Historische prijsgrafieken van sojabonen – Prijsgeschiedenis van sojabonen

Sojabonen zijn een populair ingrediënt in de vegetarische en veganistische keuken, omdat ze van nature veel eiwitten bevatten. Sojamelk is een vervanger voor koemelk, die zowel veganistisch als lactosevrij is, en sojasaus is een populair en essentieel ingrediënt in de Oost-Aziatische keuken. De marktwaarde van sojaproducten in de Verenigde Staten zal dit jaar naar verwachting 16,75 miljard dollar bedragen, tegen 4,6 miljard dollar in 2014.

Sojabonen behoren tot de belangrijkste producten van oliezaad en eiwitmeel. De bonen worden als gewas verbouwd in Oost-Azië en worden ook geproduceerd in de Westerse landbouw, als bron van zowel olie als proteïne. De belangrijkste producenten van sojabonen zijn Brazilië en de Verenigde Staten, maar China leidt de productie van sojaolie wereldwijd.

In de afgelopen jaren is de jaarlijkse productie van sojabonen in de Verenigde Staten gestegen tot meer dan vier miljard bushels. Vorig jaar produceerden de VS met ongeveer 123,66 miljoen ton het grootste volume sojabonen van alle landen. In 2018-2019 werd het totale volume van de soja-import wereldwijd geregistreerd op 153,31 miljoen ton. China was de grootste importeur van sojabonen, met een jaarlijkse import van 92 miljoen ton. De prijzen van sojabonen worden beïnvloed door vele factoren, waaronder vraag en aanbod, Amerikaanse productie, de sterkte van de Amerikaanse dollar, de vraag van opkomende markten en ethanolsubsidies..

SOJA

Waarom kijken naar historische sojabonenprijzen?

Er zijn veel factoren betrokken bij het bepalen van een bullish bias in sojabonen. Laten we ze een voor een bekijken om de prijzen van sojabonen te voorspellen.

Amerikaanse productie:

De VS wordt beschouwd als de grootste producent en exporteur van sojabonen, met een totale productie van 3,558 miljard bushels in 2019. De productie in 2019 was echter minder dan het jaar ervoor, wat neerkwam op 4,428 miljard bushels. De aanbodschokken, zoals ongunstige weersomstandigheden, orkanen of droogte in belangrijke Amerikaanse sojabonenproducerende staten, kunnen van invloed zijn op de productie, waardoor het beschikbare volume sojabonen op de wereldmarkt wordt beperkt, wat de prijzen kan opdrijven. Gezien de productiegegevens over twee jaar in de bovenstaande grafieken, kan worden gezegd dat de prijzen in 2019 sterk stegen ten opzichte van het niveau van het voorgaande jaar..

Sterkte van de Amerikaanse dollar:

De prijzen van sojabonen worden vermeld in Amerikaanse dollars, net als veel andere grondstoffen. Dit betekent dat wanneer de Amerikaanse dollar sterk is, sojabonenproducenten lagere uitbetalingen ontvangen voor hun productie en vice versa. Onlangs heeft het soepele monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve de Amerikaanse dollar zwak gehouden, waardoor de sojaprijzen zijn gestegen. De Amerikaanse centrale bankiers hebben hints gegeven dat het beleid waarschijnlijk voor een langere periode zal worden voortgezet, om het lenen en uitgeven van consumenten te ondersteunen.

Vraag naar de opkomende markt:

De opkomende economieën, zoals India en Zuid-Afrika, zijn begonnen met het gebruik van sojabonen. De vraag naar veevoer en olie neemt toe naarmate de ontwikkelingslanden rijker worden en de bevolking groeit. Door de toegenomen vraag zouden de prijzen van sojaproducten kunnen stijgen, als het aanbod de komende jaren constant blijft.


Ethanol-subsidies:

De Amerikaanse overheid geeft subsidies aan maïsboeren om de productie van ethanol te stimuleren. Als de subsidies voor maïs zouden eindigen, zouden meer boeren ervoor kiezen om sojabonen te verbouwen, en in dit geval zou het aanbod van sojabonen toenemen, waardoor de prijzen zouden dalen en vice versa.

China’s importvolume:

China is de grootste gebruiker en importeur van sojabonen. In 2019 importeerde China 92 ​​MMT aan sojabonen, terwijl het wereldwijde importvolume van soja werd geregistreerd op 153 MMT. Brazilië is de belangrijkste exporteur van sojabonen en de export naar China vanuit Brazilië in 2019 bedroeg 20,5 miljard.

Volgens de handelsovereenkomst van fase 1 tussen de VS en China heeft de drakennatie ermee ingestemd om in 2020 meer dan 43 MMT sojabonen te importeren om aan haar handelsverplichtingen te voldoen. Van januari tot mei had China echter slechts 9 MMT Amerikaanse sojabonen gekocht, terwijl het meer dan 22 MMT uit Brazilië had gekocht. Aangezien een groot deel van de Amerikaanse soja-import naar China nog moet worden nagekomen, zullen de prijzen van Amerikaanse sojabonen de komende maanden stijgen om te voldoen aan de verplichtingen van de fase 1-handelsovereenkomst in de tweede helft van het jaar..

Coronavirus:

De verspreiding van de coronaviruspandemie heeft de wereldwijde voedselvoorziening en distributie tot op zekere hoogte beïnvloed, aangezien de belangrijkste sojabonenproducerende gebieden over de hele wereld, handelsbeleid, politieke factoren en de annulering van beleid de sojamarkt hebben beïnvloed. Dit alles heeft op zijn beurt gevolgen voor de Chinese sojabonenaanvoer. De belangrijkste gebruiker van sojabonen is China, dat elk jaar 60% van de wereldwijde sojaproductie gebruikt. In het eerste kwartaal van 2020 leden de sojaprijzen echter, als gevolg van de coronaviruspandemie, toen de vraag afnam, wat uiteindelijk leidde tot lage prijzen. Het herstel van de binnenlandse economische bedrijvigheid in China heeft nu echter geresulteerd in de normalisatie van de marktprijzen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector