Kesukaran dalam Penilaian Aset Digital

Pemodelan ekonomi adalah bahagian penting dalam perancangan perniagaan yang dapat memberikan pandangan mengenai perbelanjaan agregat dan jangkaan pulangan usaha perniagaan dan dengan demikian membuat unjuran mengenai perkembangan masa depan, seperti kurva pertumbuhan usaha tersebut. Seperti yang anda bayangkan, ini menjadi semakin penting setiap kali perniagaan perlu meyakinkan para pelabur untuk menyokong perniagaan, seperti sebelum membiayai atau ketika menjadi terbuka. Ini akhirnya membantu pelabur menentukan nilai saham ekuiti.

Peraturan yang sama berlaku untuk menilai token kripto, tidak kira sama ada untuk pusingan pendanaan benih, pendanaan lebih lanjut, atau untuk token yang diperdagangkan secara terbuka. Walau bagaimanapun, penilaian token kadang-kadang sukar kerana kebanyakan model klasik gagal merangkumi dinamika ekonomi token. Perniagaan tradisional beroperasi berdasarkan model keuntungan yang mudah: pada dasarnya, pemegang saham membiayai suatu usaha dan mengagihkan keuntungan di antara mereka sendiri. Ini memungkinkan untuk menilai saham berdasarkan aliran tunai yang diramalkan.

Sebaliknya, usaha kripto lebih banyak beroperasi berdasarkan prinsip ekonomi perkongsian, di mana seringkali tidak jelas pihak mana yang menghasilkan semacam nilai ekonomi melalui rangkaian kripto. Sering kali, pengumpulan nilai untuk cryptocurrency atau token utiliti berlaku melalui peningkatan permintaan. Oleh itu, lebih penting untuk mengenal pasti pemacu nilai token. Sebagai contoh, nilai cryptocurrency “keras” yang dirancang terutamanya sebagai kaedah pembayaran, terutama didorong oleh kemampuan untuk membayar dengan mata wang. Dengan kata lain, pertanyaan utama yang harus ditanyakan ketika menilai ini adalah “Adakah lebih banyak vendor akan mula menerima mata wang ini?”.

Perhatikan masa depan yang tegang. Semasa “menilai” token, anda tidak berusaha untuk mengetahui nilai semasa token, tetapi nilai masa depannya, kerana anda sudah mengetahui nilai semasa. Inilah yang anda bayar untuk token di bursa. Formula MV = PQ yang terkenal, digunakan untuk menentukan nilai mata wang sekarang, tidak membantu kita dalam hal ini. Sebaliknya, MV = PQ adalah usaha untuk merasionalisasi nilai sekarang dalam retrospeksi, terkait dengan pengertian mata wang yang memiliki beberapa “nilai intrinsik”.

Seperti mana yang dapat diberitahu oleh ahli ekonomi yang serius (iaitu, sesiapa yang mengikuti ajaran Sekolah Austria), tidak ada nilai intrinsik. Nilai aset apa pun, baik fizikal atau digital, selalu merupakan jumlah wang yang orang lain sanggup bayar untuk aset tersebut. Soalan penting yang perlu ditanyakan ialah adakah orang sanggup membayar lebih banyak pada masa akan datang. Untuk cryptocurrency yang sukar, ini berlaku apabila lebih ramai orang mula menggunakan dan menerima mata wang.

Untuk token utiliti, proses penilaian menjadi lebih kompleks. Permintaan mereka dan karenanya, nilai mereka, didorong oleh konsep “utiliti” yang sangat abstrak. Oleh itu, kita perlu mengemukakan soalan, adakah utiliti token akan meningkat pada masa akan datang. Ini dapat terjadi apabila lebih banyak fungsi ditambahkan ke jaringan blockchain yang mendasari, atau ketika syarikat dan DApps bergabung dengan ekosistem jaringan.

Menilai Cryptocurrency sebagai Peluang Pelaburan

Semasa menilai aset digital, anda harus selalu membandingkannya dengan semua aset lain yang terdapat dalam cryptoeconomy. Fikirkan aset digital sebagai kenderaan pelaburan. Sekiranya anda menyimpan aset anda dalam Altcoin dan nilai Altcoin meningkat, ini masih boleh menjadi pelaburan yang tidak baik jika nilai Bitcoin meningkat pada kadar yang lebih cepat. Dalam kes ini, adalah lebih menguntungkan untuk melabur dalam Bitcoin. Ini juga merupakan sebab mengapa kebanyakan pelabur lebih suka BTC sebagai mata wang rujukan, dan bukannya USD.

Mari kita ambil halaman dari buku panduan penilaian aliran tunai. Pelabur biasanya tidak berpuas hati dengan pelaburan yang mempunyai aliran tunai positif sedikit setelah X tahun. Ini kerana dengan meletakkan wang secara langsung, mereka melepaskan peluang pelaburan lain yang mungkin memberi mereka pulangan yang lebih tinggi. Oleh itu, pelabur menerapkan faktor diskaun tahunan pada aliran tunai yang menggambarkan risiko dan pengorbanan peluang pelaburan lain. Hanya jika pelaburan mengatasi faktor diskaun ini, ia dianggap pelaburan yang baik.

Secara keseluruhan, ini memberi kita pendekatan kualitatif yang baik untuk mempertimbangkan pelaburan kripto. Mari kita ambil contoh koin Proof of Stake yang mudah yang memberi pulangan tahunan sebanyak 10% kepada para pemegang saham dengan menaikkan jumlah token. Di sini, faktor besar yang tidak diketahui adalah projektor nilai duit syiling dari masa ke masa.

Walaupun begitu, ini membolehkan para pemegang saham membuat penyataan kuantitatif mengenai status kewangan mereka satu tahun di masa depan: dengan anggapan bahawa duit syiling itu menyimpan nilainya dengan merujuk kepada USD, pelabur telah memperoleh pulangan 10% berbanding dengan memegang asetnya dalam USD. Begitu juga, dengan anggapan bahawa token menyimpan nilainya dengan merujuk kepada BTC, pelabur telah memperoleh pulangan 10% berbanding dengan memegang BTC.

Pelabur juga boleh menggunakan faktor diskaun untuk menanggung risiko dan pelbagai peluang pelaburan lain di pasaran tradisional dan pasaran kripto, seperti pinjaman atau pelaburan kewangan terdesentralisasi. Oleh itu, untuk mengenal pasti koin sebagai peluang pelaburan yang baik, dia mesti meramalkan bahawa nilai koin, selain pulangan 10%, akan mengalahkan USD, BTC, dan faktor diskaun.

Contoh Praktikal Penilaian Cryptocurrency

Melihat cryptocurrency dengan mata pelabur, mari kita praktikkan pendekatan ini pada penilaian token. Bulan lalu, pasukan Hashed mengeluarkan catatan blog yang berkongsi pandangan mengenai model penilaian yang digunakan untuk menilai Luna, salah satu aset yang merupakan sebahagian daripada portfolio Cryptocurrency Venture Fund. Di bawah model dual-token mereka, Luna digunakan untuk pengesahan blok pada blockchain Proof of Stake mereka dan bertindak sebagai cadangan untuk Terra stablecoin.


Daripada menaikkan kumpulan token Luna sebagai ganjaran blok untuk pengesah, Terra mengenakan yuran transaksi sebanyak 0.5% untuk semua transaksi stablecoin, yang diedarkan kepada pengeluar blok. Ini bermaksud bahawa kita dapat mengenal pasti aliran tunai sebenar yang dapat digunakan untuk mengukur pengembalian tahunan token Luna dan, dengan proksi, pengembangan nilai token.

Jumlah transaksi tahunan Terra telah mencapai $ 800 Juta pada bulan November dengan kenaikan bulanan yang stabil secara purata sebanyak 35% dan Terra menjangkakan trend ini akan berterusan dalam beberapa bulan akan datang. Walaupun model penilaian Terra mengambil kira trend masa depan, kami hanya akan memfokuskan pada angka November dalam artikel ini, demi singkatnya.

Dengan jumlah transaksi tahunan $ 800 Juta dan bayaran transaksi 0.5%, ini bermakna $ 4 Juta akan diedarkan kepada 220 Juta Luna yang kini dipertaruhkan. Oleh itu, Stakers akan mendapat pulangan kira-kira $ 0,0182 per Luna.

Soalan terbuka yang masih ada ialah berapa banyak pelabur yang bersedia membayar satu Luna untuk memperoleh pulangan tahunan ini. Dalam keadaan serupa dengan peniaga saham tradisional, Terra menggunakan banyak pendapatan untuk mencapai penilaian token. Pendapatan berganda adalah nisbah antara harga saham dan pendapatan tahunan syarikat, atau dengan kata lain, jumlah tahun pendapatan berturut-turut yang diperlukan agar pendapatan sama dengan harga saham.

Terra percaya bahawa keseimbangan pasaran akhirnya akan menyelesaikan harga token pada pendapatan yang melebihi 40, yang hampir setara dengan Visa dan Mastercard. Dengan jangkaan pendapatan tahunan sebanyak $ 0.0182, jumlah ini berubah menjadi harga $ 0.73 setiap Luna. Selain itu, Terra menetapkan julat bagi penghasilan akhirnya yang berlipat ganda antara 20 (senario kes terburuk) dan 60 (senario kes terbaik).

Atas: Jumlah urus niaga tahunan yang diproyeksikan pada blockchain Terra. Bayaran transaksi telah meningkat menjadi 0.5% pada bulan Disember 2019.

Bawah: Penilaian token yang diproyeksikan pada pendapatan 20, 40, dan 60.

Kesimpulannya

Penilaian aset digital tetap sukar kerana analisis aliran tunai klasik tidak mungkin dilakukan dan analisis asas projek blockchain meninggalkan banyak persoalan terbuka. Dari perspektif pelabur, beberapa pernyataan kualitatif dapat dibuat mengenai perkembangan permintaan token utiliti dan cryptocurrency. Ini memungkinkan penilaian peluang pelaburan, seperti pengambilan PoS mungkin.

Oleh kerana Terra menggunakan ganjaran bertaruh berdasarkan aliran tunai dan bukannya inflasi token, adalah mungkin untuk membuat penyataan kuantitatif mengenai ganjaran pertaruhan tahunan. Menerapkan pengganda pendapatan memproyeksikan pengembangan harga token untuk Luna. Model ini dapat diperhalusi dengan menerapkan faktor potongan untuk memperhitungkan risiko pelaburan dan kehadiran bersaing untuk peluang pelaburan dalam ekonomi crypto.

Mengenai Pengarang:

Jethro De Jager

Twitter:  https://twitter.com/Javaeth

Bio: Wartawan Sambilan dan Pembangun Java / Python berminat untuk mengembangkan dAppnya sendiri di Ethereum suatu hari nanti. Pada masa lapang, dia belajar membuat kod menggunakan Solidity dan secara kritikal mengkaji permulaan Blockchain

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector