Bagaimana Transaksi Bitcoin Berfungsi?

Bagaimana Transaksi Bitcoin berfungsi

Anda mungkin mempunyai banyak soalan mengenai Bitcoin – kebanyakan orang ada. Cryptocurrency dan teknologi blockchain yang mendasarinya adalah konsep teknikal yang mencabar, bahkan untuk orang yang menulis kod komputer untuk mencari nafkah. Sekiranya anda mendapati konsep cryptocurrency membingungkan, anda tidak bersendirian. Nasib baik, anda boleh menggunakan teknologi ini dan meraih faedah cryptocurrency tanpa menguasai teknologi tersebut. Anda harus memahami bagaimana urus niaga berfungsi. Maka dari situlah kita memulakan: Bagaimana urus niaga Bitcoin berfungsi?

The Rundown

Memindahkan dana Bitcoin dari satu pengguna ke pengguna lain bermula dengan penyerahan permintaan transaksi. Ini boleh dilakukan di komputer anda atau melalui aplikasi mudah alih. Nod – komputer lain di rangkaian blockchain – mengesahkan perincian transaksi. Transaksi Bitcoin terdiri daripada tiga elemen yang berasingan – input (pengirim), tajuk (maklumat transaksi dan dana), dan output (maklumat penerima). 

Setelah elemen ini disahkan, transaksi diluluskan, dana dipindahkan, dan transaksi tersebut menjadi sebahagian daripada lejar umum Bitcoin. Setiap transaksi mengalami 6 pengesahan sebelum disahkan sepenuhnya. Keseluruhan proses boleh berlangsung dari 10 minit hingga 16 jam. 

Anda mungkin mendapat gambaran bahawa proses elektronik ini mudah diubah. Tetapi keindahan Bitcoin adalah bahawa urus niaganya sangat sukar. Sistem ini tidak dapat ditipu oleh pihak ketiga kerana proses transaksi Bitcoin bergantung pada teknologi blockchain dan mempunyai syarat pengesahan yang ketat.

Gambaran umum umum mengenai urus niaga Bitcoin berfungsi sebagai titik permulaan yang baik untuk teknikal yang lebih kompleks yang terlibat dalam proses tersebut.

Menyelam Dalam Proses Transaksi

Dompet dan kunci: Semua transaksi BTC adalah pemindahan antara dompet Bitcoin. Dompet cryptocurrency ini sebenarnya tidak memegang Bitcoin anda. Sebagai gantinya, mereka menyimpan kunci kriptografi awam dan peribadi anda, yang menyimpan rekod semua transaksi anda. Kunci awam anda juga dikenali sebagai alamat anda di blockchain Bitcoin – rentetan 34 aksara yang dapat dilihat oleh semua orang. Kunci awam tidak merosakkan keselamatan anda atau mengancam dana anda. Ini kerana setiap kunci awam mempunyai kunci peribadi yang sesuai yang terdiri daripada 64 aksara. Anda memerlukan kunci awam dan kunci peribadi untuk menyahkod mesej – yang pada dasarnya adalah urus niaga.

Pengirim hanya memerlukan kunci awam untuk mengenal pasti penerima dana. Mesej boleh didekripsi – dana yang diterima – oleh orang yang mempunyai kunci peribadi yang sesuai. Oleh itu, kunci peribadi anda adalah penting. Sesiapa yang mempunyai akses ke kunci peribadi 64 watak anda juga mempunyai akses ke dana Bitcoin anda.

Ekonomi Bitcoin bergantung pada dompet dan kunci untuk mengumpulkan dan mengesahkan maklumat transaksi Bitcoin. Dompet sering dilaksanakan sebagai program utiliti yang menyimpan maklumat dan menangani pemindahan data dengan blockchain yang mendasari Bitcoin, pangkalan data yang diedarkan dengan ribuan salinan. Kami mengesyorkan menggunakan dompet yang dipercayai. Terdapat banyak kisah seram mengenai orang yang membuang cakera keras secara tidak sengaja yang mengandungi kekayaan Bitcoin kecil kerana mereka bergantung pada perisian untuk menyimpan kunci peribadi mereka dan tidak mempunyai salinan yang ditulis di tempat lain..

Setiap transaksi BTC mesti ditandatangani agar sah. Perisian Bitcoin membuat tandatangan digital berdasarkan kunci peribadi anda dan perincian transaksi. Tanda tangan ini bertindak sebagai bukti bahawa anda memiliki kunci peribadi (tanpa mendedahkannya kepada sesiapa sahaja di rangkaian) dan melindungi anda dari kemungkinan gangguan. Maklumat transaksi Bitcoin anda disahkan, dan semua nod di rangkaian memastikan anda membenarkan transaksi tanpa risiko keselamatan dan dana anda.

Nod: Transaksi disahkan oleh pelombong yang menjalankan nod penuh. Rangkaian Bitcoin tidak diawasi oleh institusi kewangan pusat yang mengatur urus niaga – itulah salah satu idea revolusioner di sebalik Bitcoin. 

Rangkaian adalah sistem peer-to-peer di mana node menjalankan peranan penyelenggaraan yang penting. Nod penuh dijalankan oleh sukarelawan yang menggunakan komputer dan lebar jalur mereka untuk melaksanakan fungsi penting. Dengan mengimbas, mengesahkan, dan mengedarkan salinan lejar blockchain, mereka bertindak sebagai pemeriksa transaksi Bitcoin.

Fungsi blockchain dan hash: Di sinilah ia menjadi menarik. Anda boleh menganggap rangkaian blockchain sebagai pangkalan data yang diedarkan. Ini pada dasarnya adalah satu set buku besar transaksi yang diedarkan di seluruh rangkaian. Nod menyimpan salinan lejar dan mengesahkan kesahihan transaksi dengan memeriksa entri lejar sebelumnya.

Setiap transaksi dari blok genesis pertama dan seterusnya direkodkan dalam blockchain. Semua transaksi didokumentasikan melalui fungsi hash – petunjuk yang didekripsi ke blok sebelumnya dalam rantaian.

Setiap transaksi blockchain baru mengandungi perincian hash dari transaksi sebelumnya. Sekiranya seseorang cuba mengganggu perincian transaksi, dia harus menghitung hash kriptografi baru dan mengubahnya di semua entri sebelumnya. Sebagai lapisan keselamatan tambahan, nonce ditambahkan. Nombor sewenang-wenang ini hanya dapat digunakan sekali dalam komunikasi kriptografi, dan menjadikan semua hash berakhir dalam dua angka nol. Mana-mana pelakon jahat yang cuba menipu sistem bukan sahaja perlu mengubah semua hash sebelumnya tetapi juga mengetahui nombor bukan.  

Walaupun seseorang benar-benar berjaya mengubah keseluruhan blockchain agar sesuai dengan transaksi palsu mereka, mereka masih tidak dapat menipu sistem – terima kasih kepada nod. 

Berjumlah sekitar 10,000 di seluruh dunia, node adalah PC di rangkaian Blockchain yang mengimbas semua transaksi dan membandingkannya dengan salinan blockchain mereka sendiri. Proses ini memastikan kesahihan semua transaksi Bitcoin yang belum selesai. Setelah simpul selesai dengan pengimbasannya, undian digital akan berlaku. Sekiranya majoriti berpuas hati bahawa transaksi itu sah, ia disetujui dan dana dipindahkan.

Lembaran lejar yang menyimpan kira-kira 3.500 transaksi disebut blok. Keseluruhan sistem blok yang saling berkaitan adalah blockchain. Blok dikemas kini secara automatik setiap 10 minit, selepas itu tidak ada perubahan yang dapat dibuat secara retroaktif. 

Kami memulakan dengan bertanya bagaimana urus niaga Bitcoin berfungsi. Sekarang anda harus mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai proses yang kompleks ini. Teknologi blockchain biasanya merupakan bahagian paling sukar untuk dipahami. Berikut adalah rangkuman ringkas bagaimana blockchain berfungsi.

  • Bitcoin blockchain adalah rangkaian buku besar yang diedarkan yang mengandungi data transaksi Bitcoin.
  • Satu blok adalah satu hamparan kira-kira 3,600 transaksi.
  • Sistem blok yang saling berkaitan disebut blockchain.
  • Semua butiran transaksi Bitcoin datang dalam bentuk urutan 64 aksara yang dihasilkan secara kriptografi yang dihasilkan oleh fungsi hash.
  • Bahkan penyesuaian sedikit pun pada sedikit data menghasilkan hash yang sama sekali berbeza, berfungsi sebagai perlindungan terhadap gangguan.
  • Input ke fungsi hashing termasuk hash dari blok sebelumnya pada rantai, yang bermaksud bahawa percubaan modifikasi akan segera terlihat. Nonce ditambahkan untuk menjadikan perubahan retroaktif semakin sukar.
  • Semua transaksi Bitcoin disahkan oleh nod yang mengesahkan integriti transaksi dengan membandingkannya dengan salinan blockchain mereka.
  • Urus niaga Bitcoin langsung diluluskan apabila node bersetuju bahawa ia sah.
  • Blockchain secara automatik dikemas kini setiap 10 minit, setelah itu tidak ada perubahan yang dapat dilakukan pada transaksi sebelumnya.

urus niaga bitcoin

Elemen Setiap Transaksi Bitcoin

Sekarang setelah kita mengetepikan teknologi blockchain, kita dapat melihat elemen tertentu dari setiap transaksi Bitcoin.

Input dan output: E-dompet anda tidak menyimpan Bitcoin anda. Sebaliknya, ia menyimpan kunci peribadi yang memberi anda akses ke alamat Bitcoin anda. Anda sebenarnya tidak pernah menggunakan Bitcoin. Anda hanya mempunyai bukti transaksi – penyata bank jika anda mahu. Urus niaga masuk disebut sebagai input.

Sebagai contoh, jika seseorang membuat pemindahan BTC sebanyak 5 BTC ke alamat anda, alamat pengirim akan didaftarkan di rangkaian sebagai input, sementara alamat anda akan didaftarkan sebagai output. Input berfungsi sebagai bukti bahawa anda menerima 5 BTC. 

Katakan anda ingin menghantar 4 BTC dari jumlah yang baru anda terima kepada orang lain. Pertama, alamat anda didaftarkan sebagai input dan penerima sebagai output. Tetapi bagaimana anda boleh menghantar 4 BTC apabila anda mempunyai input yang menunjukkan bahawa anda telah menerima 5 BTC? Input tidak boleh dipotong menjadi 4 BTC. Sebaliknya, 5 BTC akan dihantar melalui sistem, dan 1 BTC tolak yuran perlombongan akan dikembalikan ke alamat anda setelah transaksi.

Bayaran balik ini diproses oleh rangkaian dan dihantar ke alamat lain dari anda. Ini pasti menyebabkan dompet anda mempunyai banyak alamat dari jumlah transaksi Bitcoin yang banyak. Setelah anda mengemukakan permintaan transaksi, perisian menggabungkan alamat yang berbeza untuk mendapatkan jumlah dana yang diperlukan untuk transaksi tersebut. Walaupun mungkin untuk menangani semua ini secara manual, dalam praktiknya, semua orang menggunakan e-wallet.

Cara Menghantar Dana Melalui Perisian Bitcoin Wallet

Setelah anda mempunyai semua pengetahuan teori mengenai transaksi Bitcoin, mari kita lihat bagaimana transaksi dijalankan dalam praktik.

Langkah 1: Buka perisian dompet Bitcoin anda.

Langkah 2: Dapatkan alamat dompet penerima. Anda boleh menyalinnya atau mengimbas kod QR.

Langkah 3: Masukkan jumlah yang ingin anda hantar dan bayaran penambang. Bayaran tersebut berfungsi sebagai insentif bagi pelombong yang mengesahkan pembayaran Bitcoin dan menambahkannya ke blockchain. Sebilangan besar perisian e-dompet secara automatik mencadangkan bayaran penambang yang sesuai.

Langkah 4: Proses perlombongan mula mengira hash.

Langkah 5:  Penambang menambah transaksi di blok seterusnya untuk dicetak.

Langkah 6: Transaksi berlaku dalam apa yang disebut mempool. Di sini, urus niaga menunggu menunggu pelombong menjalankan nod penuh untuk menambahkannya ke blok. Pelombong memutuskan transaksi langsung Bitcoin mana yang akan diproses terlebih dahulu berdasarkan yuran yang diperuntukkan.

Langkah 7: Urus niaga disahkan oleh nod.

Langkah 8: Perisian dompet menandatangani transaksi anda menggunakan kunci peribadi anda.

Langkah 9: Pelombong pertama yang rig perlombongan menyelesaikan teka-teki matematik yang diperlukan menambah blok, termasuk transaksi anda, ke rangkaian.

Langkah 10: Nod mengesahkan dan menyebarkan blok ke rangkaian.

Langkah 11: Penerima melihat pengesahan pertama transaksi.

Berapa Lama Urus Niaga Bitcoin?

Dengan proses urus niaga Bitcoin dijelaskan, mari kita lihat berapa lama prosedurnya berlangsung. Terdapat dua faktor utama yang mempengaruhi masa pemprosesan: jumlah transaksi dan bayaran penambang. Jadi mengapa urus niaga Bitcoin mengambil masa yang lama?

Urus niaga Bitcoin boleh memakan masa antara 10 minit dan 24 jam. Masa pemprosesan yang lebih lama datang dalam tempoh dengan jumlah dagangan yang tinggi. Ini sering disebabkan oleh kekacauan di pasaran Bitcoin atau ekonomi secara umum. Oleh kerana bilangan pelombong adalah terhad, jumlah urus niaga yang tinggi menyebabkan tempoh menunggu lebih lama.

Selalunya, bayaran penambang menentukan berapa lama anda menunggu transaksi anda diproses. Mengetahui bagaimana keseluruhan sistem Bitcoin berfungsi sangat penting untuk memahami bagaimana bayaran penambang mempengaruhi masa pengesahan Bitcoin. 

Ciri Bitcoin yang paling penting adalah bahawa ia terdesentralisasi. Tanpa institusi kewangan pusat yang mengawasi dan mengatur sistem, rangkaian Bitcoin bergantung pada P2P dan sekumpulan sukarelawan untuk menjaga sistem ini. Node berjalan dan perlombongan dilakukan oleh individu yang tidak mempunyai sistem hierarki. 

Namun, itu tidak bermakna mereka tidak diberi pampasan untuk pekerjaan mereka. Semasa menghantar Bitcoin, kami membayar yuran tambahan yang memberi insentif kepada penambang untuk menambahkan transaksi kami ke blok. Bayaran yang lebih tinggi mendorong pelombong untuk mengutamakan transaksi individu.

Apakah Perlombongan Bitcoin?

Jadi: Bagaimana Bitcoin berfungsi? Aspek utama keseluruhan perlombongan Bitcoin ekosistem Bitcoin. Amalan penting ini menyuntik mata wang baru ke pasaran.

Perlombongan merujuk kepada amalan sukarela di mana pelombong menjalankan nod di blok blockchain blok baru di mana mereka menambah urus niaga Bitcoin yang akan datang. Pelombong menumpukan kekuatan pemprosesan komputer mereka untuk menyelesaikan masalah matematik yang terlalu rumit untuk manusia lakukan secara manual.

Sistem ini bergantung pada kaedah yang disebut bukti kerja. Ini memastikan bahawa proses penambangan blok baru cukup sukar untuk memelihara keseimbangan pasaran. Tetapi tidak dibuat terlalu sukar, agar tidak menghalang orang untuk mengambil bahagian atau memperlahankan urus niaga.

Memandangkan terdapat beribu-ribu transaksi Bitcoin setiap hari, pelombong melakukan peranan penting dalam ekonomi ini. Mining mengesahkan integriti transaksi baru, menambahkannya ke blockchain. Ia juga menghasilkan Bitcoin baru yang memasuki peredaran.

Sebagai tambahan kepada bayaran penambang, pelombong berhak untuk menyekat ganjaran: sebahagian daripada Bitcoin yang baru dibuat yang dilengkapi dengan blok yang baru dilombong.

Kesukaran Perlombongan

Kesukaran perlombongan merujuk kepada betapa sukarnya pelombong menyelesaikan persamaan matematik yang diperlukan. Tahap kesukaran bergantung pada jumlah pelombong yang aktif pada waktu tertentu. Oleh kerana bilangan pelombong yang bersaing untuk menghasilkan hash Bitcoin meningkat, sistem ini menyesuaikan diri dan meningkatkan tahap kesukaran. 

Apabila bilangan blok yang dibuat berkurang kerana tahap kesukaran atau lebih sedikit pelombong, tahap kesukaran disesuaikan. Kesukaran disesuaikan setiap 2.016 blok, yang biasanya berjumlah sekitar dua minggu. 

Bagaimana urus niaga Bitcoin berfungsi semasa perlombongan? Anda tidak perlu menjadi pakar dalam masalah ini, tetapi mendapat pendidikan mengenai perlombongan akan membantu anda memahami keseluruhan proses dan mengapa ia boleh dipercayai.

Perlombongan pada dasarnya adalah pertandingan. Pelombong bersaing sesama mereka untuk mengira hash yang betul. 

Bitcoin pada mulanya dilombong pada CPU. Tetapi pelombong Bitcoin dengan cepat menyedari bahawa mereka dapat memperoleh lebih banyak kekuatan hash dari GPU pada kad grafik sistem kelas atas. Hari ini, pasaran dikuasai oleh litar bersepadu khusus aplikasi – komputer yang dibuat khusus untuk perlombongan. Pelombong yang menjalankan ASIC biasanya membentuk kumpulan perlombongan, menggabungkan sumber mereka untuk menambang bersama dan membahagikan ganjaran. 

Satu-satunya kaedah yang berkesan untuk meningkatkan baki Bitcoin anda melalui perlombongan adalah dengan melabur dalam ASIC, yang boleh menelan belanja hingga beberapa ribu dolar. Sebaliknya, perlombongan tidak akan membuahkan hasil tanpa teknologi ini.

Kami menyimpulkan dengan bahagian Bitcoin. Ini adalah proses yang berlaku setiap 210,000 blok – setiap empat tahun sekali. Ini pada dasarnya mengurangkan ganjaran seterusnya yang diperoleh daripada menyelesaikan blok dan jumlah Bitcoin yang dihasilkan. 

Lama kelamaan, perlombongan menjadi kurang memuaskan, dan Bitcoin menjadi lebih sukar untuk diperoleh. Sistem ini wujud kerana terdapat had atas jumlah Bitcoin yang dapat ditambang secara keseluruhan – 21,000,000. Tapi jangan risau. Menurut anggaran, Bitcoin terakhir akan dilombong pada tahun 2140.

Kami memulakan dengan bertanya, bagaimana urus niaga Bitcoin berfungsi? Maklumat yang kami berikan akan membantu anda memahami proses yang sangat rumit ini. Dengan pengetahuan ini, anda boleh memasuki mata wang digital dunia revolusioner. Walaupun anda tidak merancang untuk menjadi pelombong, Bitcoin boleh digunakan untuk semua perkara, dari membeli-belah dalam talian hingga perjudian – dengan kelebihan tanpa nama. Apa sahaja masa depan untuk mata wang digital ini, Bitcoin telah mengubah pandangan kita mengenai mata wang dan ekonomi secara umum.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me