Moeten dApp-ontwikkelaars zich zorgen maken over de risico’s van ETH 2.0?

Temidden van alle hype over ETH 2.0, zijn er een paar redenen waarom ontwikkelaars zich zorgen kunnen maken. Het project heeft al een ontwikkelingstijdlijn voor de lange termijn, met de volledige implementatie nog steeds waarschijnlijk meer dan twee jaar verwijderd. Zelfs dan, na de vele vertragingen tot nu toe, lijkt niets zeker. 

In de tussentijd worden oplossingen van de tweede laag aangeprezen als een oplossing voor de goed gedocumenteerde schaalbaarheidplatforms van Ethereum. Begin juni kwam Vitalik Buterin getweet die laag 2-oplossingen zijn “in wezen geslaagd”, alleen voor mensen die betrokken zijn bij projecten die de platforms gebruiken tegenspreken zijn bewering. 

Zou de ETH 2.0-overgang de decentralisatie van Ethereum kunnen riskeren? 

Vitalik Buterin kan nauwelijks worden verweten dat hij enig succes voor Ethereum wil promoten. Toch is het vanuit het perspectief van een ontwikkelaar verre van geruststellend om te horen dat de kortetermijnoplossing voor de schaalbaarheid van Ethereum nog niet werkt zoals het hoort, terwijl de langetermijnoplossing nog lang niet klaar is voor implementatie.. 

Nu lijkt het laatste nieuws te zijn dat zelfs als de kernontwikkelaars van Ethereum ETH 2.0 sneller zouden kunnen implementeren, er nog andere uitdagingen zijn die moeten worden overwonnen. Recent rapporten leg uit hoe de overgang mijnwerkers zal beïnvloeden. Het lijkt een reële mogelijkheid dat sommigen ervoor kiezen om Ethereum te verlaten voor andere netwerken, voordat de overstap naar proof-of-stake die hun rol en mining-hardware overbodig maakt. Hierdoor zouden ze de kans krijgen om anderen op een ander netwerk voor te zijn. 

Eén ontwikkelaar beweert zelfs dat er misschien niet genoeg geld is om met succes te starten, waardoor zowel de installatie van ETH 2.0 als het einde van de ETH 1.0-levenscyclus in gevaar komt. Met een afname van het aantal deelnemende miners of stakers, komt de decentralisatie, en dus de netwerkbeveiliging, in gevaar. 

Bovendien, met een gebrek aan duidelijkheid over hoe de overgang zal worden beheerd, veel dApp-ontwikkelaars, waaronder de bruisende DeFi-platforms van Ethereum, zijn niet duidelijk hoe het hen zal beïnvloeden. 

Dus over het algemeen zal deze onzekerheid veel ontwikkelaars waarschijnlijk een ongemakkelijk gevoel geven. Naast het omgaan met langlopende schaalbaarheidsproblemen, als beveiliging ook een bedreiging wordt, kunnen ze gebruikers beginnen te verliezen. 

Blockchain-bruggen – Interoperabiliteit benutten voor een veilige schaaloplossing

Dus als tweede lagen nog niet zijn waar ze moeten zijn, ETH 2.0 is ver weg en het lijkt erop dat het een risicovolle propositie zou kunnen zijn vanuit een veiligheidsperspectief, is er dan enig licht aan de horizon? Een oplossing voor Ethereum dApp-ontwikkelaars die hun risico willen compenseren en toch toegang willen krijgen tot echte schaalbaarheid, is het gebruik van een blockchain-brug. 

Blockchain-bruggen maken gebruik van interoperabiliteit om ontwikkelaars toegang te geven tot de voordelen van andere platforms. Syscoin lanceerde eerder dit jaar zijn eigen versie van een bridge, waarmee Ethereum werd verbonden met zijn netwerk dat een hoge doorvoer biedt met lage transactiekosten. 

Syscoin bestaat nu al jaren en heeft zijn ICO helemaal in 2014 gelanceerd. In tegenstelling tot Ethereum heeft het platform verschillende iteraties doorgemaakt. Momenteel op versie vier, de meest recente update lanceerde de Z-DAG-laag, wat staat voor nul-bevestiging gerichte acyclische grafiek. De Z-DAG werkt bovenop de proof-of-work-laag van Syscoin om vrijwel onmiddellijke afwikkeling te bieden. 

Het is ook een interactief protocol dat transactiebeveiliging biedt die in de loop van de tijd waarschijnlijk is. Transacties met een lage waarde kunnen dus profiteren van een onmiddellijke afwikkeling van 99,9% zekerheid tegen dubbele uitgaven. Transacties met een hogere waarde kunnen echter een paar seconden langer wachten om een ​​zekerheid van 99,9999% te behalen. De prestaties van de Z-DAG waren onafhankelijk bewezen om 60.000 transacties per seconde te realiseren. 

Met de Syscoin Bridge kan elke Ethereum-ontwikkelaar zijn token naar het Syscoin-ecosysteem sturen voor verwerking. De voorraad van tokens wordt constant gehouden via een tweerichtingsmechanisme voor munt-en-verbranding. Mint-and-burn-bewijzen worden samengevoegd in superblokken, die worden gevalideerd door Bridge Agents, die worden gestimuleerd om de Syscoin Bridge soepel te laten functioneren met aandelen van transactiekosten als beloning. Op deze manier is de Syscoin Bridge echt gedecentraliseerd. 


Wat betekent dit voor DApp-ontwikkelaars? 

Ontwikkelaars die ervoor kiezen om de Syscoin Bridge te gebruiken, kunnen deze gebruiken als een manier om mogelijke veiligheidsrisico’s van de ETH 2.0-upgrade te compenseren. Alle dApp-transacties die de bridge gebruiken, worden bevestigd met behulp van een interactief protocol waar de ontwikkelaars of gebruikers zelfs hun eigen niveau van transactiebeveiliging kunnen selecteren. Bovendien wordt Syscoin samengevoegd met Bitcoin, wat de zekerheid van echte decentralisatie biedt. 

Het gebruik van de bridge betekent ook dat ontwikkelaars nu schaalbaarheid kunnen aanboren in plaats van te wachten tot de ETH 2.0-upgrade plaatsvindt. Bovendien hebben ze toegang tot al deze schaalbaarheids- en beveiligingsvoordelen zonder Ethereum en alle interoperabiliteit met andere op Ethereum gebaseerde dApps die het biedt, te hoeven verlaten.. 

Over het algemeen lijkt het laatste nieuws over ETH 2.0 erop te wijzen dat er meer werk moet worden verzet om Ethereum te beveiligen dan aanvankelijk werd aangenomen. Dit zou uiteindelijk kunnen betekenen dat verdere vertragingen waarschijnlijk worden. Gelukkig bieden bridges werkbare langetermijnoplossingen voor ontwikkelaars die op zoek zijn naar schaalbaarheid met zekerheid van beveiliging en ononderbroken service, wat er ook gebeurt met de toekomstige ontwikkeling van Ethereum..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map