Demystifying Token Burns: Apa Itu Mereka dan Bagaimana Mereka Berfungsi

Token burn adalah topik perbincangan yang semakin popular di kalangan pelabur dan peniaga cryptocurrency yang berpengalaman. Tetapi walaupun begitu, hanya sedikit orang yang mengetahui tujuan di sebalik latihan yang secara kekal merosakkan syiling dan token berharga untuk kebaikan rangkaian.

Di sini, kami menunjukkan salah satu asas asas bekalan terkawal, membantu anda memahami peranannya dalam utiliti, nilai, dan keinginan cryptocurrency.

Apakah Pembakaran Token?

Secara ringkasnya, pembakaran token pada dasarnya adalah proses mengurangkan jumlah penawaran aset cryptocurrency dengan membuang duit syiling atau token dari sementara atau secara kekal dari edaran. Proses ini secara amnya digunakan oleh cryptocurrency yang lebih kecil atau kurang mapan untuk memberi insentif kepada pemegang aset dan mendorong pertumbuhan nilai.

Mekanisme ini unik untuk mata wang kripto, kerana hanya buku besar yang diedarkan menyediakan teknologi yang diperlukan untuk menghilangkan unit nilai secara kekal tanpa wujud keraguan. Ini sering dicapai dengan memanggil fungsi burn yang dikodkan ke dalam protokol atau blockchain asas yang terlibat dalam penerbitan cryptocurrency.

Setelah syarat tertentu dipenuhi, fungsi bakar dapat digunakan untuk membakar jumlah token yang tetap. Kod yang melaksanakan fungsi burn kemudian akan mengemas kini jumlah penawaran aset, memastikan bahawa pembakaran adalah masalah rekod umum.

Untuk rantaian blok yang tidak mempunyai fungsi pembakaran, bekalan yang beredar dapat dikurangkan dengan mengirim token atau duit syiling ke “alamat bakar”, yang pada dasarnya adalah alamat yang tidak mempunyai pemilik dan tidak ada yang mengetahui kunci peribadi — sebagai contoh, 0x0 alamat pada Ethereum. Duit syiling ini tidak hancur sendiri, tetapi tidak dapat diakses lagi, yang pada dasarnya melayani tujuan yang sama dengan pembakaran syiling.

Walaupun fungsi bakar biasanya dapat diakses oleh siapa saja yang mempunyai token atau duit syiling untuk dibakar, fungsi tersebut paling sering digunakan oleh syarikat atau individu yang menguruskan projek.

Contoh-contoh Terunggul

Walaupun merupakan amalan yang agak baru, amalan membakar token telah dilaksanakan oleh beberapa projek blockchain yang paling terkenal.

Mungkin salah satu kes yang paling terkenal adalah pembukaan token suku tahunan Binance, yang menyaksikan pertukaran tempat cryptocurrency terbesar di dunia membeli kembali dan membakar wang berjumlah berpuluh juta dolar (BNB) dari pasaran terbuka setiap suku tahun menggunakan sebahagian kecil perdagangannya keuntungan yuran. Sejauh ini, lebih daripada 10% daripada jumlah bekalan BNB telah terbakar, sementara tokennya telah meledak nilainya sejak awal.

Selain itu, BeritaCrypto– salah satu platform baru yang paling popular untuk peniaga cryptocurrency yang baru – telah memperkenalkan mekanik pengambilan token yang unik. Platform ini menawarkan beberapa rancangan premium yang membuka alat tambahan yang direka untuk membantu pengguna memaksimumkan keuntungan mereka, tetapi ini hanya boleh dibeli dalam koin NewsCrypto (NWC).


Platform ini kemudian membakar 20% daripadanya, membuangnya secara kekal dari bekalan, sementara permintaan token terus meningkat seiring dengan platform. Sejauh ini, sistem ini telah membantu NWC naik lebih dari 27% sejak awal tahun ini – tidak ada pencapaian kecil, memandangkan banyak cryptocurrency telah berjuang tahun ini.

Mengapa Membakar Token?

Sebahagian besarnya, pembakaran token digunakan untuk memastikan jumlah penawaran cryptocurrency tetap deflasi — yang pada dasarnya bermaksud jumlah syiling atau token yang ada dalam edaran berkurang dari masa ke masa. Sistem ini bertindak untuk meningkatkan kelangkaan aset, yang bila digabungkan dengan permintaan yang stabil atau meningkat, juga harus menyebabkan peningkatan nilai karena sifat penawaran dan permintaan.

Sebaliknya, sebilangan syarikat, seperti syarikat yang mengoperasikan stablecoin Tether (USDT) dan USD Coin (USDC) sebaliknya membakar cryptocurrency untuk memastikan bekalan yang beredar tetap setara dengan simpanan fiat mereka. Apabila rizab ini ditambah atau dikurangkan, maka syiling baru perlu dicetak atau dibakar masing-masing.

Token burn juga digunakan oleh beberapa projek sebagai jenis proses pembetulan kesalahan. Kembali pada tahun 2017, Stellar, blockchain popular yang digunakan untuk pemindahan nilai rentas sempadan, mengalami eksploitasi inflasi yang menghasilkan 2.25 bilion koin lumen baru (XLM) – dengan itu meningkatkan jumlah penawaran XLM lebih dari 5% pada masa itu.

Untuk membetulkannya, Stellar Foundation dibakar bilangan token yang setara, dengan itu menurunkan bekalan yang beredar kembali ke tempat yang sepatutnya. Stellar kemudian membakar lagi 55 juta XLM lagi untuk mengurangkan jumlah bekalan sebanyak separuh dalam langkah selanjutnya untuk mengurangkan ketersediaan XLM.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector