Carta Harga Bersejarah AUD / INR – Sejarah Harga Dolar Australia

Mata wang asas (AUD) bermaksud dolar Australia, yang juga dikenali sebagai dolar Aussie atau Aussie. AUD menggantikan pound Australia pada tahun 1966. Pada tahun 2016, mata wang telah beredar selama 50 tahun. Walau bagaimanapun, dolar Australia adalah mata wang rasmi di Australia dan beberapa negara dan wilayah bebas di Pasifik Selatan, seperti Papua New Guinea, Pulau Krismas, Kepulauan Cocos, Nauru, Tuvalu, dan Pulau Norfolk.

Dolar Australia dibenarkan sebagai mata wang terapung bebas pada tahun 1983. Namun, alasan popularitinya di kalangan peniaga boleh dikaitkan dengan beberapa faktor yang berkaitan dengan geologi, geografi, dan dasar pemerintah. Perlu juga disebutkan bahawa Australia adalah salah satu negara terkaya di dunia dari segi sumber semula jadi, termasuk logam, arang batu, berlian, daging, dan bulu.

Sebaliknya, rupee India (mata wang sebut harga) adalah mata wang nasional India, yang juga dikenali sebagai mata wang INR. Walau bagaimanapun, INR biasanya dilambangkan dengan simbol ₹. Rupee India (INR) berasal dari rupiya, duit syiling perak yang pertama kali dikeluarkan oleh Sultan Sher Shah Suri pada abad ke-16. Buat masa ini, penerbitan mata wang dikendalikan oleh Reserve Bank of India. Menguruskan mata wang di India boleh dianggap sebagai salah satu tugas terpenting dari Reserve Bank of India. Lebih-lebih lagi, bank simpanan India juga memainkan peranan penting dalam Strategi Pembangunan Pemerintah India, mengeluarkan pernyataan, dan memutuskan kadar faedah negara.

Dari pandangan sejarah, tanda rupee baru (₹) secara rasmi disetujui pada tahun 2010. D. Udaya Kumar menciptanya, dan ia berasal dari gabungan konsonan Devanagari “र” (ra) dan huruf kapital Latin “R” tanpa bar menegaknya (serupa dengan rotunda R). Siri syiling pertama dengan tanda rupee baru bermula pada 8 Julai 2011. Sebelum itu, India menggunakan “₨” dan “Re” sebagai simbol untuk beberapa rupee dan satu rupee.

Semasa bercakap mengenai duit syiling, izinkan saya mengingatkan anda bahawa syiling India dikeluarkan dalam denominasi 50 pais, satu rupee, dua rupee, lima rupee, dan sepuluh rupee. Oleh itu, paise adalah 1/100 dari satu rupee. Duit syiling bernilai 50 pais disebut syiling kecil, sementara duit syiling sama atau lebih dari satu rupee dikenali sebagai duit syiling rupee.

Di bahagian hadapan Wang Tunai, mata wang kertas atau wang kertas di India dikeluarkan dalam denominasi 5, 10, 20, 50, 100, 500, dan 2,000 rupee. Perlu disebutkan bahawa denominasi dicetak dalam 15 bahasa di seberang rupee kertas. Di bahagian depan, denominasi dicetak dalam bahasa Hindi dan Inggeris.

Biasanya, wang kertas India dikemas kini dengan reka bentuk baru, termasuk perbezaan yang berbeza dari wang kertas Seri Mahatma Gandhi yang lama dengan yang baru dengan nama yang sama. Catatan menunjukkan pelbagai tema budaya kaya India.

Apa itu AUD / INR (Dolar Australia / Rupee India)?

Satu mata wang selalu disebut harga berbanding yang lain kerana mata wang diperdagangkan secara berpasangan. Oleh itu, pasangan mata wang AUD / INR mewakili perdagangan dolar Australia berbanding rupee India. Dalam kes ini, mata wang pertama (AUD) adalah asas, dan kedua (INR) adalah mata wang sebut harga.

Faktor Utama yang Mempengaruhi Pasangan Mata Wang AUD / INR

Nilai pasangan mata wang AUD / INR dipengaruhi terutamanya oleh Sentimen geopolitik dan global, seperti banyak mata wang pasaran baru muncul. Oleh kerana pemain asing telah menarik diri dari pasaran ekuiti India, yang menyumbang kepada kejatuhan rupee India. Di seberang kolam, mata wang INR mempunyai hubungan yang kuat dengan harga minyak mentah kerana minyak mentah WTI menyumbang sebahagian besar dari keseluruhan import India. Oleh itu, kenaikan harga minyak mentah merugikan ekonomi. Sekiranya harga minyak mentah WTI meningkat lebih jauh, ia tidak hanya akan mempengaruhi kestabilan rupee dan kenaikan di pasaran saham tetapi juga dapat menghasilkan kesan inflasi.

Nilai mata wang Dolar Australia (AUD) dipengaruhi terutamanya oleh beberapa faktor seperti perbezaan kadar faedah, harga komoditi, pariti daya beli, penilaian kredit Kerajaan, dan sentimen dan spekulasi.

Semasa AUD / INR Harga: $

 

AUD / INR


 

Jadual Data Sejarah:

Data Harga Sejarah AUD / INR

TarikhHargaBukaHighLowChange%

 

Perubahan Bulanan

TarikhHargaBukaHighLowChange%

Faktor yang mempengaruhi Harga AUD / INR:

Nilai mata wang INR bergantung pada faktor utama yang mempengaruhi ekonomi seperti import dan eksport, pekerjaan, inflasi, kadar faedah, defisit perdagangan, kadar pertumbuhan, prestasi pasaran ekuiti, rizab pertukaran asing, aliran masuk pelaburan asing, dasar makroekonomi, modal perbankan, harga komoditi, dan keadaan geopolitik.

Perlu disebutkan bahawa tahap Pendapatan secara luas mempengaruhi mata wang INR melalui perbelanjaan pengguna. Apabila pendapatan meningkat, orang membelanjakan lebih banyak. Walau bagaimanapun, permintaan barang import yang lebih tinggi cenderung meningkatkan permintaan untuk mata wang asing dan, dengan itu, merosakkan mata wang tempatan.

Kadar faedah:

Seperti yang telah kita sebutkan, kadar faedah yang lebih tinggi dalam ekonomi cenderung menarik pelaburan asing, meningkatkan permintaan dan nilai mata wang domestik. Begitu juga, kadar faedah yang lebih rendah cenderung melemahkan kadar pertukaran. Dengan menaikkan suku bunga, bank pusat dapat menurunkan permintaan untuk barang tersebut, yang menyebabkan tekanan pada harga.

Begitu juga, RBI mengawal nilai rupee India dengan alat yang berbeza, termasuk mengawal penawarannya di pasaran dan, dengan itu, menjadikannya murah atau mahal.

Izinkan saya membincangkan beberapa cara di mana RBI mengawal pergerakan rupee India, yang pertama adalah (perubahan kadar faedah), dan kemudian kelonggaran atau pengetatan peraturan untuk aliran dana, mengubah nisbah rizab tunai (bahagian wang bank harus tetap dengan bank pusat) dan menjual atau membeli dolar di pasaran terbuka, “kata Brahmbhatt dari Alpari.

Di seberang kolam, salah satu pemacu utama di sebalik perubahan nilai AUD adalah perbezaan kadar faedah. Perbezaan kadar faedah adalah faedah relatif yang diterima oleh pelabur daripada melabur dalam aset satu negara berbanding yang lain. Sekiranya kadar faedah di Australia adalah 1.50%, tetapi lebih tinggi di AS pada 2.40%, maka pelabur akan mendapat pulangan yang tinggi dengan membeli aset AS. Tetapi kaedah ini cenderung merendahkan nilai AUD, kerana pelabur menjual AUD dan membeli dolar AS untuk melabur dalam aset AS.

Minyak mentah:

Harga minyak mentah WTI juga boleh dianggap sebagai salah satu faktor utama yang mempengaruhi harga mata wang Rupee India (INR) kerana minyak mentah menyumbang sebahagian besar daripada keseluruhan import India. Oleh itu, kenaikan harga minyak mentah merugikan ekonomi. Sekiranya harga minyak mentah WTI meningkat lebih jauh, ia tidak hanya akan mempengaruhi kestabilan rupee dan kenaikan di pasaran saham tetapi juga dapat menghasilkan kesan inflasi.

Data Ekonomi:

Data ekonomi seperti Indeks Harga Pengguna (CPI), Produk Dalam Negeri Kasar (KDNK), Imbangan Perdagangan, Jualan Runcit, Indeks Harga Pengguna Survei Tenaga Buruh, dan Indeks Harga Industri mempunyai pengaruh besar terhadap harga USD / INR. Data-data ini penting untuk memahami pasaran saham dan terutamanya arah INR.

PERMINTAAN FOREX:

Perdagangan dan pergerakan orang antarabangsa berkembang dengan pesat, tidak ada mata wang yang dapat diterima di seluruh dunia. Sama ada anda pergi ke pengajian tinggi ke Amerika Syarikat atau terbang ke Rio untuk percutian, anda perlu membayar perkhidmatan dan barang dalam mata wang mereka. Selain itu, anda perlu membayar dalam pertukaran mata wang asing semasa membeli-belah dalam talian dari kedai antarabangsa.

Oleh itu, kadar pertukaran asing untuk menukar mata wang bergantung pada senario pasaran dan kadar pertukaran yang diikuti oleh bank negara. Kadar pertukaran terapung, atau kadar pertukaran fleksibel, ditentukan oleh kekuatan pasaran tanpa campur tangan aktif pemerintah pusat. Contohnya, disebabkan oleh import yang besar, bekalan rupee mungkin naik, dan nilainya jatuh. Sebaliknya, apabila kenaikan eksport dan aliran masuk dolar tinggi, rupee sepuluh akan menyokong.

Sentimen dan spekulasi:

Dolar Australia dianggap sebagai proksi pertumbuhan dan risiko yang paling popular di pasaran kewangan global, biasanya digunakan sebagai barometer, dan alat perdagangan, untuk mendapat keuntungan dari perubahan sentimen jangka pendek terhadap risiko pertumbuhan ekonomi global. Oleh itu, apabila terdapat bias kenaikan harga di pasaran, dolar Australia akan sering naik, sebaliknya jika terdapat pesimisme yang berlaku, AUD akan sering turun.

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector