Pembayaran Crypto Lebih Dekat ke Mainstream sebagai PayPal Membuka Pintu

Penerapan cryptocurrency di pasaran kewangan arus perdana semakin meningkat. Beberapa syarikat dalam talian dan luar talian kini telah menggunakan kekuatan cryptocurrency yang mengganggu dengan menerima bitcoin, ethereum, ripple, dan litecoin antara lain sebagai kaedah pembayaran. Dalam semangat gangguan, beberapa syarikat permulaan telah berusaha untuk melancarkan cryptocurrency mereka sendiri.

Malah bank tradisional seperti JPMorgan Chase, Goldman Sachs, juga, syarikat gergasi teknologi yang diketuai oleh Facebook telah memutuskan untuk melancarkan cryptocurrency mereka sendiri. Oleh itu, beberapa platform yang menerima pembayaran crypto kini mempunyai puluhan cryptocurrency yang disenaraikan di platform mereka sebagai kaedah pembayaran yang boleh diterima. Ini, menurut pakar keselamatan kewangan, menimbulkan potensi ancaman keselamatan.

Keperluan untuk dompet crypto

Ini telah mencetuskan keperluan yang tidak memuaskan untuk penyelesaian yang selamat untuk menyimpan dan memindahkan aset cryptocurrency. Pelbagai syarikat gergasi teknologi yang diketuai oleh PayPal, Apple, Samsung, dan Google telah berjaya merancang dompet mudah alih yang bodoh, yang telah diterima oleh banyak pengguna dengan rasa aman yang cukup tinggi. Walau bagaimanapun, kepakaran mereka tidak merangkumi mata wang kripto dan ini memberikan jurang yang besar untuk permulaan crypto yang mengganggu untuk memanfaatkan.

Ini telah mengakibatkan peningkatan pesat dalam jumlah dompet crypto yang dilancarkan dengan masing-masing ingin menawarkan ciri terbaik dengan harga yang berpatutan tanpa menjejaskan protokol keselamatan.

Salah satu pemain yang paling terkenal dalam segmen pasaran cryptocurrency yang menarik ini adalah Duit syiling, dompet cryptocurrency moden yang diasaskan oleh Jonathan Speigner pada tahun 2015. Pencipta dompet inovatif ini adalah pakar teknikal yang mendalam dalam bidang keselamatan, cryptocurrency, mobiliti, pengkomputeran awan dan teknologi yang berkaitan. Dompet ini direka dengan tumpuan khusus kepada pelabur cryptocurrency pemula dan orang yang tidak mempunyai akaun bank.

Coin Wallet berusaha untuk mengisi jurang dalam industri perbankan yang telah dieksploitasi oleh munculnya penyelesaian kewangan yang terdesentralisasi. Dalam perbankan tradisional, banyak orang ketinggalan dari sistem kerana mereka tidak memenuhi pelbagai keperluan pengetahuan-pelanggan-pelanggan (KYC) yang telah ditetapkan oleh bank pusat. Ini menyukarkan perbankan sejumlah besar wang dalam sistem kewangan arus perdana.

Walau bagaimanapun, dengan munculnya cryptocurrency, orang kini dapat menukar mata wang fiat mereka dengan melabur dalam bitcoin, riak atau cryptocurrency popular lain. Mereka kemudian dapat menyimpan aset ini dalam dompet crypto dan menyaksikan nilainya bertambah, kadang-kadang, lebih tinggi daripada kadar deposit purata yang ditawarkan oleh bank tradisional.

Penentangan tidak sia-sia

Beberapa institusi kewangan memperhatikan permintaan yang tidak memuaskan untuk dompet cryptocurrency dan kini melancarkan versi mereka sendiri untuk cuba menuntut bahagian pasaran yang berkembang pesat. Mastercard dan Bank of America yang berpusat di AS adalah beberapa syarikat terkenal yang membuat langkah ini. Di Jepun, gergasi perbankan kewangan global Rakuten juga telah bergabung dalam barisan mereka yang melancarkan dompet cryptocurrency.

Walau bagaimanapun, PayPal sejauh ini merupakan bahagian yang hilang dalam perjalanan untuk mengambil arus perdana crypto. Raksasa pembayaran dalam talian mempunyai ratusan juta pengguna dalam talian, menjadikannya kenderaan yang sesuai untuk meningkatkan penggunaan dompet crypto. Beberapa orang yang membuat pembayaran dalam talian lebih suka menggunakan PayPal kerana firewall keselamatan dalam taliannya berbanding menggunakan kad kredit. Oleh itu, ketika gergasi pembayaran dalam talian mengatakan bulan lalu bahawa ia berusaha untuk membawa kemampuan cryptocurrency ke platformnya, beberapa penerbitan media menyiarkan idea yang mengemukakan idea itu sebagai langkah penting untuk mengambil arus perdana pembayaran crypto.

Syarikat itu mengikuti jejak rakan gergasi teknologi Alphabet Inc., yang juga mengumumkan awal tahun ini bahawa dompet pembayaran Googlenya akan mula menerima pembayaran cryptocurrency.

Jalan ke hadapan

Dompet Crypto mempunyai potensi besar di pasaran cryptocurrency. Mereka bukan hanya subset tetapi pemain utama dalam apa yang berubah menjadi salah satu kekuatan inovasi yang paling mengganggu sejak pergantian milenium. Dompet Crypto dihubungkan pada platform pinjaman crypto dalam talian, platform pertukaran cryptocurrency, platform perdagangan CFD crypto, platform pemindahan wang antarabangsa dan juga sistem titik penjualan (POS).

Mereka menjadi lebih popular di pasaran kerana orang semakin memilih untuk memindahkan wang dalam bentuk crypto daripada mata wang fiat. Mereka juga memilih untuk menggunakan sistem pembayaran crypto kerana bayaran yang lebih rendah berbanding dengan perkhidmatan pemindahan wang tradisional. Syarikat yang pada mulanya menentang godaan untuk merangkul crypto kini mula menunjukkan minat. Sebahagian daripada mereka seperti PayPal, pasti akan memainkan peranan penting dalam mengambil arus perdana pembayaran crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me