang disatukan. Pasangan ini melintasi tahap 1.000 pada November 2002 dan meneruskan aliran menaik. Walau bagaimanapun, pasangan EUR / USD telah diperdagangkan dalam jarak yang luas selama bertahun-tahun.

Mata wang Euro telah diterima oleh 19 negara anggota EU sebagai mata wang negara mereka. Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi harga EUR, termasuk keadaan politik dan ekonomi negara anggota EU. Harga pasangan mata wang EUR / USD dipengaruhi oleh beberapa siaran data ekonomi dan berita lain yang berkaitan dengan dua mata wang individu. Nilai tukar EUR / USD juga dianggap sebagai pasangan mata wang yang berisiko, dan faktor-faktor yang mempengaruhi sentimen pasaran risiko boleh mempengaruhi harga pasangan EUR / USD juga. Hubungan antara kadar pertukaran EUR / USD dan sentimen risiko terhadap pasaran adalah positif atau langsung, yang bermaksud bahawa kenaikan satu menyebabkan kenaikan yang lain dan sebaliknya.

Semasa EUR / USD Harga: $

 

EUR / USD

Jadual Data Sejarah:

Data Harga Sejarah EUR / USD

TarikhHargaBukaHighLowChange%

 

Perubahan Bulanan

TarikhHargaBukaHighLowChange%

Faktor yang mempengaruhi Harga EUR / USD:

Zon Euro:

Keadaan ekonomi dan politik 19 negara anggota EU yang telah menggunakan EUR sebagai mata wang negara mereka dapat mempengaruhi EUR dan seterusnya, pasangan EUR / USD. Negara-negara ini termasuk Austria, Belgia, Bulgaria, Siprus, Estonia, Finlandia, Perancis, Jerman, Yunani, Ireland, Itali, Latvia, Luxembourg, Malta, Belanda, Portugal, Slovakia, Slovenia, dan Sepanyol. Bank Pusat Eropah:

ECB adalah bank pusat zon Euro. Ia mengawal dasar kewangan seluruh blok. Badan pengambil keputusan ECB adalah Majlis Pimpinan, yang terdiri dari Dewan Eksekutif dan gabenor bank pusat nasional negara-negara anggota Zona Euro. Lembaga Eksekutif ECB mempunyai Presiden, Naib Presiden dan empat anggota lain. Semua anggota EU rasmi yang disebutkan di atas dan ucapan dan komen mereka mengenai ekonomi dan dasar monetari Eropah, sangat mempengaruhi mata wang EUR dan akhirnya juga pasangan EUR / USD.


Kadar faedah:

ECB menggunakan kadar faedah jangka pendek sebagai kadar pembiayaan semula untuk menguruskan kecairan di pasaran. ECB mengadakan mesyuarat dewan setiap hari Khamis untuk mengumumkan kadar faedah. Perbezaan antara kadar pembiayaan semula Eropah dan kadar Dana Fed dari Amerika Syarikat juga merupakan petunjuk harga pertukaran mata wang EUR / USD yang baik. Selepas mesyuarat pertama setiap bulan, ECB juga mengadakan sidang media, di mana ia memberikan pandangannya mengenai dasar monetari dan ekonomi.

Data Ekonomi:

Data ekonomi, seperti Angka Pekerjaan, KDNK, Neraca Perdagangan, Jualan Runcit, Petunjuk Sentimen, CPI, PPI, HPI dan Pembuatan & Perkhidmatan PMI dari Jerman, Perancis, Itali dan Amerika Syarikat, semuanya mempunyai pengaruh besar terhadap harga EUR / USD.

Faktor Politik:

Seperti kadar pertukaran lain, pasangan EUR / USD juga dipengaruhi oleh ketidakstabilan politik di AS dan negara-negara Eropah, yang paling penting ialah Perancis, Jerman dan Itali. Oleh kerana Jerman adalah ekonomi terbesar di zon Euro, dan Rusia mempunyai sejumlah besar pelaburan Jerman, ketidakstabilan politik atau kewangan Rusia juga mempengaruhi harga kurs EUR / USD.

Pandemik koronavirus:

Pandemi coronavirus mulai merebak pada suku pertama tahun ini, menyebabkan ekonomi di seluruh dunia menutup semua aktiviti, dalam usaha untuk mencegah virus itu terus menyebar. Penguncian yang berlaku di negara-negara di seluruh dunia menyebabkan ekonomi jatuh ke dalam kemelesetan, kerana bank pusat dari semua negara terpaksa memperkenalkan pelonggaran monetari dan menurunkan suku bunga.

ECB juga menurunkan suku bunga menjadi hampir sifar, seperti juga Federal Reserve AS, dengan tujuan untuk mengatasi kerosakan yang disebabkan oleh krisis koronavirus. Wabak ini melanda ekonomi AS paling teruk pada suku kedua. Baru-baru ini, negara-negara Eropah telah diperingatkan oleh WHO bahawa wabak itu akan mengakibatkan jumlah kematian yang tinggi di Eropah pada bulan November, kerana kadar jangkitan meningkat di sana. Coronavirus mempunyai kesan negatif terhadap ekonomi Eropah dan mata wang tempatan, yang akhirnya membebani pasangan EUR / USD.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector