De rol van Bitcoin op onstabiele traditionele markten

Het gebruik van digitale valuta op het moment dat een bepaalde reguliere markt volatieler wordt, is een van de belangrijkste redenen waarom bitcoin na de crash van 2013 weer op het toneel verscheen. Sindsdien heeft de rol die BTC speelde op de Chinese valutamarkten aangetoond dat fungeren gemakkelijk als een barrière tegen harde klappen op niet-geïnformeerde beleggersportefeuilles.

Het lijkt misschien dat het een grote prestatie was om betrokken te zijn bij een van de grootste financiële systemen ter wereld, maar in de nasleep van de recente stijging van de BTC-prijs, deze eigenschap van de digitale valuta werd overschaduwd. Nu wordt BTC gezien als een reguliere methode om winst te genereren door snelle investeringen en het terugtrekken van geld, net als ETH en andere dynamische cryptocurrencies..

Toch bezit hetzelfde blockchain-netwerk nog steeds hetzelfde vermogen en fungeert het op sommige plaatsen over de hele wereld als een veilige haven wanneer de golf van instabiliteit een bepaalde markt treft. Hier zijn wat meer details hierover, vaak over het hoofd gezien fenomenen van de grootste digitale valuta, maar ook andere die hetzelfde doel kunnen dienen.

Geld en sociale orde

In het leven van moderne individuen zijn er verschillende factoren die de afgelopen duizenden jaren nauwelijks zijn veranderd. Hoewel dit misschien ongelooflijk klinkt, laat de geschiedenis zien dat het concept van geld een van de belangrijkste feiten van iemands leven was en bleef, daterend uit de tijd dat de uitwisseling van goederen werd geoperationaliseerd tot een proces dat natuurlijke middelen gebruikte om waarde te definiëren..

In de late middeleeuwen werd hetzelfde concept samengevoegd met het idee van bankieren en alle bijbehorende diensten. Hierdoor konden mensen lenen en lenen, waardoor de basis werd gelegd voor volledige marktoperaties die vergelijkbaar zijn met die welke tegenwoordig bestaan ​​in de moderne financiële instelling.

In dit opzicht moet digitale valuta worden gezien als slechts een voortzetting van dezelfde ontwikkeling van financiële diensten. De geschiedenis laat echter ook zien dat niet alle veranderingen in de financiële opzet gunstige dingen hebben opgeleverd. Soms kwamen deze in de vorm van catastrofale problemen die leidden tot de recessie, depressie of zelfs de ineenstorting van de hele financiële structuur van een enkele natie..

Dit toont aan dat het concept van financiën en een bepaalde sociale orde van een bepaald domein, of het nu een regio, een land of zelfs een vakbond is, nauw met elkaar verbonden zijn. Maar nu, voor het eerst in de geschiedenis, geeft de uitvinding van digitale valuta, die fungeert als een volledig bruikbare monetaire representatie van waarde, maar een die niet is gebonden aan enige regering of andere unieke machtsstructuur, een nieuwe dynamiek in deze vergelijking..

Verlies van centrale planning

Als open access en een transparant grootboek dat registreert waar en hoe het geld stroomt, laat een bitcoin blockchain, net als elke andere blockchain, zien dat het gebruik van bancaire tussenpersonen niet meer nodig is. Dit is een directe uitdaging voor het idee dat geld in de huidige vorm kan werken via strikte centrale planning, meestal uitgevoerd door de centrale bank van een land..

Hetzelfde idee kan in deze termen worden gepresenteerd: terwijl centrale planning overbodig is geworden met blockchain, is de daadwerkelijke bruikbaarheid van de digitale valuta relatief vergelijkbaar gebleven met die van fiatgeld. Het gebruik ervan, dat zaken omvat als leningen, directe bitcoin-investeringen, online aankopen en zelfs online BTC-gokken laat zien dat bitcoin alles kan wat fiatgeld kan.

De indirecte aanval op het dogma van de centrale bank zorgde er aanvankelijk voor dat de politieke gevestigde orde over de hele wereld elke notie schuwde dat een digitale valuta in eerste instantie zelfs maar belangrijk en vervolgens op welke manier dan ook nuttig zou zijn. Maar de trend begon te verzwakken naarmate het belang van de cryptocurrencies groeide. Nu zijn er duidelijke aanwijzingen dat dezelfde situatie snel verandert in verschillende regio’s en op wereldschaal.

Landen openen zich

De tekenen van veranderende tijden zijn in veel uithoeken van de wereld zichtbaar. Onlangs erkende Japan bitcoin als een haalbare betaalmethode, wat leidde tot een enorme toestroom van fiat-valuta in het netwerk, waardoor records voor de waarde ervan stuk voor stuk werden verbroken. Rusland, dat lange tijd werd gezien als een van de grootste tegenstanders van elke vorm van digitale valuta, begon ook zijn standpunt te veranderen.

In andere regio’s is een vergelijkbare trend gaande. Overheden begonnen, net als investeerders en gewone burgers, het idee van digitale valuta, voornamelijk bitcoin en ether, te onderzoeken en wat deze voor hen kunnen doen. Maar terwijl dit doorgaat, is de grootste impact die bitcoin heeft op de sociale dynamiek in die landen waar de handel al in hete wateren plaatsvindt vanwege de inherente instabiliteit van hun markt..


Hier speelt bitcoin waarschijnlijk de grootste rol als het gaat om het beschermen van de fondsen van degenen die actief zijn in ‘s werelds meest wankele ecosystemen van investeringen en andere financiële processen..

Instabiliteit en digitale valuta

De belangrijke factor bij met name bitcoin is dat het volledig openstaat voor ontwikkelingslanden. Dat is de reden waarom BTC in Venezuela een parallelle valuta is geworden die met alle andere rivalen concurreert en burgers een transactiemiddel biedt dat elk officieel kanaal omzeilt. Dit wordt onder meer gebruikt voor het kopen van basisbenodigdheden nu het officiële geld bijna waardeloos is geworden.

Een vergelijkbare situatie is te vinden in Oost-Afrika, waar overmakingsdiensten en initiatieven zoals BitPesa het overnemen van traditionele overdrachtskanalen. Hetzelfde geldt voor Zuid-Afrika, terwijl Nigeriaanse activisten en lokale handelaren bitcoin zien als een middel om een ​​nieuw niveau van democratie te bieden aan het financiële systeem dat anders doorzeefd is met corruptie en problemen..

Een financiële ineenstorting in Zimbabwanen dwong burgers eerst om naar alternatieven te zoeken, maar nu gebruikt een groot aantal van hen bitcoin als middel om hun spaargeld te beschermen. Vroeger stortten de nationale banken in, waardoor velen zonder hun spaargeld achterbleven, maar nu biedt BTC zichzelf als een manier om zich tegen deze mogelijkheid te beschermen.

Dit alles toont aan dat bitcoin veel meer is dan een investeringsmechanisme voor stabiele, ontwikkelde markten. In plaats daarvan gebruiken opkomende markten die in een crisis verkeren, samen met hun burgers nu deze digitale valuta om de schaal van de monetaire en sociale veranderingen om te buigen naar hun voordelen..

Bron: Kwarts

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector