Bitcoin Dominance Index 101: definitie, betekenis en zijn indicatoren

Het is tien jaar geleden dat een programmeur (of mogelijk een groep programmeurs) onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto een whitepaper uitbracht waarin de technologische structuur Bitcoin wordt geschetst, die het afgelopen decennium een ​​nieuw tijdperk van blockchaintechnologie en gedecentraliseerde digitale valuta heeft ingeluid. Maar voor het grootste deel van deze periode was Bitcoin de enige valuta die bestond. Het was na de geboorte van Ethereum, dat een platform bood voor andere projecten om hun munten vrij te geven en dit begon langzaamaan de bijdrage van Bitcoin te verminderen die aandrong op een behoefte aan Bitcoin Dominance Index.

De opkomst van Altcoin en de oorsprong van de Bitcoin-dominantie-index

Gedurende het grootste aantal jaren sinds 2009 is Bitcoin de meest dominante cryptocurrency geweest en het dominantieniveau was bijna 100%. Maar met de introductie van Ethereum kregen veel projecten een platform om hun munten uit te geven. Dit leidde tot de geboorte van een overvloed aan munten met als doel verschillende bestaande problemen op te lossen die Bitcoin niet kon oplossen. De opkomst van deze altcoins begon langzaamaan de dominantie van Bitcoin uit te dagen en leidde tot de vorming van de Bitcoin Dominance Index.

Dat is per definitie heel goed geformuleerd Jimmy Song (een zichzelf beschreven Bitcoin-opvoeder, ontwikkelaar en ondernemer) in zijn medium post,

De Bitcoin Dominance Index is oorspronkelijk gemaakt om te illustreren hoeveel belang Bitcoin, de eerste digitale valuta op schaal, had in de algehele crypto-economie. De Index staat als een verhouding tussen de marktkapitalisatie van Bitcoin en de rest van de cryptocurrency-markten.

Gebruik en betekenis van de Bitcoin-dominantie-index

Hoewel de ratio in wezen alleen de dominantie van Bitcoin ten opzichte van andere altcoins op cryptomarkten aangeeft, hebben handelaren de afgelopen jaren of sinds de handel in cryptocurrencies is toegenomen, deze ratio / index voor verschillende doeleinden gebruikt..

Sommige handelaren hebben het nuttig gevonden om inzicht te krijgen in de markt en meer specifiek het sentiment van handelaren als deze naar de belangrijkste Bitcoin of naar de andere alternatieve munten (altcoins) is gekanteld. Gezien de dominantie-index als een indicator voor marktsentiment, hebben sommige handelaren succesvolle strategieën ontwikkeld om hun geld van altcoins naar bitcoin en vice versa te verplaatsen, rekening houdend met wat de dominantie-indicator aangeeft..

Veel handelaren hebben weer een deel van hun beoordelingsstrategie gebruikt, deze index gebruikt om de vraag naar Bitcoin effectief te meten ten opzichte van de vraag naar altcoins die proberen de juiste prijs van bitcoin te krijgen. Aangezien cryptomarkten redelijkerwijs hebben gerechtvaardigd dat cryptoprijzen een pure functie zijn van vraag en aanbod, zijn deze indicatieve strategieën voor hen nuttig geweest. Het is voor een gewone burger vrij eenvoudig om te peilen dat als de waarde van altcoins begint te dalen en Bitcoin zijn waarde veel beter vasthoudt, het duidelijk is dat de investeerders Bitcoin opkopen..

Voor sommige handelaren zouden ze de index ook kunnen gebruiken om de risicoaversie van de markt af te leiden. Op sommige punten heeft Bitcoin gefunctioneerd als een veilige haven en diende het als een sterke opslag van waarde tijdens macro-economische onrust. Door te functioneren als digitaal goud, heeft Bitcoin in deze moeilijke tijden veel investeerders aangetrokken.

De dominantie-index wordt ook door veel onderzoekers en fundamenteel analisten gebruikt om te meten hoeveel innovatie er in het algemeen op de markt gaande is, en specifiek waar die innovatie plaatsvindt. Om met een voorbeeld uit te leggen: in de periode eind 2016 en begin 2017 daalde de marktdominantie van Bitcoin tot een historisch dieptepunt. Dit komt omdat Ethereum, met wat toen een eerste in zijn soort slimme Blockchain was met fabrieken voor het maken van tokens, een ware rage werd. In deze periode is het heel duidelijk te zien dat er een hoog innovatieniveau was; specifiek afkomstig van Ethereum:

percentage-van-totale-marktkapitalisatie-dominantieBron: Altcoin Magazine

Kritiek op de dominantie-index

Hoewel er veel handelaren en consumenten blij zijn met de Bitcoin Index, is er een andere groep mensen die niet echt voor de Index zijn. Een belangrijk punt van kritiek op de Bitcoin Dominance Index is dat marktdeelnemers deze specifieke maatregel gemakkelijk kunnen verminderen door hun eigen munten te maken en ook airdrops te houden, waarbij leden van de cryptocurrency- en blockchain-gemeenschap gratis eenheden digitale valuta ontvangen..


Een andere reden waarom mensen denken dat de dominantie-index geen echte indicator is, is dat ze geloven dat veel marktkapitalisaties van altcoins zijn gemanipuleerd. Volgens Jimmy Song Ripple staat hier het beste voorbeeld. Hij stelt duidelijk in zijn blog dat Ripple – XRP de munt is waarbij alle munten een forehand hebben gecreëerd en deze slechts beetje bij beetje aan het publiek hebben vrijgegeven. Hij voegt eraan toe dat er een groot aantal Ripples in reserve wordt gehouden, zodat de werkelijke float (dat wil zeggen het bedrag dat voor het publiek beschikbaar is om te verhandelen) relatief klein blijft. Veel voorgedolven munten doen precies hetzelfde om niet alleen de prijs te manipuleren, maar ook voor hun marktkapitalisatie. Slechts een klein deel van de munten wordt daadwerkelijk verhandeld, terwijl een grote reserve aan de kant zit die eigendom is van hun makers om de marktkapitalisatie van de munten hoog te houden. Met zo veel XRP in handen, kan dit zeker resulteren in manipulatie van de marktkapitalisatie.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in: Ripple’s geprojecteerde analyse van 2019 en 2020

Om toe te voegen aan het manipulatiepunt van de marktkapitalisatie, hebben veel van de altcoins een ultralage liquiditeit en hebben ze eigenlijk niet zoveel geld erin geïnvesteerd, ondanks de grote marktkapitalisatie. Deze altcoins nemen niets weg van Bitcoin, ze pompen zichzelf op.

Een ander punt dat mensen doet geloven dat de dominantie-index minder afhankelijk is, aangezien veel van deze Altcoins feitelijk subcoins van Ethereum zijn en een groot deel van de marktkapitalisatie kan dubbel worden geteld, tenzij ze worden gescheiden in andere MainNet-munten.

Gevolgtrekking

Met alle punten die vanuit gezichtspunten naar voren zijn gebracht, is de Bitcoin Dominance Index nog steeds een zeer grove maatstaf die helaas heel gemakkelijk te manipuleren is. Hoewel het een behoorlijke indicatie geeft over hoe Bitcoin zich gedraagt ​​in vergelijking met andere altcoins, heeft het zeker wat meer tijd en strengheid nodig om een ​​loyaal instrument van de handelaars te worden..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map