Carta Harga Bersejarah EUR / CHF – Sejarah Harga Euro

EUR adalah mata wang rasmi untuk 19 daripada 28 negara anggota Kesatuan Eropah (EU), termasuk Austria, Belgium, Finland, Perancis, Jerman, Yunani, Ireland, Itali, Luxembourg, Belanda, Portugal, Sepanyol, Cyprus, Estonia , Latvia, Lithuania, Malta, Slovakia, dan Slovenia. EUR juga dikenali sebagai mata wang euro, mata wang kedua yang paling banyak diperdagangkan di seluruh dunia, selepas dolar AS. Nama “euro” diadopsi pada tahun 1995, setelah rundingan berat; mata wang itu menggantikan bekas Unit Mata Wang Eropah (ECU). Walau bagaimanapun, euro pada mulanya diperkenalkan dalam bentuk maya pada 1 Januari 1999, dan ia mula beredar secara fizikal pada tahun 2002. Perlu juga disebutkan bahawa syiling euro pada umumnya digunakan adalah 1, 2, 5, 10, 20, dan 50 duit syiling sen, serta syiling euro 1 dan 2, dan denominasi wang kertas euro yang paling kerap digunakan ialah wang kertas 5, 10, 20, 50 dan 100 euro.

CHF adalah singkatan untuk Franc Swiss, yang merupakan mata wang rasmi Switzerland. CHF adalah singkatan dari Confoederatio Helvetica Franc, di mana Confoederatio Helvetica adalah nama Latin untuk Gabungan Swiss. Inilah satu-satunya Franc yang masih dikeluarkan di negara-negara Eropah. CHF dibahagikan kepada 100 centimes. Franc Swiss juga dikenali sebagai Swisse oleh pedagang pasaran mata wang, dan merupakan mata wang ketujuh yang paling banyak diperdagangkan di dunia.

Berapakah EUR / CHF (Euro / Franc Swiss)?

EUR / CHF bermaksud pasangan mata wang Euro berbanding Franc Swiss (EUR / CHF), yang menunjukkan berapa nilai EUR (mata wang asas) yang diukur berbanding CHF (mata wang kaunter). Sebagai contoh, EUR / CHF = 1.07 menunjukkan bahawa satu Euro dapat membeli 1.07 Franc Swiss.

 

Hubungan antara pasangan mata wang EUR dan Franc Swiss tidak dapat diabaikan. Oleh itu, hubungan antara dua pasangan mata wang, EUR / USD (Euro / Dolar AS) dan USD / CHF (Dolar AS / Franc Swiss), ditakrifkan sebagai kenaikan 95% negatif. Ini menunjukkan hubungan yang berlawanan, yang bermaksud bahawa ketika unjuk rasa EUR / USD, USD / CHF biasanya menjual dan sebaliknya.

 

Faktor Utama yang Mempengaruhi Pasangan Mata Wang EUR / CHF

Nilai pasangan mata wang EUR / CHF terutama dipengaruhi oleh sentimen geopolitik dan global, seperti banyak mata wang pasaran baru muncul. Selain itu, salah satu faktor yang mempengaruhi nilai Franc Swiss juga boleh menjadi pelepasan data Ekonomi, seperti data KDNK; di seberang kolam, permintaan di seluruh dunia untuk perkhidmatan perbankan Switzerland sebagai tempat yang selamat dan rahsia untuk menyimpan dana luar pesisir juga dapat dianggap sebagai salah satu faktor utama yang mempengaruhi nilai Franc Swiss.

Semasa EUR / CHF Harga: $

EUR / CHF

 

Jadual Data Sejarah:

Data Harga Sejarah EUR / CHF

TarikhHargaBukaHighLowChange%

 

Perubahan Bulanan


TarikhHargaBukaHighLowChange%

Faktor yang mempengaruhi Harga EUR / CHF:

Seperti disebutkan di atas, nilai pasangan mata wang EUR / CHF terutama dipengaruhi oleh sentimen geopolitik dan global, seperti banyak mata wang pasaran baru muncul. Selain itu, salah satu faktor yang mempengaruhi nilai Franc Swiss juga boleh menjadi pelepasan data Ekonomi seperti data KDNK; di seberang kolam, permintaan di seluruh dunia untuk perkhidmatan perbankan Switzerland sebagai tempat yang selamat dan rahsia untuk menyimpan dana luar pesisir juga dapat dianggap sebagai salah satu faktor utama yang mempengaruhi nilai Franc Swiss.

Siaran data ekonomi: Ini termasuk data KDNK, maklumat mengenai pengeluaran industri dan penjualan runcit, kadar inflasi dan imbangan perdagangan. Perincian penting lain yang perlu diperhatikan termasuk angka pekerjaan, perjumpaan SNB yang dijadwalkan, dan setiap laporan harian mengenai bencana alam, iklim politik atau kebijakan pemerintah baru. Semua faktor ini cenderung mempengaruhi kadar pertukaran Franc Swiss.

Kadar faedah:

Kadar faedah yang lebih tinggi dalam ekonomi cenderung menarik pelaburan asing, meningkatkan permintaan dan nilai mata wang domestik. Begitu juga, kadar faedah yang lebih rendah cenderung melemahkan kadar pertukaran. Dengan menaikkan suku bunga, bank pusat dapat menurunkan permintaan barang, yang menyebabkan tekanan pada harga.

Permintaan Tempat Selamat:

Permintaan Franc Swiss sebagai safe-haven jauh meningkatkan nilainya di pasaran pertukaran asing global. Permintaan untuk mata wang sebagai tempat perlindungan meningkat pada tahun-tahun selepas krisis kewangan 2008. Bank Negara Swiss (SNB) telah mengumpulkan kira-kira setengah trilion dolar dalam mata wang asing pada tahun 2011, yang sama dengan sekitar 70% daripada KDNK Switzerland.

Perkhidmatan perbankan Switzerland:

Salah satu faktor yang mempengaruhi nilai Franc Swiss juga boleh menjadi permintaan di seluruh dunia untuk perkhidmatan perbankan Switzerland sebagai tempat yang selamat dan sulit untuk menyimpan dana luar pesisir. Perlu disebutkan bahawa Franc Swiss juga dapat dianggap sebagai alternatif tegas terhadap Dolar AS atau Pound Sterling pada masa pergolakan dan ketidakpastian, kerana setiap kali ekonomi lain menunjukkan tanda-tanda kemerosotan, Franc Swiss semakin popular dengan spekulator dan pedagang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector