10 Mata Wang Kripto Terpantas ke Tambang (2019 DIKEMASKINI)

Dunia cryptocurrency membuka banyak pintu bagi orang untuk menjana wang dan salah satunya pasti perlombongan crypto. Bagi mereka yang tidak menyedari perlombongan crypto, secara definisi, adalah proses mengesahkan dan menambahkan transaksi ke lejar digital blockchain tertentu yang mana pelombong menerima cryptocurrency masing-masing sebagai ganjaran.

Proses perlombongan tidak begitu mudah kerana banyak pelombong bersaing satu sama lain untuk menyelesaikan persamaan matematik yang rumit dan sukar dengan fungsi hash yang bersifat kriptografi dan dihubungkan dengan blok yang menyimpan data transaksi tertentu.

Dan apabila semakin banyak penambang berkumpul untuk menambang, kesukaran perlombongan meningkat dan perlahan-lahan menjadi semakin sukar. Walaupun banyak cryptocurrency termasuk bitcoin menjadi sukar untuk ditambang, masih banyak yang lebih mudah ditambang.

Untuk memahami perkara ini dengan lebih baik, perlu melihat faktor-faktor yang menjadikan cryptocurrency mudah dan menguntungkan.

Apakah Rangkaian Hashrate?

Dari segi definisi teknologi yang sederhana, kadar hash dapat didefinisikan sebagai kelajuan di mana mesin perlombongan tertentu beroperasi. Dalam dunia cryptocurrency, kadar hash adalah kepantasan mesin perlombongan membuat ribuan atau bahkan berjuta-juta tekaan sesaat untuk mencari jawapan yang tepat untuk menyelesaikan blok.

Kadar hash adalah faktor penting dalam perlombongan crypto kerana secara langsung mempengaruhi keuntungan pelombong. Hubungan antara mereka adalah seperti jika pada satu masa tertentu Bitcoin atau kesukaran rangkaian cryptos lain meningkat, kadar hash meningkat dan akibatnya, pelombong memperoleh cryptocurrency dan yuran transaksi. Jumlah pelombong dalam rangkaian meningkatkan kesukaran, kerana pelombong perlu mengira lebih banyak tekaan sesaat sehingga dapat mengembalikan kitaran ke kadar hash.

Cara lain untuk melihatnya adalah, Sekiranya pelombong membuat dan mengesahkan blok yang tidak mempunyai nilai transaksi dan menerima wang syiling untuknya, harga syiling akan menurun, dan kerana pengeluaran blok adalah proses yang perlahan; urus niaga pada blockchain tertentu akan menjadi tidak stabil, sekali gus menyusut harga koin sekali lagi. Di sinilah tahap kesukaran mula meningkat.

Apakah Kesukaran Perlombongan?

Sekiranya seseorang berusaha mencari definisi yang paling sukar bagi kesukaran perlombongan, dia akan menyedari bahawa istilah itu adil kerumitan yang terlibat dalam menyelesaikan masalah matematik yang dihadapi oleh ranjau ketika membuat blok. Kesukaran ini biasanya berubah dari masa ke masa dan, dalam kebanyakan kes, menjadi sukar. Juga, banyak bergantung pada hasrat rangkaian di mana pelombong melombong.

Sekiranya terdapat sedikit pelombong, kesukaran melombong cryptocurrency jatuh dan di sisi lain jika terdapat banyak pelombong, kesukaran untuk melombong duit syiling itu mula berkembang, menjadikannya lebih sukar bagi pelombong tertentu untuk dilekatkan untuk atau menemui blok itu. Setiap pelombong berusaha melombong atau mengumpulkan sebanyak mungkin syiling. Oleh itu, penting untuk mengetahui berapa banyak ganjaran dalam dolar AS sehingga seseorang dapat mengukur usaha penambang. Ia secara langsung berkaitan dengan harga di mana kripto diperdagangkan, jika harga kripto berkembang di bursa cryptocurrency, nilai blok hadiah juga meningkat dalam dolar AS.

Ukuran yang digunakan untuk menilai kesukaran dalam perlombongan adalah dalam hash (yang paling rendah adalah terahash – TH), yang menandakan unit kerja yang dilakukan dan ukuran untuk menilai hashrate rangkaian atau nethash rangkaian (yang bermaksud jumlah penambang) berada di dalam unit hash sesaat (TH / s).


Kesukaran rangkaian disesuaikan dengan sendirinya dan selalu diselaraskan dalam formula kesukaran / nethash = masa blok (https://www.investopedia.com/terms/b/block-time-cryptocurrency.asp)

Dengan definisi yang ada, kami memahami bahawa duit syiling yang mempunyai hashrate lebih rendah adalah yang lebih senang ditambang. Untuk mendapatkan hashrate terkini untuk setiap syiling, kami melihat dua agregat data dan laman web perlombongan cryptocurrency utama iaitu WhatToMine.com dan CoinWarz.com. Data di kedua-dua laman web agak tidak konsisten, oleh itu kami memilih untuk memilih syiling terbaik antara kedua-duanya yang menunjukkan perbezaan terendah. Ini tidak termasuk algoritma dan syiling NiceHash yang tidak mempunyai data hasrat.

Senarai duit syiling yang mudah ditambang adalah seperti berikut (pada 17-08-2019)

Deutsche eMark (DEM)

Statistik Perlombongan Utama

 • Rangkaian Hashrate: 326.81 MH / s
 • Ganjaran Sekatan: 50.00
 • Blok: 2,423,280
 • Masa Sekatan: 2.00 minit
 • Hasil / Keuntungan sehari: $ 0.84 / ($ 2.85)

The Deutsche eMark adalah mata wang digital yang terdesentralisasi dan diprogramkan menggunakan algoritma yang bersifat kriptografi. Koin tersebut mendapat namanya dari Deutsche Mark yang merupakan mata wang Jerman Barat yang popular. EMark, seperti kebanyakan rakan sebayanya, menggunakan lejar diedarkan dan rangkaian blockchain menjadikannya transaksi cepat, selamat dan terdesentralisasi sepenuhnya.

Monero (XMR)

Statistik Perlombongan Utama

 • Rangkaian Hashrate: 327.55 MH / s
 • Ganjaran Sekat: 4.86930501
 • Blok: 1,902,321
 • Masa Sekatan: 2.00 minit
 • Pendapatan / Keuntungan sehari: $ 3,23 / $ 0,98

Monero telah menjadi pelabur sayang kerana ia adalah salah satu syiling pertama yang dibina di sekitar premis privasi transaksi. Aset crypto yang paling banyak berlaku, termasuk Bitcoin dan Ethereum, didasarkan pada blockchain yang telus yang bermaksud bahawa transaksi yang dilakukan ke atasnya dapat disahkan secara terbuka dapat dikesan oleh sesiapa sahaja yang ingin mengesannya seperti pemerintah dan pihak berkuasa. Selain itu, jika seseorang terus melacak aktiviti urus niaga setiap dompet, selalu ada kemungkinan dia akan dapat menemukan identiti pemegang dompet dunia nyata. Ini tidak dapat dilakukan di Monero kerana menggunakan teknologi kriptografi yang melindungi alamat pengirim dan penerima, bersama dengan perincian transaksi lain.

Anda mungkin juga berminat: 10 Dompet Monero Terbaik [XMR] Disemak (Edisi 2019)

ZCash (ZEC)

Statistik Perlombongan Utama

 • Rangkaian Hashrate: 4.44 GH / s
 • Ganjaran Sekat: 10.000080
 • Blok: 586,487
 • Masa Sekatan: 2.50 minit
 • Pendapatan / Keuntungan sehari: $ 3.17 / $ 1.68

Zcash, seperti Monero memfokuskan pada privasi. Zcash menawarkan dua jenis alamat: alamat telus yang dapat dilihat oleh umum di blockchain Zcash dan alamat terlindung yang lebih peribadi kerana privasi adalah tonggak di mana seni bina Zcah meletakkan asasnya. Tidak ada pangkalan data pusat yang dikaitkan dengan Zcash, oleh itu tidak ada rasa takut tidak ada titik kegagalan atau kemungkinan digodam. Dijalankan oleh pelbagai komputer dan rangkaian sistem, adalah mustahil bagi pihak berkuasa untuk mengawalnya atau mematikannya. Sama seperti Monero, transaksi Zcash juga berlaku tanpa mendedahkan pengirim, penerima atau jumlah yang ditransaksikan.

Feathercoin (FTC)

Statistik Perlombongan Utama

 • Rangkaian Hashrate: 5.22 GH / s
 • Ganjaran Sekat: 40.00
 • Blok: 2,788,198
 • Masa Sekatan: 1.00 minit
 • Hasil / Keuntungan sehari: $ 0.10 / ($ 0.86)

Nama Feathercoin diberikan kepada koin oleh pengasas ketika mereka membayangkan untuk mengembangkan token yang lebih ringan daripada cahaya. Ringan dan kesesuaian duit syiling ini biasanya menghasilkan pembayaran cahaya bulu yang menjadikan pengesahan dan pemprosesan blok lebih cepat (biasanya hampir dengan satu blok setiap minit). Duit syiling ini mempunyai bekalan 336 juta syiling yang cukup besar (210m sedang dalam edaran). Banyak penganalisis di jalanan membandingkan Feathercoin dengan versi Bitcoin lanjutan dan diubah suai yang dipercayai awalnya bercabang dari kod sumber Litecoin. Pengguna Feathercoin mempunyai akses mudah ke dua dompet (FeathercoinCore dan Electrum) yang berfungsi tepat selaras dengan Bitcoin Wallet hanya perbezaan kerana mereka lebih ringan dan jauh lebih pantas dalam memproses blok. Sebagai tambahan kepada dua dompet desktop, Feathercoin mendapat sokongan dari pelbagai dompet mudah alih menjadikannya duit syiling yang cukup biasa.

Baca Juga: Ramalan Harga Litecoin [LTC] untuk 2019/2020/2025

Einsteinium (EMC2)

Statistik Perlombongan Utama

 • Rangkaian Hashrate: 79.42 GH / s
 • Ganjaran Sekatan: 2.00
 • Blok: 2,456,664
 • Masa Sekatan: 1.00 minit
 • Hasil / Keuntungan sehari: $ 1.54 / ($ 2.06)

Einsteinium adalah mata wang digital yang dikembangkan dengan tujuan untuk membiayai projek teknologi, ilmiah dan kemanusiaan. Mata wang juga berdiri sebagai sumber pembiayaan dan diedarkan menggunakan bukti pengiraan kerja seperti Bitcoin. Oleh itu, dalam semua kepraktisan, Einsteinium berfungsi sama dengan Bitcoin yang dilampirkan pada dana amal. Syarikat di belakang EMC2, Einsteinium Foundation adalah rangkaian berasaskan blockchain sumber terbuka pertama yang dihubungkan dengan mengumpulkan dana untuk usaha ilmiah dan teknologi yang berpusat pada peningkatan dan pengembangan sains dan inovasi.

StartCoin (MULAI)

Statistik Perlombongan Utama

 • Rangkaian Hashrate: 105.68 GH / s
 • Ganjaran Sekat: 5.00
 • Blok: 2,033,754
 • Masa Sekatan: 1.00 minit
 • Hasil / Keuntungan sehari: $ 0,02 / ($ 3,58)

StartCOIN, sama dengan EMC2, juga membantu dalam menyokong dan mempromosikan crowdfunding (dengan fokus utama pada amal) inisiatif. Selain mengumpulkan wang, duit syiling ini juga berfungsi sebagai token ganjaran bagi pemegang apabila mereka berkongsi dan menyokong projek crowdfunded. Koin dan projek itu dilancarkan pada bulan Julai 2014 dan dikeluarkan dari perbezaan Litecoin kerana ia tidak menggunakan algoritma Litecoin Scrypt. Terdapat had jumlah bekalan duit syiling yang bernilai USD 84 juta dengan jumlah ganjaran sebanyak dua kali setiap tahun.

Kredit Permainan (PERMAINAN)

Statistik Perlombongan Utama

 • Rangkaian Hashrate: 203.95 GH / s
 • Ganjaran Sekat: 12.50
 • Blok: 2,461,344
 • Masa Sekatan: 1.50 minit
 • Hasil / Keuntungan sehari: $ 1,94 / ($ 1,66)

Kredit Permainan (GAME) dilancarkan pada tahun 2014 dengan fokus pada industri permainan yang membolehkan pemegang menggunakannya untuk pembelian barang digital dan perkhidmatan permainan dalam talian. Syarikat di belakang duit syiling, GameCredits Inc. ditubuhkan di Serbia pada tahun 2016 dan kini mempunyai pasukan 100 orang yang tersebar di lima negara. Syiling yang meletakkan asasnya di Bitcoin, GameCredits mendapat banyak inspirasi daripadanya. Perlombongan cryptocurrency menggunakan algoritma Scrypt mengikut prinsip PoW (proof-of-work).

Florincoin (FLO)

Statistik Perlombongan Utama

 • Rangkaian Hashrate: 390.92 GH / s
 • Ganjaran Sekat: 6.25
 • Blok: 3,596,760
 • Masa Sekatan: 40.00 saat
 • Hasil / Keuntungan sehari: $ 1.65 / ($ 1.95)

FlorinCoin memperkenalkan dirinya sebagai platform yang digunakan untuk membuat aplikasi terdesentralisasi sepenuhnya. Koin tersebut memastikan prestasi keseluruhan rangkaian Florin dan membantu mengekalkan kelajuan pemprosesan transaksi yang tinggi dengan masa pembentukan blok 40 saat. Pembezaan utama projek ini adalah kemampuan untuk menambahkan komen hingga 528 watak untuk setiap transaksi. Sebilangan besar FlorinCoin didasarkan pada kod Bitcoin yang terbuka, tetapi dengan sampah dari Litecoin.

Verge (XVG)

Statistik Perlombongan Utama

 • Rangkaian Hashrate: 755.13 GH / s
 • Ganjaran Sekat: 730.00
 • Blok: 3,369,191
 • Masa Sekatan: 30.00 saat
 • Hasil / Keuntungan sehari: $ 1,67 / ($ 1,93)

Verge adalah versi blockchain Bitcoin asli yang dipertingkatkan yang membayangkan untuk mencapai misinya untuk menyediakan individu dan perniagaan dengan cara yang pantas, berkesan dan terdesentralisasi untuk melakukan transaksi langsung dengan kelebihan privasi. Matlamat utama duit syiling adalah untuk membawa cryptocurrency agar orang menggunakannya setiap hari. Dengan Mata Wang Verge, perniagaan dan individu mempunyai akses ke pilihan fleksibel untuk menghantar dan menerima pembayaran.

Vertcoin (VTC)

Statistik Perlombongan Utama

 • Rangkaian Hashrate: 778.68 GH / s
 • Ganjaran Sekat: 25.00
 • Blok: 1,192,732
 • Masa Sekatan: 2.50 minit
 • Hasil / Keuntungan sehari:

Reka bentuk Vertcoin blockchain dibuat dengan cara supaya kuasa perlombongan tidak disatukan. Ini adalah usaha pengembang duit syiling untuk memastikan mata wang tidak terdesentralisasi sepanjang masa. Setelah mengurus desentralisasi, para pengasas memastikan bahawa duit syiling mudah ditambang yang akan menjadikan cryptocurrency perlombongan mudah untuk semua orang. Sangat serupa dengan Litecoin, algoritma konsensus Vertcoin sangat tahan terhadap VTC ASIC. Berbeza dengan banyak altcoin lain yang ada hari ini, Vertcoin tidak pernah mempunyai bonus ICO, airdrop, atau pra-tambang. Ini juga dirancang dengan alasan agar tidak memberi kelebihan yang tidak sewajarnya kepada kumpulan atau individu dengan memberikan mereka akses ke Vertcoin sebelum penonton pada umumnya.

Kesimpulannya

Walaupun duit syiling ini mudah dilombong, pelombong baru perlu memperhatikan faktor lain yang dapat mengubah sesuatu untuk mereka seperti penggunaan kolam. Cryptocurrency yang paling mudah ditambang juga merupakan fungsi bagaimana yuran kumpulan dikenakan. Menjadi sebahagian daripada kolam renang meningkatkan frekuensi pembayaran bagi semua orang yang menjadi sebahagian daripada kumpulan itu. Memastikan semua perkara dalam keadaan terkawal, pelombong pasti memerlukan sumber terbaik untuk benar-benar membuat perlombongan cryptocurrency mudah.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector