Laporan Tahunan 2020: Volume Dagangan Derivatif Crypto Mencapai Tinggi Baru + Kajian Kes Phemex

1. Gambaran keseluruhan

1.1 Pertumbuhan astronomi perdagangan derivatif crypto pada tahun 2020  

Selama bertahun-tahun, mata wang kripto telah berkembang dari aset pinggiran hingga penerimaan arus perdana. Pada mulanya, pertumbuhan cryptocurrency didorong oleh berniaga di pasaran spot

Pada tahun 2017, Chicago Board Options Exchange (CBOE) dan Chicago Mercantile Exchange (CME) menjadi bursa tradisional pertama yang menawarkan perdagangan derivatif kripto. Oleh kerana CBOE dan CME dikawal selia dengan baik dan pertukaran derivatif yang bereputasi baik, perdagangan niaga hadapan BTC memperoleh minat arus perdana dari syarikat besar, bank, dan individu bernilai bersih tinggi (HNI) yang sebelumnya ragu-ragu terhadap cryptocurrency. Walau bagaimanapun, perdagangan niaga hadapan crypto di bursa tersebut hanya boleh berlaku pada waktu perniagaan biasa. 

Pada tahun 2020, evolusi Decentralized Finance (DeFi) telah membawa kepada pembangunan dan inovasi dalam ekosistem crypto. Beberapa pertukaran crypto telah mengembangkan pelbagai produk derivatif untuk pasaran. Lebih-lebih lagi, pasaran sangat menerima produk derivatif ini, yang mungkin merupakan sebab utama kenaikan astronomi derivatif kripto. Penubuhan beberapa pertukaran derivatif crypto terpusat dan terdesentralisasi telah menyebabkan perdagangan derivatif 24/7 dan lonjakan perolehan harian.

‘Kami telah melihat peningkatan besar di ruang pengguna ketika datang ke pasaran derivatif crypto selama setahun terakhir. Saya percaya bahawa pasaran derivatif crypto akan terus berkembang pada tahun-tahun akan datang. ’Jack Tao (CEO, Phemex)

1.2 Jumlah dagangan derivatif crypto kini telah mencecah $ 1.3 Trilion

Seperti yang dilaporkan oleh Theblockcrypto, jumlah dagangan harian purata untuk derivatif kripto adalah lebih dari $ 1.3 trilion pada bulan Disember 2020, mewakili 55% dari keseluruhan pasaran cryptocurrency. Berdagang dalam derivatif kripto telah mengatasi pasaran spot, yang hanya menyumbang 45% dari semua perdagangan kripto. Carta di bawah menunjukkan jumlah dagangan & minat terbuka agregat Bitcoin niaga hadapan pada tahun 2020.  

Sumber data – Theblockcrypto

* Harap maklum bahawa nilai dalam carta di atas adalah penghampiran dan mesti digunakan untuk tujuan arah sahaja. 

1.3 Mengapa Derivatif Kripto Mendapat Populariti di Kalangan Peniaga?

Pertama, 2020 adalah tahun yang penuh gejolak bagi sistem kewangan fiat. Dasar fiskal dan monetari pengembangan yang belum pernah terjadi sebelumnya mengancam seluruh ekosistem kewangan dengan inflasi yang besar. Akibatnya, kedua-dua pelabur individu dan institusi harus mencari alternatif yang sesuai untuk simpanan nilai di luar sistem kewangan fiat. Mereka beralih ke cryptocurrency, yang menyebabkan lonjakan jumlah perdagangan. Secara khusus, derivatif crypto menawarkan peluang untuk membuat spekulasi dan melindungi terhadap ketidakpastian yang dikemukakan oleh COVID-19.

Kedua, peningkatan peraturan sektor crypto telah meningkatkan selera untuk derivatif crypto. Peraturan ekosistem crypto dilihat sebagai anggapan penerimaan oleh pemerintah dan pihak berkuasa kewangan. Ini telah menyebabkan syarikat awam, dana lindung nilai, dan individu bernilai bersih tinggi memasuki pasar untuk mencari pulangan yang lebih tinggi. Tahun 2020 menyaksikan peraturan yang paling banyak dibuat mengenai cryptocurrency, yang bertepatan dengan jumlah peniaga korporat tertinggi dalam derivatif crypto. Pedagang sedemikian yang memperoleh pulangan yang unggul sering memilih derivatif kripto kerana mereka membenarkan perdagangan leveraged, yang meningkatkan keuntungan dengan ketara.

Juga, derivatif crypto memainkan peranan penting dalam penemuan harga cryptocurrency yang mendasari mereka. Sebagai contoh, kecairan pasaran derivatif telah menjelma menjadi penemuan harga untuk BTC dan ETH pada masa lalu. Oleh kerana peniaga boleh pergi lama atau pendek sesuka hati, penemuan harga menjadi lebih cekap, tidak seperti pasaran spot, di mana pelabur dan peniaga hanya dapat memegang kripto dengan harapan harga akan naik. Derivatif kripto memastikan bahawa penemuan harga terletak pada penawaran dan permintaan. Ini membantu mengurangkan turun naik yang sering berlaku dalam cryptos, dengan itu, memastikan penyesuaian harga yang lebih lancar. 


2. Tinjauan untuk Derivatif Kripto pada tahun 2021

Perlu diperhatikan bahawa pengenalan perdagangan derivatif sering menandakan kematangan dan penerimaan arus perdana terhadap sebarang aset. Ini kerana derivatifnya direka untuk peniaga dan pelabur yang lebih canggih. 

Berikut adalah beberapa sebab utama mengapa derivatif crypto akan terus meningkat pada tahun 2021 dan seterusnya. 

2.1 Derivatif Crypto membawa kecairan ke pasaran

Berdagang dalam derivatif kripto bermaksud bahawa anda tidak perlu memiliki syiling yang mendasari. Oleh itu, anda boleh masuk dan keluar dari perdagangan dengan mudah. Sudah diketahui umum bahawa terdapat cryptocurrency yang terhad di pasaran. Sebagai contoh, terdapat lebih daripada 17 juta BTC yang diedarkan pada penerbitan ini. Ini bermaksud bahawa BTC agak tidak likuid di pasar spot, yang bermaksud ia rentan terhadap turun naik harga. Tetapi dengan derivatif, pembuat pasaran dapat mengatur pendedahan mereka dengan mudah dengan memberikan kecairan dan melindungi risiko mereka di pasaran spot. Ini seterusnya membebaskan kecairan untuk crypto yang mendasari.

2.2 Derivatif digunakan untuk melindungi risiko harga cryptocurrency

Kami telah menyaksikan penerimaan utama cryptocurrency. Ini bermaksud bahawa peniaga dan syarikat boleh menggunakan cryptos sebagai alat pembayaran. Walau bagaimanapun, kerana cryptos sememangnya tidak stabil, derivatif memberi pedagang pilihan untuk melindungi risiko tersebut. Sebagai contoh, katakan bahawa anda menjangkakan bahawa BTC akan berubah-ubah. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan niaga hadapan BTC / USD terbalik untuk mengunci nilai tertentu. Ini menghilangkan risiko memegang kripto, dan juga membantu syarikat kapal yang menganggap kripto terlalu berisiko.

2.3 Derivatif akan memainkan peranan penting dalam penemuan harga cryptos

Untuk sebarang aset, harga sering ditentukan oleh penawaran dan permintaannya. Pada masa lalu, penemuan harga di pasaran crypto tidak cekap. Ini kerana perdagangan di pasaran spot mendominasi perdagangan crypto. Di pasaran spot, pedagang dan pelabur mengambil bahagian dengan satu tujuan: kripto yang mereka pegang akan dihargai. Dengan derivatif, peniaga boleh pergi panjang atau pendek. Ini, ditambah dengan peningkatan kecairan, memastikan proses penemuan harga yang lebih efisien. Perhatikan bahawa kecekapan dalam penemuan harga membantu mengesahkan cryptocurrency sebagai aset yang boleh diperdagangkan.

3. Kajian Kes: Bagaimana Phemex Mempercepat Penerapan Perdagangan Derivatif Crypto

3.1 Evolusi pertukaran crypto Phemex   

Phemex adalah berpusat di Singapura pertukaran kripto yang menawarkan perdagangan spot dan derivatif. Ia mula beroperasi pada bulan November 2019, menjadikannya salah satu pertukaran crypto termuda di dunia dan salah satu yang paling cepat berkembang. Perdagangan derivatif Phemex telah melepasi beberapa pertukaran crypto yang lebih mantap dalam lebih dari satu tahun operasi. Ia kini berada di kedudukan ke-11 dengan perolehan harian sekitar $ 800 juta.

Pasaran derivatif Phemex menyediakan kontrak berkekalan untuk BTC, ETH, Ripple, Tezos, LTC, dan Chainlink. Pertukaran ini juga menawarkan kontrak EMAS / USD tanpa kripto. Perhatikan bahawa semua kontrak yang diperdagangkan di Phemex diselesaikan dalam USD kecuali kontrak terbalik BTC / USD yang diselesaikan di BTC. Sebagai tambahan, kontrak Phemex menawarkan leverage sehingga 100x.

Phemex

Menavigasi platform perdagangan Phemex agak mudah. 

Di sebelah kiri platform, anda boleh memilih pasaran yang ingin anda dagangkan – pasaran spot atau kontrak. Buku pesanan masa nyata juga dipaparkan bersama dengan carta aset yang dipilih. Platform Phemex juga memberi anda akses mudah ke posisi terbuka anda sekarang, posisi tertutup, pesanan aktif, pesanan bersyarat, pengisian, dan sejarah pesanan anda. Ini memudahkan anda menguruskan perdagangan dan melacak sejarah perdagangan anda sambil memantau carta harga secara serentak. 

3.2 Ciri-ciri menarik dari pertukaran crypto Phemex yang mesti anda ketahui

Platform Phemex mempunyai ‘pandangan dataBahagian, yang memberi anda maklumat terperinci mengenai derivatif kripto yang boleh diperdagangkan. Bahagian ini merangkumi maklumat mendalam mengenai isyarat, ringkasan token, alamat aktif harian, dan trend carian. 

Bahagian ini memberikan pelbagai maklumat untuk kontrak kekal yang ditawarkan oleh Phemex. Ini termasuk tarikh luput, margin awal dan penyelenggaraan, kadar pendanaan, selang pendanaan, pendanaan seterusnya, kadar ramalan, harga tanda, kaedah tanda, had risiko dan langkah risiko, minat terbuka, perolehan 24 jam, ukuran kontrak, dan kuantiti pesanan maksimum.

Di bawah ini adalah ilustrasi yang menerangkan beberapa ciri penting yang ditawarkan oleh pertukaran Phemex.

3.3 Apa yang menjadikan Phemex sebagai pertukaran unik untuk berdagang derivatif kripto?

  • Pendaftaran Phemex – Membuat akaun dagangan derivatif dengan Phemex adalah yang paling mudah kerana pertukaran ini tidak mempunyai dasar KYC. Yang anda perlukan hanyalah mengisi alamat e-mel anda dan memasukkan kata laluan, yang memerlukan masa kurang dari satu minit. 

Anda boleh mendaftar dengan pertukaran Phemex dari di sini:

Phemex

  • Berdagang dengan Phemex – Membuka dan menutup kedudukan dengan Phemex agak mudah dan mudah. Anda mempunyai berbagai jenis pesanan yang dapat dipilih – pesanan pasar, tutup pesanan pemicu, hanya posting, kurangkan saja, pesanan kurung, bagus hingga batal, isi atau bunuh, dan pesanan “segera atau batal” Dengan setiap kedudukan yang anda buat, anda mempunyai kebebasan memilih leveraj pilihan anda hingga 100X.
  • Keselamatan Phemex – Untuk keselamatan dompet, Phemex telah menerapkan Sistem Dompet Dingin Hierarki Deterministik yang direka untuk memastikan pembukuan dua kali masuk, sehingga menjamin dana pelanggan. Ia juga mempunyai keselamatan sistem mesinnya yang dijamin di Amazon Web Service (AWS) Cloud.

Bercakap mengenai keselamatan dan keselamatan dana pelanggan dalam wawancara baru-baru ini, Jack Tao (CEO, Phemex) mengatakan ‘Sentiasa memikirkan pelanggan: apa yang mereka perlukan, dan bagaimana memastikan dana mereka selamat, bukan hanya memikirkan menjana wang . “

  • Bayaran Phemex – Phemex tidak mengenakan yuran deposit dan mempunyai bayaran pengeluaran yang sangat rendah dan kompetitif. Yuran perdagangan kontrak di Phemex merangkumi yuran pengambil 0.075% dan bayaran ganjaran pembuat 0.025%. Terdapat juga yuran margin awal 1% dan kos margin penyelenggaraan 0,5%. Bayaran yang dikenakan oleh Phemex sesuai dengan standard industri. 

Kami harap artikel ini anda dapat maklumat. Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan, beritahu kami di komen di bawah. Sorakan. 

Lawati Phemex untuk belajar lebih lagi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector